Diktatorius priešus įžvelgia visur: kodėl A. Lukašenkai užkliuvo rusų samdiniai?

Baltarusijoje įvyko didžiausias istorijoje opozicijos mitingas. Tuo metu specialiosios tarnybos ieško kitų „Wagner“ grupuotės narių, kurie kaltinami bandymu destabilizuoti padėtį prieš prezidento rinkimus.

A.Lukašenka kaltina Rusiją kišantis į rinkimus. Tuo metu prie opozicijos mitingo prisijungė apie 65 tūkst. žmonių.<br> AP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka kaltina Rusiją kišantis į rinkimus. Tuo metu prie opozicijos mitingo prisijungė apie 65 tūkst. žmonių.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijoje buvo sulaikyti rusų samdiniai.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Baltarusijoje buvo sulaikyti rusų samdiniai.<br> TASS/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka kaltina Rusiją kišantis į rinkimus. Tuo metu prie opozicijos mitingo prisijungė apie 65 tūkst. žmonių.<br> TASS/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka kaltina Rusiją kišantis į rinkimus. Tuo metu prie opozicijos mitingo prisijungė apie 65 tūkst. žmonių.<br> TASS/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka kaltina Rusiją kišantis į rinkimus. Tuo metu prie opozicijos mitingo prisijungė apie 65 tūkst. žmonių.<br>„Twitter“ nuotr.
A.Lukašenka kaltina Rusiją kišantis į rinkimus. Tuo metu prie opozicijos mitingo prisijungė apie 65 tūkst. žmonių.<br>„Twitter“ nuotr.
 S.Cichanovskaja.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Cichanovskaja.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 1, 2020, 10:31 AM

Savaitė Baltarusijoje buvo itin karšta. Trečiadienį šalies naujienų agentūra „BelTA“ paskelbė, kad buvo sulaikyti 33 rusų karinės grupuotės „Wagner“ nariai.

Anot „BelTA“, iš viso tokių samdinių, kurių tikslas – destabilizuoti situaciją prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimus, Baltarusijos teritorijoje yra apie 200 ir likusių šiuo metu ieško specialiosios tarnybos.

Dalis vyrų sulaikymo metu buvo vienomis trumpikėmis, jų viešbučio kambariuose buvo primėtyta propagandinių lankstinukų ir prezervatyvų. Dalis dėvėjo menkai pažymėtas uniformas.

„Vyrų elgesys nebuvo kaip tipinių turistų iš Rusijos. Jie negėrė, o uniformų tipo apranga traukė dėmesį“, – pranešė „BelTA“.

Ekspertai tvirtina, kad „Wagner“ greičiausiai Baltarusiją naudojo tik kaip tranzitinę šalį. Įvairūs šaltiniai praneša, kad samdiniai greičiausiai turėjo keliauti į Sudaną.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka iš karto liepė Maskvai pasiaiškinti, bet Kremlius neigia bet kokius bandymus prisidėti prie galimo perversmo Baltarusijoje organizavimo.

Anot Maskvos, sulaikyti vyrai dirbo Baltarusijos kompanijoje ir ruošėsi keliauti į Stambulą.

65-erių A.Lukašenka per šią rinkimų kampaniją dažnai kritikavo ne Vakarus, o būtent artimą sąjungininkę Rusiją dėl mėginimų daryti įtaką šalies vidaus politikai.

Ryšių su „Gazprom“ turintis ir prezidento posto siekęs Viktaras Babaryka buvo sulaikytas. Jam pareikšti kaltinimai neteisėtai gautų pinigų plovimu, mokesčių slėpimu ir kyšininkavimu.

Kelias dalyvauti rinkimuose buvo užkirstas ir diplomatui Valerijui Cepkalai. Jis norėjo puoselėti gerus santykius su Rusija.

Baimindamasis dėl savo saugumo V.Cepkala su šeima pabėgo į Maskvą.

Tiesa, nėra jokių įrodymų, rinkimų kampanijos metu rusai ne kartą buvo apkaltinti ir Minską diskredituojančių melagingų naujienų skelbimu.

Minske ketvirtadienį vyko didžiausias opozicijos protestas, kurį suorganizavo prezidento posto siekianti politikos naujokė Sviatlana Cichanovskaja. Žmogaus teisių organizacija „Viasna“ pranešė, kad mitinge galėjo dalyvauti apie 65 tūkst. žmonių.

Baltarusijos opozicija prieš artėjančius rinkimus deda visas viltis į 37-erių S.Cichanovskają, kurios vyras Siarhejus pats norėjo dalyvauti rinkimuose, tačiau buvo sulaikytas. Užvakar jis ir kitas režimo kritikas buvo apkaltinti bendradarbiavimu su „Wagner“ samdiniais.

„Žmonės, kokia dar revoliucija? Mes tik norime sąžiningų rinkimų“, – mitinge kalbėjo opozicijos kandidatė.

Ji žadėjo laimėjusi rinkimus surengti naujus, sąžiningus, ir išlaisvinti politinius kalinius.

„Pavargau su viskuo sutikti, pavargau tylėti ir bijoti“, – kalbėjo S.Cichanovskaja.

Bet Baltarusijoje tikėtis sąžiningų rinkimų būtų naivu. Šeštos kadencijos siekiantis A.Lukašenka valdžią savo rankose yra pasirengęs išlaikyti bet kokia kaina.

Kas žinoma apie „Wagner“?

„Laisvasis Europos Radijas“ skelbia, kad sulaikytų rusų samdinių amžius siekia nuo 22 iki 55 metų ir jie visi priklauso grupuotei „Wagner“.

Rusijos analitikas Ruslanas Levijevas tvirtino, kad dauguma sulaikytų asmenų buvo žinomi ilgą laiką.

„Jų vardai yra internete sąrašuose žmonių, kurie dirbo „Wagner“ grupuotei. Kai kurie prieš prisijungdami prie jos kariavo Rytų Ukrainoje su separatistais, vėliau tarnavo Sirijoje, Libijoje, o dabar keliavo tvarkyti kitų reikalų“, – kalbėjo R.Levijevas.

„Wagner“ yra viena labiausiai žinomų Rusijos privačių karinių kompanijų. Manoma, kad jai vadovauja Jevgenijus Prigožinas, kuris dar yra vadinamas Putino virėju.

J.Prigožinas nuolat neigia sąsajas su „Wagner“, tačiau įvairūs tyrimai tik patvirtina jo vaidmenį.

„Wagner“ grupuotė visada yra laikoma paslaptyje, nes pagal Rusijos įstatymus karinių samdinių veikla yra nelegali. Slaptumas bandomas užtikrinti ir dėl to, kad samdiniai dirba glaudžiai bendradarbiaudami su Rusijos karinės žvalgybos tarnybomis.

„Wagner“ kariai anksčiau buvo pastebėti kaunantis Ukrainoje, Sirijoje, Centrinėje Afrikos Respublikoje, Sudane ir Libijoje.

Analitikai tvirtina, kad „Wagner“ kariai negalėjo vykdyti misijos Baltarusijoje, nes gyveno už Minsko, dėvėjo karinę aprangą. Jie nesielgė kaip specialiųjų pajėgų arba slapti agentai.

Jų tikslas yra tiesiogiai dalyvauti kariniuose veiksmuose, o ne vykdyti teroristinius išpuolius ar diversijas. Ekspertai pabrėžia, kad šiuo laikotarpiu iš Rusijos į Turkiją nuvykti yra neįmanoma, tačiau iš Minsko galima.

O iš Stambulo galima pasiekti viską – Siriją, Libiją, Sudaną ar bet kurią kitą šalį, kuri yra samdinių tikslas, tad rusų samdiniai greičiausiai tik laukė tranzitinio skrydžio.

Parengta pagal „Radio Free Europe“, „The Moscow Times“, ELTA inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Rusija pradėjo sausumos puolimą Charkive