Tarptautinės neonacių grupuotės vadas – 13-metis estas: skleidė neapykantą ir kėlė chaosą

Trylikametis berniukas iš Estijos buvo apkaltintas vadovavimu tarptautinei neonacių grupuotei „Feurkrieg Division“ (FKD). Visa tai jis darė iš savo miegamojo, internete prisistatydamas kaip Vadas.

FKD ir kitų neonacių grupuočių nariai mėgsta pozuoti su ginklais ir dengti veidą kaukole papuoštomis kaukėmis.
FKD ir kitų neonacių grupuočių nariai mėgsta pozuoti su ginklais ir dengti veidą kaukole papuoštomis kaukėmis.
FKD ir kitų neonacių grupuočių nariai mėgsta pozuoti su ginklais ir dengti veidą kaukole papuoštomis kaukėmis.
FKD ir kitų neonacių grupuočių nariai mėgsta pozuoti su ginklais ir dengti veidą kaukole papuoštomis kaukėmis.
 FKD logotipas.
 FKD logotipas.
 Diskusijose Berto Valterio slapyvardžiu dalyvavęs prisipažino Estijos konservatyviajai liaudies partijai priklausantis neonacis parlamentaras Ruubenas Kaalepas (nuotr. centre).<br>Soc. tinklų nuotr.
 Diskusijose Berto Valterio slapyvardžiu dalyvavęs prisipažino Estijos konservatyviajai liaudies partijai priklausantis neonacis parlamentaras Ruubenas Kaalepas (nuotr. centre).<br>Soc. tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 24, 2020, 9:15 PM

Liūdnai pasaulyje pagarsėjusiai neonacių grupei FKD vadovavo paauglys iš Estijos. Pranešama, kad neįprastai jaunas įtariamasis ryšius su grupe nutraukė tik tada, kai šių metų pradžioje su juo susisiekė Estijos valdžios pareigūnai. Paauglys save internete vadino Vadu ir, kaip pranešama, buvo atsakingas už naujų narių įtraukimą.

Grupė, kuriai vadovavo trylikametis, siejama su planais užpulti sinagogą Las Vegase ir automobilių sprogdinimu.

Estijos saugumo tarnybos atstovas sakė, jog policija į grupuotės veiksmus įsitraukė šių metų sausį ėmusi „įtarti pavojų“.

„Kadangi byloje dirbama su vaiku iki 14 metų, šis asmuo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, tad norint pašalinti riziką turi būti taikomi kiti teisiniai metodai. Kai kurių valdžios institucijų ir tėvų bendradarbiavimas yra ypač svarbus norint atitraukti vaiką nuo smurtinio ekstremizmo“, – teigė saugumo tarnybų atstovas.

Įtaką darė kiti neonaciai

Remiantis Niujorke įsikūrusios žydų tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Kovos su šmeižtu lyga“ (ADL) oficialiu pranešimu, FKD savo ideologiją remia beveik visomis baltaodžių ekstremistų kraštutinėmis pažiūromis.

„Dabartinis jų vadovas gyvena Estijoje, bet prie grupės prisijungia vis daugiau amerikiečių.

Grupė šlovina teiginius, dėstomus knygoje „Apgultis“, kurią parašė iš JAV kilęs neonacis Jamesas Masonas“, – prieš sugaunant Estijoje gyvenantį grupuotės lyderį rašė ADL.

Pranešime taip pat rašoma, kad neonacių grupuotė buvo įkurta 2018 metų spalio mėnesį Baltijos jūros regione, labiausiai tikėtina, jog Estijoje.

„Laikui bėgant grupė išsiplėtė ir prie jos prisijungė žmonių iš Belgijos, Jungtinės Karalystės, Nyderlandų, Norvegijos, Latvijos, Vokietijos ir Rusijos. 2019 m. grupuotė ir toliau stengėsi plėsti pajėgas Europoje ir Šiaurės Amerikoje, ypač Kanadoje ir JAV“, – priduriama „Kovos su šmeižtu lygos“ pranešime.

Teigiama, jog FKD grupei daug įtakos darė „Atomwaffen Division“ – neonacių grupė, kaip įtariama, susijusi su 5 žmogžudystėmis JAV.

„FKD yra už panašius įsitikinimus ir rasistinę propagandą. Nors didžioji veiklos dalis vykdoma internete, noriai ėmė platinti smurtinę, rasistinę ir antisemitinę propagandą ir realiame gyvenime“, – teigė ADL.

Grupės nariai tarpusavyje dalijosi informacija, kaip gauti ginklų ir pasigaminti sprogmenų. Dalis jų internete dalijosi nuotraukomis, kuriose pozuoja su ginklais.

Tiesa, tikrąją grupuotės narių tapatybę nustatyti sunku, nes jų veidus dengia kaukole papuoštos kaukės.

Įkvėpė interneto forumas

Visas grupuotės administravimas ir valdymas vyko internetu, tad vadovas iš Estijos galėjo slėpti tikrąją tapatybę ir amžių.

Ironiška, bet 13-metis paauglys nustatė, jog minimalus į grupę priimamų asmenų amžius – 16 metų.

Manoma, kad Vadas buvo vienintelis oficialus grupės narys iš Estijos. Vis dėlto buvo ir kitų estų, kurie domėjosi FKD ideologija ir galbūt bendravo su trylikamečiu.

„Jie greičiausiai neturėjo prieigos prie oficialių FKD kanalų, tačiau viename iš Vado sukurtų forumų galima rasti narių iš Estijos“, – rašoma laikraštyje „Eesti Ekspress“.

Diskusijose Berto Valterio slapyvardžiu dalyvavęs prisipažino Estijos konservatyviajai liaudies partijai priklausantis neonacis parlamentaras Ruubenas Kaalepas.

Kol kas manoma, kad Vadas iš Estijos buvo įkvėptas tekstų, parašytų neonacio J.Masono. Jis šiuos tekstus perskaitė viename forume, įkurtame uzbeko Alishero Mukhitdinovo. Teigiama, kad „Atomwaffen Division“ taip pat buvo įkvėpti šio forumo.

Kraupūs komentarai

FKD forume netrūko šiurpių tekstų ir komentarų.

„Hitlerio vardu prievartaukite krikščionių vienuoles“, – rašė Vadas iš Estijos.

Jis taip pat pasidalijo teroro išpuolius įvykdžiusių baltaodžių ekstremistų Anderso Breiviko ir Brentono Tarranto kalėjimų adresais ir ragino forumo narius siųsti jiems Kalėdų ir gimtadienių atvirukus.

Forume daugiausia kalbėta apie „sistemą“, kuri, FKD narių požiūriu, reiškia „Vakarų gyvenimo būdą, valdomą žydų“.

„Mes turime tik vieną sinagogą, tačiau aš nepasiduosiu. Turime žydišką mokyklą ir jų bendruomenės centrą tame pastate. Todėl jei gyvensiu, turbūt nužudysiu ir keletą vaikų“, – forume rašė trylikametis estas.

Jautriausia grupė – jaunimas

Remiantis paauglio žinutėmis internete, atrodo, jog beveik kiekvienas yra šios grupuotės priešas – policininkai, politikai, žydai, konservatoriai, liberalai, juodaodžiai, homoseksualai ir kitos visuomenės grupės.

„Radikalizacija internete yra gana plati socialinė problema ir pasaulinis fenomenas, kurį stengiamės pažaboti drauge su tarptautiniais partneriais.

Estijos vidaus saugumo policija tai žino“, – teigė Estijos vidaus saugumo tarnybos atstovas Alaras Ridamae.

Jis pridūrė, kad saugumo tarnyba tiria įtarimus dėl estų dalyvavimo ekstremistų interneto diskusijose.

„Kai kyla įtarimas dėl pavojaus, būtinai įsikišame, kad niekas nenukentėtų. Būtent tai ir padarėme šiuo atveju“, – patikino jis kalbėdamas apie trylikametį FKD vadovą.

A.Ridamae teigia, kad vaikai ir kiti jauni žmonės gali būti ypač jautrūs internetinei radikalizacijai, nes jie dažnai labiau pažeidžiami nei suaugusieji.

„Ekstremistai bando pritraukti jaunimą į savo įtakos sferą naudodami paslaptingumo ir maištavimo kortą.

Norėtume pabrėžti tėvų vaidmenį – būtent jie turėtų įžvelgti pavojų.

Deja, praktikoje pastebime atvejų, kai tėvai patys yra nupirkę ekstremistinės literatūros savo vaikams, o tai tik prisideda prie radikalėjimo“, – teigė jis.

Estijos vidaus saugumo tarnybos atstovas pabrėžė, kad šiuo metu nepastebėta, jog šalyje būtų išplitusi kokia nors smurtinė ekstremizmo forma.

Tačiau jis tikina, kad bet kokiu atveju negalima atmesti vienišų vilkų vykdomų išpuolių pavojaus.

Parengta pagal „Estonian World“, RTL inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.