JAV po tyrimo atsidūrė kryžkelėje: kas iš tiesų apie D. Trumpą rašoma R. Muellerio ataskaitoje?

Ketvirtadienį paviešinta daug audrų sukėlusi JAV specialiojo prokuroro Roberto Muellerio ataskaita dėl Rusijos kišimosi į 2016 m. JAV prezidento rinkimus. Kas paaiškėjo po šio beveik dvejus metus trukusio tyrimo?

D.Trumpas rinkimų kampanijos metu nebendradarbiavo su rusais, bet R.Muelleris išsiaiškino daugybę kitų dalykų.<br>AP nuotr.
D.Trumpas rinkimų kampanijos metu nebendradarbiavo su rusais, bet R.Muelleris išsiaiškino daugybę kitų dalykų.<br>AP nuotr.
R.Muelleris: „Jei tvirtai galėtume teigti, kad joks nusikaltimas nebuvo įvykdytas, mes tai tikrai paskelbtume.“<br> AP nuotr.
R.Muelleris: „Jei tvirtai galėtume teigti, kad joks nusikaltimas nebuvo įvykdytas, mes tai tikrai paskelbtume.“<br> AP nuotr.
D. Trumpo rinkimų kampanija sukėlė įtarimų JAV teisėsaugai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. Trumpo rinkimų kampanija sukėlė įtarimų JAV teisėsaugai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Hillary Clinton 2016 metais prezidento rinkimuose pralaimėjo Donaldui Trumpui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Hillary Clinton 2016 metais prezidento rinkimuose pralaimėjo Donaldui Trumpui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 20, 2019, 1:13 PM

Išgirdęs, kad šiam tyrimui vadovauti buvo paskirtas R.Muelleris, dar tik keturis mėnesius JAV prezidento pareigas ėjęs Donaldas Trumpas sunerimo ir Ovaliajame kabinete pareiškė: „O Dieve, tai yra siaubinga. Tai yra mano prezidentavimo pabaiga. Aš esu pasmerktas.“ Būtent taip teigiama R.Muellerio ataskaitoje.

Bandydamas paneigti šią savo pranašystę prezidentas mėnesius mėgino pašalinti specialųjį prokurorą ir Baltuosiuose rūmuose sėjo nesantaiką ir nežinomybę. Tačiau JAV prezidento tarp asmenų, kuriems tyrimo proceso metu buvo pareikšti kaltinimai, nėra, rašo CNN.

JAV teisingumo departamento paviešintoje 448 puslapių tyrimo ataskaitoje patvirtinama, kad nei D.Trumpas, nei jo rinkimų štabas nebendradarbiavo su rusais per rinkimų kampaniją, tačiau R.Muelleris išsiaiškino daugybę kitokių dalykų.

Per 22 mėnesius 74-erių R.Muelleris kaltinimus pareiškė 34 asmenims, iš kurių šeši yra susiję su D.Trumpu, ir trims kompanijoms. Demokratų partijos atstovai pripažino, kad nėra preteksto iš karto pradėti JAV prezidento apkaltos proceso, bet pagrindo ir toliau atidžiai parlamentarams stebėti D.Trumpo veiklą yra į valias, o prezidento tinkamumą tarnybai greičiausiai jau mažiau nei po 2 metų įvertins rinkėjai.

Tyrimą specialusis prokuroras užbaigė prieš mėnesį, bet žmonėms šio daugybę aistrų sukėlusio dokumento reikėjo palaukti.

Pateikiame pagrindinius specialiojo prokuroro ataskaitoje paskelbtus faktus.

D.Trumpo rinkimų kampanijos atstovai tikėjosi paramos iš Rusijos, tačiau su jais nebendradarbiavo.

R.Muellerio tyrime padaroma išvada, kad „D.Trumpo rinkimų kampanijos nariai nebuvo susimokę ir nekoordinavo savo veiklos su Rusijos vyriausybe kišimosi į rinkimus klausimais“.

Tačiau abi pusės manė, kad tai gali būti naudinga.

„Per tyrimą nustatyta, jog Rusijos valdžia manė, kad D.Trumpo tapimas prezidentu būtų jiems naudingas, ir siekė tokios rinkimų baigties, o rinkimų kampanijos atstovai manė, kad jiems į naudą išeis rusų programišių pavogta ir paskelbta informacija“, – rašoma R.Muellerio ataskaitoje.

Šiuo atveju yra kalbama apie 2016 m. įvykusią Rusijos programišių ataką prieš Demokratų nacionalinį komitetą, per kurią buvo pavogti demokratų elektroniniai laiškai, tarp kurių buvo ir šios partijos kandidatės Hillary Clinton kampanijos vadovo Johno Podestos laiškų.

D.Trumpas prašė savo kampanijos asistentų surasti H.Clinton elektroninius laiškus.

Prieš rinkimus JAV buvo kilęs dar vienas elektroninių laiškų skandalas, kurio epicentre atsidūrė H.Clinton. Tuomet paaiškėjo, kad politikė, eidama valstybės sekretoriaus pareigas, naudojosi asmenine elektroninio pašto dėžute, o ne federalinės vyriausybės sukurta paskyra, ir didelė dalis tų laiškų yra ištrinti.

Šia proga pasinaudoti bandė ir būsimas JAV prezidentas. Specialusis prokuroras išsiaiškino, kad po to, kai D.Trumpas viešai paskelbė besitikintis, jog rusai suras iš privataus serverio ištrintus H.Clinton elektroninius laiškus, jis įsakė su jo kampanija susijusiems asmenims juos surasti.

Tarp tų asmenų buvo ir žmonių, kurie vėliau pradėjo dirbti Baltuosiuose rūmuose.

„Michaelas Flynnas, kuris vėliau dirbo D.Trumpo administracijoje kaip patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, prisiminė, kad D.Trumpas dažnai minėjo šį reikalavimą. M.Flynnas, bandydamas gauti šiuos laiškus, buvo susisiekęs su įvairiais žmonėmis“, – rašoma specialiojo prokuroro tyrimo išvadose.

Ištrintus elektroninius laiškus prezidento paliepimu bandė gauti ne vien M.Flynnas, bet ir dar bent keli asmenys, tačiau R.Muelleris nerado informacijos, kad jie buvo susisiekę su programišiais iš Rusijos ar jiems pavyko gauti ištrintus laiškus.

R.Muelleris neišteisino prezidento dėl trukdymo įvykdyti teisingumą.

Specialiojo prokuroro tyrime nėra pateikiama galutinė išvada, ar prezidentas D.Trumpas tyrimo vykdymo metu trukdė teisėsaugos institucijoms dirbti savo darbą.

„Šioje ataskaitoje nėra teigiama, kad prezidentas įvykdė nusikaltimą, tačiau jis ir neišteisinamas“, – rašoma ataskaitoje.

R.Muelleris pridūrė, jog prezidento veiksmai tyrimo metu neleidžia jiems tiksliai paskelbti, kad nebuvo įvykdyta nusikalstama veika.

„Jei tvirtai galėtume teigti, kad joks nusikaltimas nebuvo įvykdytas, mes tai tikrai paskelbtume“, – teigė prokuroras.

R.Muelleris paskelbė, kad JAV Kongresas gali tirti D.Trumpo veiksmus trukdant vykdyti tyrimą.

Nors D.Trumpui jokie kaltinimai nebuvo pareikšti, JAV Kongreso nariai į šią ataskaitos vietą kreipia daugiausia dėmesio.

Specialusis prokuroras ataskaitoje pagrindžia savo tyrimo dėl prezidento veiksmų konstitucinį pagrindą, tačiau kartu pabrėžia, jog įstatymų leidėjai gali taikyti trukdymo įvykdyti teisingumą įstatymus tiriant D.Trumpo veiklą ir bandyti jį pašalinti iš einamų pareigų.

„Kongresas gali tirti neteisėtą prezidento galių naudojimą, nes joks žmogus, pagal JAV vyraujančią stabdžių ir atsvarų sistemą, nėra aukščiau įstatymo“, – teigiama R.Muellerio ataskaitoje.

Prezidento padėjėjai nesutiko padėti trukdyti specialiojo prokuroro tyrimo vykdymui.

R.Muelleris teigia, kad prezidento padėjėjai ir patarėjai atsisakė „įvykdyti nurodymus“, ir taip D.Trumpui buvo užkirstas kelias paveikti specialiojo prokuroro vykdytą tyrimą.

„Prezidento bandymai paveikti šį tyrimą dažniausiai buvo nesėkmingi. Tai įvyko todėl, kad jį supantys asmenys atsisakė vykdyti prezidento įsakymus ir prašymus“, – rašoma ataskaitoje.

2017-ųjų birželio 17-ąją prezidento patarėjas teisiniais klausimais Donaldas McGahnas sulaukė D.Trumpo skambučio.

Prezidentas liepė jam paskambinti generalinio prokuroro pavaduotojui Rodui Rosensteinui ir pasakyti, kad „kertasi R.Muellerio interesai ir jis turi būti pašalintas“.

Šioje ataskaitoje skelbiama, jog D.McGahnas atsisakė tai daryti ir pareiškė, kad verčiau atsistatydins, nei sukels tokias „šeštadienio nakties skerdynes“.

Tai yra nuoroda į prezidento Roberto Nixono įsakymą generaliniam prokurorui atleisti nepriklausomą specialųjį prokurorą, tyrusį „Watergate“ skandalą.

Tada generalinis prokuroras ir jo pavaduotojas nesutiko įvykdyti prezidento paliepimo ir 1973-iųjų spalio 20-ąją, vėlų šeštadienio vakarą, paskelbė apie savo atsistatydinimą. Toks patarėjo veiksmas greičiausiai apsaugojo prezidentą D.Trumpą nuo realaus apkaltos proceso pradėjimo.

D.Trumpo atsakymai į R.Muellerio pateiktus klausimus buvo formalūs.

Specialusis prokuroras norėjo visais rūpimais klausimais pasikalbėti su D.Trumpu, ir tai laikė svarbia tyrimo dalimi, tačiau nusprendė to nedaryti, nes šis pokalbis būtų nukėlęs tyrimo išvadų paskelbimą.

Vietoj pokalbio R.Muelleris JAV prezidentui nusiuntė klausimus raštu, bet prezidento atsakymai jo netenkino.

Specialusis prokuroras negalėjo pateiktų klausimų, kurie kyla iš prezidento atsakymų, ir taip atgaivinti D.Trumpo atmintį.

„Mes pastebėjome, kad prezidentas, daugiau nei 30 kartų atsakydamas į klausimus, parašė, jog klausimų temomis nieko nežino arba neprisimena“, – tvirtino R.Muelleris.

Specialusis prokuroras negalėjo įrodyti, kad Donaldas Trumpas jaunesnysis sąmoningai pažeidė įstatymą susitikdamas su rusais.

R.Muelleris D.Trumpo vyriausiajam sūnui nepareiškė jokių kaltinimų dėl 2016-ųjų birželio mėnesį „Trump Tower“ dangoraižyje įvykusio susitikimo su rusais, kurie žadėjo pateikti skandalingos informacijos apie H.Clinton.

Nebuvo surinkta pakankamai įrodymų, kad D.Trumpas jaunesnysis ar kiti susitikime dalyvavę rinkimų kampanijos atstovai sąmoningai pažeidė įstatymą.

Kalbėdamas apie susitikimą „Trump Tower“ dangoraižyje prezidentas klaidino visuomenę, tačiau tuo jokių įstatymų nepažeidė.

Specialusis prokuroras ataskaitoje skelbia, kad aptiko tris atvejus 2017-ųjų vasarą, kai JAV prezidentas klaidino visuomenę kalbėdamas apie kampanijos atstovų susitikimą su rusais savo dangoraižyje.

„Šiais į žiniasklaidą nukreiptais veiksmais jis bandė sustabdyti informacijos rinkimą ir sutrukdyti Kongreso ar specialiojo prokuroro tyrimus“, – rašoma ataskaitoje.

Vienu atveju D.Trumpas per padėjėjus pakeitė savo sūnaus pareiškimą „The New York Times“ laikraščiui. Laikraštyje buvo išspausdinta informacija, kad susitikimas buvo trumpas ir jo metu buvo kalbama apie rusų įsivaikinimo klausimus.

Tik vėliau paaiškėjo, kad per susitikimą dominuojančios temos buvo informacija apie H.Clinton ir JAV sankcijų Rusijai ateities klausimas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.