Tik lrytas.lt: Lenkijos Senato pirmininkas šaliai žada gangreną

„Lenkijos valstybei gresia gangrena“, – interviu „Lietuvos rytui“ šalies diagnozę pateikė naujasis Senato pirmininkas, medicinos profesorius Tomaszas Grodzkis. Jis – nauja viltis tyliai Lenkijos opozicijai.

Medicinos profesorius T.Grodzkis viliasi, kad jo vadovaujamas Senatas pavirs Lenkijos politikos gydymo vieta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Medicinos profesorius T.Grodzkis viliasi, kad jo vadovaujamas Senatas pavirs Lenkijos politikos gydymo vieta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Medicinos profesorius T.Grodzkis viliasi, kad jo vadovaujamas Senatas pavirs Lenkijos politikos gydymo vieta.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Medicinos profesorius T.Grodzkis viliasi, kad jo vadovaujamas Senatas pavirs Lenkijos politikos gydymo vieta.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Formaliai Senato pirmininkas yra laikomas trečiu pagal svarbą asmeniu valstybėje, po prezidento ir Seimo pirmininko ir turi teisę kada nori pasirodyti televizijoje. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Formaliai Senato pirmininkas yra laikomas trečiu pagal svarbą asmeniu valstybėje, po prezidento ir Seimo pirmininko ir turi teisę kada nori pasirodyti televizijoje. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Per praėjusio mėnesio rinkimus, suteikusius antrą kadenciją konservatyviai partijai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Per praėjusio mėnesio rinkimus, suteikusius antrą kadenciją konservatyviai partijai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

2019-11-25 16:19

Lenkijos politikoje visiškai netikėtai sužibo nauja žvaigždė, sužadinusi dideles opozicijos viltis ir valdantiesiem politikams sukėlusi nustebimą ir nerimą.

Dar prieš savaitę plaučių bei širdies chirurgijos profesoriaus T.Grodzkio pavardė daugumai tautiečių buvo visiškai nežinoma, o dabar tai yra labiausiai aptarinėjamas šalies pilietis.

Viskas – vienose rankose

Lapkričio 12-ąją opozicijos balsais 61 metų T.Grodzkis išrinktas Senato – aukštesniųjų Seimo rūmų pirmininku ir netikėtai pasinaudojo įstatymiška teise pasakyti prakalbą valstybinėje televizijoje.

Formaliai Senato pirmininkas yra laikomas trečiu pagal svarbą asmeniu valstybėje, po prezidento ir Seimo pirmininko ir turi teisę kada nori pasirodyti televizijoje.

Bet tuo iki šiol nesinaudojo joks Senato pirmininkas, mat šių rūmų reikšmė yra kur kas menkesnė nei Seimo, todėl pasisakydavo vien prezidentai bei Seimo pirmininkai.

Lenkijos įstatymus priima 460 vietų Seimas ir pasirašo arba vetuoja prezidentas. O šimtas senatorių gali tik simboliškai pritarti arba ne įstatymui, mat Seimui Senato sprendimai nėra privalomi vykdyti.

Prieš 4 metus šalį savarankiškai pradėjusi valdyti Teisės ir teisingumo partija (TTP) pareiškė sieksianti savo valdžią įtvirtinti ilgiems dešimtmečiams ir savo tikslams pasitelkė valstybinę žiniasklaidą, teisėsaugos institucijas, ėmė varžyti opoziciją.

Tokia TTP politika paskatino didelius protestus, valdančioji partija sulaukė Briuselio kaltinimų laužant demokratijos normas.

Sužavėjo naujas balsas

TTP ignoravo kritiką ir, dalydama populistinius pažadus kelti algas, pensijas ir socialines išmokas, prieš mėnesį laimėjo naujus Seimo rinkimus ir viena pati suformavo naują vyriausybę.

Kad opozicijai netikėtai pavyko minimalia persvara laimėti rinkimus į Senatą, TTP iš pradžių nelaikė rimtu trukdžiu, nes Senato sprendimus Seimas gali lengvai atmesti.

Viską aukštyn kojomis netikėtai apvertė sužibėjusi T.Grodzkio žvaigždė, tiksliau, jo inauguracinė kalba Senate bei kalba per valstybinę televiziją TVP.

Ketverius metus kasdien girdėję nesibaigiančias valdančiųjų bei opozicijos tarpusavio rietenas ir sociologų komentarus apie neregėtą visuomenės susipriešinimą, lenkai pagaliau išgirdo brolišką taikdarį.

Vienijanti ir taikinga kalba sukėlė didžiulį susižavėjimą – mat tautiečiai to pastaruoju metu pasigesdavo net prezidento ir Bažnyčios vadovų kalbose.

Apžvalgininkai ėmė prognozuoti, jog jeigu T.Grodzkis iškels kitais metais savo kandidatūrą per prezidento rinkimus, turės nemažai galimybių juo tapti.

Primenama, kad T.Grodzkis yra išsikovojęs didelį tarptautinį pripažinimą, tačiau menkai žinomas Varšuvoje, nes dirbo labai toli nuo sostinės – Vokietijos pakraštyje esančiame Ščecine.

Čia T.Grodzkis 20 metų vadovavo universitetinei klinikai, o dėl sėkmingų chirurginių operacijų tapo pirmuoju lenku, priimtu į JAV plaučių transplantologijos draugiją, ir keletą metų vadovavo analogiškai Europos gydytojų draugijai.

Pasiruošęs gydyti šalį

– Kodėl jūs, tarptautinę karjerą sukūręs medikas, nusprendėte eiti į politiką? Ar jūs pirmasis savo šeimoje pasukote šiuo keliu? – pasiteiravo „Lietuvos rytas“.

– Mano šeimoje visi medikai. Tėvas buvo chirurgas, brolis dirba ginekologu, žmona – okulistė, jos tėvas irgi chirurgas.

Viena duktė taip pat studijuoja mediciną, tik kita nusprendė būti teisininkė.

Aš baigiau sustiprintos matematikos klasę, planai buvo kiti, tačiau pasukau į mediciną. Į Ščecino savivaldybės veiklą įsitraukiau siekdamas spręsti miesto sveikatos apsaugos klausimus, o prieš ketverius metus buvau išrinktas į Senatą.

Gydytojo profesijos vis dėlto nemečiau, toliau operuoju, dėstau.

– Per savo inauguracinę kalbą pasakėte, kad norite gydyti šalį nuo tarpusavio susiskaidymo ir neapykantos viruso.

Taip pat paminėjote, jog Hipokrato priesaika įpareigoja visus pacientus, nepaisant einamų pareigų arba partinės priklausomybės, gydyti vienodai.

Kokią medicininę diagnozę simboliškai galėtumėte nustatyti dabartinei Lenkijos valstybei?

– Per ketverius TTP valdymo metus valstybę apėmė susiskaidymo, pykčio, nepasitikėjimo, įžeidinėjimų virusas ir, jeigu jis nebus rimtai gydomas, gali prasidėti gangrena.

Net sunkiausią ligą galima sustabdyti, bet ją reikia gydyti, negalima palikti savieigai.

Suteiks balsą Senatui

Opozicija džiaugiasi dėl pergalės Senate, bet kas iš to? Juk Senato sprendimai Seimui nėra privalomi?

Senatas gali daug ką. Pastaruosius ketverius metus Seime ir Senate dėjosi negeri dalykai.

Daugumą abejuose rūmuose turėjusi TTP ėmė savavaliauti ir įstatymus priimdavo nepaisydama reikalavimų konsultuotis su opozicija, ekspertais, visuomene.

Įstatymai buvo priimami neregėtu tempu – per parą ar kelias, balsuojant net naktį, o Senatas ir prezidentas klusniai viską patvirtindavo.

Po to pasitaikydavo, kad po kelių savaičių tą patį įstatymą TTP skubiai keisdavo, nes suprasdavo jo klaidingumą. Nuo šiol taip nebebus, mes kiekvieną įstatymą svarstysime ir duosime analiuoti ekspertams.

Gerus įstatymus patvirtinsime, tačiau blogus atmesime. Senatas turi mėnesį įstatymui įvertinti, tai ir ketiname daryti.

Be to, Senatas turi teisę inicijuoti savo įstatymus ir jų Seimas negalės nukišti į stalčių, bet privalės svarstyti ir balsuoti.

Iki šiol visus opozicijos įstatymus Seimo pirmininkas nukišdavo į „šaldytuvą“ ir jie nebūdavo svarstomi.

Be to, Senatas gali iškviesti atsiskaityti premjerą ir kitus ministrus, aukštus valdininkus ir gali inicijuoti Senato tyrimo komisiją, kuri tirs neaiškumus, aferas.

Senato posėdžius transliuoja televizija ir radijas, tad visuomenė išgirs mūsų skelbiamą Seimo nutarimų įvertinimą. Todėl rinkėjams bus lengviau susidaryti objektyvią nuomonę apie valdančiuosius ir opoziciją. Ir dar – Senato pirmininkas turi teisę kalbėti per valstybinę televiziją, tai ketinu nuolat daryti.

Santykiai – kaip sutuoktinių

– Žiniasklaidai prasitarėte, kad prieš mėnesį TTP siūlė jums sporto ministro pareigas už tai, kad pereitumėte į jų partijos gretas ir tai padėtų partijai užsitikrinti Senate daugumą.

Ar nebijote, kad TTP pavyks perpirkti kokį nors kitą opozicijos senatorių ir po to jus atstatydins, o tuomet išsirinks naują Senato pirmininką?

– Visko gali būti – TTP neslepia tokių siekių, o ši partija jau įrodė, kad savo tikslams įgyvendinti gali daug ko imtis. Vis dėlto viliuosi, kad taip neįvyks ir Senatas taps Lenkijos politikos gydymo vieta.

Aš prisiekiau, kad dėsiu visas pastangas, kad Senatas taptų tokia vieta, kurioje vyraus kruopštus darbas, pagarba įstatymams, kitokioms pažiūroms, kur bus išklausoma tiek valdančiųjų, tiek opozicijos nuomonė ir niekas nebus ignoruojamas, įžeidinėjamas, žeminamas.

– Kaip galėtumėte pakomentuoti TTP palaikančios žiniasklaidos jums metamus priekaištus, jog važinėjate prabangiu automobiliu, turite puošnų butą ir namą?

– Viską uždirbau sunkiu darbu, neturiu ko gėdytis ar slėpti.

– Per praėjusią Senato kadenciją dirbote Užsienio reikalų komitete.

Gal domėjotės ir Lietuvos bei Lenkijos santykiais? Kaip juos vertinate?

– Taip, domėjausi ir teko net lankytis Lietuvoje dėl šių klausimų. Lietuvos ir Lenkijos santykius palyginčiau su sutuoktinių: visko pasitaiko – net ir barnių, tačiau kartu vis tiek geriausia.

Jeigu rimčiau, dar yra nemažai diskutuotinų temų, kad ir kalbos vartojimas, pavardžių rašymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.