Prasideda naujas prezidento apkaltos etapas: ar pavyks JAV vadovui išsaugoti šiltą sostą?

JAV prezidento apkaltos procesas įžengė į naują etapą – per televiziją transliuojamus klausymus. Nors ir mažai tikėtina, kad Donaldas Trumpas bus nuverstas, šis procesas gali turėti įtakos 2020-ųjų rinkimams.

JAV vadovas D.Trumpas aktyviai ruošiasi 2020 metų prezidento rinkimams.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
JAV vadovas D.Trumpas aktyviai ruošiasi 2020 metų prezidento rinkimams.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dieną po to, kai įvyko garsusis telefono pokalbis su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu, D.Trumpas paskambino JAV ambasadoriui Europos Sąjungoje Gordonui Sondlandui ir paklausė apie Bidenų veiklos tyrimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dieną po to, kai įvyko garsusis telefono pokalbis su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu, D.Trumpas paskambino JAV ambasadoriui Europos Sąjungoje Gordonui Sondlandui ir paklausė apie Bidenų veiklos tyrimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 16, 2019, 6:14 PM

Nepatenkinti Demokratų partiją palaikantys amerikiečiai D.Trumpą iš pareigų gali pašalinti tiktai dviem būdais – 2020-ųjų rinkimuose arba tikėti, kad Kongresas nušalins prezidentą iš pareigų.

Pastarasis procesas Kapitolijaus kalvoje pradėtas dar rugsėjo mėnesį, o šią savaitę įžengė į viešųjų liudijimų etapą.

Demokratai apkaltos proceso metu mėgina įrodyti, kad D.Trumpas pažeidė JAV konstituciją paslaugos už paslaugą principu prašydamas iš Ukrainos pagalbos tiriant jo politinio oponento demokrato Joe Bideno ir jo sūnaus veiklą Ukrainoje.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi šią savaitę pareiškė, kad tai nėra jokia paslauga už paslaugą, nes tokius prezidento veiksmus galima įvardyti kaip paprasčiausią kyšininkavimą.

Viešai liudijęs aukščiausio rango JAV diplomatas Ukrainoje Williamas Tayloras atskleidė faktų apie anksčiau niekur neminėtą D.Trumpo skambutį.

Dieną po to, kai įvyko garsusis telefono pokalbis su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu, D.Trumpas paskambino JAV ambasadoriui Europos Sąjungoje Gordonui Sondlandui ir paklausė apie Bidenų veiklos tyrimą.

G.Sondlandas prezidentui atsakė, kad ukrainiečiai yra pasirengę tai daryti.

„Po šio skambučio vienas mano biuro narys paklausė G.Sondlando apie D.Trumpo požiūrį į Ukrainą. Jis atsakė, kad prezidentui labiau rūpi Bidenų tyrimas, kurį vykdyti labai spaudė asmeninis D.Trumpo advokatas Rudy Giuliani“, – kalbėjo W.Tayloras.

Tokie liudytojo parodymai tik dar labiau apsunkina prezidento gynėjų darbą, kurie tvirtina, kad jokio kišimosi į kitos valstybės reikalus nebuvo. W.Tayloro žodžiai įrodo, kad D.Trumpas labai asmeniškai kišosi į tai, ką G.Sondlandas kalbėjo su ukrainiečiais.

Yra daugybė kitų dokumentų, kurie patvirtina, jog G.Sondlandas vykdė D.Trumpo norus ir ne kartą teigė ukrainiečiams, kad jie turi vykdyti JAV prezidento norimą tyrimą.

D.Trumpas teigė neturėjęs laiko žiūrėti pirmųjų viešų liudijimų, o prezidentą ginantis respublikonų atstovas Kongrese Jimas Jordanas tvirtino, kad W.Tayloro liudijimas nėra patikimas.

Pasak jo, diplomatas niekada pats nedalyvavo pokalbiuose, apie kuriuos pasakojo, niekada nebendravo su D.Trumpu, o bendraudamas su V.Zelenskiu niekada nekalbėjo apie galimą JAV prezidento spaudimą.

Pats G.Sondlandas Atstovų Rūmuose liudys lapkričio 20-ąją.

Viešųjų liudijimų procesas Atstovų Rūmuose greičiausiai užsitęs iki gruodžio vidurio.

Tikėtina, kad demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai nepaisys gynybos argumentų ir D.Trumpą pripažins kaltu. Šiuose rūmuose jie turi daugumą.

Bet tokiu atveju apkaltos nagrinėjimas persikels į Senatą, kuriame dominuoja respublikonai, o norint galutinai iš pareigų išversti prezidentą čia reikia dviejų trečdalių daugumos.

Sėkmingas antrasis apkaltos etapas taip pat atrodo neįtikėtinas, nes D.Trumpą palaiko absoliuti dauguma respublikonų partijos šalininkų. Visi prezidentai, kuriuos kaltais pripažino Atstovų Rūmai, buvo išteisinti Senate.

Tačiau šis atvejis yra išskirtinis, nes D.Trumpas gali tapti pirmuoju bent vienuose Kongreso rūmuose kaltu pripažintu prezidentu, kuris siekia perrinkimo.

Bet tai didesnę įtaką gali turėti ne pačiam prezidentui, o jam pasipriešinti siekiantiems demokratams.

Šeši demokratų partijos nominacijos siekiantys senatoriai apkaltos proceso metu negalės vykdyti kampanijos ir privalės klausyti parodymų Senato salėje.

Pirminiai demokratų kandidato rinkimai Ajovos valstijoje įvyks vasario 3-iąją, o negalėjimas vykdyti aktyvios rinkimų kampanijos gali skaudžiai atsiliepti ne tik mažiau žinomiems demokratų senatoriams, bet ir vieniems pagrindinių kandidatų – Elizabeth Warren ir Bernie Sandersui.

Iš to išlošti gali tik buvęs viceprezidentas J.Bidenas, kurio rinkimų kampanijai galbūt ir norėjo pakenkti su V.Zelenskiu kalbėjęs D.Trumpas.

JAV lyderis greičiausiai pats pakišo sau koją, nes, dabartinių apklausų duomenimis, jis ir toliau pralaimi J.Bidenui.

Tačiau iki rinkimų dar metai, o galutinis sprendimas bus rinkėjų rankose.

Parengta pagal „The Guardian“, „Vox“, CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.