Studentai nerimauja dėl nevaisingumo: neša spermą saugoti į bankus

Sveiki, jauni ir dar nė neplanuojantys vaikų – šie vyrai jau nerimauja dėl nevaisingumo ir prastėjančios spermos kokybės. Todėl sėklą užšaldantys ir saugantys bankai populiarėja ir net siūlo kurjerio paslaugas.

Mokslininkams skelbiant apie chemikalų mūsų aplinkoje bei kitų modernių veiksnių keliamas nevaisingumo problemas jauni vyrai dar studijų laikais nutaria užšaldyti savo spermatozoidus.<br>„123rf.com“ nuotr.
Mokslininkams skelbiant apie chemikalų mūsų aplinkoje bei kitų modernių veiksnių keliamas nevaisingumo problemas jauni vyrai dar studijų laikais nutaria užšaldyti savo spermatozoidus.<br>„123rf.com“ nuotr.
Spermos mėginiai laikomi tvirtuose kriogeniniuose bakuose.
Spermos mėginiai laikomi tvirtuose kriogeniniuose bakuose.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 27, 2019, 7:32 PM

Gilbertas Sanchezas savo spermą užšaldė sausio mėnesį, prieš pat savo 25-ąjį gimtadienį. Jis sveikata nesiskundė, rizika tapti nevaisingam buvo maža. Tačiau vaikinas norėjo imtis iniciatyvos – lygiai kaip tūkstančiai moterų, kurios užšaldo savo kiaušinėlius.

Finikse (JAV) gyvenančio vyro planuose yra magistro ir tolesnės studijos ir nežinia, kiek metų dar praeis, kol jis turės nuolatinį darbą ir išteklių auginti vaikus.

Kol bus pasirengę šiam žingsniui, su mergina jie ėmė nerimauti dėl įvairiausių veiksnių – ligų, karo, natūralaus senėjimo.

„Buvo šiek tiek keista, bet sveikatos prasme atsakinga“, – apie spermos šaldymo procesą padedant kompanijai „Legacy“ kalbėjo G.Sanchezas.

Šio vyruko pasirinkimas – vienas pavyzdys iš daugybės, kai jaunuoliai ima rūpintis savo spermatozoidais mokslininkams skelbiant apie pastaruoju metu pastebimą įvairių veiksnių nulemtą bendrą vyrų sėklos prastėjimą Vakarų pasaulyje.

Nebereikia keliauti į kliniką

Tyrimai rodo, jog vyrų spermos kokybė apskritai ėmė prastėti: Notingamo universiteto mokslininkai šią savaitę publikavo tyrimą, kuriame teigiama, kad aplinkoje esantys chemikalai, didelė tarša bei stresas nieko gera nežada jauniems vyrams. Tad mitu tapo tai, kad 80-metis yra toks pat vaisingas kaip 20-metis.

Šie mokslo atradimai atvėrė naujų verslo galimybių. Tokie startuoliai kaip „Trak“, „Yo“ ir „SpermCheck“ Jungtinėse Valstijose prekiauja namuose naudojamais testais, kurie vyrams iš karto parodo, jei jų spermai kažkas ne taip.

Spermos užšaldymas taip pat nebėra sterilus procesas, atliekamas tik klinikose. Daug jaunų vyrų ėmė investuoti į ateitį – užšaldyti spermą, kol ji kokybiškiausia.

Naujos kompanijos siekia pakeisti industriją ir siūlo visą spermos surinkimo procesą atlikti privačiai namuose – specialių rinkinių mėginiui paimti galima atsisiųsti į namus.

Tai daro spalio mėnesį Harvardo inovacijų laboratorijose įsikūrusi kompanija „Legacy“.

Jos varžovė „Dadi“ duris atvėrė sausio pabaigoje ir į ją 2 milijonus dolerių jau investavo rizikos kapitalo įmonės iš Niujorko ir Silicio slėnio.

Šios kompanijos bando įtikinti, kad spermos užšaldymas neturėtų būti skirtas tiktai vyrams, kurie turi vaisingumo problemų, serga vėžiu arba iškeliauja į karo zoną. Apie tai turėtų pagalvoti kiekvienas.

„Vyrai turi tokį pat biologinį laikrodį kaip moterys. Mes suteikiame jiems galimybę sukurti šeimą tuomet, kai ateina tinkamas metas“, – sakė „Dadi“ vadovas Tomas Smithas.

Perspaustas reikalas?

Dalis šios įmonės pardavimo strategijos yra faktas, jog dėl mums vis dar nežinomų priežasčių spermos kokybė su amžiumi pamažu krinta. Šis didelį atgarsį turėjęs atradimas, publikuotas 2017 metų studijoje, sukėlė didžiulius debatus.

Bet daugybė vaisingumo specialistų nemato priežasčių panikuoti. Nepaisant prastėjimo, vidutinis vyras kiekvieną dieną pagamina keletą milijonų spermos ląstelių, o tai yra daugiau, nei reikia giminei ir žmonijai pratęsti.

Žinant tai, kai kuriems atrodo, kad masinis spermos šaldymas yra perspaustas reikalas.

Kalifornijos universiteto San Fransiske Reprodukcinės sveikatos ir aplinkos programos direktorė Tracey Woodruff sakė, kad rūpinantis vyrų vaisingumu pirmiausia reikėtų susitelkti į tai, dėl ko kyla problemų, – pavyzdžiui, griežčiau reguliuoti medžiagas, kurios turi įtakos vaisingumui.

Natanas Bar-Chama, vyrų nevaisingumo specialistas Niujorko klinikoje „Reproductive Medicine Associates“, sakė, kad sekti spermos kokybę vertėtų dėl bendros naudos sveikatai.

Tyrimai rodo, kad sėklos nukrypimai, panašūs į randamus kraujyje, gali rodyti tam tikrus hormonų, kraujotakos, šlapimtakių, odos sutrikimus.

Bet kadangi vyrų spermatozoidų kokybė blogėja ne tokiu greičiu kaip moterų kiaušinėlių, anot šio specialisto, vyrai turi daugiau laiko svarbiems gyvenimo sprendimams. Tai reiškia, kad daugumai nereikia šaldyti savo spermos.

„Sveikam vyrui iki 40 metų to nerekomenduojame.

Tačiau jeigu kalbame apie žmogų, kuriam per 40 ir kuris mano, kad vaikų neturės iki 60 metų, gal ir galima svarstyti tokį scenarijų. Bet nėra tokios skubos kaip dėl kiaušialąsčių šaldymo“, – sakė N.Bar-Chama.

Kenkia net ir dviračiai

Daugybę metų dirbtinio apvaisinimo rinkodaros centre buvo kalbama apie moterų „vaisingumo skardį“ bei nėštumo problemas, tad vyrus pamiršti lengva.

Bet realybė tokia, kad kai poros negali susilaukti vaikų, 30–50 procentų atvejų lemiantis veiksnys yra vyras ir beveik visais atvejais tai susiję su spermatozoidais.

Tačiau yra didžiulis skirtumas tarp to, kaip sensta kiaušialąstės ir spermatozoidai. Moterys turi ribotą kiekį kiaušinėlių – vidutiniškai moteris gimsta su 1–2 milijonais kiaušinėlių, kurie prasidėjus brendimui kas mėnesį pamažu nyksta.

O vyrai, priešingai, – jie papildo savo spermos atsargas 1500 spermatozoidų per sekundę, tai yra keletas milijonų kiekvieną dieną.

Gyvensenos poveikis kiaušinėlių kokybei vis dar studijuojamas, tačiau tai, kad spermos ypatybės gali keistis kas mėnesį ir galbūt net kasdien, priklausomai nuo vyro sveikatos, įpročių, aplinkos, yra bendrai pripažįstama.

Vienas tyrimas, atliktas Danijoje ir publikuotas 2010-aisiais, parodė, kad šiek tiek susilpnėjo sperma tų vyrų, kurie gėrė daug gazuotų gėrimų ar vartojo daug kofeino.

Kiti tyrimai yra parodę, jog spermos kokybę gali lemti net ir televizoriaus žiūrėjimas, važiavimas dviračiu ir karštos vonios.

JAV Aplinkos apsaugos agentūra yra teigusi egzistuojant šiek tiek įrodymų, kad vyrų reprodukcijai įtakos turi tam tikri ftalatai – chemikalai, naudojami gaminant įvairiausius produktus, pavyzdžiui, sodo žarnas ir dažus.

Kokybė suprastėjo perpus

Vertindami spermatozoidus gydytojai žiūri į tris pagrindinius rodiklius: koncentraciją, judrumą ir morfologiją. Koncentracija nustatoma tiriant, kiek spermatozoidų tenka vienam sėklos matavimo vienetui.

Mažiausiai 15 milijonų spermatozoidų viename mililitre laikoma geru rezultatu.

Judrumas reiškia tai, kaip spermatozoidai juda, – tai lemia, ar jie galės nuplaukti pro moters gimdos kaklelį į gimdą ir kiaušintakius, kad pasiektų kiaušinėlius. Morfologija yra spermos forma ir sudėtis.

Vyrams, turintiems šių problemų, gali kilti sunkumų apvaisinti partnerę. Laimei, egzistuoja medicininė procedūra, vadinama ICSI, – intracitoplazminė spermatozoido injekcija.

1987 sukurtos procedūros metu paimamas tiktai vienas ar keli geros kokybės spermatozoidai ir jie sušvirkščiami tiesiai į kiaušialąstę. Vėliau embrionai perkeliami į gimdą.

Danielis Madero yra „Legacy“ klinikų partnerystės vadovas. Jo tėvas yra vaisingumo specialistas Kolumbijoje. D.Madero pasakojo, jog pirmąkart ištyrė savo spermą prieš 12 metų, kai jam buvo 19-a.

Rezultatai buvo puikūs: „Skaičiai rodė milijonus, o judrumas buvo nuostabus.“ Su savo draugais jis juokavo, kad tai – „spermų Usainas Boltas arba Michaelas Phelpsas“. Bet nuo tada jo skaičiai nukrito beveik perpus.

D.Madero su žmona susituokę dvejus metus, bet dar nepasiruošę turėti vaikų, taigi vyras užsišaldė spermos. Jie galvoja ir apie kiaušinėlių šaldymą.

Bet kiaušinėlių ir spermos užšaldymas reiškia visiškai skirtingą riziką ir išlaidas.

Paslaugos – ir paštu

Kiaušinėlių užšaldymas – invazinis, ne vieną savaitę trunkantis procesas: leidžiami hormonai, atliekama chirurginė operacija. Dažniausiai išgaunama apie 6–12 kiaušialąsčių. Tuo metu spermą užšaldyti yra daug paprasčiau ir pigiau.

Naudodamasis startuolių paslaugomis vyras gali internetu užsisakyti rinkinį, mėginį indelyje sumaišyti su konservantu ir jį išsiųsti paštu.

Mėginys ištiriamas, įvertinama spermatozoidų būklė, o rezultatai nusiunčiami klientui. „Legacy“ laboratorija padalija sėklą į skirtingus vamzdelius, kad būtų laikoma dviejuose skirtinguose kriogeniniuose bakuose dviejose skirtingose vietose.

Moka kiekvieną mėnesį

Spermos užšaldymo kainos yra įvairios. Lietuvoje tai galima padaryti vaisingumo klinikose už maždaug 400 eurų.

Amerikos klinikose už spermos surinkimą ir testavimą vyrai moka per 1000 dolerių (apie 894 eurus), o užšaldymas siunčiant paštu yra pigesnis.

„Legacy“ rinkinys kainuoja nuo 350 dolerių (313 eurų), o paskui už mėginio saugojimą kas mėnesį reikia mokėti 20 dolerių (apie 18 eurų).

„Dadi“ kainos kur kas mažesnės: pirmasis rinkinys ir testavimas kainuoja 99 dolerius (apie 89 eurus), o spermos laikymas – per mėnesį kainuoja perpus mažiau nei „Legacy“.

Bet šis startuolis mėginius saugo vienoje saugykloje, o ne dviejose skirtingose vietose.

Abu šie startuoliai neatskleidžia savo pardavimo duomenų, bet „Legacy“ sakė, kad klientų sulaukia iš visos Amerikos ir dauguma jų yra 30–40 metų.

Tuo metu ne viena moteris – žmonos, draugės, sesės ir motinos – naudojasi spermos užšaldymo tema kaip galimybe kalbėti apie lygybę reprodukcijos srityje.

„Taip diskusija tampa visavertė, – sakė 35 metų Anna Barnacka, vadovaujanti vienai Bostono kompanijai. – Tiek vyrai, tiek moterys turi vaisingumo bėdų. Ir tai nėra tiktai viena pusė.“

Parengta pagal „Washington Post“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.