Vyskupų kivirčai dėl kunigų pedofilijos peržengė visas ribas: pasitelkė neįtikėtinas priemones

Nesibaigiantys pedofilijos skandalai Lenkijos bažnyčioje ir Vatikano nereagavimas į tikinčiųjų skundus sukėlė atvirą dviejų vietos hierarchų konfliktą, kokio ši religinga šalis niekada nebuvo regėjusi.

E.Janiakas (nuotr. kairėje) užsipuolė su pedofilija kovojantį šiuolaikiškų lenkų kunigų frakcijos lyderį W.Polaką.<br> lrytas.lt koliažas.
E.Janiakas (nuotr. kairėje) užsipuolė su pedofilija kovojantį šiuolaikiškų lenkų kunigų frakcijos lyderį W.Polaką.<br> lrytas.lt koliažas.
E.Janiakas (nuotr. kairėje) užsipuolė su pedofilija kovojantį šiuolaikiškų lenkų kunigų frakcijos lyderį W.Polaką.
E.Janiakas (nuotr. kairėje) užsipuolė su pedofilija kovojantį šiuolaikiškų lenkų kunigų frakcijos lyderį W.Polaką.
E.Janiakas (nuotr. kairėje) užsipuolė su pedofilija kovojantį šiuolaikiškų lenkų kunigų frakcijos lyderį W.Polaką.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
E.Janiakas (nuotr. kairėje) užsipuolė su pedofilija kovojantį šiuolaikiškų lenkų kunigų frakcijos lyderį W.Polaką.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Kietuvos rytui“, Varšuva

Jul 4, 2020, 8:50 PM

Konflikto atgarsiai šią savaitę pasklido po visą pasaulį, nes grupė tikinčiųjų įdėjo skelbimą į Italijos dienraštį „La Repubblica“, kuriame prašė popiežiaus Pranciškaus įsikišti į įvykius Lenkijoje.

Laiške kritikuojama ne tik pedofilijos skandalus toliau slepianti Lenkijos bažnyčia, bet ir į tikinčiųjų skundus nereaguojantis Vatikanas.

Kreipimasis sulaukė didžiulio atgarsio. Vatikano atstovas spaudai Matteo Bruni skubiai pranešė, kad popiežius susidomėjo įvykiais ir meldžiasi už laiško autorius bei pedofilijos aukas.

Neregėtą tikinčiųjų sumišimą prieš mėnesį sukėlė 68 metų Kališo vyskupas Edwardas Janiakas. Jis pradėjo arkivyskupo Wojciecho Polako juodinimo ataką.

56 metų W.Polakas vadovauja Gniezno – seniausiai šalies – parapijai ir todėl eina garbingas aukščiausio šalies dvasininko pareigas.

Romoje mokslus baigęs ir jauniausiu vyskupu pasaulyje tapęs 38 metų W.Polakas tėvynėje tapo šiuolaikiškų kunigų frakcijos lyderiu ir buvo vienas iš nedaugelio dvasininkų, kurie atvirai rėmė Lenkijos įstojimą į Europos Sąjungą ir agitavo priimti pabėgėlius.

Popiežiui Pranciškui pradėjus skelbti karą prieš kunigus pedofilus, W.Polakas tapo aktyviausiu jo minčių skleidėju Lenkijoje ir gyrė žurnalistus už pedofilų demaskavimą.

Tokie W.Polako raginimai nesulaukė kolegų palaikymo, nors kunigų pedofilijos skandalai nesibaigdami kilo vienas po kito.

Arkivyskupo kantrybė trūko gegužės 15 d., kai pamatė internete už žmonių aukas sukurtą dokumentinį brolių Sekielskių filmą „Slėpynės“.

Arkivyskupą sukrėtė filme atskleisti faktai, kad daugybę berniukų tvirkinusį ir prievartavusį kunigą Arkadijų Hajdaszą vyskupas E.Janiakas dangstė perkėlinėdamas į vis kitas parapijas. Paaiškėjo ir tai, kad E.Janiakas perkėlinėjo dar mažiausiai vieną berniukus tvirkinusį kunigą.

Sužinojęs, kad E.Janiakas ne tik išgrūdo lauk su juo pasikalbėti atėjusius berniukų tėvus, bet ir neinformavo Vatikano apie pavaldinių prasižengimus, W.Polakas dar tą pačią dieną išplatino pareiškimą.

Jame Bažnyčios vardu atsiprašė aukų ir pranešė, kad tuoj pat siunčia prašymą Vatikanui nubausti E.Janiaką.

Toks pareiškimas šokiravo vietos dvasininkus, nes iki tol joks vyskupas nedrįso Vatikanui apskųsti kito vyskupo.

Dėl tokio principingo sprendimo W.Polaką pasveikino tik trys iš 130 vyskupų. Tokia kolegų tyla paskatino E.Janiaką pereiti į kontrpuolimą.

Jį užsistojo ir didžiausio katalikiškos žiniasklaidos koncerno vadovas kunigas Tadeuszas Rydzykas.

Pastarasis radijuje „Radio Maryja“ ir televizijoje „Trwam“ atsisakė paskelbti W.Polako kreipimąsi, bet paviešino E.Janiako pareiškimą, kad jis yra nekaltas ir tapo Bažnyčios juodinimo bei ateistinės spaudos šmeižto auka.

E.Janiakas tokį pareiškimą nurodė kunigams per mišias perskaityti ir visose Kališo regiono parapijose, bet dalis kunigų to nepadarė ir nusiuntė skundą Vatikanui.

W.Polakas megino E.Janiaką įkalbėti atsistatydinti, tačiau šis nepakluso ir apkaltino kolegą prisidedant prie provokacijos juodinti Bažnyčią.

E.Janiakui nepatiko W.Polako nurodymas bažnyčiose iškabinti informaciją, nurodančią, kur pedofilų kunigų aukos gali pranešti apie tokius nusikaltimus.

Jis vylėsi, kad nuo Vatikano bausmės jį išgelbės Lenkiją valdančios katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) užtarimas. E.Janiakas aukštino šią partiją ir ragino tikinčiuosius už ją balsuoti, o TTP seimūnas Janas Mosickis ėmė ginti vyskupą.

Vatikanui nereaguojant nei į W.Polako, nei Kališo kunigų skundus dėl E.Janiako, iniciatyvos ėmėsi religinga trijų vaikų motina iš Gdynės miesto Justyna Zorna. Moteris su grupe tikinčiųjų prieš tai buvo surengusi kelias protesto demonstracijas, smerkiančias kunigus pedofilus, o po to nusprendė į popiežių kreiptis per Italijos dienraštį.

Reklamai reikalingus 7,5 tūkst. eurų internete suaukojo 600 katalikų. Skelbimas nuaidėjo visame pasaulyje.

JAV naujienų agentūra „Associated Press“ parašė, kad „katalikiška Lenkija tapo vienu iš paskutinių kraštų, kuriuose slepiami dvasininkų vykdomi seksualinio išnaudojimo faktai“.

Prieš keletą dienų Vatikanas skubiu potvarkiu atleido E.Janiaką iš pareigų, tačiau ne dėl kaltinimų dangsčius pavaldinius pedofilus. Vyskupas buvo atleistas todėl, kad girtas pateko į ligoninę, o jo kraujyje buvo aptikta 3,44 promilės alkoholio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.