Gamyklos vietoje liko tiktai krateris: aiškėja pragaištingi saugumo taisyklių pažeidimai

Chemijos gamykla Kinijoje po sprogimo užsiliepsnojo lyg milžiniškas fakelas. Po 64 žmones pražudžiusios ir šimtus sužeidusios nelaimės atkapstytas visas sąrašas čia padarytų saugumo nusižengimų.

Benzeno talpyklos gamykloje sprogo su tokia galinga jėga, kad nelaimės vietoje liko krateris, o langai išdužo namuose, esančiuose 6 km spinduliu.<br> AP nuotr.
Benzeno talpyklos gamykloje sprogo su tokia galinga jėga, kad nelaimės vietoje liko krateris, o langai išdužo namuose, esančiuose 6 km spinduliu.<br> AP nuotr.
Benzeno talpyklos gamykloje sprogo su tokia galinga jėga, kad nelaimės vietoje liko krateris, o langai išdužo namuose, esančiuose 6 km spinduliu.<br>AP nuotr.
Benzeno talpyklos gamykloje sprogo su tokia galinga jėga, kad nelaimės vietoje liko krateris, o langai išdužo namuose, esančiuose 6 km spinduliu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

papildyta BNS inf.

Mar 23, 2019, 11:41 AM, atnaujinta Mar 23, 2019, 11:43 AM

Jančengo miesto industrinį rajoną ketvirtadienį supurtė galingas smūgis. Valstybinės televizijos transliavo kraupius vaizdus iš įvykio vietos: suknežintas mašinas, išdužusius langus ir darbininkus, bėgančius iš gamyklos kruvinomis galvomis.

Smūgio jėga, kuri sukėlė 2,2 balo stiprumo seisminį drebėjimą, išdaužė langus ne tiktai aplinkiniuose fabrikuose, bet ir pastatuose šešių kilometrų spinduliu. Pastatuose buvusius žmones sužeidė skriejančios šukės.

Per sprogimą chemijos gamykloje Kinijos Dziangsu provincijoje žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 64, šeštadienį pranešė šalies žiniasklaida.

Kaip rašė laikraštis „South China Morning Post“, per sprogimą buvo sužeista 640 žmonių, kurių 21 būklė yra kritinė, o 73 – sunki.

Dingusiais be žinios laikomi 28 žmonės. Šeštadienį vienas žmogus po griuvėsiais buvo surastas gyvas – praėjus maždaug 40 valandų po sprogimo.

Sprogimas Jančengo chemijos gamykloje – didžiausia industrinė nelaimė Kinijoje per pastaruosius kelerius metus.

Smūgio jėga buvo tokia galinga, kad sprogimo vietoje iš pastato teliko krateris. O liepsnas, kurios siautėjo per visą naktį, turėjo gesinti 900 ugniagesių.

Po šios nelaimės mobilizuoti 3,5 tūkst. medikų gabeno sužeistuosius į 16 miesto ligoninių, pranešė naujienų agentūra AP.

Apylinkės mokyklos buvo uždarytos ir beveik tūkstantį gyventojų teko perkelti į prieglobsčio vietas, esančias saugiu atstumu nuo gamyklos. Buvo baiminamasi cheminių medžiagų nuotėkio ir pakartotinių sprogimų.

„Sprogimo akimirką aš beveik visiškai apkurtau ir siaubingai išsigandau“, – pasakojo moteris, prisistačiusi tik pavarde Zhi.

Dėl ko kilo sprogimas – dar aiškinamasi. Į tyrimą įtraukti asmenys, kurie rūpinosi pastato saugumo palaikymu.

Bendrovei „Jiangsu Tianjiayi Chemical Co.“ priklausantis fabrikas jau buvo gavęs įspėjimų dėl nepakankamo saugumo.

2018 m. Darbo saugumo administracija surado 13 skirtingų nusižengimų bendrovėje – įskaitant netinkamą degiosios cheminės medžiagos – benzeno talpyklų priežiūrą. Ši medžiaga ir sukėlė tragišką sprogimą.

Šie nusižengimai gamykloje pastebėti anksčiau – 2016-aisiais gamykla jau buvo susimokėjusi 1,79 mln. juanių (235 tūkst. eurų) siekiančias baudas už aplinkosaugos reikalavimų pažeidimą.

Kinijoje industrija dažnai patiria panašių nesėkmių – nepaisant centrinės valdžios nurodymo didinti saugumą gamyklose, elektros jėgainėse ir kasyklose.

Tarp baisiausių nelaimių – 2015 metais įvykęs sprogimas chemijos sandėlyje Tiandzine, per kurį žuvo 173 žmonės. Dauguma jų – ugniagesiai ir policijos pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.