Ligonines valdanti italų mafija žaidžia sergančiųjų gyvybėmis: slaptomis schemomis išplovė šimtus milijonų

Mafijos čiuptuvai Italijoje yra plačiai apraizgę ne tik prekybą narkotikais. Jų operacijos yra vis sudėtingesnės. Manoma, kad sveikatos apsaugos sistemą užvaldę mafiozai taip išplovė šimtus milijonų eurų.

„’Ngrangheta“ užvaldė Kalabrijos regiono ligonines. Mafiozai dažnai dar prieš mirusiojo artimuosius sužino apie jo mirtį. Čia jie praplovė šimtus milijonų eurų.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
„’Ngrangheta“ užvaldė Kalabrijos regiono ligonines. Mafiozai dažnai dar prieš mirusiojo artimuosius sužino apie jo mirtį. Čia jie praplovė šimtus milijonų eurų.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Praėjusiais metais vienos operacijos metu buvo sulaikyta daugiau kaip 300 „’Ndrangheta“ klano narių. Šiuo metu dalis jų jau yra teisiami.<br>„ZUMA Press“/“Scanpix“ nuotr.
Praėjusiais metais vienos operacijos metu buvo sulaikyta daugiau kaip 300 „’Ndrangheta“ klano narių. Šiuo metu dalis jų jau yra teisiami.<br>„ZUMA Press“/“Scanpix“ nuotr.
 Mafija yra užvaldžiusi ir Italijos vaistines.<br> PA Images/Scanpix nuotr.
 Mafija yra užvaldžiusi ir Italijos vaistines.<br> PA Images/Scanpix nuotr.
Praėjusiais metais vienos operacijos metu buvo sulaikyta daugiau kaip 300 „’Ndrangheta“ klano narių. Šiuo metu dalis jų jau yra teisiami.<br> AP/Scanpix nuotr.
Praėjusiais metais vienos operacijos metu buvo sulaikyta daugiau kaip 300 „’Ndrangheta“ klano narių. Šiuo metu dalis jų jau yra teisiami.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 15, 2020, 9:27 PM, atnaujinta Oct 16, 2020, 9:13 AM

Vieno vyro sūnaus kūnas buvo vos spėjęs atšalti, kai gedinčiam tėvui pradėjo grasinti laidotuves organizuojančios kompanijos atstovai. Lamecija Termėje esančioje ligoninėje mirusieji nebuvo paliekami ramybėje. Kiekvienas lavonas negailestingiausiems Europos nusikaltėliams buvo vertas tūkstančių eurų.

Laidotuves organizuojančios kompanijos atstovai žinojo, kas mirė, dar prieš sužinant aukų šeimoms.

Baugindami žmones jie gavo prieigą prie ligoninės dokumentų ir galėjo sekti labiausiai ligotų žmonių būklę. Jeigu artimieji norėdavo pasinaudoti kitų laidotuvių kompanijų paslaugomis, mafiozai greitai pakeisdavo jų nuomonę.

„Kovodami dėl lavonų jie patys beveik imasi smurto ir beveik neturi gėdos jausmo“, – slapta įrašytame pokalbyje buvo girdimas vienos slaugytojos balsas.

Ligonines Kalabrijos regione užvaldė viena žiauriausių organizuotų nusikaltėlių grupuočių „’Ndrangheta“.

Per pastaruosius 20 metų grupuotės operacijos smarkiai išsiplėtė už gimtinės ribų.

„’Ndrangheta“ kontroliuoja didžiąją dalį kokaino importo į Europą, prekybą ginklais, turto prievartavimą ir pinigų plovimą.

Manoma, kad per metus bendra grupuotės apyvarta siekia 44 mlrd. eurų – daugiau negu visų Meksikos narkotikų kartelių kartu sudėjus.

Tačiau net ir tarp itin plataus veiklos pasirinkimo Italijos sveikatos apsaugos sistemos kontrolė klanui buvo auksinė galimybė. Papirkę pareigūnus mafiozai gavo svarbiausias sutartis ir sukūrė didžiausias monopolijas, kurios atnešė milijardus eurų.

„Financial Times“ atliktas tyrimas parodė, kaip ligoninėse uždirbtų pinigų srautas buvo nukreipiamas į finansinius centrus Londone ar Milane. Pelnas buvo paverstas finansiniais instrumentais, kurie vėliau buvo parduoti tarptautiniams investuotojams.

Griežta vidinė disciplina

Tačiau norint suprasti, kaip „’Ndrangheta“ pradėjo vykdyti aukščiausios klasės finansinius nusikaltimus, reikia suprasti organizacijos pradžią ir struktūrą.

Kalabrija – vienas vargingiausių regionų visoje Europoje. JAV diplomatai 2008 m. yra pastebėję, kad jei nebūtų Italijos dalis, Kalabrija būtų laikoma žlugusia valstybe. Praėjus daugiau kaip dešimtmečiui situacija tik pablogėjo. Nacionaliniu mastu regionas yra paskutinis beveik kiekvienoje kategorijoje. Nedarbo lygis siekia daugiau kaip 20 procentų.

Ilgus metus Italijoje niekas nekreipė dėmesio į „’Ndrangheta“, kurios pavadinimas išvertus iš graikų kalbos reiškia drąsą. Praėjusio amžiaus pabaigoje jie iškilo pasinaudoję galimybe perimti iš silpnėjančios siciliečių mafijos „Cosa Nostra“ ryšių su narkotikų karteliais Lotynų Amerikoje kontrolę.

Tačiau „’Ndrangheta“ struktūra nėra centralizuota kaip „Cosa Nostra“. Kalabrijos klaną sudaro daugybė mažų vienetų, vadinamų „’Ndrine“, kurie kiekvienas valdo atskirą teritoriją.

Narystė šiuose vienetuose yra paremta kraujo ryšiais ir santuokomis tarp skirtingų „’Ndrine“ atstovų. Tai grupuotę padarė atsparesnę valstybės kišimuisi į jos veiklą.

Kalabrijos mafiozai pradėjo lobti, o užsienyje žinių įgijusios jaunesnės kartos pradėjo organizuoti kur kas sudėtingesnes operacijas.

„Jaunesniosios kartos atstovai, su kuriais ir man teko augti, turi įgiję mokslinius laipsnius Londono ekonomikos mokykloje arba Harvarde. Jie tiesiogiai nedalyvauja nelegalioje veikloje gatvėse, tačiau padeda savo žiniomis, kai to reikia“, – „Financial Times“ tvirtino Kalabrijoje gimusi Esekso universiteto kriminologė Anna Sergi.

Tačiau augantis finansinių operacijų rafinuotumas siejamas su griežta vidine disciplina. Šeimos vardą pažeminę artimieji gali būti nužudyti savo pačių tėvų. Praeityje yra pasitaikę ir konfliktų tarp atskirtų „’Ndrangheta“ frakcijų, tačiau mafijos klano viduje sukurti atskiri nesutarimų sprendimo mechanizmai.

Prieš „’Ndrangheta“ stoję vietiniai taip pat rizikuoja savo gyvybe, o mafijos šešėlis juos lydi dar ilgai.

Palmio miestelyje cemento kompaniją turintis 59-erių Gaetano Saffioti prieš 18 metų viešai liudijo prieš „’Ndrangheta“ veiklą. Vyras iki šios dienos gyvena saugomas policijos.

„Tai smaugia regioną. Mes vis labiau vargstame, bet to jie ir nori. Kuo mes silpnesni, tuo mažiau priešinamės“, – kalbėjo vyras.

Išplovė šimtus milijonų

Tuo tarpu Kalabrijos ligoninių pinigų išplovimas į tarptautinę finansinę sistemą rodo sudėtingus kelius, kuriais „’Ndrangheta“ įteisina savo nusikaltimus.

Nuo 2015 iki 2019 m. šimtai milijonų eurų buvo išplauti įvairiais keliais superkant neapmokėtas sveikatos priežiūros sąskaitas ir perkeliant pinigus į obligacijas.

Nė vienos iš šių obligacijų neįvertino pagrindinės kreditorių agentūros, jomis nebuvo prekiaujama rinkoje. Obligacijos buvo privačiai perkeltos į atitinkamų investicinių bankų sąskaitas.

Plaunant pinigus dalyvavo daugybė kompanijų ir tarpininkų, tad mafijai į šį procesą įsitraukti buvo itin lengva.

Praėjusiais metais Italijos centrinė vyriausybė ėmėsi ryžtingų veiksmų. Gavus informacijos apie didžiules, maždaug 650 milijonų eurų siekiančias, skolas Kalabrijos Redžo provincijos sveikatos tarnyba pernai pavasarį buvo detaliai patikrinta.

Teisėsaugininkai tuomet spėjo, kad milžiniškos skolos galėjo atsirasti dėl to, kad privačioms medicinos įstaigoms, su kuriomis buvo sudarytos sutartys, už paslaugas buvo mokama dvigubai ar trigubai. Be to, buvo sudaryta sistema, privilegijuojanti privačias gydymo įstaigas.

Roma pašalino iš pareigų Katancaro ir Kalabrijos Redžo sveikatos apsaugos sistemos pareigūnus, o kai aptiko suklastotus dokumentus, dvigubas sąskaitas, kartu su jais dirbusiems politikams amžiams buvo užkirstas kelias eiti viešas pareigas.

Tačiau tarp 2015 ir 2019 metų buvo nupirkta ir parduota apie 1 mlrd. eurų vertės obligacijų.

Neįmanoma tiksliai nustatyti, kiek purvinų pinigų pateko į pasaulinę finansinę sistemą.

„Tai yra organizuota netvarka, kuri ypač liečia viešojo administravimo sistemą, kurios viduje dažnai yra „’Ndrangheta“. Sunku įsivaizduoti, kad 75 ir daugiau procentų regiono biudžeto tenka sveikatos apsaugos sistemai, o ši nefunkcionuoja tinkamai“, – sakė kova su mafija garsėjantis Italijos prokuroras Nicola Gratteri.

Prokurorai įspėjo, jog teritoriniams sveikatos apsaugos sistemos padaliniams griežtai negali vadovauti žmonės iš vietinio Kalabrijos regiono. Esą tik taip būtų galima apsaugoti sistemą nuo mafijos rankų.

„Įsisukti į teritorinę sveikatos apsaugos tarnybą ir uždėti ranką ant sąskaitų reiškia nelegalius uždarbius, kurie siekia milijonus eurų. Mes kalbame apie pelną, artimą tam, kuris gaunamas parduodant kokainą“, – pabrėžė prokuroras N.Gratteri.

Žmogiškoji kaina – milžiniška

Žmogiškoji finansinio pelnymosi kaina yra neišmatuojama. Italijoje vidutinė gyvenimo trukmė yra viena didžiausių pasaulyje, tačiau regionas velkasi Europos uodegoje. Kalabrijiečiai, kol prasideda sveikatos problemos, vidutiniškai nugyvena 52,9 metus, o Šiaurės Italijoje šis rodiklis siekia 70 metų.

Kalabrijoje taip pat yra vienas didžiausių vaikų mirtingumo rodiklių. O tūkstančiai „sveikatos pabėgėlių“ kasmet keliauja į šalies šiaurę, kad gautų tinkamą gydymą.

Kai kurie gydytojai skolose, korupcijoje ir netinkamame valdyme paskendusias Kalabrijos ligonines prilygina besivystančių pasaulio šalių lygiui.

Lamecija Termėje tyrimus atliekantys pareigūnai aptiko, kad medikai netinkamai elgiasi su pacientais. Slapta padarytuose įrašuose girdėti, kaip medikai tariasi ką tik gimusį kūdikį guldyti į netinkamą naudoti inkubatorių. Kitame įraše medikas pasakoja, kaip buvo iš neštuvų išmestas kritinės būklės pacientas.

Organizuotas nusikalstamumas regioną padarė pažeidžiamą ir koronaviruso pandemijai.

Italijoje ne kartą viešai keltas klausimas, kas būtų buvę, jei pirmasis koronaviruso židinys būtų įsiplieskęs ne turtingoje Lombardijoje, o visų pamirštoje pačioje Apeninų pusiasalio apačioje.

Visi neabejodami kartojo, kad būtų buvę tragiškai blogai.

„’Ndranghetos“ machinacijos neabejotinai buvo vienas iš tų lemiančių veiksnių, regiono sveikatos apsaugos sistemai sudavusių itin stiprų smūgį.

Bet Kalabrijoje sukosi ne tik mafija. Daugelį metų buvo mažinimas lovų ir personalo skaičius, uždaromos ligoninės.

Italijos žiniasklaida nekart rodė šokiruojančius reportažus apie vaiduoklėmis vadinamas Kalabrijos ligonines, kurios taip ir nebuvo pastatytos.

Mafija, netinkama politika ir korupcija – tokia esą yra ta pražūtinga trijulė, kuri nustekeno Kalabrijos sveikatos apsaugos sistemą. Dėl to visi lengviau atsiduso, kai pandemiją pavasarį pavyko suvaldyti ir ji nepersimetė į šalies pietus.

„Kalabrija su tuo nebūtų susitvarkiusi. Čia nėra pakankamai intensyvios priežiūros lovų, kad būtų galima prižiūrėti visus sunkiai sergančius ligonius“, – tvirtino buvęs regiono sveikatos reikalų komisaras Massimo Scura.

Interesų ratas didėja

Kalabrijoje šeimininkaujanti „’Ndrangheta“ pastaraisiais metais įsisuko ir į turtingiausio Italijos regiono Lombardijos sveikatos apsaugos sistemą.

Italijos žiniasklaida yra ne kartą rašiusi apie mafijos sukurptas strategijas, kaip užvaldyti jai skiriamus didžiulius pinigus.

„’Ndrangheta“ nukreipė akis į pilną turtingos Lombardijos sveikatos apsaugos sistemos lėkštę tiesdama jos link savo rankas.

Rafinuota ir ilgalaikė strategija, kuriai pasitarnauja tiesioginiai palikuoniai ar artimi „’Ndrangheta“ šeimų bosų giminaičiai, stumiami pasinerti į mokslines studijas, ypač į medicinos ir farmacijos“, – rašė Italijos žiniasklaida ir pabrėžė, kad naujausias mafijos tikslas yra įkurdinti naujosios kartos „princus“ Milano ir jo apylinkių ligoninėse ir vaistinėse.

Kad sistema veiktų, „’Ndrangheta“ esą ieško ir verbuoja patikimus žmones visuose sveikatos apsaugos sistemos lygiuose.

Apie pavojingos grupuotės ketinimus yra įspėjusios ir su mafija kovojančios Lombardijos organizacijos. Pavojaus signalas buvo duotas jau prieš kiek laiko, kai Milano universiteto organizuoto nusikalstamumo stebėtojų atliktoje analizėje apie mafijos įtaką Lombardijoje buvo perspėjama, jog mafiozai pastaraisiais metais ypač nusitaikė į farmacijos verslą. Esą būtent vaistinės tapo Kalabrijos klanų troškimų objektais.

„Kita gaujų atstovų geidžiama vieta yra ligoninės. Iš dalies dėl to, kad jose sudaromos sutartys, iš dalies ir todėl, kad turint palankų gydytoją, besislapstantis nuo teisėsaugos gali gydytis, o arešto atveju gauna naudą, nes gali išvengti įkalinimo“, – rašė Italijos „Business Insider“ portalas.

Vienas tokių pavyzdžių, kaip medikai tarnauja mafijos šulams, buvo viešai detaliai aprašytas.

Viena istorija iki šiol kelia šiurpulius. Vienos ligoninės Akių ligų skyriaus vadovas išdavė falsifikuotą pažymą, neva patvirtinančią žiaurumu garsėjusio „Camorra“ mafijos boso Giuseppe Setolos dalinį aklumą, kuris nedera su įkalinimu.

Žudiku Italijos žiniasklaidoje vadinamam G.Setolai dėl to buvo leista likti namų arešte.

Bet jis paspruko ir per kelis mėnesius nužudė 18 žmonių. Medikas, išdavęs jam aklumo pažymą, vėliau buvo teisiamas.

Kova tęsiasi toliau

Tuo tarpu Kalabrijoje gimęs garsus prokuroras N.Gratteri toliau tęsia kovą su hidrą primenančiu priešu.

Yra ženklų, kad jo kova – sėkminga. Praėjusiais metais vienos operacijos metu buvo sulaikyta daugiau kaip 300 „’Ndrangheta“ klano narių. Jiems pareikšti kaltinimai žmogžudysčių vykdymu, pinigų plovimu, turto prievartavimu ir narkotikų prekyba.

Šis teismas bus didžiausias nuo 1986-ųjų, kai buvo pakirpti „Cosa Nostra“ sparnai.

„Turime eiti į priekį, kad ir kiek tai kainuotų. Pastaraisiais metais pasirodė pokyčių galimybė. Mes negalime apvilti tūkstančių žmonių, kuriems esame paskutinė viltis“, – kalbėjo N.Gratteri.

Mafijos akiratyje atsidūrė ir vaistinės

Italijos teisėsauga atliko ne vieną tyrimą, kaip mafijos čiuptuvai apraizgė pelningą farmacijos verslą. Esą jame įsitvirtinti paprasčiau nei ligoninėse, nes privatus vaistinių verslas mažiau kontroliuojamas. „Vaistinė garantuoja saugias pajamas ir darbo vietą, taip pat ir socialinę pagarbą“, – sakė Milano prokuroras Paolo Storari.

„Tai yra vertingas turtas, kurio įsigijimas tampa puikia galimybe išplauti neteisėtos kilmės kapitalą, padeda išplėsti socialinius santykius, taip pat valdyti neteisėtą prekybą vaistais ir farmakologinio pobūdžio narkotikais, ypač ten, kur galima kliautis talkinti pasiruošusiais medikais“, – rašė „Business Insider“ interneto portalas. Kaip pavyzdys buvo nurodyta pačiame Milano centre veikusi vaistinė „Farmacia Caiazzo“, kurios licencija buvo panaikinta ir dėl kurios iki šiol vyksta teisminiai procesai.

Teigiama, kad vaistinė buvo parduota už daugiau kaip 2 milijonus eurų, anot tyrėjų, gautų iš narkotikų prekybos, dviem mafijai palankiems tarpininkams, kurių vienas buvo artimai susijęs su narkomafijos bosais. Vaistinėje įsidarbino dvi jaunos, farmacijos mokslus ką tik baigusios, mafijos bosų atžalos. Nors jaunuoliai nebuvo minimi jokioje byloje ir nefigūravo kaip nusikaltėliai, teisėsaugininkai teigė, kad jie visiškai atitiko mafijos įvaldytos strategijos paveikslą.

Po poros metų ši vaistinė atsidūrė nelegalios prekybos vaistais tyrimo centre, kuris baigėsi 13 žmonių pasodinimu į kalėjimą. Tokių įtartinų vaistinių įsigijimų pavyzdžių būta ir daugiau.

„’Ndrangheta“ taikosi į vaistinių rinką. Nors tėvų nuodėmės nekrinta ant vaikų, nustebome pamatę, kad mafijos šeimoms priklausantys jaunuoliai dažnokai renkasi baigti farmacijos mokslus“, – sakė prokurorė Ilda Boccasini, ne vienus metus vadovavusi Milano Antimafijos direkcijai ir tapusi kovos su mafija simboliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.