R. Sikorskis savo knygoje atskleidė Lenkijos valstybės paslaptis

Buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis savo knygoje „Lenkija gali būti geresnė. Lenkijos diplomatijos užkulisiai“ papasakojo daugiau, nei, pasak šalies žurnalistų ir dalies politikų, turėjo. Už tai jis sulaukė nemažai kritikos.

 R.Sikorskis savo knygoje padarė nemažai skandalingų pareiškimų. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 R.Sikorskis savo knygoje padarė nemažai skandalingų pareiškimų. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 R.Sikorskis tvirtino, kad D.Tuskas sulaukė iš V.Putino pasiūlymo pasidalinti Ukrainą. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 R.Sikorskis tvirtino, kad D.Tuskas sulaukė iš V.Putino pasiūlymo pasidalinti Ukrainą. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 12, 2019, 3:08 PM

Nors R.Sikorskio knyga pasirodė dar praėjusių metų rudens pabaigoje, apie ją daugiau pradėta kalbėti tik dabar.

R.Sikorskis knygoje pasakoja ir apie Lenkijoje buvusius CŽV kalėjimus, kuriuose esą buvo laikomi teroristai, ir apie neva Rusijos prezidento Vladimiro Putino pateiktą pasiūlymą Lenkijos premjerui Donaldui Tuskui „pasidalinti Ukrainą“, rašo „Gazeta Prawna“.

Lenkijos užsienio reikalų viceministras Bartoszas Cichockis pareiškė, kad taip kalbėdamas R.Sikorskis pirmiausia skleidžia informaciją, o vėliau galvoja.

Savo pavardės atskleisti nenorėjęs Lenkijos specialiųjų pajėgų pareigūnas R.Sikorrskį sukritikavo dėl to, kad jis painioja faktus, o kartais į bereikšmę informaciją prideda „labai jautrių duomenų“.

R.Sikorskis knygoje „Lenkija gali būti geresnė. Lenkijos diplomatijos užkulisiai“ rašo apie slaptą CŽV kalėjimą Lenkijoje. Jis esą buvo komunizmo laikais buvusioje uždaroje teritorijoje „Stare Kiejkuty“. R.Sikorskis teigė, kad už kalėjimo išlaikymą mokėjo JAV.

„Suteikę CŽV patalpas, mes pasielgėme nepagarbiai savo šalies atžvilgiu“, – knygoje tikino R.Sikorskis.

Pasak jo, bemaž vienintelė tokio sprendimo nauda yra tai, kad amerikiečiai vėliau suremontavo pastatą, kuriame prieš tai laikė teroristus. Esą ir pačiam R.Sikorskiui teko nakvoti suremontuotame name.

2014-aisiais R.Sikorskis apie CŽV kalėjimus Lenkijoje kalbėjo daug atsargiau.

„Nekomentuosiu spaudoje pasirodančios informacijos, juolab, kad šiuo metu tai tiria prokuratūra“, – anuomet kalbėjo R.Sikorskis.

Tuo metu leidinys „The Washington Post“ publikavo straipsnį, kuriame teigė, kad Lenkija iš JAV už centrą „Stare Kiejkuty“ gavo 15 milijonų dolerių.

Tačiau dabar R.Sikorskio pozicija visiškai pasikeitė.

„Patalpų suteikimas JAV buvo rizikingas žingsnis, tačiau, atsižvelgiant į to meto sukrėtimą, kurį sukėlė mūsų pagrindinio sąjungininko užpuolimas, suprantamas“, – rašė buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras.

Maža to, R.Sikorskis aiškino, kad Lenkija tuo metu gavo už tai pinigus iš JAV, nors nepasirašė jokio susitarimo.

Ukrainos padalijimas

Savo knygoje buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras aprašo ir dar vieną skandalingą istoriją. Jis tvirtino, kad 2008 m. Rusijos prezidentas V.Putinas esą siūlė tuometiniam Lenkijos premjerui D.Tuskui „pasidalinti Ukrainą“.

„Rusija norėjo, kad mes dalyvautume Ukrainos padalijime, kad išsiųstume ten savo kariuomenę. Tai buvo vienas pirmųjų klausimų, kuriuos V.Putinas palietė susitikime su D.Tusku. Ji pareiškė, kad Ukraina yra dirbtinai sukurta šalis, o Lvovas – lenkų miestas. Laimei, D.Tuskas nieko neatsakė. Jis žinojo, kad pokalbis yra įrašomas“, – prieš ketverius metus leidiniui „Politico“ kalbėjoR.Sikorskis.

Po šių jo žodžių Lenkijoje kilo skandalas. Jis pareiškė, kad jo žodžiai buvo iškreipti, o tekstas išleistas nesuderintas.

Vėliau R.Sikorskis dar bandė gelbėtis tikindamas, kad jam koją pakišo atmintis.

Tačiau savo knygoje buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras įvykių versiją vėl keičia. Jis tikino, kad apie lenkų Lvovą V.Putinas su D.Tusku kalbėjo 2009 m. Sopoto mieste.

„Varšuva nesiryžo žengti tokio žingsnio, nes žinojo, kad pradėjusi šį žaidimą su Maskva, Lenkija sukompromituotų save Vakaruose ir nepasiektų nieko Rytuose“, – rašė R.Sikorskis.

Vyšnaite ant torto Lenkijos žurnalistai vadina R.Sikorskio pasakojimus apie tai, kad jo šalis anksčiau už amerikiečius bei kitas šalis sužinojo, kada Rusija 2008 m., užpuldama Gruziją, perėjo tunelį, jungiantį Pietų ir Šiaurės Osetijas.

Galiausiai R.Sikorskis pareiškė ir tai, kad Lenkija melavo tarptautinei bendruomenei esą „Nord Stream“ blokuos suskystintųjų dujų terminalą Svinouiscyje.

Lenkijos leidinys „Gazeta prawna“ rašo, kad kyla klausimas, ar R.Sikorskis supranta galimas pasekmes to, ką parašė, net jei tai yra tiesa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.