Pagalbos tarnybai vyras pasakė: „Mano sutuoktinė nusižudė, o aš jai padėjau“

„Mano sutuoktinė buvo išsekusi, ji nusižudė. O aš jai padėjau“, – taip paskambinęs greitosios pagalbos operatorei pasakė Madrido gyventojas Angelis Hernandezas. Netrukus vyras buvo sulaikytas policijos.

A.Hernandezas, prieš padėdamas išsėtine skleroze sergančiai žmonai užbaigti savo gyvenimą, susikvietė žurnalistus, kad parengtų apie tai reportažą.<br>„El Pais“ stopkadras
A.Hernandezas, prieš padėdamas išsėtine skleroze sergančiai žmonai užbaigti savo gyvenimą, susikvietė žurnalistus, kad parengtų apie tai reportažą.<br>„El Pais“ stopkadras
AP nuotr.
AP nuotr.
Eutanazijos šalininkai protestavo išreikšdami palaikymą A.Hernandezui.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Eutanazijos šalininkai protestavo išreikšdami palaikymą A.Hernandezui.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Ispanija

Apr 30, 2019, 6:56 AM, atnaujinta Apr 30, 2019, 7:14 AM

Prieš pat skambutį vyras padėjo sunkia liga sergančiai žmonai 61-erių Mariai Jose Carrasco išgerti nuodų, kuriuos ji prieš daug metų buvo nusipirkusi internete.

Eutanazija Ispanijoje yra neteisėta, tad A.Hernandezas iš karto po to, kai medikams pareiškė, kad jis padėjo mirtina liga sergančiai žmonai nusižudyti, buvo suimtas ir nuvežtas į policijos komisariatą.

Vietoj gedulo – areštas

A.Hernandezas tapo pirmuoju suimtuoju šalyje už tai, kad padėjo numirti sunkiai sergančiam ligoniui.

Beveik dvi paras areštinėje praleidęs vyras negalėjo pradėti tvarkyti savo žmonos laidotuvių reikalų.

Kadangi vyras buvo iš anksto pasiruošęs šiam atvejui, žiniasklaida buvo informuota apie įvykį ir žinia plačiai pasklido po visą šalį. Tad jau kitą dieną vyras buvo paleistas į laisvę.

Tačiau mirti savo žmonai padėjęs A.Hernandezas taip pat turės stoti prieš teismą. Už pagalbą vykdant eutanaziją Ispanijoje baudžiama nuo 6 mėnesių iki 2 metų laisvės atėmimo.

„Paskolino“ savo rankas

Balandžio 2 dieną, kai 70 metų madridietis jau buvo pasiryžęs paduoti dėl ligos judėti negalinčiai savo žmonai nuodų, jis pasikvietė į namus vieno didžiausių dienraščių „El Pais“ žurnalistus ir nufilmavo vaizdo įrašą, kuriame klausia savo sutuoktinės, ar ji tikrai nori nusižudyti ir ar ji nori, kad jis jai padėtų tai padaryti jau kitą dieną.

M.J.Carrasco iš visų jėgų stengdamasi pasako: „Si“ (išvertus iš ispanų k. „taip“), linkteli galva ir išspaudžia sakinį: „Cuanto antes, mejor“ („Kuo anksčiau, tuo geriau“).

Ši moteris, anksčiau dirbusi sekretore teisme, jau daugiau kaip trisdešimt metų sirgo išsėtine skleroze. Iš pradžių ją Angelis vežiojo neįgaliųjų vežimėlyje, o vėliau Mariai prireikė specialaus keliamojo krano, nes nebegalėjo net sėdėti.

„Jos liga buvo nepagydoma. Maria daugybę sykių man sakė, kad nebegali kankintis ir nebenori gyventi.

Ji negalėjo judėti, vos įstengė kalbėti, beveik nematė ir kiekviena diena jai buvo tikra kankynė.

Bet ji žinojo, kad jei aš jai padėsiu, už tai man reikės stoti prieš teismą. Ir ji nenorėjo, kad aš turėčiau problemų. Tačiau kai supratome, kad šiemet Kongresas jau nebepriims eutanazijos legalizavimo įstatymo, aš pasiryžau šiam lemtingam žingsniui“, – aiškino vyras.

Tą pačią dieną, kai A.Hernandezas paruošė mirtiną dozę savo žmonai, „El Pais“ žurnalistai ir vėl jį filmavo.

„Aš tau paskolinsiu savo rankas, nes tu negali jų judinti“, – sakė vyras.

Nors paskutinės Marios gyvenimo akimirkos ir buvo nufilmuotos, dėl etinių sumetimų žurnalistai nusprendė jų neviešinti.

Kai kam tapo didvyriu

Tokia istorija Ispanijoje sukėlė didžiulę skirtingų jausmų audrą ir vėl atnaujino diskusijas eutanazijos tema.

Daugybė žmonių išreiškė paramą suimtam A.Hernandezui, socialiniai tinklai virte virė.

„Tai tikras meilės ir pasiaukojimo žingsnis“, – taip A.Hernandezo sprendimą padėti žmonai numirti vertino kai kurie ispanai.

Šis įvykis vėl paskatino diskusijas eutanazijos klausimu. Ispaniją valdantys socialistai žadėjo svarstyti eutanazijos klausimą dar šį rudenį, bet dešinieji liaudininkai ir centro partija „Ciudadanos“ tam priešinosi.

Europoje eutanazija yra legalizuota Olandijoje, Šveicarijoje, Belgijoje ir Liuksemburge.

„Mano žmona jau mirė, jai eutanazijos legalizacija jau nėra būtina.

Man svarbu, kad mūsų istorija skatintų diskusijas eutanazijos tema ir kitą kadenciją Ispanijos parlamentas priimtų įstatymą dėl jos legalizavimo“, – išėjęs iš areštinės spaudai sakė A.Hernandezas.

Visą balandžio mėnesį vyras važinėjo po Ispaniją dalyvaudamas įvairiose konferencijose eutanazijos tema.

Nusprendė nesislėpti

Pasak statistikos, 80 procentų Ispanijos visuomenės palaiko eutanaziją.

Žiniasklaida čia visuomet plačiai nušviečia žmonių, sergančių sunkiomis nepagydomomis ligomis ir norinčių numirti, istorijas.

Žymiausia tokia istorija įamžinta „Oskaru“ apdovanotame ispanų režisieriaus Alejandro Amenavaro filme „Jūros gelmėse“.

Jame garsus ispanų aktorius Javieras Bardemas įkūnija jūreivį Ramoną Sampedrą, kuris po nelaimingo atsitikimo buvo paralyžiuotas nuo galvos iki kojų.

Šis ispanas kovojo už eutanazijos įteisinimą ir 1998-aisiais, kone po 30 metų paralyžiaus, gudriai suplanavo savo mirtį taip, kad jam stiklinę su nuodais padavusi draugė neįkliūtų.

Skirtumas tarp R.Sampedro ir Angelio bei Marios istorijos yra tas, kad Angelis nesislėpė, o priešingai – paviešino vaizdo įrašą, kaip jis padeda savo žmonai numirti.

„Aš būčiau galėjęs viską padaryti slaptai, tačiau mes buvome susitarę su Maria, kad aš prisiimsiu atsakomybę už savo veiksmus. Tikėjomės, kad toks žingsnis paspartins eutanazijos legalizavimą Ispanijoje.

Mano žmona labai kankinosi, ir aš nenoriu, kad kitiems žmonėms taip pat reikėtų šitiek iškentėti“, – sakė žmonai padėjęs išeiti vyras.

Pasak A.Hernandezo, tie ispanai, kuriems religija neleidžia palaikyti eutanazijos, tikriausiai ir toliau rinksis kančios kelią.

Tačiau vyras tvirtina, kad yra žmonių, kuriems eutanazija nepriimtina ne vien dėl religinių priežasčių.

„Juos vis dar reikia įtikinti, kad gyventi taip, kaip pastaraisiais metais gyveno mano žmona, yra tikra kančia.

Tačiau eutanazija yra visų politinių partijų problema – visų jų gretose yra žmonių, kurie kenčia taip, kaip kentėjo Maria“, – sakė vyras.

Tikslas – legalizacija

Po žmonos mirties prie vyro buto durų driekėsi žurnalistų eilės. A.Hernandezas tvirtino, kad jam toks viešumas nėra priimtinas, tačiau jis stengiasi atsakyti į visų klausimus, nes nori, kad eutanazijos svarstymas ir vėl atsidurtų tarp politikų prioritetų.

Spalio mėnesį M.J.Carrasco davė interviu „El Pais“ dienraščiui. Moteris tvirtino, kad nebegali daugiau taip gyventi, kad jaučiasi įkalinta neįgaliame savo kūne.

A.Hernandezas prisimena, kad tuomet, kai jo žmona jau sunkiai sirgo, tačiau vis dar galėjo judėti, jis rado ją namuose besikankinančią po bandymo atimti sau gyvybę.

„Tuomet aš pats kviečiau greitąją pagalbą ir bandžiau išgelbėti jos gyvybę.

Tik vėliau supratau, kad klydau. Pažadėjau Mariai, kad daugiau neprieštarausiu jos valiai“, – sakė A.Hernandezas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.