Naujosios Zelandijos gelbėtojai neranda visų ugnikalnio aukų kūnų

Naujosios Zelandijos Baltosios salos ugnikalnio išsiveržimo aukų sekmadienį padaugėjo iki 18, įskaitant du žmones, kurių palaikų dar nepavyko rasti, pranešė policija. Ankstų sekmadienį per paiešką sausumoje nepavyko rasti jokių ženklų apie dingusius žmones, tad kilus įtarimui, kad jie gali būti vandenyje, popietę narai grįžo į jūrą.

Gelbėtojai vilkėjo specialią aprangą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Gelbėtojai vilkėjo specialią aprangą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Gelbėtojai vilkėjo specialią aprangą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Gelbėtojai vilkėjo specialią aprangą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Gelbėtojai vilkėjo specialią aprangą.<br> AFP/„Scanpix" nuotr.
Gelbėtojai vilkėjo specialią aprangą.<br> AFP/„Scanpix" nuotr.
Netikėtas ugnikalnio išsiveržimas įvyko pirmadienį, kai saloje lankėsi ir kraterį apžiūrinėjo gausybė turistų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Netikėtas ugnikalnio išsiveržimas įvyko pirmadienį, kai saloje lankėsi ir kraterį apžiūrinėjo gausybė turistų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 15, 2019, 11:08 AM

Policijos komisaro pavaduotojas Mike'as Clementas sakė, jog yra didelė tikimybė, kad tuos žmones nusinešė jūra.

Jis pridūrė, kad gelbėtojai yra „įsitikinę, jog mūsų apieškotoje teritorijoje šalia prieplaukos kūnų nėra“.

„Gelbėtojų komandos nusivylusios. Visiškai suprantame, kokie nusivylę yra [dingusiųjų] artimieji, norintys susigrąžinti kūnus“, – teigė M. Clementas.

Turistų mėgstamoje saloje ugnikalnio išsiveržimo metu buvo 47 žmonės.

Dabar skelbiama apie 18 žuvusiųjų, į Sidnėjų sugrąžintam vienam australui mirus ligoninėje praėjus beveik savaitei po nelaimės.

Dar 26 žmonės gydomi Naujosios Zelandijos ir Australijos ligoninėse, o 20 iš jų būklė yra kritinė. Jie kovoja dėl savo gyvybės po aktyviausio šalies ugnikalnio, stūksančio atokioje saloje, išsiveržimo.

Mirusiojo australo šeima paprašė neskelbti jo pavardės ir amžiaus.

Sekmadienį policija įvardijo septynis asmenis, kurių tapatybės buvo oficialiai patvirtintos, įskaitant 24 metų Naujosios Zelandijos kelionių vadovą Tipene'ą Jamesą Te Rangi Ataahua Maangi.

Keturi žuvusieji buvo australai – 15 metų Zoe Ella Hosking, jos patėvis, 53 metų Gavinas Brianas Dallowas, 51 metų Anthony Jamesas Langfordas Mathew ir 32 metų Karla Michelle Mathew, o 13 metų Matthew Robertas Hollanderis ir 16 metų Berendas Lawrence Hollanderis Matthew buvo JAV piliečiai, turintys nuolatinius leidimus gyventi Australijoje.

M. Clementas teigė, kad nors atliekant paieškos operaciją sausumoje ir jūroje iki šiol nepavyko rasti likusių kūnų, policija nepraranda vilties.

„Ateis laikas, kai būsime padarę viską, ką galime, kai būsime padarę viską, kas pagrįsta, tačiau šiuo metu vis dar dirbame... lengvai nepasiduosime“, – pažadėjo jis.

Baltąją salą stebintys mokslininkai teigė, kad nuo praėjusį pirmadienį įvykusio išsiveržimo nepastebėta jokio reikšmingo ugnikalnio aktyvumo, tačiau lieka galioti antrojo lygio perspėjimas, kuris rodo „vidutinio–didesnio stiprumo aktyvumą su galimu išsiveržimo pavojumi“.

Naktį prie ugnikalnio kraterio buvo matomas švytėjimas, „kuris patvirtina, jog esama didelio šilumos srauto“, – teigė „GNS Science“ vulkanologas Geoffas Kilgouras, stebintis seisminį ir vulkaninį aktyvumą Naujojoje Zelandijoje.

„Tai patvirtino šiandien ryte atliktas oro stebėjimas, patvirtinęs, kad aktyvus krateris dideliu greičiu skleidžia labai karštas vulkanines dujas“, kurių temperatūra viršija 200 laipsnių pagal Celsijų.

Nelaimė sukėlė klausimų, kodėl turistams buvo leista būti ant ugnikalnio, nepaisant to, kad specialistai neseniai padidino grėsmės lygį.

Penktadienį parskraidino 6 kūnus

Elitiniai kariai penktadienį grąžino šešis per Naujosios Zelandijos Baltosios salos ugnikalnio išsiveržimą žuvusiųjų kūnus. Kariškių veiksmus, gresiant dar vienam išsiveržimui, neramiai sekė visa šalis.

Auštant du kariniai sraigtasparniai pakilo iš Fakatanės oro uosto saloje esančio ugnikalnio link, kur per pirmadienio išsiveržimą žuvo mažiausiai 16 žmonių, dar dešimtys buvo sunkiai sužeisti.

Išminuotojų būrio tikslas buvo sugrąžinti 8 žmonių kūnus, tebebuvusius ant aktyviausio Naujosios Zelandijos ugnikalnio.

Po įtempto keturių valandų laukimo, vulkanologams stebint seismologinę informaciją iš ugnikalnio, policija pranešė, jog 6 kūnai vakar sėkmingai parskraidinti į karinių jūrų pajėgų fregatą, prišvartuotą netoli kranto.

„Šie kariai parodė visišką drąsą, kad sugrąžintų tų šešių žmonių palaikus artimiesiems“, – žurnalistams sakė policijos komisaras Mike’as Bushas. Pasak jo, kariai veikė nenuspėjamoje ir išbandymų kupinoje aplinkoje.

Kitų dviejų išsiveržimo aukų kūnų narai ieškojo vandenyje, sraigtasparniai taip pat šukavo įlanką prie vulkaninės salos.

M.Bushas tikino, kad gelbėtojai neatmeta galimybės grįžti į salą tolesnių paieškų, kai vulkanologinės sąlygos bus palankesnės.

Prieš operaciją bepilotės skraidyklės padėjo rasti 6 kūnus ugnikalnio kalderoje, o 6 karių komanda, vilkėdama sunkius apsauginius kostiumus ir kvėpavimo įrangą, kuri apribojo judėjimą, pargabeno kūnus iš pelenais užklotos salos.

Specialiųjų pajėgų vadas Rianas McKinstry tikino, kad „be galo didžiuojasi“ komandos nariais, kurie turėjo ištverti didžiulį karštį ruošdamiesi iškelti aukų kūnus: „Tai buvo unikali operacija, tačiau unikalios operacijos ir yra tai, kuo rūpinasi išminuotojų būrys.“

Prieš operaciją vulkanologas Nico Fournier tvirtino, kad, ugnikalniui išsiveržus dar kartą, gelbėtojams tektų susidurti su lava, karštais garais, pelenais ir uolienomis, kurias ugnikalnis spjaudo viršgarsiniu greičiu.

Netikėtas jo išsiveržimas įvyko pirmadienį, kai saloje lankėsi ir kraterį apžiūrinėjo gausybė turistų. Per stichijos siausmą žuvo 16 žmonių. Dar 20 žmonių gydomi ligoninėse – jie patyrė smarkių nudegimų ir kvėpavimo takų sutrikimų.

Kai kurių nukentėjusiųjų nudegimai tokie sunkūs, kad jie negali kalbėti ir judėti – neatpažįsta savęs veidrodyje.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.