Rusai laimės ieško loterijose – kai kam neįtikėtina sėkmė nusišypsojo metro

Iš valdžios nieko nesitikėk, geriau pats gaudyk sėkmę. Tokiomis nuotaikomis dauguma rusų sutiko Naujuosius metus. Apie tai byloja Rusijos Levados centro apklausos rezultatai ir išaugęs loterijų populiarumas.

Naujametės loterijos, kurios didysis prizas buvo milijardas rublių (apie 14,5 mln. eurų), šiais metais laukė visa Rusija.
Naujametės loterijos, kurios didysis prizas buvo milijardas rublių (apie 14,5 mln. eurų), šiais metais laukė visa Rusija.
 Didysis loterijos prizas šįmet buvo rekordinis.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
 Didysis loterijos prizas šįmet buvo rekordinis.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Loterijos vis labiau traukia rusus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Loterijos vis labiau traukia rusus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jan 5, 2020, 6:20 PM

2019 metus Rusija išlydėjo nusivylusi valdžia. Kad nesutampa valdžios ir visuomenės interesai, mano 72 proc. apklaustųjų.

Levados centro direktorius Levas Gudkovas taip pakomentavo šiuos duomenis: „Faktas, kad tokia daugybė šalies gyventojų kalba apie valdžios ir visuomenės interesų nesutapimą, byloja, kad nyksta tai, kas anksčiau buvo vadinama visuomenine sutartimi.

Nepasitenkinimas valdžia pasireiškia įvairiai – ne tik negatyviu vyriausybės, Valstybės Dūmos ar partijos „Vieningoji Rusija“ vertinimu. Žmonės jaučia, kad valdžia dirba neefektyviai ir yra korumpuota.“

Įdomu, kad auga gyventojų viltys perimti laimę į savo rankas – vis daugiau rusų mėgina sugauti Fortūną. Jau trejus metus šalyje pastebimas tikras loterijos bilietų bumas – dvigubai daugiau išleidžiama „Stoloto“ bilietėliams.

Rekordinis laimėjimas

Šie metai vienam rusai prasidėjo nepaprastai sėkmingai. „Stoloto“ rengiamame žaidime „Rusų loto“ maskvietis laimėjo 1 mlrd. rublių (apie 14,5 mln. eurų). Jo vardas kol kas laikomas paslaptyje, o laimėjimas – rekordinis šalies loterijų istorijoje.

Iš viso šioje loterijoje piniginius prizus laimėjo 23,8 mln. bilietų. Bendra laimėjimų suma – 3,5 mlrd. rublių (daugiau negu 50,7 mln. eurų).

Pernai didįjį prizą dalijosi du gyventojai. Pensininkė iš Sankt Peterburgo Liubov Dogorova, prieš metus šioje loterijoje laimėjusi 500 mln. rublių (apie 7,2 mln. eurų), su malonumu pasakoja kaip pasikeitė jos gyvenimas pasiekus naują finansinį statusą.

Senjorė turėjo galimybę išgydyti netikėtai susirgusį vyrą, išėjo iš darbo, atnaujino garderobą, nusipirko butą Sankt Peterburgo centre ir dairosi užmiesčio vilos.

Pensininkė sėkme dalijosi su kitu prizo laimėtoju – vairuotoju iš Jekaterinburgo Nikolajumi Mirošničenka, pelniusiu tokį pat laimėjimą. Laimėjimo sumą – 1 mlrd. rublių juodu pasidalijo pusiau. Bet vairuotojas greitai dingo iš žurnalistų akiračio.

Triumfas ir kasdienybėje

Rusų bandymais perimti finansinę laimę į savo rankas stebi ir Rusijos fondų rinka. Kaip tvirtina biržos brokeriai, jie sulaukia naujų investuotojų, kurie ateina su nedidelėmis sumomis.

Gerus techninės analizės įgūdžius turintis biržos brokeris gali pasiekti apie 1–5 proc. pelningumą kasdien.

Toks uždarbis – milžiniškas atsižvelgiant į tai, kad bankai už indėlius moka menkas palūkanas. Tiesa, ilguoju laikotarpiu sėkmę gali pelnyti tik 10–15 proc. brokerių.

Neseniai Maskvoje nedidelę šventę turėjo iš karto kelios dešimtys ar šimtai žmonių – juokauta, kad jie išlošė kasdienybės loterijoje. Tikrąjį laimingųjų skaičių valdžia slepia.

Priežastis – klaida programoje, kuri valdo elektroninę kortelę „Troika“, galiojančią visuomeniniame sostinės transporte.

Klaida pasirodė itin maloni – į kortelių sąskaitas įplaukė po 20 tūkst. rublių (apie 290 eurų).

Pastebėjęs šį netikėtą skaičių savo kortelės balanse maskvietis profesionalus fotografas Andrejus Belickis apie jį pranešė kontrolieriui. Šis jo kortelę pakeitė kita.

Sąžiningą keleivį A.Belickį įvertino metropoliteno vadovybė. Jam įteikė žaislinę eglutę, porą rašiklių ir naują kortelę „Troika“ su tūkstančiu rublių sąskaitoje.

Po atlikto patikrinimo paaiškėjo, kad tokia kortelė buvo ne viena, nors kiti keleiviai tylėjo, apie klaidą nepranešė.

Rusijos sostinės transporto departamentas, pranešęs apie šią elektronikos klaidą, pareiškė neketinantis blokuoti šių kortelių, kad išsaugotų keleivių tikėjimą naujamečiais stebuklais.

Gelbėjo kitų pinigus

Rusai pamėgo ne tik loterijas, bet ir skaityti apie kiekvieną su finansais susijusią sėkmės istoriją ar nuotykį.

Štai piniginio stebuklo paskutinėmis 2019 metų dienomis sulaukė 72 metų pensininkas iš Orenburgo srities Novosergijevkos rajono. Ant kelio jis rado krepšį su milijonu rublių.

Pusvalandį palaukęs išsiblaškiusio krepšio savininko pensininkas patraukė į policijos skyrių. Ten paaiškėjo, kad milijoną pametė vietos banko inkasatorius.

Inkasatorius, išeidamas iš parduotuvės, kurioje stovėjo bankomatas, padėjo krepšį ant automobilio stogo, sėdo ir išvažiavo. Žinoma, pakeliui krepšys nukrito – tiesiai nesavanaudiškam pensininkui po kojomis.

Novosibirsko srityje kasą su pinigais teko gelbėti 25 metų merginai, degalinės darbuotojai.

Degalinėje buvo nuolatinė apsauga. Bet įbėgęs plėšikas, apsaugininkui į akis papurškęs pipirinių dujų iš balionėlio, pradėjo tuštinti kasą.

Į kovą su juo stojo degalinės darbuotoja – buvo apsiginklavusi šluota. Ji tvatino banditą tol, kol jis pabėgo su vos keliomis kupiūromis rankoje. Kadangi šis epizodas buvo įrašytas vaizdo kamerų, plėšiko jau ieškoma.

Maskvoje naujametę dovaną – 1,5 mln. rublių (21,7 tūkst. eurų) – iš giminaičių, susidėjusių pinigus, gavo vienos iš Rusijos sostinės aukštųjų mokyklų studentas Andrejus.

Jis įsigijo 8 kv. m butą kartu su sanitariniu mazgu. Anksčiau buvo manoma, kad mažiausio sostinės būsto gyvenamasis plotas siekia 11 kv. m.

Žemyn nutėškė mašiną

Užtat kiti du maskviečiai iš sraigtasparnio Karelijoje išmetė kiek mažiau – milijoną rublių ir dar ketvirtį milijono sumokėjo už patį procesą. Mėtė ne kupiūras: „išmestu“ milijonu tapo naudotas visureigis „Mercedes“. Tokio automobilio kaina siekia apie milijoną rub.

Šį automobilį vienas maskvietis pralošė per lažybas. Pagal susitarimo sąlygas, automobilį reikėjo sudaužyti į šipulius.

Dėl to maskviečiai atvyko į Kareliją, Peskų oro uostą, sudarė 250 tūkst. rublių (3,6 tūkst. eurų) vertės susitarimą su jo vadovybe ir sraigtasparnio įgula.

Automobilį sraigtasparnis pakėlė į 300 metrų aukštį ir numetė ant betoninės aikštelės. Po to „milijono“ liekanos buvo nuvežtos į vietos sąvartyną.

Rado lobį remontuodami

Prie „naujamečių milijonų“ negalima priskirti lobio, kuris prieš šventes buvo rastas Maskvoje Kostianskio skersgatvyje remontuojant senovinį namą. Radinys buvo pavadintas vienu reikšmingiausių, aptiktų Rusijos sostinėje 2019-aisiais.

Taip sakoma Maskvos mero ir jo administracijos portale. Lobį sudaro Rusijos caro Nikolajaus II laikų monetos. Ekspertai radinį įvertino maždaug milijonu rublių. Laimingųjų pavardės, kurie gaus 25–50 proc. lobio vertės – dėl to dar nesutaria teisininkai, neįvardijamos.

Užtat Snegiriovų šeimai iš Kursko teko du kartus teistis su valdžia dėl savo rasto, o paskui pavogto, lobio dalies. Stiklinį butelį, kuriame buvo 260 auksinių monetų, nukaltų iki revoliucijos, šeima rado per remontą savo sename privačiame name.

Bendra lobio vertė įkainota daugiau nei 4 mln. rublių (57,8 tūkst. eurų). Šeima radinį atidavė policijai, o paskui pradėjo laukti apdovanojimo – pusės lobio kainos. Ji jiems priklausė kaip radusiesiems ir kaip šeimininkams namo, kuriame aptiktas lobis.

Auksinės monetos buvo nusiųstos į Maskvą, į Rusijos saugyklą „Gochran“. Bet į Rusijos sostinę jos nenukeliavo.

Saugykloje atidarius pakuotę vietoj auksinių monetų gulėjo trys veržliniai raktai ir kanceliarinė priemonė dokumentams susegti. Lobis dingo pakeliui.

Dėl vagystės buvo iškelta baudžiamoji byla.

„O kur mūsų dalis?“ – paklausė Snegiriovai. „Pavogė“, – toks buvo atsakymas.

Teko paduoti į teismą Rusijos finansų ministeriją. Byla vilkinta tiek ilgai, kad dabar ieškovams priteistas atlygis – 2 mln. 152 tūkst. rublių (daugiau kaip 31 tūkst. eurų).

Viename interneto žiniasklaidos portalų komentarų sakoma: „Kad valdžios ir piliečių interesai sutaptų, reikia su valdžia ilgai teistis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.