Jeanas-Claude'as Junckeris: „Jūsų balsas gali būti lemiamas“

 

 Europos Komisijos Pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.<br>Europos Komisijos nuotr.
 Europos Komisijos Pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.<br>Europos Komisijos nuotr.
 Europos Komisijos Pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.<br>Europos Komisijos nuotr.
 Europos Komisijos Pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.<br>Europos Komisijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 22, 2019, 10:32 AM

Europos Komisijos Pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris: „Šią savaitę europiečiai dalyvaus rinkimuose – didžiausiame pasaulyje demokratijos įvykyje, peržengiančiame sienas. 427 milijonai žmonių 28 valstybėse balsuos už jiems atstovausiančius Europos Parlamento narius ir taip suteiks kryptį artimiausių penkerių metų Europos politikai.

Reikia pripažinti, kad žmonės Europos Parlamento rinkimams ilgą laiką būdavo gana abejingi. Dažnai girdėta, kaip rinkėjai teisindavosi nedalyvavę: „Ką mano vieno balsas pakeis?“. Kas būtų, jei taip manytų visi? Atėjęs į rinkimus kiekvienas europietis turėtų įsivaizduoti, kad visi balsuos lygiai taip, kaip ir jis, ir prisiimti atsakomybę už tai, ką toks balsavimas atneš žemynui.

Tai turės įtakos mūsų planetai, jei išrinksime žmones, kurie priims sprendimus, kaip reaguoti į klimato kaitą. Mūsų darbo vietoms, jei išrinksime žmones, kurie stengsis apginti darbuotojų teises skaitmeniniame amžiuje. Mūsų saugumui, jei išrinksime žmones, kurie užtars europiečius pasaulyje, kuriame seni ir nauji galios centrai atsiriboja nuo kitų arba mėgina primesti savo taisykles. Europa tarnauja jums, o ne atvirkščiai. Tai užsitikrinsite balsuodami.

Kiekvienoje šalyje bus kandidatų, kurie plyšaus, kad Europa nieko neišsprendžia, kad ji neva tirpdo mūsų tautinę tapatybę. Netikiu tuo. Daugelyje sričių Europos tautos gali tiesiog daugiau pasiekti kartu negu pavieniui, pavyzdžiui, kai reikia atsispirti prieš technologijų milžines, saugoti mūsų išorės sienas, sudaryti prekybos susitarimus ar valyti pasaulio vandenynus nuo plastiko atliekų.

Todėl su populistais turime kovoti tais ginklais, kurių jie neturi: veiksmais, o ne žodžiais. Viltimi, o ne baime. Vienybe, o ne skaldymu. Ir aiškiu geresnės ateities planu, o ne nebūtos praeities nostalgija.

Išrinktas Europos Komisijos pirmininku, turėjau aiškų įgaliojimą: imtis to, kas europiečiams rūpi labiausiai. Tą mes ir darėme. Šiuo metu darbą turi 240 milijonų europiečių – daugiau nei bet kada anksčiau. Nedarbo lygis yra žemiausias šiame amžiuje. Darbo užmokestis išaugo 5,7 proc. Jau turime specialias Europos sienų ir pakrančių apsaugos pajėgas, kurios padeda saugoti mūsų sienas, nors dar reikia pabaigti mūsų pradėtus darbus ir ES sienos apsaugos pareigūnų skaičių padidinti iki 10 000. Dabar bet kurioje Sąjungos vietoje galima naudotis telefonu taip pat pigiai, kaip ir savo šalyje, ir gauti užsakomas internetines paslaugas net ir svečiuojantis kitoje ES valstybėje. Mūsų įmonės dabar gali be jokių tarifų prekiauti su Kanada ir Japonija, su kuriomis sudarėme plačiausius pasaulyje prekybos susitarimus.

Tačiau Europa – ne vien skaičiai ir statistika, bet ir bendros vertybės. Europa – tai 120 000 jaunuolių, kurie tarpininkaujant Europos solidarumo korpusui savanoriauja ir padeda atkurti žemės drebėjimo sugriautas gyvenvietes Italijoje. Europa – tai Lenkijos gaisrininkai, kuriuos, atskubėjusius į pagalbą gesinti miškų gaisrų, kaip didvyrius sveikino Švedijos gatvėse. Europa – tai 30 000 jaunuolių, keliaujančių po žemyną traukiniais programos „DiscoverEU“ lėšomis, ir 10 milijonų „Erasmus“ studentų, susipažįstančių su naujomis kultūromis, istorijomis ir kalbomis.

Kelyje patyrėme įvairių išbandymų. Juos visus įveikėme sustiprėję ir vieningesni. Pasiekėme, kad Graikija liktų euro zonoje, nepaisant visų sunkumų ir prognozių. 90 proc. sumažinome neteisėtai mūsų krantus pasiekiančių žmonių skaičių, nors būta teigiančių, kad migrantų krizė nesuvaldoma. Ir visi susitelkėme, kai viena iš mūsų, Jungtinė Karalystė, nusprendė išstoti iš Europos Sąjungos.

Visada galime padaryti daugiau ir geriau. Tačiau visi tie įvykiai mūsų Sąjungai suteikė energijos. Jie priminė, kad Europos Sąjungos negalime laikyti savaime suprantama tikrove – už ją reikia kovoti ir tai daryti kiekvieną dieną. Viešoji nuomonė apie ES palankiausia per 27 metus. Lietuvoje 65 proc. gyventojų narystę ES vertina teigiamai, o 72 proc. balsuotų pasilikti ES, jei rytoj vyktų referendumas.

Tačiau Europos kūrimas niekada nesustoja. Nepamirškime, nuo Geležinės uždangos ir Berlyno sienos sugriovimo tepraėjo 30 metų. Europiečiai visada kovojo už savo teises, savo laisves, savo vertybes, savo suverenumą. Ir šiandien neturėtų būti kitaip.

Gegužės 26 d. vyksiantys Europos Parlamento rinkimai – jūsų proga būti išgirstiems ir parodyti, kuo tikite. Atėję į balsavimo kabiną žinome, kad kiekvienas turime tą pačią galią ir įtaką mūsų bendrai ateičiai. Tądien visi būsime Europa. Likimas mūsų visų rankose.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.