Į vakarienę švedai pažvelgė kitaip – sukūrė išskirtinį restoraną

Kai Švedijos vyriausybė liepė savo gyventojams laikytis socialinio atstumo taisyklių, viena pora į šį prašymą reagavo neįprastai. Taip jų kieme atsirado unikalus restoranas, kuriame žmonės netgi prašo šeimininkų, kad leistų pažeisti taisykles.

Kai Švedijos vyriausybė liepė savo gyventojams laikytis socialinio atstumo taisyklių, viena pora į šį prašymą reagavo neįprastai. Taip jų kieme atsirado unikalus restoranas, kuriame žmonės netgi prašo šeimininkų, kad leistų pažeisti taisykles.<br>„Bord For En“ nuotr.
Kai Švedijos vyriausybė liepė savo gyventojams laikytis socialinio atstumo taisyklių, viena pora į šį prašymą reagavo neįprastai. Taip jų kieme atsirado unikalus restoranas, kuriame žmonės netgi prašo šeimininkų, kad leistų pažeisti taisykles.<br>„Bord For En“ nuotr.
Pirmasis patiekalas – raraka. Tai yra švediškas bulvinis blynas su rūgštynėmis.<br>„Bord För En“ nuotr.
Pirmasis patiekalas – raraka. Tai yra švediškas bulvinis blynas su rūgštynėmis.<br>„Bord För En“ nuotr.
Kaip desertas yra patiekiamas šefo kūrinys „Paskutinės vasaros dienos“.
Kaip desertas yra patiekiamas šefo kūrinys „Paskutinės vasaros dienos“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 22, 2020, 6:32 PM

Romantiškas vaizdas sėdint vidury laukų ir vakarieniaujant iš pintinės traukiamu maistu.

Tai gali sužavėti ne vieną socialinio tinklo „Instagram“ nuomonės formuotoją, kurių daugumą sudaro moterys.

Bet naujovišką vakarieniavimo būdą sugalvojusią Lindą Karlsson nustebino, kad jį renkasi beveik vien vyrai.

„Mūsų staliuką rezervuoja tik vyriškosios lyties atstovai“, – nustebusi tvirtino ji.

Kalbėdama apie staliuką moteris turi omenyje naująjį restoraną „Bord För En“ („Staliukas vienam“), atidarytą gegužės mėnesį.

Vermlando provincijoje esančiame Ranseterio (Ransäter) kaimelyje įsikūręs restoranas turi tik vieną staliuką ir vieną kėdę.

Čia, 350 kilometrų į vakarus nuo Stokholmo, lankytojus pasitinka nuostabaus grožio gamta, o stalą puošia žvakė ir laukinių gėlių puokštė.

Įkvėpė vakarienė su tėvais

Restorano įkūrimo istorija yra tokia pat miela kaip ir jį supanti aplinka.

Kai pagyvenę L.Karlsson tėvai norėjo pandemijos metu aplankyti dukterį ir jos partnerį Rasmusą Perssoną, jie turėjo sugalvoti būdą, kaip kartu pavakarieniauti ir nesukelti pavojaus vieni kitų sveikatai.

Taip pora nusprendė vieną staliuką tėvams pastatyti namų kieme, o patys valgė viduje ir bendravo pro atvirą langą.

Žiūrėjimas į lauke valgančius tėvus R.Perssonui ir L.Karlsson įžiebė mintį.

Jie pagalvojo, kad ir kitus žmones gali pakviesti pasimėgauti ramybe ir išlaikyti atstumą.

Taip ir kilo vienos vietos restorano idėja. Kas vakarą, 19 valandą, atvyksta vienintelis jų klientas ir vakarieniauja mėgaudamasis šlamančių medžių bei čiulbančių paukščių garsais.

Nėra jokio asmeninio kontakto su personalu ir ilgo patiekalų rinkimosi.

Kad saugiau pristatytų maistą, pora naudojasi pintu krepšiu, kurio rankena pririšta prie traukiamos virvės.

Šitaip iš namo, esančio už 50 metrų, pro virtuvės langą iki lankytojo pristatomas maistas.

Toks mechanizmas ne tik leidžia laikytis privalomo atstumo, bet ir užtikrina visišką vienatvę ir ramybę.

Gamina iš vietinės produkcijos

Krepšį atidaręs svečias randa pirmąjį patiekalą. Šeimininkams apie pabaigtą maistą ir pasirengimą valgyti kitą patiekalą pranešama prie krepšio traukimo sistemos pritvirtintu varpeliu.

Meniu kasdien yra tas pats. Patiekalai skiriasi tik tokiu atveju, jeigu R.Perssonas ir L.Karlsson negali iš vietos ūkininkų nusipirkti visų reikiamų produktų.

Vietinė produkcija yra esminė poros gaminamo maisto filosofijos ašis.

Trijų patiekalų vakarienę sukūrė R.Perssonas, kuris Geteborge dirbo aukštos klasės jūrų gėrybių restorane „Sjömagasinet“ ir mokėsi iš legendinio Švedijos šefo Leifo Mannerströmo.

Vyro gastronominės kelionės buvo jį nuvedusios ir į Barseloną, tad jo patiekaluose galima rasti ir ispaniškų elementų.

Pirmasis patiekalas yra raraka – švediškas bulvinis blynas su grietine, jūrinių dumblių ikrais ir rūgštynėmis.

Antrasis patiekalas vadinamas „Juoda ir geltona“ – lėkštėje lankytojo laukia geltonos spalvos morkų ir imbiero košė, karamelizuotas lazdynų riešutų sviestas, saldžiųjų kukurūzų kroketas ir valgomųjų gelteklių šaknys.

„Maistas žmones gali nukelti į šiltą ir lėtą naktį Barselonoje, nes šiuo metu visiškai laisvai keliauti negalime“, – tvirtino L.Karlsson.

Senas šeimos receptas

Desertą šefas pavadino „Paskutinės vasaros dienos“. Tai laukuose skintos mėlynės, patiekiamos su šaldytomis pasukomis ir iš naminių burokėlių išgautu violetiniu cukrumi.

Tai slaptas šeimos receptas, kurį R.Perssonui perdavė neseniai mirusi jo 99 metų močiutė.

„Rasmusas žino, kaip gaminti, tad esu labai pamaloninta. Kadangi pati gaminti nemoku, tai yra viena priežasčių, kodėl aš esu kartu su šefu“, – juokavo L.Karlsson.

Šalia patiekalų patiekiamas nealkoholinis gėrimas „Seedlip“, kurį pora pagardina sezoniniais ingredientais – braškėmis ar šeivamedžių uogomis.

Šią vakarienės dalį prižiūri vieno geriausių pasaulio barų savininkas Joelis Soderbackas, kuris užaugo Ranseteryje.

Pasinėrimas į savo mintis

Dėl laisvo judėjimo apribojimų dauguma „Bord För En“ klientų iki šiol buvo vietiniai gyventojai arba atvykėliai iš aplinkinių miestelių.

Kartais rezervacijų eilė nusitęsia savaitę į priekį.

Daugelis čia atvykstančių žmonių bando įtikinti šeimininkus, kad leistų jiems vakarieniauti dviese, nes jie išlaikytų atstumą, tačiau L.Karlsson pabrėžia, kad tai pamintų vakarienės vienuoje tikslą.

„Viskas yra apie sau skiriamą laiką, savęs pažinimą ir to gerbimą“, – pasakojo L.Karlsson.

Moteris tiki, kad jos idėjos sėkmė yra ne tik naujumas. Ji norėjo įgyvendinti socialinio kontakto apribojimo reikalavimus ir tai pavirto mažu aktyvesnio rūpinimosi savimi judėjimu.

Kadangi dalis pasaulio gyventojų dar gyvena karantino sąlygomis ir bijo laiką leisti vienumoje, L.Karlsson nori šią patirtį paversti teigiama ir unikalia.

„Mūsų verslo modelis nėra labai sėkmingas.

Mes priimame tiktai po vieną klientą per dieną, kad jie galėtų susikurti savo erdvę“, – tvirtino moteris.

Jai didelį įspūdį padarė amerikietės poetės Mary Oliver eilėraštis „Vasaros diena“, kuriame autorė klausia: „Pasakyk man, ką planuoji daryti su savo vienu pašėlusiu ir brangiu gyvenimu?“

Todėl žmogus restorane gali pasinerti į savo mintis – skaityti ar rašyti, stebėti gamtą ir egzistuoti šioje akimirkoje be jokių trikdžių.

Restorane nėra uždarymo laiko ar padavėjo, kuris pavalgius atneša sąskaitą.

Remia motinų svajones

Iš tikrųjų sąskaitos šiame restorane iš viso nėra.

Restorano lankytojams pasakoma, kad gali sumokėti kiek tik nori pagal tai, kaip jiems patiko ši patirtis.

R.Perssonas ir L.Karlsson niekada nemanė, kad iš šio restorano gali uždirbti pinigų.

Visi pinigai paaukojami fondui „Ulla-Britt Henrikssons Kulturstipendium“, kuris remia kūrybine veikla užsiimančias motinas.

Fondą R.Perssonas įkūrė savo motinos Ullos Britt garbei – ji atsisakė savo kūrybinės veiklos svajonių, kad užaugintų vaikus.

Kasmet fondas per Motinos dieną skiria 10 tūkst. kronų (955 eurų) stipendiją motinai, kuri nori įgyvendinti savo kūrybinę svajonę.

Ieško bendraminčių kitur

Pora nežino, kodėl dauguma jų klientų yra vyrai.

„Atsakymo neturiu, tačiau mūsų staliukas atviras visiems“, – tvirtino L.Karlsson.

Pasak jos, moterys rečiau vienos išeina pavakarieniauti, tad joms būtina labiau rūpintis savo asmenine gerove ir išbandyti tokią patirtį.

Pora restorano veiklą vykdys iki rugpjūčio pradžios ir žada kasmet atsidaryti pavasario ir vasaros laikotarpiu.

Šia idėja jau susidomėjo ir daugiau kulinarų visame pasaulyje, todėl R.Perssonas ir L.Karlsson dabar kviečia šefus iš kitų pasaulio kraštų dalyvauti atrankoje ir kartu įgyvendinti staliuko vienam idėją skirtingose valstybėse.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.