Krymą apraizgė narkotikų tinklas: imasi net keisčiausių priemonių

Per pastaruosius kelerius metus narkotikai tapo viena opiausių Rusijos aneksuoto Krymo problemų. Kovoti su ja nėra kam – policininkų trūksta, todėl šito darbo griebiasi savanoriai, gaudantys nusikaltėlius.

Tikėtasi, kad atidarius Kerčės tiltą į Krymą atvyks daug turistų iš Rusijos, tačiau taip neįvyko. Todėl dalis gyventojų panoro uždirbti iš prekybos narkotikais.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Tikėtasi, kad atidarius Kerčės tiltą į Krymą atvyks daug turistų iš Rusijos, tačiau taip neįvyko. Todėl dalis gyventojų panoro uždirbti iš prekybos narkotikais.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 26, 2019, 2:01 PM

Su narkotikų prekeiviais ir vartotojais Kryme kariauja pavieniai „reindžeriai“, į gatves išriedantys senais automobiliais.

Įprastai jie pagauna tik narkotikus vartojančius asmenis, bet jei pasiseka – ir prekeivius.

Tiesa, jų pastangos atrodo tartum bandymas kiauru kibiru išsemti jūrą, nes narkotikų platinimo problema Kryme per pastaruosius kelerius metus stipriai paaštrėjo, o pajėgų su tuo kovoti nėra.

Narkotikų prekeiviai ir pirkėjai sugalvojo ištisą schemą, kaip atgabenti ir pardavinėti narkotines medžiagas. Įprastai jos užkasamos po žeme, o prekeivis ir pirkėjas vienas kito nė nepažįsta.

Viena narkotikų paplitimo priežasčių yra didelis nedarbas pusiasalyje. Vieni taip nori užsidirbti, kiti – pamiršti realybę apsvaigdami.

Narkotikus užkasa po žeme

Krymo pusiasalyje esantis Feodosijos miestas – vienas tų, kuriuose narkotikai itin paplitę.

Čia gyvenantis Pavelas savo laisvą laiką skiria kovai tiek su narkotikų prekeiviais, tiek ir pirkėjais. Vyras turi šeimą, verslą, tačiau po darbo sėda į senutį automobilį ir keliauja tikrinti pakelių, miškų.

Jis turi ir talkininkų, kuriems moka pats. Tokių kovotojų kaip Pavelas yra dar bent keli, tačiau jis tikino, kad jų pajėgos pernelyg menkos.

Mat nuo Krymo aneksijos 2014 m. narkotikų prekyba čia smarkiai išaugo. Vietos aktyvistai tikino, kad narkotines medžiagas pusiasalyje vartoja bent pusė, jei ne du trečdaliai jaunimo.

Oficialios statistikos nėra, nes nėra kam gaudyti narkomanų ir kaip nors juos suskaičiuoti. Žaislų fabrikas – taip Feodosijoje vadinamas vienas mikrorajonų.

Ant jame esančio kalno auga pušų miškelis, į kurį veda kelias. Šalikelėse galima pastebėti žemėje išraustas duobutes. Miške tokios duobės – kiekviename žingsnyje.

Jas padarė tie, kurie narkotikų pasaulyje vadinami minuotojais. Jie po žeme slėpdavo narkotikus, o vėliau atėję pirkėjai juos atkasdavo.

„Panašių duobių yra visur – paplūdimiuose, miškuose, prie apleistų pastatų, netgi prie šaligatvių. Atrodo taip, tarsi kažkas visame mieste ieškojo paslėpto lobio“, – įspūdžiais dalijosi Feodosijoje apsilankę „Novaja gazeta“ žurnalistai.

Šalia tokių duobių galima rasti plastikinių maišelių, į kuriuos buvo suvynioti narkotikai, atplaišų ar net švirkštų.

„Kai užsakovas sumoka už prekę, jam atsiunčiamos nuorodos, kur surasti „lobį“, – paaiškino Pavelas.

Jis teigė, kad tokius užsakovus nesunku pažinti. Vyro dėmesį visuomet patraukia žmonės, vaikštantys po mišką, lauką ir spoksantys į telefono ekranus. Bet Pavelas neturi teisės nei jų apklausti, nei patikrinti.

Todėl su juo į šiuos reidus važinėja draugas Gena – jis yra policijos pareigūnas. Tiesa, su Pavelu jis važinėja ne tarnybos metu, o laisvu laiku.

„Jau žinau vietas, kur jie lankosi dažniausiai“, – paaiškino Pavelas.

Gabena iš Maskvos

Priežastimi, kodėl Kryme taip išplito narkotikų vartojimas, laikoma čia naujai užvežta narkotinė medžiaga (saugumo sumetimais tarnybos jo neįvardija. – Red.). Nors pasaulyje ji žinoma nuo 2010 metų, į Krymą ją imta tiekti po pusiasalio aneksijos.

Teigiama, kad priklausomybė išsivysto jau nuo antro pavartojimo, tačiau kainuoja mažai, todėl narkomanai ją ypač pamėgo.

Kryme gyvenantis Tolikas anksčiau pats vartojo šiuos narkotikus, tačiau vėliau sugebėjo sustoti ir dabar kartu su Pavelu kovoja su narkotikų platinimu.

Kol Krymas priklausė Ukrainai, jo nežinojome. Ėmiau jį vartoti ir stipriai įnikau. Ėmiau nesirodyti namuose, amžinai kur nors pradingdavau.

Du kartus gulėjau psichiatrijos ligoninėje. Iš pradžių buvo labai sunku atprasti nuo narkotikų, bet pakeičiau aplinką, žmones, su kuriais bendrauju, ir tapo lengviau“, – pasakojo Tolikas.

Pavelas antrino Tolikui, esą narkotinė medžiaga iš tikrųjų greitai sukelia priklausomybę ir į Krymą gabenama iš Rusijos.

Priežastis paprasta – čia jos kaina yra trigubai didesnė negu Rusijoje, todėl narkotikų prekeiviams tai gardus kąsnelis.

„Pas mus tą medžiagą pirmiausia ėmė gabenti kariai, nes jų netikrina. Nemažai karių pagauname su šiais narkotikais. Pagaudavome ir policijos pareigūnų, ir valdininkų.

Net prokuroras vienas pasitaikė. Kartą įkliuvo dvi merginos, kurioms vos 22-eji ir 19 metų.

Jauniausias narkomanas, kurį buvome pagavę, buvo vos vienuolikos metų“, – dėstė Pavelas.

Pareigūnų labai trūksta

„Novaja gazeta“ žurnalistai į „reidą“ išvyko kartu su Pavelu ir Toliku.

Netrukus jie sutiko vyrą, vardu Kolia. Jis jau puikiai pažįstamas, ne pirmą dieną vartoja narkotikus.

Paragintas su žurnalistais pasikalbėti apie gyvenimą vyriškis numojo ranka.

„O kas šiame gyvenime gera?“ – nusivylęs atšovė Kolia.

Pavelas ne tik pažįsta savo medžiojamus asmenis, bet ir yra užsirašęs automobilių numerius tų, kurie bent kartą jau pakliuvo jam į rankas.

Tolikas paaiškino, kad kartais narkotikų atsiimti atėję žmonės savo pirkinio jau neberanda.

„Nors pirkėjas gauna visus duomenis, prekės vietoje jau nebūna. Ją gali pasiimti kiti, kurie seka narkotikus užkasančius žmones. Kartą atvykome į vietą, kur būna slepiami narkotikai, o ten vaikštinėja 20 žmonių ir kažko ieško. Ėmė teisintis, esą grybauja“, – pasakojo Tolikas.

Tačiau gaudyti jų nėra kam, o ir pristatyti į komisariatą narkotikų prekeiviai geriausiu atveju gauna 15 parų arešto, menką baudą arba paprasčiausiai išsisuka nuo teisingumo.

„Policijos pareigūnų trūksta. Visame Feodosijos mieste tėra vienas kelių patrulių ekipažas“, – paaiškino Pavelas.

Su juo į reidus važinėjantis pareigūnas Gena patvirtino – pareigūnų iš tiesų per mažai, tad pusiasalyje siautėja ne tik narkotikų prekeiviai, bet ir vagys.

„Daug žmonių atvyko čia iš Donecko ir Luhansko, nes ten ypač sunku rasti darbą. Buvo programa, pagal kurią juos siųsdavo dirbti į kitus Rusijos regionus, tačiau dirbti ten jie nenori.

Pas mus jie įsidarbina geriausiu atveju statybose, tačiau sutinka dirbti už kur kas mažesnį atlygį ir taip Krymo gyventojai netenka darbo“, – tvirtino Gena.

Tie, kurie netenka darbo, griebiasi nusikaltimų, o policijos pareigūnų trūksta ir dėl to, kad įsidarbinti komisariatuose vengiama – atlyginimai menki, o darbas sunkus.

„Mūsų padalinyje turėtų dirbti 37 žmonės, o dirba 20. Kituose padėtis panaši, kai kur užimta tik trečdalis darbo vietų“, – pasakojo Gena.

Tiesa, Kryme yra ir Rusijos nacionalinė gvardija, ji taip pat čia patruliuoja, tačiau, kaip paaiškino Gena, dirba trumpai ir padėties negelbėja.

„Rusijos nacionalinė gvardija dirba nuo 18 val. iki vidurnakčio. Kai pareigūnai užmiega, atsibunda mafija“, – teigė Gena.

Kaip tvirtino Krymo gyventojai, viena pagrindinių priežasčių, kodėl pusiasalyje klesti narkotikai, – nedarbas.

Tikėtasi, kad pastačius Kerčės tiltą į Krymą atvyks daug turistų iš Rusijos, tačiau taip neįvyko, tad dabar pusiasalio gyventojams reikia ieškoti, kur prasimanyti pinigų.

Čia pat atsirado ir galimybė – prekyba narkotikais.

„Žmonės neturi darbo, o staiga jiems pasiūlo užsidirbti nemenką sumelę“, – teigė Pavelas.

Narkotikų prekeiviai sudarė visą tinklą, kuriame kiekvienas turi savo pareigas, o grupuotėje egzistuoja hierarchija.

Žemiausia grandis – žmonės, kurie užkasa narkotines medžiagas. Jeigu toks asmuo atves į grupuotę dar kelis žmones, jis bus paaukštintas iki kurjerio pareigų.

Tinkle yra ir specialiai apmokyti chemijos specialistai, kurie tikrina prekės kokybę, o aukščiausią vietą hierarchijoje užima administratorius. Beje, kaip teigė Pavelas, jis gali būti bet kurioje šalyje ir į Krymą nė nevažiuoti.

Be to, tiek Pavelas, tiek Tolikas yra įsitikinę, kad šiuos administratorius ir visą grupuotę dengia „stogas“.

„Neabejoju, kad visi viską žino. Tikrai yra valdininkų, kurie visa tai dangsto“, – tvirtino Tolikas.

Parengta pagal „Novaja gazeta“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.