Turtuolės gyvenimą ženklino netektys ir skandalingi romanai, bet ji nenustojo tikėti meile

Vargšė turtuolė – taip nuo vaikystės buvo vadinama dizainerė ir didelių turtų paveldėtoja Gloria Vanderbilt. 95 metų anapilin iškeliavusi moteris iki pat paskutinio atodūsio gyvenime išliko romantikė.

 G.Vanderbilt buvo viena ryškiausių JAV aukštuomenės veikėjų.
 G.Vanderbilt buvo viena ryškiausių JAV aukštuomenės veikėjų.
G.Vanderbilt buvo mados ir grožio deivė. Būdama 95-erių ji ir toliau rūpinosi savo išvaizda, nepaisant klastingos ligos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
G.Vanderbilt buvo mados ir grožio deivė. Būdama 95-erių ji ir toliau rūpinosi savo išvaizda, nepaisant klastingos ligos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Dėl F.Sinatros G.Vanderbilt paliko savo vyrą, bet ir su dainininku neužsibuvo.
Dėl F.Sinatros G.Vanderbilt paliko savo vyrą, bet ir su dainininku neužsibuvo.
Jauniausias G.Vanderbilt sūnus Andersonas (kairėje) – populiarus CNN žinių vedėjas. Vyresnysis brolis Carteris, būdamas 23-ejų, nusižudė motinos akyse.
Jauniausias G.Vanderbilt sūnus Andersonas (kairėje) – populiarus CNN žinių vedėjas. Vyresnysis brolis Carteris, būdamas 23-ejų, nusižudė motinos akyse.
  Būdama 95-erių ji ir toliau rūpinosi savo išvaizda, nepaisant klastingos ligos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  Būdama 95-erių ji ir toliau rūpinosi savo išvaizda, nepaisant klastingos ligos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Su sūnumi A.Cooperiu.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Su sūnumi A.Cooperiu.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 G.Vanderbilt garsėjo pašėlusiu romantiniu gyvenimu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Vanderbilt garsėjo pašėlusiu romantiniu gyvenimu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 29, 2019, 11:07 AM

„G.Vanderbilt buvo ypatinga moteris, kuri mylėjo gyvenimą ir gyveno pagal savo taisykles, – pranešdamas apie savo motinos mirtį, sakė garsus CNN žinių vedėjas Andersonas Cooperis. – Ji buvo tapytoja, rašytoja, dizainerė. Kartu – nuostabi motina, žmona ir draugė.

Jai buvo 95-eri, tačiau paklauskite bet kurio jai artimo žmogaus ir jis jums pasakys: Gloria buvo jauniausias, šauniausias ir moderniausias žmogus, kokį tik jis pažinojo.“

Amerikos kultūros istorijoje ji paliko neišdildomą pėdsaką.

Tačiau bene labiau nei jos kuriami džinsai ir audiniai garsėjo šios moters spalvingas gyvenimas.

Anksti praradusi tėvą, teisme tetos atplėšta nuo motinos, Gloria visą gyvenimą ieškojo saugaus uosto.

O skambios antraštės ją lydėjo nuo pat vaikystės – per keturias santuokas, trejas skyrybas, skaudžias netektis iki pat paskutinės gyvenimo dienos.

Virė mūšis dėl globos

1924-aisiais Niujorke gimusi Gloria Laura Morgan Vanderbilt taip ir nepažino savo tėvo. Finansininkas ir geležinkelių imperijos paveldėtojas Reginaldas Vanderbiltas mirė būdamas 43-ejų, kai ji buvo dar kūdikis.

Vyras smarkiai gėrė ir be saiko lošė.

Iš 100 milijonų dolerių, kuriuos jam buvo palikęs tėvas, per 14 metų teliko 25 milijonai.

Jo žmona Gloria Morgan, kuriai tuo metu buvo 19 metų, nebuvo pasiruošusi likti vieniša motina ir našlauti, todėl dukterį su aukle, švelniai pramintą Dodo, išsiuntė gyventi į Prancūziją.

Kai Gloriai buvo dešimt metų, užvirė sensacingas mūšis dėl jos globos.

Velionio tėvo sesuo Gertrude padavė Glorios motiną į teismą tikindama, kad ji nesugeba deramai pasirūpinti mergaite.

Byla pasiekė kulminaciją, kai atėjo liudyti tarnaitė ir papasakojo, kad mergaitės motina turi homoseksualų romaną su viena britų karališkosios šeimos nare.

G.Vanderbilt pasakojo, kad tai jai paliko didžiulį randą: „Dodo man atstojo ir motiną, ir tėvą. Staiga jos nebeliko.“

Ėmė nebeklausyti tetos

„Štai tuomet jie mane praminė vargše mažąja turtuole. Tai mane beprotiškai nervino, – 2016 metais pasakojo G.Vanderbilt. – Po teismo mane laikė toli nuo visuomenės akių, spaudai nebuvau pasakiusi nė žodžio.

Nežinojau, ką jie rašo, – nesijaučiau nei turtinga, nei vargšė. Bet kai galiausiai supratau, ką žiniasklaida tuo nori pasakyti, aš užsibrėžiau padaryti savo gyvenimą ypatingą.“

Sulaukusi 17 metų Gloria pradėjo sukiotis tarp Holivudo grietinėlės.

Tetai vieną dieną pareiškė, kad tekės už turtingo režisieriaus ir verslininko Howardo Hugheso, bet iš tiesų ištekėjo už jo spaudos atstovo Pasquale di Cicco.

Po šio žingsnio teta ją išbraukė iš testamento, o Gloriai teko gyventi paprastesnį gyvenimą su sutuoktiniu, kuris ėmė vis dažniau kelti prieš ją ranką.

Kai suėjo 21 metai, Gloria gavo teisę atsiimti 5 mln. dolerių tėvo palikimą. Ji išsiskyrė su P.di Cicco ir jau kitą dieną po skyrybų ištekėjo už 40 metų vyresnio žymaus dirigento Leopoldo Stokowski.

Santuoka truko dešimtmetį, gimė du sūnūs – Stanislausas ir Christopheris.

Mylimų vyrų netektys

Kai pora 1955 metais skyrėsi, L.Stokowski teisme pareiškė, kad sutuoktinė mieliau laiką leido vakarėliuose, tad sūnų globos nenusipelno. O Gloria atrėžė, kad jis namuose buvo tironas, be to, yra 85-erių, o ne 72-ejų, kaip tuo metu visiems tvirtino. Gloria globą laimėjo.

L.Stokowski moteris paliko dėl dainininko Franko Sinatros. Tačiau jųdviejų romanas išsikvėpė. Ji taip pat susitikinėjo su aktoriumi Marlonu Brando, daug kitų Holivudo įžymybių.

„Aš buvau įsimylėjusi daugybę kartų. Visada jaučiu, kad nutiks kažkas nuostabaus! Ir taip įvyksta“, – pasakojo G.Vanderbilt.

Po metų nuo skyrybų ji vėl ištekėjo – šį kartą už režisieriaus Sidney Lumeto. Su juo vaikų nesusilaukė, tačiau mėgavosi prabangiu elito gyvenimu.

Po 7 metų, per 1963 metų Kūčias, ji tekėjo ketvirtą kartą. Už vyro, kurį vadino tėvo pavyzdžiu ir gyvenimo meile – rašytojo Wyatto Cooperio.

Vyras mirė 1978 metais ant operacinės stalo.

Pora turėjo du sūnus – Carterį ir dvejais metais jaunesnį Andersoną.

Kai Carteriui buvo 23-eji, depresija sirgęs vyras iššoko per motinos buto langą jai stebint.

„Aš galvojau šokti paskui savo sūnų.

Tada supratau, kad kitas mano sūnus Andersonas be manęs neištvers“, – G.Vanderbilt prisiminė tą 1988 metų dieną.

Modelis, dizainerė, tapytoja

G.Vanderbilt jaunystės metais pozuodavo fotosesijoms. O ištekėjusi už dirigento L.Stokowski ji išbandė aktorės duoną, išleido poezijos knygą.

Dizainere ir džinsų firmos įkūrėja ji tapo 7-ajame dešimtmetyje. Balta gulbele paženklinti džinsai buvo viena geidžiamiausių to laikotarpio prekių.

„Tuo metu džinsai buvo jos prekės ženklas ir kaukė – namuose ji buvo daug spalvingesnė, įvairiapusiškesnė asmenybė. Tapė, kūrė koliažus. Tai darė iki pat savo mirties“, – pasakojo sūnus A.Cooperis.

2002 metais korporaciją „Gloria Vanderbilt Apparel“ perpirko „Jones Apparel“ grupė, ir moteris visiškai atsidėjo kūrybai.

Būdama 85-erių ji išleido erotinį romaną apie našlę, kuri randa laiškus, atskleidžiančius slaptą vyro lytinį gyvenimą.

„Ar man turėtų būti gėda dėl kažkokių pikantiškų detalių? Nesąmonė. Man 85-eri, ir mano amžius neturi nieko bendra su romanų rašymu“, – sakė moteris.

2016 m. žinių vedėjas A.Cooperis pristatė dokumentinį filmą apie savo motiną.

„Už viską labiau ji tikėjo meile, – sakė vyras. – Aš visuomet laikiau ją ateive iš kito pasaulio. Keliautoja, kuri atvyko iš tolimos žvaigždės, kuri kadaise sudegė.

Aš visuomet jaučiau, kad mano darbas – ją apsaugoti.“

Parengta pagal „Time“, CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.