Netikėtai poste atsidūręs lyderis trauktis nesiruošia – laukia svarbiausi per 30 metų rinkimai

Šį pavasarį Lenkijoje vyks prezidento rinkimai, kuriuos tiek valdantieji, tiek opozicija vadina svarbiausiais per pastaruosius 30 metų. Bene labiausiai jaudinasi perrinkimo siekiantis Andrzejus Duda.

Šį pavasarį Lenkijoje vyks prezidento rinkimai, kuriuos tiek valdantieji, tiek opozicija vadina svarbiausiais per pastaruosius 30 metų. <br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Šį pavasarį Lenkijoje vyks prezidento rinkimai, kuriuos tiek valdantieji, tiek opozicija vadina svarbiausiais per pastaruosius 30 metų. <br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Šį pavasarį Lenkijoje vyks prezidento rinkimai, kuriuos tiek valdantieji, tiek opozicija vadina svarbiausiais per pastaruosius 30 metų. <br>T.Bauro nuotr.
Šį pavasarį Lenkijoje vyks prezidento rinkimai, kuriuos tiek valdantieji, tiek opozicija vadina svarbiausiais per pastaruosius 30 metų. <br>T.Bauro nuotr.
Šį pavasarį Lenkijoje vyks prezidento rinkimai, kuriuos tiek valdantieji, tiek opozicija vadina svarbiausiais per pastaruosius 30 metų. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šį pavasarį Lenkijoje vyks prezidento rinkimai, kuriuos tiek valdantieji, tiek opozicija vadina svarbiausiais per pastaruosius 30 metų. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šį pavasarį Lenkijoje vyks prezidento rinkimai, kuriuos tiek valdantieji, tiek opozicija vadina svarbiausiais per pastaruosius 30 metų. <br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Šį pavasarį Lenkijoje vyks prezidento rinkimai, kuriuos tiek valdantieji, tiek opozicija vadina svarbiausiais per pastaruosius 30 metų. <br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Mar 8, 2020, 11:52 AM

Šalį valdanti nacionalistinė Teisės ir teisingumo partija (TTP) teigia, kad tik jų atstovo, dabartinio prezidento A.Dudos perrinkimas šią gegužę užtikrintų jų vykdomų reformų tęstinumą.

Opozicija minėtus pertvarkymus sieja su autokratija bei demokratijos normų pažeidimais ir tvirtina, kad tik jų atstovo išrinkimas gali sustabdyti šalies išmetimą iš ES.

Opozicija kaltina, kad A.Duda atstovavo ne visos šalies, o tiktai TTP interesams. Ir net ES vadovams kritikuojant Varšuvą toliau gynė ir gyrė valdančiuosius.

Politinio neutralumo nerodžiusio A.Dudos populiarumas nėra didelis, tačiau šis 47 metų lyderis neslepia, kad nori toliau valdyti kraštą, juokaudamas, jog „į pensiją dar nesiruošia“.

Prezidentu tapo nelauktai

Prieš penkerius metus A.Duda prezidentu tapo visiškai netikėtai. Šalį tuomet valdžiusios Piliečių platformos partijos (PPP) atstovą, pirmą kadenciją prezidentaujantį Bronislawą Komorowskį socialinėse apklausose rėmė net 65 procentai tautiečių.

Taip buvo likus pusmečiui iki rinkimų – niekas kitas nesitikėjo laimėti, tad TTP savo kandidatu iškėlė mažai šalyje žinomą europarlamentarą A.Dudą.

Tokiu būdu TTP siekė paneigti priekaištus, kad yra senyvų žmonių partija, o A.Dudos užduotis buvo pakeisti partijos įvaizdį į jaunatviškos ir modernios.

Artėjant rinkimams politinė situacija netikėtai ir labai sparčiai ėmė keistis, nes PPP užgriuvo skandalas dėl demaskavimų, atskleistų viename restorane.

Du padavėjai, spėjama, pasamdyti TTP, slapta įrašinėjo PPP politikų pokalbius bei susitikimus su verslininkais. Šie įrašai atskleidė korupcinius ryšius ir valstybinių lėšų švaistymą.

TTP, skandalo padedama, vėliau laimėjo Seimo rinkimus, tačiau B.Komorowskio pergalė vis tiek atrodė užtikrinta.

Net 20 metų už A.Dudą vyresnis B.Komorowskis buvo taip įtikėjęs savo pergale, kad tingėjo ir nevyko į susitikimus su rinkėjais, neskyrė jokio dėmesio agitacijai internete. Tai buvo viena lemiamų klaidų, nes internetas jaunimui ir vidutinio amžiaus žmonėms tuo metu jau buvo tapęs pagrindiniu informacijos šaltiniu.

Dėl lėtapėdiškumo ir senoviškų manierų B.Komorowskį TTP šalininkai internete pavertė karikatūrų ir pajuokų objektu, už kurį balsuoti turėjo būti gėdinga.

Antrajame rinkimų ture surinkęs tik 47 procentus balsų B.Komorowskis liko didžiai nustebęs – manė, kad antrojo turo net nebeprireiks. O jo pralaimėjimas buvo įvardytas gėdingu.

Netesėti partijos pažadai

TTP įvykdė keletą svarbių rinkimų pažadų, kurie buvo įrašyti ir A.Dudos programoje. Sumažino pensinį amžių, padidino pašalpas vaikams, pakėlė minimalų atlyginimą, sumažino pensijas sovietmečio saugumiečiams, likvidavo gimnazijas.

Tačiau nemažai pažadų liko neištesėti, iš to dabar yra šaipomasi. Prezidentas žadėjo likviduoti Valstybinį sveikatos fondą ir reformuoti sveikatos apsaugos sistemą taip, kad neliktų eilių.

Tai nebuvo padaryta, eilės pas gydytojus gerokai pailgėjo, jauni medikai ir seselės toliau emigruoja į Vakarus, ligoninės klimpsta į skolas, o sveikatos apsaugos sistema dar labiau šlubuoja.

A.Duda žadėjo Lenkijos žemdirbiams Briuselyje iškovoti tokias priemokas, kokias gauna Vakarų valstybių žemdirbiai. Bet to nepavyko padaryti.

Nebuvo tesėtas pažadas priversti bankus kreditus, paimtus Šveicarijos frankais, neatlygintinai konvertuoti į Lenkijos zlotus palankiu kursu. Dėl franko sustiprėjimo paskolų našta nusipirkus butą žmonėms padidėjo beveik dvigubai ir daugybė tautiečių patyrė bankrotą.

Nebuvo padidintas neapmokestinamųjų pajamų dydis ir nebuvo likviduota „šiukšlėmis“ pavadintų darbo sutarčių rūšis, nesuteikusi socialinių garantijų.

Šalies vadovo kritikai suskaičiavo keliolika neįvykdytų rinkimų pažadų ir ragina neberinkti prezidentu žmogaus, kuris neįgyvendina to, ką žada.

Praminė valdančiųjų tušinuku

Opozicija A.Dudą kaltina, kad buvo klusnus TTP nurodymų vykdytojas, ir praminė jį valdančiųjų tušinuku, pasirašančiu visus įstatymus, net tuos, kurie pažeidžia konstituciją.

A.Dudos valdymą lydėjo šimtatūkstantinės demonstracijos prie prezidentūros, raginusios nepasirašyti įstatymų, leidusių TTP į savo rankas perimti valstybinę žiniasklaidą bei Konstitucinį ir Aukščiausiąjį teismą.

Už minėtus ir kitus įstatymus TTP Seime balsuodavo naktį, opozicijos atstovams neleisdama nei su jais išsamiai susipažinti, nei išsakyti savo nuomonės.

Dėl nedemokratiškų veiksmų opozicijai pradėjus blokuoti Seimo salę, TTP balsavimą perkėlė į Seimo vestibiulį ir įstatymus patvirtino.

Nepaisant masinių demonstracijų, dar tą pačią naktį įstatymus patvirtindavo Senatas ir skubiai pasirašydavo prezidentas, nors pastarasis konsultuotis su ekspertais ir visuomene galėdavo visą mėnesį.

A.Dudai tapus tarytum bebalsiu prezidentu tapo akivaizdu, kad šalį autoritariškai valdo TTP įkūrėjas 70-metis Jaroslawas Kaczynskis.

Šis politikas yra tiktai Seimo narys, neinantis jokių kitokių valstybinių pareigų, tačiau prezidentas ir premjeras klusniai vykdo jo nurodymus stebindami Vakarus.

Slidinėjo ir flirtavo internete

Kritikai juokaudavo, jog A.Duda įstatymus taip greitai pasirašinėja todėl, kad skuba vykti slidinėti į kalnus.

Tokiems juokeliams pretekstą suteikė pats prezidentas, kuris įsiplieskus aistroms Seime ir tęsiantis demonstracijoms Varšuvoje kėlė nuotraukas iš slidinėjimo kurortų.

Ne mažesnę nuostabą ir netgi gandus sukėlė naktiniai prezidento susirašinėjimai su gerbėjomis studentėmis ir moksleivėmis internautėmis.

Kai kurios iš jų buvo pasirašiusios dviprasmiškais slapyvardžiais, tokiais kaip Karolina Vazelina, Miško Kekšė.

Prezidentas antrą valandą nakties linkėdavo joms gerų mokslų, dalijo gyvenimiškus patarimus.

Prezidento patarėjai aiškino, kad A.Duda yra pelėda, vėlai eina miegoti ir siekia būti arti jaunimo, tačiau įvaizdžio ekspertai tokį valstybės vadovo elgesį įvardijo kaip netinkamą, žeminantį pareigybę.

Žiniasklaida pradėjo aptarinėti gandus, kad prezidento santykiai su žmona Agata šalti, kad dirbdamas Briuselyje vyras turėjo meilužę žurnalistę, su kuria planavo susituokti, tačiau tam sutrukdė išrinkimas prezidentu.

Greičiausiai tai gandai. Netikima ir merginos Jolkos Roskos tvirtinimu, kad ją su prezidentu sieja meilės ryšys.

Mergina ažiotažą sukėlė po to, kai į internetą įdėjo su prezidentu pasidarytą asmenukę vieno mitingo metu ir parašė, kad du kartus pabučiavo prezidentui į kaklą.

Nuotrauka sukėlė didžiulę nuostabą, nes mergina laikė prezidentą apkabinusi per kaklą ir meiliu žvilgsniu žiūrėjo jam į akis. Apžvalgininkai mano, kad mergina fantazavo apie meilės romaną su prezidentu, bet negali atsistebėti, kodėl prezidento apsauga leido jai apsikabinti A.Dudą.

Akyliems stebėtojams dar labiau užkliuvo tai, kad prezidento žmona Agata yra pasyvi, neišsako savo nuomonės moterims svarbiais klausimais, nedalyvauja socialinėje veikloje, nesiūlo svarbių renginių ar akcijų.

Populiarumas vis mažėja

Socialinės apklausos liudija, kad A.Dudai nebus lengva laimėti.

Prieš penkerius metus B.Komorowskis pralaimėjo, nors likus pusmečiui iki rinkimų jį rėmė du trečdaliai tautiečių.

Firmos CBOS atliktas tyrimas liudija, kad vasario pabaigoje A.Dudą teigiamai vertino 57 procentai apklaustųjų, arba 3 procentais mažiau nei prieš mėnesį.

Įmonės „Social Changes“ apklausa liudija, kad 43 procentai žmonių pirmajame ture balsuos už A.Dudą, o 24 proc. – už PPP atstovę Malgorzatą Kidawą-Blonską. Jei savo kandidatus išstačiusios opozicinės partijos per antrąjį rinkimų turą susivienys, šalis gali turėti naują prezidentą.

Valdančiųjų paniką esą didina ne tik mažėjantys A.Dudos reitingai, bet ir nepalankūs politiniai įvykiai.

Iš pradžių skandalą sukėlė TTP atstovė Joana Lichocka, Seime parodžiusi vidurinį pirštą opozicijai. Ši moteris turėjo tapti viena A.Dudos rinkimų štabo vadų, bet skubiai teko ją atleisti.

J.Lichockos skandalas greičiausiai užsitęs iki pat rinkimų, nes nepadorų gestą parlamentarė parodė per diskusiją dėl to, kam iš biudžeto skirti 2 milijardus zlotų – valstybinei televizijai ar vėžiui gydyti.

Valdantieji tuos pinigus sugalvojo skirti televizijai, kad ji turėtų daugiau lėšų reklamuoti A.Dudą, o iš opozicijos pasiūlymo pinigus skirti medicinai parlamentarė nepadoriai išsišaipė.

Opozicijai tai tapo proga priminti netesėtą A.Dudos pažadą sumažinti ligoninėse eiles ir pagerinti gydymą, o jam iliustruoti ėmė dėti skandalingą J.Lichockos nuotrauką.

Dėmė štabo pirmininkei

Prezidentui nemalonumų sukėlė ir jo štabo pirmininkė Jolanta Turczynowic-Kierylo. Kilo įtarimų, kad prieš dvejus metus vietos savivaldybių rinkimų išvakarėse ji į pašto dėžutes mėtė vieną TTP narį reklamuojančias skrajutes, taip pažeisdama įstatymą.

Moterį bandė sulaikyti vienas pilietis, prieš tai iškvietęs policiją. Politikė vyrui įkando, o vėliau teisinosi, kad skrajučių nemėtė.

Prokuratūra atsisakė kelti bylą ir rastų skrajučių nepripažino nusikaltimo įrodymu, tačiau dabar tai suteikė opozicijai galimybę kritikuoti A.Dudą.

Politinis tinklalapis oko.press tvirtina, kad A.Dudos štabas bei TTP yra sutrikę ir mėtosi nuo vienos rinkimų strategijos prie kitos.

Per vienus mitingus A.Duda reklamuojasi kaip norintis tautiečius sutaikyti ir buvimą ES giriantis politikas, o per kitus negailestingai kritikuoja opoziciją ir ją užtariančius teisėjus ir užsipuola Briuselį, teigdamas, kad „niekas svetimomis kalbomis nenurodinės, kokią santvarką mes turime kurti ir kaip turime gyventi“.

Agresyvia retorika A.Duda esą nori įtikti TTP dešiniesiems radikalams, o taikingais pareiškimais pataikauja centristinių pažiūrų miestiečiams.

Oko.press teigimu, pergalei antrajame ture A.Dudai neužteks TTP šalininkų palaikymo, reikės pritraukti arba kraštutinius dešiniuosius, arba nuosaikius centristinių pažiūrų rinkėjus.

Kovai su virusu šauklys

Negalėdama apsispręsti dėl galutinės strategijos TTP esą nusprendė A.Dudą paversti kovos su koronavirusu lyderiu.

A.Duda Seime sušaukė debatus dėl koronaviruso, po kurių buvo patvirtinti specialūs įgaliojimai regionų vadovams ir išskirtos solidžios lėšos kovai.

Apžvalgininkai pasišaipė, kad per debatus Seime A.Duda pats nepasisakė ir nieko nepasiūlė. Tačiau prezidentas dabar asmeniškai lanko ligonines ir tikrina, kaip pasiruošta pažaboti koronaviruso plitimą.

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, TTP tikisi, kad koronavirusu užsikrėtusiųjų Lenkijoje bus nedaug, o tokį faktą bus galima išreklamuoti kaip didelį prezidento ir valdančiųjų nuopelną.

Tai tuo pat metu esą leistų nukreipti dėmesį nuo bendrų sveikatos apsaugos bėdų, kurias esą užgoš panika dėl koronaviruso.

A.Dudos perrinkimą turi užtikrinti ir valstybinė žiniasklaida, kuri nuolat negailestingai juodina jo konkurentus.

Nepaisant didelės neigiamos propagandos, opozicijos atstovė turi galimybių laimėti. Tai reikštų gėdingą A.Dudos pasitraukimą į politinę pensiją, nors to labai nenori nei jis, nei TTP.

Varžovė iš kino industrijos atėjo į politiką

Prie Lenkijos vairo norėtų stoti ir opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) narė Malgorzata Kidawa-Blonska (nuotr.). Nuo 2015 metų ji taip pat yra Seimo maršalkos pavaduotoja.

Į Seimą M.Kidawa-Blonska pirmą kartą pateko 2005 metais – buvo išrinkta 19-ojoje Varšuvos vienmandatėje apygardoje. Jau tada priklausė PPP.

62 metų moteris daug patirties sukaupė dirbdama vyriausybėje. Dirbo valstybės sekretore antrajame Donaldo Tusko (2012–2014 m.) ir Ewos Kopacz (2014–2015 m.) kabinetuose. Taip pat buvo premjerų spaudos atstovė 2014 ir 2015 metais.

Garsioje tarpukario politikų šeimoje Varšuvoje gimusi M.Kidawa-Blonska yra baigusi Varšuvos universiteto Filosofijos ir sociologijos fakultetą. 9-ajame dešimtmetyje dirbo Karolio Irzykowskio filmų studijos Literatūros departamente, 1994–2005 m. filmų prodiusere studijoje „Gambit Production“.

Ištekėjusi už lenkų režisieriaus Jano Kidawos-Blonskio, su juo turi sūnų Janą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.