Dėvėti drabužiai Rytų Europoje – iš mafijos rankų

Dėvėti ir žmonių labdarai atiduoti rūbai tampa mafijos aukso kasykla – drabužiai perparduodami. Italijos mafiozams įsisukus į naują sferą, kuri duoda milijonus siekiantį pelną, kai kurios Italijos savivaldybės atsisako labdaros konteinerių.

Žmonių suaukoti drabužiai atsiduria mafiozų rankose, o tada parduodami rūbų prekeiviams Rytų Europos šalyse.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Žmonių suaukoti drabužiai atsiduria mafiozų rankose, o tada parduodami rūbų prekeiviams Rytų Europos šalyse.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Žmonių suaukoti drabužiai atsiduria mafiozų rankose, o tada parduodami rūbų prekeiviams Rytų Europos šalyse.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žmonių suaukoti drabužiai atsiduria mafiozų rankose, o tada parduodami rūbų prekeiviams Rytų Europos šalyse.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žmonių suaukoti drabužiai atsiduria mafiozų rankose, o tada parduodami rūbų prekeiviams Rytų Europos šalyse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žmonių suaukoti drabužiai atsiduria mafiozų rankose, o tada parduodami rūbų prekeiviams Rytų Europos šalyse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žmonių suaukoti drabužiai atsiduria mafiozų rankose, o tada parduodami rūbų prekeiviams Rytų Europos šalyse.<br>D.Umbraso nuotr.
Žmonių suaukoti drabužiai atsiduria mafiozų rankose, o tada parduodami rūbų prekeiviams Rytų Europos šalyse.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Nov 9, 2019, 9:06 PM

Mafijos pirštai tokie ilgi, kad gali apčiuopti įvairiausias gyvenimo sritis, apie kurias kartais niekas nė nesusimąsto.

Nusikaltėliams nusitaikius į dėvėtų drabužių verslą Italijos miestai atsisako labdaros konteinerių, o politikai prašo giežčiau kontroliuoti šiuo metu visiškai neprižiūrimą sektorių.

Pasipelno iš labdaros

Ant prekystalių Rytų Europoje ar Šiaurės Afrikoje atsiduria labdarai suaukoti rūbai. Jie buvo skirti vargingai gyvenantiems žmonėms kaip dovana, tačiau šie žmonės jų dažniausiai nė nepačiupinėja.

Dėvėti drabužiai – dar vienas mafijos verslas, generuojantis tokį pelną, kad sunku net ir patikėti.

Skudurų biznis, duodantis aukso vertės pajamas – taip Italijos žiniasklaidoje apibūdinamas šis nusikalstamų klanų užvaldytas sektorius, į kurį mafija sparčiai įsisuko jau prieš kelerius metus.

Skaičiuojama, kad mafiozų gaunamas pelnas gali siekti įspūdingas sumas – jeigu per metus į geltonuosius dėvėtų rūbų konteinerius atnešama maždaug 100 tonų rūbų, juos surinkusios ir išpardavusios mafijos organizacijos, dažniausiai priklausančios garsiajai grupuotei „Camorra“, uždirba bent kelis šimtus milijonų eurų.

Itin populiarios Italijos TV laidos „Hienos“ žurnalistai, į geltonąjį konteinerį įmetę rankinę su paslėptu GPRS signalą siunčiančiu aparatu, atliko šokiruojantį eksperimentą.

Pasirodo, labdarai skirti rūbai nukeliavo į Neapolį, kur šeimininkauja „Camorra“, vėliau buvo išskirstyti po kitus miestus, kur neaiškių įmonių sandėliuose laukė savo pirkėjų.

Žurnalistų eksperimentas parodė, kad rūbai net nebuvo sterilizuoti, nors to reikalauja įstatymai.

Patys prekybininkai pripažino, kad sterilizacija beveik niekada neatliekama, nes niekas to netikrina, o apdarai parduodami su tais pačiais maišais, kuriuose buvo atiduoti.

Neparduotus skudurus mafija sunaikina nesilaikydama jokių atliekų perdirbimo normų.

Anot Italijos žiniasklaidos, dažnai jie naudojami gaisrams mafijai priklausiančiose teritorijose kelti.

Kontroliuoti nelengva

Italijos žiniasklaida išsiaiškino, kad labdaros organizacija „Caritas“, kurios ženklas būna užklijuotas ant geltonų dėvėtų drabužių konteinerių, tiesiogiai su jais niekaip nesusijusi.

Organizacija gauna tik menką dalį už tai, kad leidžia naudoti savo vardą.

Domėtis nelegaliu verslu ėmėsi ir Italijos parlamentarai.

Jie reikalauja, kad vyriausybė pagaliau priimtų reikalingus įstatymus šiam sektoriui kontroliuoti.

„Italijoje milijonai piliečių sąžiningai atiduoda savo rūbus į geltonuosius konteinerius arba parapijoms, manydami, kad tarnauja solidarumo tikslams. Juos įtikina organizacijos „Caritas“ prestižas.

Bet iš tiesų didžioji dalis labdaros kelią baigia nelegalioje prekyboje, iš kurios „Camorra“ gauna didžiulį pelną“, – pareiškė valdančio Penkių žvaigždučių judėjimo atstovas Stefano Vignaroli, vadovaujantis specialiai Parlamento komisijai, kuri ėmėsi tirti nelegalios prekybos dėvėtais drabužiais peripetijas.

Komisija aiškinosi ir kaip su neaiškiu verslu susijusi gerą vardą pasaulyje turinti labdaros organizacija.

„Italijos „Caritas“ jau prieš kiek laiko pradėjo domėtis, kaip ant kokių konteinerių naudojamas mūsų vardas. Siekiame išvengti, kad surinkta labdara atsidurtų juodojoje mafijos rinkoje“, – yra sakę „Caritas“ atstovai.

Jie tikino, kad sukontroliuoti visas labdarą renkančias parapijas labai sunku ir brangu, o rūpinimasis dėvėtų drabužių likimu nėra tiesioginis organizacijos darbas.

Tinklas – ne tik Italijoje

Paaiškėjus sąsajoms su mafija, kai kurie Italijos miestai buvo nusprendę prieštaringai vertinamų geltonųjų konteinerių atsisakyti.

Prieš porą metų iš Romos gatvių buvo išvežta apie 2 tūkst. konteinerių, nes sudėtingas teisėsaugos tyrimas atskleidė, kad jie tarnavo ne labdarai, o Italijos sostinėje veikiančioms kriminalinėms organizacijoms.

Tuomet išsiaiškinta, kad žmonių suaukoti dėvėti apdarai keliavo ne pas vargšus, o į krovininių automobilių priekabas ir be jokio sterilizavimo buvo vežami parduoti į žemesnio pragyvenimo lygio valstybes, taip pat ir Rytų Europą.

Vėliau, paskelbus naują viešą konkursą, dėvėtų drabužių konteineriai į Romos gatves buvo sugrąžinti patikinus, kad labdara nuo šiol bus renkama skaidriai.

Kaip teigia Italijos žiniasklaida, vadinamoji skudurų mafija savo tinklą yra išraizgiusi po visą Italiją, ir ne tik. Esą kriminalinės organizacijos veikia ir kitose šalyse, kur renkama dėvėtų rūbų labdara.

„Italijoje ir Šiaurės Europoje dėvėti drabužiai, kuriuos atnešame į geltonuosius konteinerius ir manome padarę gerą darbą, iš tiesų pildo nusikalstamo pasaulio atstovų kišenes“, – yra rašęs savaitraštis „L’espresso“.

Leidinys priminė, kad Italijoje kriminaliniai nusikaltėliai jau nužudė į nelegalų dėvėtų drabužių verslą įsipainiojusį verslininką – jis tapo pirmąja skudurų mafijos auka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.