Koronavirusas jaukia planus: prisitaikyti teko ir nepriklausomybės atkūrimą švęsti norintiems lietuviams

Viruso protrūkį siekianti suvaldyti Italija dviem savaitėms užvėrė mokyklų duris, atšaukia masinius renginius. Bet griežtos priemonės nesustabdė čia gyvenančių ir Kovo 11-ąją norinčių švęsti lietuvių.

 Lietuvių bendruomenė Italijoje ruošėsi Kovo 11-ajai, tačiau jos planus jaukia virusas.<br>lrytas.lt koliažas
 Lietuvių bendruomenė Italijoje ruošėsi Kovo 11-ajai, tačiau jos planus jaukia virusas.<br>lrytas.lt koliažas
 Lietuvių bendruomenė Italijoje ruošėsi Kovo 11-ajai, tačiau jos planus jaukia virusas.<br>„SIPA Press“/“Scanpix“ nuotr.
 Lietuvių bendruomenė Italijoje ruošėsi Kovo 11-ajai, tačiau jos planus jaukia virusas.<br>„SIPA Press“/“Scanpix“ nuotr.
 Lietuvių bendruomenė Italijoje ruošėsi Kovo 11-ajai, tačiau jos planus jaukia virusas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Lietuvių bendruomenė Italijoje ruošėsi Kovo 11-ajai, tačiau jos planus jaukia virusas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Lietuvių bendruomenė Italijoje ruošėsi Kovo 11-ajai, tačiau jos planus jaukia virusas.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
 Lietuvių bendruomenė Italijoje ruošėsi Kovo 11-ajai, tačiau jos planus jaukia virusas.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
 Lietuvių bendruomenė Italijoje ruošėsi Kovo 11-ajai, tačiau jos planus jaukia virusas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Lietuvių bendruomenė Italijoje ruošėsi Kovo 11-ajai, tačiau jos planus jaukia virusas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Nemokamas aperityvas siūlomas Venecijos Šv.Morkaus aikštėje, kur espresas anksčiau kainavo net 10 eurų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
 Nemokamas aperityvas siūlomas Venecijos Šv.Morkaus aikštėje, kur espresas anksčiau kainavo net 10 eurų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
 Turistų sumažėjo ir Romoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Turistų sumažėjo ir Romoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Mar 7, 2020, 10:25 AM, atnaujinta Mar 7, 2020, 1:18 PM

Nepaisant visų negandų, sužeistos Italijos širdis – Romos koliziejus – Kovo 11-osios išvakarėse turėtų nušvisti trispalvės spalvomis. Tokią staigmeną Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmečio proga Lietuvai rengia Italijos lietuviai.

Jie tikina, kad gyvenimas Italijoje nesustojo, nors ir pasikeitė. Šalyje uždarytos visos ugdymo įstaigos, žmonėms liepta nespausti rankų ir nesiglėbesčiuoti, vyresniems – neiti iš namų.

Valdžia tikisi, kad tokios socialinio gyvenimo įpročius iš esmės keičiančios taisyklės padės pagaliau sumažinti užsikrėtusiųjų skaičių. Šią savaitę virusas pasiekė ir paskutinį Italijos Aostos regioną, o šalies premjeras pabrėžė, kad nesuvaldžius situacijos gali griūti visa sveikatos apsaugos sistema.

Žinia Lietuvai iš Italijos

Romos koliziejus, bene labiausiai turistų lankomas objektas pasaulyje, dabar neįprastai ištuštėjęs. Italijoje COVID-19 įbaugino ne tik italus, bet ir turistus.

Vis dėlto antradienio vakarą, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metinių išvakarėse, iš Italijos turėtų atkeliauti ypatingas sveikinimas Lietuvai – Italijos širdis bus nušviesta trispalvės spalvomis.

Koronaviruso protrūkis metus brandintų lietuvaičių planų nesugriovė, nors ir pakoregavo. Kone paskutinę minutę teko atsisakyti ambasados rengto šventinio priėmimo.

O prie Koliziejaus himną giedosiantys ir dar 4 lietuviškas dainas sudainuosiantys Italijos lietuviai turės stovėti bent metro atstumu. Tokį reikalavimą, galiojantį visoje šalyje, paskelbė Italijos valdžia, nutarusi uždaryti visas šalies mokyklas bei universitetus.

„Mūsų priėmimas turėjo vykti mokykloje, o mes negalėtume į ją patekti. Be to, uždrausti visi masiniai renginiai, net vykstantys privačioje erdvėje, jei organizatoriai negali užtikrinti mažiausiai vieno metro atstumo tarp žmonių.

Tai yra du dalykai, dėl kurių mes turėjome atšaukti priėmimą. Bet tai mažoji renginių dalis.

Pats Koliziejus bus apšviestas, koncertas bus, nes jis vyks lauke, atviroje erdvėje. Kviesime tik lietuvių bendruomenės atstovus ir prašysime, kad visi sustotų ne arčiau kaip metras vienas nuo kito, taip pat ir muzikantai. Ši reikalavimą mes galime įgyvendinti“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo Lietuvos Respublikos ambasadorius Italijoje Ričardas Šlepavičius ir pabrėžė, kad organizatoriai pasirūpins dezinfekciniais skysčiais ir viskuo, ko reikia renginio dalyvių saugumui užtikrinti.

Pasak ambasadoriaus, kad pasaulio civilizacijos simbolis būtų apšviestas Lietuvos trispalvės spalvomis, teko dirbti daugiau nei metus. Nukelti ar visiškai atšaukti renginio lietuviai nesvarstė, nors Italijoje į vasarą buvo nukelta daugybė svarbių renginių.

„Apšvietimas ne tą, o kitą dieną neturi daug prasmės. Koliziejų galima apšviesti tik tomis progomis, kurios turi europinę humanitarinę reikšmę. Įmonės gimtadieniui Koliziejaus apšviesti negalėtum. Tam reikia gauti Italijos kultūros ministerijos, Romos savivaldybės ir archeologijos parko, kuris valdo antikinį miestą, leidimus. Todėl tai nebuvo taip paprasta.

Aš pats ėjau pas Romos merę. Kol pas ją patekau, laukiau daugiau kaip metus. Argumento, kad Kovo 11-oji nėra vien Lietuvos nacionalinė šventė, o vienas svarbiausių įvykių, leidusių suvienyti Europą, italai nekvestionavo nė akimirkos“, – pasakojo R.Šlepavičius.

Jis nesureikšmina to, kad trispalvio Koliziejaus nepamatys daugybė turistų. Esą ši Italijos lietuvių žinutė skirta pirmiausia Lietuvos žmonėms.

„Mes norėjome pradėti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-mečio šventimą Amžinajame mieste, kurio simbolis – Koliziejus. Taip norime parodyti sau ir visam pasauliui, kad mes sugrįžome, kad esame Europos, jos kultūros nedaloma dalis.

Juk Europos Sąjunga gimė Romoje, Roma ir jos Koliziejus yra vienas kertinių akmenų, ant kurių pastatyta Europa. Norime, kad žmonės jaustų pasididžiavimą. Tai yra žmonių iškovota nepriklausomybė ir mes visi tą valstybę sukūrėme“, – sakė R.Šlepavičius.

Viruso židinyje yra lietuvių

Ambasadorius pabrėžė, kad galutinis renginio likimas priklausys nuo Italijos valdžios sprendimų.

Jei choro pasirodymą situacijai šalyje pablogėjus tektų atšaukti, Koliziejaus apšvietimas liks – net jei Italijos valdžia viską uždraustų.

„Kai 13 mėnesių dirbi ir ne viskas pavyksta iki galo dėl tokių aplinkybių, šiek tiek liūdna, bet turime suprasti. Dabar tiek renginių pasaulyje atšaukta.

Žiūrėsime, kaip ta nelaimė plėsis. Mes visiškai pasitikime Italijos vyriausybe ir jos sveikatos apsaugos sistema. Jeigu bus pasakyta, kad yra pavojus, kad negalima rengti tokių susibūrimų, jų nerengsime“, – sakė ambasadorius.

R.Šlepavičius teigė, kad užsienio diplomatines atstovybės nuolat informuojamos apie viruso grėsmę.

Ambasadorius atskleidė, kad izoliuotose miesteliuose šalies šiaurėje yra ir lietuvių. Esą jie jaučiasi gerai ir palaiko ryšį su ambasada.

„Kodėl taip atsitiko Italijoje, mes galime tik klausti. Tas vadinamasis nulinis ligonis atsirado čia, o ne kur kitur. Bet taip galėjo būti bet kurioje kitoje valstybėje. Tai, ką daro Italijos vyriausybė, yra didžiulis iššūkis. Bet jų sveikatos apsaugos sistema yra viena pažangiausių pasaulyje, jie turi ir išteklių, ir žinių, ir priemonių.

Tai, kokių priemonių jau imtasi, leidžia tikėtis, kad Italijai pavyks suvaldyti tą procesą ir kitos šalys taip pat jį suvaldys“, – Italijos vyriausybės sprendimus palaikė Lietuvos ambasadorius.

Teigia, kad jaučiasi saugūs

Lombardijos regione, Lodžio provincijoje, gyvenanti lietuvė Asta Smalinskaitė „Lietuvos rytui“ sakė ypatingos baimės nejaučianti, nors gyvena vos 6 kilometrai nuo raudonosios zonos, kurią jau antrą savaitę saugo Italijos policija ir kariai.

Ji pasakojo sulaukianti draugų iš izoliuoto Kodonjo miestelio žinučių. Esą šis miestas, kur buvo nustatytas pirmasis koronavirusu užsikrėtęs italas, dabar kaip išmiręs.

„Aš gyvenu su tokia filosofija, kad jeigu turi atsitikti, tai atsitiks. Nė kiek nesisaugau. Tačiau jogos kursus, kuriuos vedu, turėjau sustabdyti. Atėjo seniūno įsakymas, kad viskas uždaryta, negalima.

Mokyklos čia uždarytos jau dvi savaites, bet gyvenimas nesustojo. Gyvenu laisvai, nebijau, kaukių neprisipirkau, dezinfekcijos priemonių nenaudoju. Matau žmonių, kurie vaikšto su kaukėmis, bet tikrai ne masiškai“, – pasakojo lietuvė.

Oficialiais duomenimis, Italijoje šiuo metu gyvena daugiau kaip 5 tūkst. lietuvių.

Italijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Elzė Simonkevičiūtė-Di Meglio sakė, kad dauguma jų susirūpinę, bet nepanikuoja.

Lietuviai tikisi, kad virusas atšilus orams pasitrauks pats ir nesugriaus birželį Romoje planuojamo pasaulio lituanistinių mokyklų sąskrydžio. Į jį turėtų atvykti keli šimtai užsienio lietuvių.

„Labiausiai gąsdina, kad tai – naujas virusas. Bet mes gyvename su viltimi, kad su šiluma visa tai pasibaigs. Turime žiūrėti į priekį ir birželio 12–14 dienomis kviečiame į „Draugystės tiltą“. Tai yra viso pasaulio lituanistinių mokyklų sąskrydis, kuris po septynerių metų pertraukos grįžta į Italiją, į Romą. Bus birželio vidurys ir čia tikrai jau bus šilta. Netgi medikai sako, kad būtent šiluma sustabdys viruso plitimą“, – vylėsi Italijos lietuvių bendruomenės vadovė.

Dviem savaitėms užsidarė

Pavojingam virusui toliau sparčiai plintant, Italijos vyriausybė šią savaitę patvirtino jau trečią pavojaus valdymo planą, šį kartą galiojantį ne tik šiauriniuose regionuose, bet ir visoje šalyje.

„Reikia skubėti tikintis, kad virusas nebūtų greitesnis“, – rašė dienraštis „La Repubblica“.

Su virusu kovojanti šalies valdžia tarsi įspėjo: pakaks „dolce vita“ („saldaus gyvenimo“), atėjo metas ramybei ir susikaupimui.

Dviem savaitėms šalyje uždarytos visos švietimo įstaigos, kino ir teatro salės, italai turės likti ir be taip mėgstamo futbolo – visos rungtynės bus žaidžiamos už uždarų durų, tai yra be žiūrovių.

Mažiau kontaktų – mažiau užkrato, perspėjo Italijos valdžia ir paragino bent porą artimiausių savaičių gyventi kiek galima labiau izoliuotai.

Vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kurie turi sveikatos bėdų, griežtai rekomenduojama neiti iš namų. Tokia pati rekomendacija galioja ir tiems, kurie turi net menkiausių peršalimo ligų simptomų.

Valdžia pabrėžė, kad barai, restoranai, muziejai turi garantuoti žmonėms saugų mažiausiai 1 metro atstumą.

Į tautą kreipęsis šalies prezidentas Sergio Mattarella paprašė visų atsakingai laikytis šių nurodymų: „Jie paprasti, bet labai svarbūs, kad išvengtume viruso plėtimosi rizikos. Aš norėčiau pakviesti visus atsakingai juos vykdyti, net jeigu jie laikinai pakeis kai kuriuos mūsų gyvenimo įpročius. Taip kiekvienas prisidėsime, kad šis pavojus būtų įveiktas.“

Vyriausybei vadovaujantis Giuseppe Conte patikino, kad sustabdyti viruso plitimą reikia bet kokia kaina, nes kitaip grius visa šalies sveikatos apsaugos sistema.

Esą pagrindinė problema, kad virusas kai kuriems nesukelia jokių problemų, o kitus ilgam paguldo į reanimaciją. Šalia viruso židinių esančios Lombardijos ir Veneto regionų ligoninės jau ne kartą įspėjo greitai nebeturėsiančios vietų intensyviosios terapijos skyriuose.

„Turime suprasti, kad užsikrėtusiųjų skaičiui ir toliau taip stipriai augant ne tik Italija, bet ir jokia kita šalis negalėtų atlaikyti tokios ekstremalios situacijos kalbant apie ligonines, lovas ir reikalingus žmogiškuosius išteklius“, – įspėjo G.Conte.

Lauktas lūžis neįvyko

Nors antrą savaitę su klastingu virusu kovojanti Italija šiomis dienomis tikėjosi lūžio ir naujų užsikrėtimo atvejų mažėjimo, panašu, kad taip nenutiko.

Svarstoma raudonąją zoną dar plėsti ir į ją įtraukti Bergamo miesto apylinkes, kur sergamumas labai sparčiai auga.

Tokiu atveju nuo pasaulio būtų izoliuota dar 25 tūkst. žmonių.

Vienas žinomiausių Italijos virusologų Roberto Burioni tikino, kad didžiulę žalą šaliai padarė raminančių žinučių skleidimas, kvietimas lankytis nemokamuose muziejuose ir kitos iniciatyvos, menkinančios viruso pavojų.

„Jaučiu, kad daug žmonių nesuprato, su kuo mes turime reikalą. Kai kurie pernelyg raminantys pranešimai padarė didžiulę žalą ir privertė daugelį žmonių nuvertinti problemą. Žmonės šiuo metu turi likti namie. Viso to, kas skatina burtis į minias, turi būti vengiama“, – sakė virusologas R.Burioni.

Jis pabrėžė, kad Italija susigriebė per vėlai ir reagavo per švelniai.

„Mokyklos turėjo būti uždarytos gerokai anksčiau. Mes susidūrėme su pavojinga ir labai greitai plintančia epidemija, kuri gali nugramzdinti į krizę visą sveikatos apsaugos sistemą“, – įspėjo R.Burioni.

Italijos vyriausybė koronaviruso sukeltiems nuostoliams padengti jau pažadėjo skirti 7,5 milijardo eurų.

Šalies premjeras taip pat pareiškė prašysiantis Briuselio dėmesio ir finansinės paramos, nes šaliai prognozuojama recesija.

Skaičiuojama, kad pagrindiniuose šalies miestuose jau dabar atšaukta apie 60 proc. rezervacijų. Italijos turizmo sektoriaus atstovai tikino, kad tokių nuostolių pasaulio turizmui nepridarė net rugsėjo 11-oji.

Italijoje daugėja aukų

Italija šiuo metu yra trečia pasaulyje ir pirma Europoje pagal sergančiųjų COVID-19 skaičių. Nuo epidemijos pradžios koronavirusu čia užsikrėtė 4,6 tūkst. žmonių, 197 iš jų mirė, o 523 pasveiko.

Italiją lenkia tik Kinija, kur apsikrėtimo atvejų buvo 80,5 tūkst., bet jų viruso plitimo sparta nuolat mažėja. Italiją lenkia ir Pietų Korėja, kur skaičiuojama jau daugiau kaip 6,5 tūkst. užsikrėtusiųjų.

Virusas jau užfiksuotas daugiau kaip 80 pasaulio šalių, iš viso užsikrėtusiųjų – per 100 tūkstančių. Iš jų 3,4 tūkst. mirė. Italijos aukščiausiasis sveikatos institutas (Istituto superiore di Sanita) paskelbė, kad mirusiųjų nuo koronaviruso amžiaus vidurkis – 81 metai.

Daugiau kaip 42 proc. mirusiųjų buvo 80–89 metų. Vos 3 proc. jų buvo 50–59 metų. Tarp koronaviruso aukų daugiau vyrų nei moterų. Trečdalis mirusiųjų turėjo mažiausiai tris patologijas.

Daugybė oro linijų atšaukia skrydžius, kai kurios valstybės nutarė neįsileisti piliečių. Izraelis nepriims žmonių iš Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos, Austrijos ir Šveicarijos – išskyrus savo šalies piliečius. Bendrovė „AirBaltic“ nutarė 4 proc. sumažinti keleivinių vietų skaičių nuo kovo 23 d. iki balandžio 5 d. vyksiančiuose skrydžiuose. Kompanija taip pat atšaukė 90 skrydžių, siekdama sumažinti kelionių iš ir į Italijos skaičių. Skrydžius į Italiją apribojo ir bendrovės „Ryanair“ bei „Wizzair“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.