Multimilijonierius spruko nuo teisėsaugos: Lietuvoje žinomas jogas rengė pasibjaurėtinus masažus, prievartavo moteris

Indas Bikramas Choudhury tapo multimilijonieriumi sukūręs karštosios jogos pamokas su 26 pratimais. Žmonės plūdo į studiją ir tarsi dievybės klausė plaukimo kelnaitėmis apsitempusio jogo – net tuomet, kai jis imdavosi žeminimo, seksualinės prievartos.

Apsitempęs trumpikėmis, užkūręs 41 laipsnio kaitrą B.Choudhury rėkė ir žemino savo mokinius jogos užsiėmimuose.<br>„Netflix“ nuotr.
Apsitempęs trumpikėmis, užkūręs 41 laipsnio kaitrą B.Choudhury rėkė ir žemino savo mokinius jogos užsiėmimuose.<br>„Netflix“ nuotr.
Apsitempęs trumpikėmis, užkūręs 41 laipsnio kaitrą B.Choudhury rėkė ir žemino savo mokinius jogos užsiėmimuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Apsitempęs trumpikėmis, užkūręs 41 laipsnio kaitrą B.Choudhury rėkė ir žemino savo mokinius jogos užsiėmimuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Joga<br>123rf.com nuotr.
Joga<br>123rf.com nuotr.
Sužavėtas prezidentas R.Nixonas pakvietė indą B.Choudhury persikelti į JAV ir padėti kitiems amerikiečiams.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Sužavėtas prezidentas R.Nixonas pakvietė indą B.Choudhury persikelti į JAV ir padėti kitiems amerikiečiams.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Joga<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Joga<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 24, 2019, 4:09 PM, atnaujinta Nov 25, 2019, 3:25 PM

„Bikramo joga“ – šis pavadinimas linksniuotas daugybėje pasaulio valstybių, įskaitant Lietuvą, kur kelios studijos perėmė 75 metų B.Choudhury sugalvotą mokymą.

Atvykusius į Bikramo jogos studiją Amerikoje pasitikdavo aitrus prakaito kvapas, nes salėje tvyrojo 41 laipsnio karštis ir drėgmė.

Mokytojas rėkė nurodymus. Visi turėjo būti atsimerkę.

B.Choudhury tikino, kad „karštosios jogos“ mokymus jis sugalvojo Indijoje, padedamas vieno jogos mokytojo, ir buvo laikomas jogos čempionu šalyje.

Kai 1972 metų liepą indas susipažino su JAV prezidentu Richardu Nixonu, tai jam pelnė žaliąją kortelę.

Mat šalies vadovas per vizitą užsienyje nebegalėjo paeiti dėl lėtinio venų uždegimo. Gydyti prezidentą ėmėsi B.Choudhury, tuomet gyvenęs Japonijoje.

Pratimai karštyje padarė stebuklus. Praėjus mažiau nei savaitei R.Nixonas galėjo tęsti kelionę. Sužavėtas prezidentas pakvietė indą persikelti į JAV ir padėti kitiems amerikiečiams.

Nuo tada Bikramas ėmė kurti savo vardo imperiją. Į jo studijas ateidavo ir paprasti žmonės, ir būriai garsenybių.

Karštosios jogos mokytojas po salę vaikščiodavo apsitempęs juodomis maudymosi kelnaitėmis, į kietą kuodą susismeigęs ilgus juodus plaukus.

O užvėręs studijos duris kuklumu nepasižymėjo, puikavosi žemiškais turtais: garaže buvo visa kolekcija „Bentley“ ir „Rolls-Royce“ markės automobilių, sąskaitoje – milijonai dolerių.

Vyrui buvo gera ir patogu, nes paskui jį sekė armija jogų, kurie klausė kiekvienos instruktoriaus komandos.

Baisiausia, kad kai kas kentė net seksualinį priekabiavimą ir net prievartą.

Žemino ir prievartavo

Šią savaitę televizijos milžino „Netflix“ pradėtame rodyti dokumentiniame filme „Bikramas: jogas, guru, plėšrūnas“ („Bikram: Yogi, Guru, Predator“) atskleidžiamas tikrasis šio vyro veidas.

„B.Choudhury buvo ne kas kitas kaip patrauklus kulto lyderis, siekęs išnaudoti žmones taikydamas strategiškai suplanuotas psichologines manipuliacijas ir žeminimą“, – teigiama režisierės Evos Omer filme.

Bikramas sugebėjo sukurti nepriekaištingą įvaizdį, priversti žmones pasitikėti juo, vertinti jo sugebėjimus.

Vyras buvo tapęs tarytum dievaičiu, duodančiu sveikatos, laimės ir dvasinio balanso raktus.

Jogas įtikino žmones, kad vienintelis būdas pasiekti pilnatvę – tai patikrinti savo ištvermę ir plėsti jos ribas. Atlikti pratimus dusinamai karštoje aplinkoje, dehidratuojant, patiriant žeminimą – kartais jis prieidavo ir šaukdavo ant savo mokinių, įžeidinėdavo, vadindavo storuliais.

Kartais jis išsirinkdavo moteris ir kviesdavo jas į pasibjaurėtinus vėlyvos nakties masažus jo namuose ir viešbučio kambariuose.

„Niekas nežinojo apie prievartą. Bet niekas nebūtų kentęs jo metodų ir įžeidinėjimo pamokose, jeigu jo sukurta karštoji joga nebūtų turėjusi poveikio kūnui“, – dokumentiniame filme pasakojo vienas amerikietis.

Pinigų kalimo mašina

B.Choudhury iš pradžių vesdavo pamokas pats, o vėliau nutarė sukurti Bikramo jogos mokytojų tinklą.

Šio indo kursai buvo vieni brangiausių jogos instruktoriams, norintiems perimti mokymą ir gauti oficialų B.Choudhury patvirtinimą, – kainavo 11,5 tūkstančio JAV dolerių (apie 10,4 tūkst. eurų).

Buvusi žurnalų leidėja, jogos praktikė Eva Tombak buvo bene pirmoji, pasišovusi Vilniuje atidaryti Bikramo jogos studiją.

Su šia joga Eva susipažino gyvendama Australijoje, į kurią su šeima buvo emigravusi 2011 metais. Tačiau vilnietė taip ir netapo Bikramo jogos sekėja, „Lietuvos rytui“ 2014 metais ji pasakojo, kad pasibaisėjo B.Choudhury asmenybe.

„Tai labai despotiškas, nemalonus, linkęs nešvankiai juokauti žmogus.

Jis nesiteikia net išmokti savo mokinių vardų – į juos kreipiasi tik pagal krūtinės dydį.

Todėl gali sulaukti tokio kreipinio: „Ei, tu, razina“ arba „Ei, tu, kalakute“.

Man toli gražu ne 20 metų, tad pasvarsčiau, kad nesugebėsiu to priimti. Nebenorėjau patekti į mokymus, kur jausčiausi kaip kariuomenėje, kurioje dar gyva vadinamoji dedovščina (vyresniųjų smurtas prieš jaunesniuosius. – Red.)“, – dienraščiui pasakojo vilnietė.

Išnaudodavo patiklias moteris

Kai kurios moterys sutikdavo žemintis ir kentėti viską, ką tiktai sugalvos riebalus tirpdyti padedantis mokytojas.

Sutikdavo net tada, kai tekdavo važiuoti į turą po viešbučius, o guru puldavo jas.

Moterys ilgai tylėjo – stengėsi pelnyti guru, kuriuo tikėjo, palankumą, bijojo būti išmestos iš jo artimo rato.

Iki 2013-ųjų, kai Sarah Baughn kreipėsi į teismą ir apkaltino savo mokytoją B.Choudhury ją įkalinus viešbučio kambaryje ir bandžius priversti mylėtis.

Bikramo stovykloje ji tapo nebepageidaujama ir išvadinta melage.

Vis dėlto S.Baughn paskatino kitas moteris prabilti. Tarp jų buvo ir Larissa Anderson, kuri teigė, kad guru ją išprievartavo savo namuose.

Garbės nepadarė ir vaizdo įrašai, kuriuose jogas ieškovės advokatei šaukia: „Nekenčiu keturių dalykų: šalto oro, šalto maisto, šaltos širdies ir šaltos makšties.“

Dabar B.Choudhury keliauja po pasaulį – jis paspruko nuo JAV teisėsaugos. Tačiau tai vienur, tai kitur veda seminarus – Meksikoje, Ispanijoje.

Būrys B.Choudhury sekėjų dabar labai sutrikę – jie vis dar praktikuoja karštąją jogą, tačiau yra slegiami savo mokytojo suteptos reputacijos.

„Nepritariu jo nuklydimams, jo siekiui pasinaudoti galia, kad išnaudotų kitus. Bet vis dar tikiu jo joga.

Ir apskritai aš visai nesigailiu, kad mano piligrimystė atvedė pas Bikramą, atvedė prie šaltinio“, – tikina viena karštosios jogos praktikuotoja.

Moteris įsitikinusi, kad asmenybė turėtų būti atskirta nuo pačio praktikos.

Parengta pagal „Yoga Journal“, „The Daily Beast“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.