Theresa May iš arčiau: nepasiduodanti britų vienišoji dama

Ši savaitė buvo viena sunkiausių Jungtinės Karalystės ministrei pirmininkei Theresai May. 62-ejų politikė atlaikė parlamentarų balsavimą dėl pasitikėjimo, tačiau ji ir toliau neš sunkią „Brexit“ naštą.

Sunkesnio prieškalėdinio laikotarpio Th.May negalėjo įsivaizduoti: Parlamento balsavimą teko atidėti dėl didžiulio nepasitenkinimo sutartimi. Dabar politikė keliauja per Europą prašydama nuolaidų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sunkesnio prieškalėdinio laikotarpio Th.May negalėjo įsivaizduoti: Parlamento balsavimą teko atidėti dėl didžiulio nepasitenkinimo sutartimi. Dabar politikė keliauja per Europą prašydama nuolaidų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sunkesnio prieškalėdinio laikotarpio Th.May negalėjo įsivaizduoti: Parlamento balsavimą teko atidėti dėl didžiulio nepasitenkinimo sutartimi. Dabar politikė keliauja per Europą prašydama nuolaidų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Sunkesnio prieškalėdinio laikotarpio Th.May negalėjo įsivaizduoti: Parlamento balsavimą teko atidėti dėl didžiulio nepasitenkinimo sutartimi. Dabar politikė keliauja per Europą prašydama nuolaidų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vyrą Philipą premjerė visuomet vadina tvirčiausia savo uola.
Vyrą Philipą premjerė visuomet vadina tvirčiausia savo uola.
Daugiau nuotraukų (3)

„Focus“, „Lietuvos rytas“

Dec 15, 2018, 12:53 PM, atnaujinta Dec 15, 2018, 3:49 PM

Prie istorinio Berkšyro grafystės restorano „The French Horn“ pastato savo vandenis neša Temzė, viduje židinyje spragsi ugnis. Angliškai su Rytų Europos akcentu kalbantis someljė supažindina su vyno meniu.

Netoliese, į vakarus nuo Londono, vaizdingame Soningo kaime gyvena Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Th.May.

Čia įsikūrusi ir garsioji pora – Holivudo žvaigždė George’as Clooney ir žmogaus teisių advokatė Amal Clooney.

Į „The French Horn“ priešpiečių kartais užsuka Th.May ir jos sutuoktinis Philipas. Dažniausiai prieš tai išklausę mišias netoliese esančioje Šv.Andriejaus bažnyčioje.

„Labai sunkiai dirbanti miela moteris“, – giria žymiąją nuolatinę viešnią restorano „The French Horn“ savininkas Michaelas Emmanuelis.

Po to pereina prie „Brexit“ ir pradeda kalbėti beveik pašnibždomis – ši tema neturi sugadinti apetito prie gretimo stalo sėdintiems svečiams.

„Ji privalo atlikti neįmanomą darbą. O to, kad visi prie jos kabinėjasi, ji tikrai nenusipelnė“, – mano restorano šeimininkas.

Tačiau, kaip ir dauguma britų, M.Emmanuelis nedaug ko tikisi iš sutarties dėl „Brexit“, kurią vyriausybės vadovė išsiderėjusi su Europos Sąjunga, bet niekina Parlamentas.

„Pasitraukimas iš ES tapo toks skausmingas“, – sako „The French Horn“ savininkas.

Nusipelnė vadovauti kabinetui

Th.May bando gelbėti padėtį. Atidėjusi Parlamento balsavimą dėl „Brexit“ pasitraukimo plano ji sulaukė daug pykčio. Bet premjerė patikino politikus, kad balsavimas įvyks, tik jau balsuoti jie galės dėl pagerintos sutarties.

Kas bus, jei Parlamentas atmes sutartį? Gal ministrė pirmininkė pasitrauks? Tie, kurie pažįsta Th.May, netiki, kad ji tai padarys savo laisva valia.

„Ji daugelį metų troško tapti premjere. Ji mano, kad to nusipelnė“, – mano Th.May biografė Rosa Prince.

Dėl to Th.May nekyla abejonių. Ji tiesiog mano, kad yra sukurta premjero darbui. Po 2016 m. vasarą vykusio referendumo Th.May atėjo į valdžią, nes lenktynėse dėl posto sustabdė savo konkurentus – „Brexit“ organizatorius Borisą Johnsoną ir Michaelą Gove’ą.

Buvusi artima Th.May aplinka jos darbą vadina „siaubo šou“ ar „apgailėtina nesėkme“.

„Ji nėra atsakinga už šią probleminę situaciją, bet stengiasi ją išspręsti. Priešingai nei daugelis politikų, ji niekada nesiekė būti mylima. Th.May gyvena tam, kad tarnautų savo šaliai“, – sako buvusi premjerės patarėja Katie Perrior.

Europa „tiekia“ pažeminimą

Puldinėjimai, įžeidinėjimai, kandžios pastabos ir pašaipos premjerei – kaip vanduo nuo žąsies.

Jai nerūpi pikti komentarai, pasipylę po kosulio priepuolio, ištikusio sakant siaubingą kalbą Konservatorių partijos konferencijoje. Th.May neskaito jokių laikraščių.

Viename televizijos interviu ji atskleidė savo didžiausią jaunystės „nuodėmę“ – be ūkininko leidimo vaikščiojo po kviečių lauką. Po šio pasakojimo pasipylusių kandžių pastabėlių Th.May nesuprato.

Ir kai jos medinių, į robotą panašių šokio judesių valstybinio vizito Afrikoje metu įrašas tapo itin populiarus „YouTube“, šią aplinkybę britų premjerė net panaudojo kaip savo privalumą.

Saviironija buvo nuspalvintas Th.May pasirodymas per partijos konferenciją. Ji užlipo ant pakylos skambant ABBA dainai „Dancing Queen“ ir pademonstravo keletą šokio judesių.

Sulaukusi kaip niekada daug partijos kolegų plojimų po to pradėjo sakyti svarbią kalbą.

Vis dėlto jos pasirodymai per ES viršūnių susitikimus lieka nemalonia patirtimi pačiai Th.May. Ten pažeminimas yra tarytum susitikimo programos dalis.

Iki tol, kol valstybių vadovams patiekiami pietūs, Th.May gali iki aperityvo panervinti porą minučių su savo „Brexit“ pasitraukimo plano reikalavimais.

O kai valgis patiektas, ji privalo palikti patalpą ir prie durų laukti konsultacijų. Teigiama, kad po susitikimo Zalcburge rugsėjį Vokietijos kanclerė Angela Merkel kritikavo šį negarbingą elgesį.

Vyras nerimauja labiau

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas šaipėsi į „Instagram“ įkėlęs britės nuotrauką prie bufeto su užrašu „Pageidautumėte pyrago gabalo? Apgailestauju, jokių vyšnių“. Tai aliuzija į anglišką sąvoką „cherry picking“ – britų siekius išsirankioti tik sau palankiausias nuostatas per derybas dėl „Brexit“.

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė kenčia nuo diabeto ir keturis kartus per dieną privalo leistis insuliną. Tačiau neseniai pareiškė, kad dėl savo kritikų niekada neturėjusi nė vienos bemiegės nakties.

Th.May esanti pernelyg užsiėmusi, privalo iki išnaktų įsigilinti ir patikrinti dokumentus.

Be to, sutuoktinis Philipas po įtemptos darbo dienos ją palepina stiklu velsietiško viskio ir lėkšte pupelių ant skrebučių.

Vis dėlto stebėdamas, kaip puldinėjama jo žmona, jis tai priima skaudžiau negu pati Th.May.

Th.May biografė R.Prince Jungtinės Karalystės premjerę lygina su drovia moksleive, kuri leidžiasi įkalbama dainuoti per koncertą. Ir tuomet atsiskleidžia šios mergaitės žvaigždės savybės.

Smūgiai formavo charakterį

Kritikai atspari Th.May turi ir silpnybių, ypač brangioms dizainerių prekėms, pavyzdžiui, odinėms kelnėms, kurios kainuoja tūkstantį eurų. Jau legendiniais tapo jos leopardų kailio raštais išmarginti bateliai.

Theresa Brasier – tokia mergautinė May pavardė – vienintelė pastoriaus Huberto Brasier duktė.

Lankė mergaičių mokyklą, Oksfordo universitete studijavo geografiją ir ten įgijo magistro laipsnį.

Th.May tėvas, anglikonų vikaras, buvo toks religingas, kad faktiškai gyveno kaip griežtų įžadų besilaikantis vienuolis.

1981-aisiais H.Brasier žuvo per avariją. Th.May motina Zaidee, sirgusi išsėtine skleroze, mirė po kelių mėnesių. Tuo metu Th.May buvo 25-eri.

Apie šiuos likimo smūgius premjerė viešai nedaug kalbėjo. Žinoma, tai turėjo įtakos Th.May charakterio formavimuisi. Galbūt šie skaudūs įvykiai pavertė ją uždaro būdo politike, kuriai ne taip lengva skaudžiai įkąsti.

Sutuoktinis visais sunkiais laikais stovėjo už jos tarsi uola, kartą sakė Th.May. Su linksmu jaunu vyriškiu, atviru ir lengvai bendraujančiu, visiškai kitokiu nei ji pati, ji susipažino būdama 20-ies per vieną universiteto vakarėlį.

Bet Th.May labiau blizgėjo savo pranešimais diskusijų klube ir tai jos būsimą vyrą sužavėjo.

Uolumas atvėrė duris

Th.May politinė karjera prasidėjo nuo nesėkmių. Du bandymai patekti į Parlamentą kaip konservatorių deputatei nepavyko.

Bet ji nepasidavė. 1997-aisiais ji buvo išrinkta deputate kaimiškajame Meidenhede. Šis regionas iki šiol yra jos rinkimų apylinkė.

Dėl atkaklumo ir nežmoniško uolumo Th.May pagaliau pavyko tapti Jungtinės Karalystės vidaus reikalų ministre.

Atrodo, kad Th.May tikrai jaudino tik viena tema – imigracija. Savo darbuotojams ji nurodė sukurti priešišką aplinką nelegaliems imigrantams.

Ir referendumo dėl „Brexit“ rezultatą Th.May interpretuoja pirmiausia kaip balsavimą prieš imigraciją.

Tai, kad dabar jai pavyko padaryti galą laisvam Europos Sąjungos piliečių judėjimui, ji tariamai laiko svarbiausia derybų sėkme.

Užmegzti tarpusavio ryšius, kurti sąjungas – šiuo politikos instrumentu Th.May ilgą laiką nesidomėjo.

Th.May – antroji premjerė moteris šalies istorijoje. Ją bandoma lyginti su 1979–1990 metais šalį valdžiusia Geležine Ledi Margaret Thatcher.

Su pastarąja Th.May vienija keli bendri bruožai – tvirtas savo pozicijų gynimas, principingumas, užsibrėžtų tikslų siekimas, panieka populizmui.

Šalta ir nepasiekiama

Tarp bendradarbių ji liūdnai pagarsėjo savo šaltu ir neprieinamu būdu. Šie bruožai tapo jos išlikimo Vestminsterio intrigantų lizde strategijos dalimi.

Vienas partijos kolegų skundėsi: „Kalbėti su Th.May yra tas pats, kaip kalbėti su mūrine siena. Jokio atsako.“

Ji niekada nepritapo prie būrelio, supančio tokias politikos žvaigždes kaip jos pirmtakas Davidas Cameronas ar iždo kancleris George’as Osborne’as. Kadaise šie žmonės buvo laikomi Konservatorių partijos ateitimi.

Th.May buvo nepakankamai vertinama ir niekada nebuvo priimta į jų valdžios ratelį. Ir už tai atkeršijo. Vos tapusi ministre pirmininke ji atleido G.Osborne’ą, davusi jam patarimą: jis galėsiantis vėl grįžti, kai taps nuolankesnis.

Buvęs iždo kancleris dabar yra vyriausiasis Londono laikraščio „Evening Standard“ redaktorius ir jis kasdien negailestingai kritikuoja partijos kolegę.

„The Guardian“ autorius Johnas Crace’as premjerei sugalvojo legendinę sąvoką „Maybot“. Anot jo, Th.May kartais jam labiau primena kalbantį robotą nei žmogų – vien ką reiškia jos žymioji frazė „Brexit“ reiškia „Brexit“.

J.Crace’o įsitikinimu, vėliausiai po metų Th.May nebus poste.

Bet šiuo metu jos posto niekas nesigviešia – tokiu audringu metu niekas nenorėtų būti Th.May vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.