Kovingoje LGBT istorijoje – ir staigūs vingiai

Judėjimui už homoseksualų teises švenčiant 50-metį šis klausimas tebeskaldo visuomenę, o Europoje susiformavo nauja „geležinė uždanga“. Bet jau netrukus pirmą kūjo smūgį jai gali suduoti Čekija.

AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
Šimtai homoseksualių porų suskubo sumainyti žiedus netrukus po to, kai Taivanas tapo pirmąja valstybe Azijoje, įteisinusia vienos lyties santuokas.
Šimtai homoseksualių porų suskubo sumainyti žiedus netrukus po to, kai Taivanas tapo pirmąja valstybe Azijoje, įteisinusia vienos lyties santuokas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 8, 2019, 8:38 AM

Kai grupė policininkų vieną 1969-ųjų birželio naktį įsiveržė į Niujorko bohemiškame menininkų kvartale įsikūrusį barą „Stonewall Inn“, jie net negalėjo įsivaizduoti, kad pasuks istoriją nauja kryptimi.

Reidai homoseksualų susibūrimo vietose buvo įprastas dalykas tais laikais, kai įstatymai draudė lytinius santykius tarp tos pačios lyties asmenų.

Už pasiūlymą pasimylėti homoseksualai atsidurdavo kalėjime ir buvo atleidžiami iš darbo, jei viršininkai sužinodavo apie jų kitokią lytinę orientaciją.

JAV valstybės departamentas buvo net įtraukęs homoseksualus į pavojingų asmenų sąrašą kartu su komunistais ir anarchistais.

Tačiau tąnakt bare „Stonewall Inn“ pareigūnai susidūrė su pasipriešinimu, kuris virto trijų dienų protestais ir susidūrimais su policija.

Kaip vėliau rašė istorikai, judėjimui už homoseksualų teises tai buvo tas pat, kas Bastilijos šturmas Didžiajai Prancūzijos revoliucijai. Pirmą kartą homoseksualai ne paprašė pagarbos ir lygių teisių, o jų pareikalavo.

Jau kitais metais, siekiant paminėti „Stonewall Inn“ bare kilusias riaušes, Niujorke, Los Andžele, San Fransiske ir Čikagoje įvyko pirmosios homoseksualų eitynės.

Šitaip prasidėjo jau 50 metų tebesitęsianti kova už lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) teises.

Kova dar nebaigta

Bėgant dešimtmečiams padėtis keitėsi. Lytiniai santykiai tarp tos pačios lyties asmenų buvo išbraukti iš JAV baudžiamojo kodekso, o priekabiavimas prie homoseksualų ir jų atvira diskriminacija pamažu nyko.

Galiausiai 2015 m. visos valstijos buvo įpareigotos sudarinėti ir pripažinti santuokas tarp vienos lyties asmenų.

Šiandien Jungtinės Valstijos laikomos homoseksualams tolerantiška šalimi, bet LGBT bendruomenė teigia, kad nuveikti dar reikia labai daug.

Pavyzdžiui, iki šiol federaliniu lygiu nėra priimtas įstatymas, draudžiantis diskriminaciją dėl lytinės orientacijos priimant į darbą. 28-iose valstijose darbuotojas gali būti atleistas už tai, kad yra gėjus, lesbietė ar biseksualas.

Vienos lyties santuokų pripažinimas irgi negarantuoja galimybės įsivaikinti, nes įvaikinimo tarnybos kreivai žiūri į homoseksualias šeimas.

Lygiai taip pat užslėptą diskriminaciją dažnai patiria norintys išsinuomoti būstą. Nuomotojams yra lengva tiesiog pasirinkti kitą kandidatą, atvirai nepaaiškinant motyvų.

Taivanas pralaužė ledus

Vis dėlto homoseksualai Jungtinėse Valstijose gali jaustis gerokai saugesni nei daugelyje pasaulio valstybių.

Maždaug 70 šalių šiandien galioja įstatymai, draudžiantys homoseksualius santykius ir už juos baudžiantys.

Kai kur LGBT bendruomenės persekiojamos remiantis moralės įstatymais, nors patys homoseksualūs santykiai techniškai nėra uždrausti. Tokią praktiką taiko Egiptas.

Vienas pastarųjų atvejų, plačiai nuskambėjusių pasaulio žiniasklaidoje, buvo jauno gėjaus egzekucija Irane. 31 metų vyras buvo viešai pakartas Kazerūno mieste. Šis incidentas paskatino JAV vadovybę pradėti plačią pasaulinę kampaniją už homoseksualumo dekriminalizaciją.

Azijoje homoseksualų padėtis laikoma prasčiausia, tačiau Taivanas šiais metais tapo pirmąja žemyno šalimi, įteisinusia vienos lyties santuokas, nors visuomenė šiuo klausimu pasidalijo perpus. Tašką diskusijoje padėjo šalies Konstitucinis teismas, 2017 m. įpareigojęs parlamentą pakeisti diskriminuojantį įstatymą.

Įkvėptos šio sprendimo analogišką įstatymo projektą šią savaitę parlamentui pateikė ir Japonijos opozicinės partijos. Bet siūlymą veikiausiai užblokuos valdančioji konservatyvi Liberalų demokratų partija, nors stambus verslas skundžiasi, kad atgyvenę įstatymai trukdo jiems privilioti geriausius specialistus į trečią pagal stambumą ekonomiką pasaulyje turinčią valstybę.

Aktyvistai taip pat teigia, kad jei valstybė neužtikrins daugiau teisių homoseksualams, tarptautinė kritika gali aptemdyti 2020 metų vasaros olimpines žaidynes Tokijuje.

Čekija žemyne pirmauja

Europa turi daugiausia valstybių, leidžiančių homoseksualams tuoktis, tačiau žemyne susiformavo aiški atskirtis.

Kaip pastebi JAV žurnalas „Foreign Policy“, vienos lyties santuokas įteisinusių valstybių žemėlapis beveik tiksliai atkartoja „geležinę uždangą“, kuri Šaltojo karo metais skyrė Rytų ir Vakarų blokus.

Po to, kai Nyderlandai pirmieji pasaulyje įteisino vienos lyties santuokas 2001 metais, jų pavyzdį perėmė dar 16 žemyno valstybių, daugiausia Šiaurės ir Vakarų Europoje.

Paskutinė buvo Austrija, kur leidimas įsigaliojo šių metų pradžioje, nors šalies Aukščiausiasis teismas dar 2017 m. paskelbė, kad valstybė pažeidžia homoseksualių porų teises nesuteikdama joms teisės į visavertę santuoką.

Kaip rodo tyrimų centro „Pew Research Center“ 2017 m. atliktos apklausos, Rytų Europos šalyse vienos lyties santuokos neranda pritarimo visuomenėje.

Tik 5 proc. rusų ir 9 proc. ukrainiečių pritartų jų įteisinimui. Lenkijoje ir Vengrijoje šie skaičiai didesni – atitinkamai 32 ir 27 proc., bet priešininkų balsas girdimas kur kas stipriau.

Vienintelėje Čekijoje tam pritaria daugiau nei 60 proc. gyventojų. Ji jau spėjo pelnyti tolerantiškiausios Vidurio ir Rytų Europos šalies vardą.

Čia jau ne pirmus metus vyksta dideli ir taikūs LGBT paradai, o vienos lyties poros gali sudarinėti civilines sąjungas. Įstatymai suteikia joms tam tikrą apsaugą, tačiau tokios poros vis dar yra diskriminuojamos mokesčių ir turto klausimais.

Joms nepriklauso parama partnerio mirties atveju, taip pat neleidžiama įsivaikinti.

Priešininkai nepasiduoda

Tačiau padėtis gali pasikeisti jau šiemet, nes Čekija ketina tapti pirmąja regiono valstybe, įteisinusia vienos lyties santuokas.

Atitinkamą įstatymą vyriausybė palaimino dar pernai vasarą, ir dabar jis turi būti pateiktas parlamentui svarstyti. Vis dėlto svarstymas ir balsavimas buvo kelis kartus atidėtas.

„Pagrindinė kliūtis yra didelis teisinis neapibrėžtumas dėl vaikų, užaugusių vienos lyties šeimose“, – žurnalui „Foreign Policy“ sakė mažumos vyriausybei vadovaujančios centristų partijos ANO deputatė Radka Maxova.

Tačiau dešiniosios partijos žada nepasiduoti ir bando vilkinti įstatymo priėmimą.

„Norime apsaugoti santuoką ir neleisti liberalams jos sumenkinti“, – sakė Marekas Vyborny iš Krikščionių demokratų sąjungos-Čekoslovakijos liaudies partijos. Ši politinė jėga siekia konstitucijoje apibrėžti santuoką kaip vyro ir moters sąjungą, tačiau jai nepavyks surinkti tokiai pataisai reikalingų dviejų trečdalių balsų Parlamente. („Foreign Policy“, „Newsweek“, „Pew Research Center“, LR)

Homoseksualų santuokų legalizavimas pasaulio valstybėse

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.