Tautos Motina iš tolimos šalies rodo, kaip turėtų elgtis pasaulio lyderiai

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern susižadėjo, ir dėl jos laimės džiaugėsi visi. Parodžiusi tvirtybę sunkiomis šaliai akimirkomis ir švelnumą žmonėms ji užkariavo savo šalies ir viso pasaulio žmonių širdis.

Gerumas nugali viską – vadovaudamasi šia idėja J.Ardern užkariavo žmonių širdis. Premjerė dėmesį skiria musulmonams.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gerumas nugali viską – vadovaudamasi šia idėja J.Ardern užkariavo žmonių širdis. Premjerė dėmesį skiria musulmonams.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Ardern – antroji premjerė pasaulyje, kuri, užimdama postą, pagimdė vaiką.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Ardern – antroji premjerė pasaulyje, kuri, užimdama postą, pagimdė vaiką.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 19, 2020, 9:48 PM, atnaujinta Oct 20, 2020, 8:29 AM

Anksčiau Tautos Motinos vardą turėjo tik Vokietijos kanclerė Angela Merkel, o dabar taip tituluojama ir J.Ardern. Ypač po šalį sukrėtusių kovo 15 dienos atakų Kraistčerčo sinagogose.

Per šaudynes dviejose Kraistčerčo miesto mečetėse žuvo 50 žmonių, dar 48 atsidūrė ligoninėje. Dviejų dešimčių būklė buvo sunki.

Kol šalis gedėjo, J.Ardern rodė nesuvaidintą atjautą, buvo kartu su savo tauta ir išliko nepaprastai stipri – veiksmų dėl ginklų apribojimo ėmėsi iškart po atakos.

Tautos palaikymą J.Ardern parodė ir šį savaitgalį Naujojoze Zelandijoje vykę parlamento rinkimai, kuriuose politikės partija užsitikrino absoliučią daugumą mandatų.

Jaučia didelį palankumą

Praėjus dviem savaitėms po Naująją Zelandiją sukrėtusių įvykių J.Ardern žingsniavo per pievą Kraistčerče.

Paspaudė ranką porai žmonių, po to atsisėdo ant vienos iš juodų plastikinių kėdžių, eilėmis stovinčių priešais didžiulę sceną. Į Naujosios Zelandijos ministrę pirmininkę buvo nukreiptos visos kameros ir objektyvai.

Maorių apsiaustą vilkinti J.Ardern šiek tiek priminė karalienę be karūnos. Tą dieną ji sakė kalbą ne tik Naujajai Zelandijai, bet ir visam pasauliui.

Pora eilių už J.Ardern neįgaliųjų vežimėlyje sėdintis jaunas vyras nenuleido nuo jos akių. Mustafa, toks jo vardas, prieš 14 dienų tik 100 metrų nuo čia gulėjo ant mečetės grindų paplūdęs krauju.

Mustafa nežinojo, ką turėtų sakyti priešais save pamatęs šalies ministrę pirmininkę. Atrodė, lyg kažkas būtų atėmęs kalbos dovaną. Bet paskui abu apsikabino ir pravirko.

Musulmonas Mustafa nepriklauso tiems vyrams, kurie greitai susigraudina. Jam patinka hiphopas, kultūrizmas, o politinėmis žiniomis jau seniai nesidomi. Bet kai kalba pasisuka apie J.Ardern, jo balsas švelnėja.

„Neįtikėtina moteris. Nežinau, kodėl, bet ji sugraudina“, – kalbėjo Mustafa.

Jauniausia pasaulio premjerė

J.Ardern – 40. Kai žudikas pietinėje Naujosios Zelandijos saloje įsiveržė į dvi mečetes ir nužudė 50 žmonių, ji atsidūrė ypatingoje padėtyje.

Premjerė lankėsi visur: Oklande ir Velingtone, mečetėse ir mokyklose. Klausėsi, guodė, apkabindavo žmones. Savo politikos stilių dar iki Kraistčerčo įvykių J.Ardern pavadino „politics of kindness“ – „gerumo politika“.

Ir jos žodžiai buvo iliustruoti po teroro aktų Kraistčerčo mečetėse.

Tiesa, ji jau seniai griovė sienas, laužė stereotipus. Kadaise ji tapo jauniausia deputate Naujosios Zelandijos istorijoje. Dabar yra antroji vyriausybės vadovė pasaulyje, kuri, užimdama šį postą, pagimdė vaiką.

Pastaruoju metu susidomėjimas J.Ardern dar labiau išaugo. Moteris su skara – taikytoja. Į jos biurą „bičių avilyje“ – taip vadinamas Naujosios Zelandijos parlamentas – kone kas valandą plaukė paklausimai.

Kaip niekada tapo įdomu sužinoti: kas ši moteris? Iš kur ji kilusi?

Tas, kuris viską žino apie J.Ardern, gyvena 500 kilometrų nuo Naujosios Zelandijos sostinės Velingtono.

„Jacinda – labai jautrus žmogus. Žinau, kad per pastarąsias dvi savaites jai buvo labai sunku“, – balandžio pradžioje kalbėjo J.Ardern motina Laurell Ardern.

Su vyru Rossu jie gyvena 7 tūkst. gyventojų turinčiame Morinsvilio miestelyje.

Naujosios Zelandijos premjerės tėvai – nuoširdūs, išprusę žmonės. Rossas anksčiau dirbo policininku, pakilo karjeros laiptais iki pareigų valdybos taryboje.

L.Ardern kartais pagelbėdavo kavinėje Morinsvilio koledže. Čia jau 1999-aisiais studijas baigusiųjų sąraše ties jos dukters pavarde parašyta: „Labiausiai tikėtina ministrė pirmininkė.“

Jacinda nuo pat pradžių buvo politiškai aktyvi – buvo mokinių atstovė ir stengėsi, kad mergaitės koledže galėtų mūvėti kelnes.

Motina prisimena debatus, kuriuose jaunystėje dalyvaudavo Jacinda. Būtent tuomet jos duktė paklojo pamatus savo paveikiam ir įtaigiam tonui, kalboms, kurias iki šiol rašo pati.

Ardernai – mormonai. Bet iš šios Bažnyčios Jacinda išstojo, nes gyveno netradicinės seksualinės orientacijos asmenų bendruomenėje. Ir tai prieštaravo jų tikėjimo bendruomenės nuostatoms.

„Viskas gerai. Mes žinome, kad ji užaugo mūsų įdiegtų vertybių dvasia“, – sakė Rossas Ardernas.

Padeda auginti anūkę

Pastaruoju metu sutuoktiniai Ardernai retai būna Morinsvilyje. Pirmiausia dėl to, kad turi prižiūrėti anūkę Neve.

„Jacindai reikia bent keturių valandų miego, kad visur ir viską spėtų. Dėl to kartais naktį atsikeliu ir Neve paduodu buteliuką“, – sakė L.Ardern.

Dieną močiutė dažnai stumia vaiko vežimėlį link parlamento rūmų Velingtone. Ir tuomet per retas pertraukas tarp darbo J.Ardern gali pažaisti su dukrele.

Bet pastaruoju metu tokių malonių akimirkų teko atsisakyti dėl ypatingos padėties.

J.Ardern pagimdė Neve 2018 m. birželį – po šešių mėnesių darbo Naujosios Zelandijos premjero poste. Ji ir jos gyvenimo palydovas Clarke’as Gayfordas neslepia nuo viešumos šeimos gyvenimo. Priešingai – J.Ardern davė interviu ir žindydama Neve, ją pasiėmė į Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesiją ir čia ant stalo mažylei pakeitė sauskelnes.

C.Gayfordas praeityje mielai lankydavosi vakarėliuose. Televizijos laidos apie žvejybą vedėjas dažnai į socialinius tinklus kelia savo komentarus. Dažniausiai – gana linksmus ir ironiškus.

Pavyzdžiui: „Nuo kokio amžiaus nebeleistina nuogam šokinėti per vejos purkštuvą?“

Bet tokie nuotaikingi įrašai iki šiol nė kiek nepakenkė J.Ardern. Dauguma Naujosios Zelandijos gyventojų didžiuojasi savo šalies pirmąja šeima, kur tėvelis rūpinasi vaiku, o mama – šalimi.

Stulbinamai sėkminga karjera

J.Ardern įstojo į Leiboristų partiją būdama 17 metų. Netoli Morinsvilio esančio Vaikato universitete studijavo politiką ir viešuosius ryšius.

Paskui pradėjo dirbti tuometės Naujosios Zelandijos ministrės pirmininkės Helen Clark biure. Vėliau patraukė į Senąjį žemyną.

Ilgą laiką gyveno Londone, dirbo britų politiko leiboristo Tony Blairo biure. Sugrįžusi į Naująją Zelandiją pradėjo politikės karjerą.

Tuo metu J.Ardern sutiko Gordoną Johną Thompsoną. Jis – savotiškas universalus ginklas Naujosios Zelandijos politikoje.

„Reikėtų būti aklam, kad nepastebėtum jos talento. Ji – protinga, sumani, neįtikėtinai šiltai bendrauja su žmonėmis ir moka sakyti įtaigias kalbas“, – pabrėžė G.J.Thompsonas, kurį Naujojoje Zelandijoje visi vadina GJ.

Pirmaisiais Jacindos, kaip ministrės pirmininkės, darbo mėnesiais GJ buvo jos biuro vadovas. Jis privalėjo padėti, nes nebuvo kam: niekas per 2017 m. rinkimus nesitikėjo leiboristų pergalės.

Leiboristų partijos reitingai buvo žemi.

Tuometis partijos vedlys Andrew Little’as nebuvo populiarus ir dėl to likus septynioms savaitėms iki rinkimų padarė J.Ardern pagrindine kandidate.

Tai buvo nusivylimo padiktuotas žingsnis.

Leiboristų partijos populiarumo kartelę nuo 24 proc. ji kilstelėjo iki 37 proc. Naujosios Zelandijos žmonės buvo sužavėti jaunosios moters.

Rinkimų kovos metu ji naudojosi socialiniu tinklu „Twitter“, per susitikimus su kraštiečiais juos apkabindavo, žadėjo kovoti prieš vaikų skurdą ir klimato pokyčius.

Jokio tuščiagarbiškumo

Apie J.Ardern buvo sakoma, kad, išskyrus politiką, nieko kito nedarė, nebent kepė žuvį. Bet niekada jai nebuvo priekaištaujama dėl garbės vaikymosi ar cinizmo.

Viename interviu J.Ardern yra sakiusi: „Nuolat stengiuosi išvengti klaidų. Bijau nuvilti žmones.“

Naujosios Zelandijos žmonėms patiko jos atvirumas ir sąžiningumas.

Turbūt svarbiausia rinkimų kovos akimirka buvo J.Ardern interviu per radiją.

Žurnalistas paklausė apie jos planus dėl vaikų. Ji reagavo draugiškai, bet ryžtingai. Tokio klausimo moteriai 2017-aisiais nebegalima daugiau pateikti, sakė J.Ardern.

Korespondentas sulaukė negailestingos kritikos, o J.Ardern tapo Naujosios Zelandijos vyriausybės vadove.

Už tai iš dalies atsakingas būtent tas žmogus, kuris iš pirmo žvilgsnio su J.Ardern turi mažai ką bendra.

Kad J.Ardern moka deramai atsakyti žmonėms, žino visi Naujosios Zelandijos gyventojai. Kita skambi istorija susijusi su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Per vieną pirmųjų tarptautinių konferencijų, kurioje dalyvavo J.Ardern, Amerikos vadovas ją supainiojo su Kanados premjero Justino Trudeau žmona.

Vėliau per vakarienę D.Trumpas ir J.Ardern sėdėjo vienas priešais kitą. JAV prezidentas parodė į ją pirštu ir, padaręs užuominą į jos stulbinamą pergalę per rinkimus, pasakė: „Ši moteris savo tėvynėje sukėlė didžiulį susierzinimą.“

J.Ardern atšovė: „Bet per mano prisaikdinimo ceremoniją nebuvo jokių protestų.“

Šią per televiziją papasakotą Naujosios Zelandijos ministrės pirmininkės istoriją lydėjo juokas ir plojimai.

Turi humoro jausmą

Visuomet būna daug juoko ir plojimų, kai televizijos studijoje yra J.Ardern.

Pavyzdžiui, JAV pokalbių laidų vedėjui Stephenui Colbertui premjerė pasakojo, kad Naujojoje Zelandijoje žmonės gali ją nesigėdydami užkalbinti, kai ji perka apatinius drabužius.

J.Ardern elgesys šiek tiek primena buvusio JAV prezidento Baracko Obamos.

Naujosios Zelandijos premjerė pašnekovui nuolat žvelgia į akis. O klausydamasi galvą palenkia į šoną, lyg vieną ausį būtų priglaudusi prie pagalvės.

Toks premjerės elgesys daugeliui naujazelandiečių patinka. Kaip ir jos pagarba šalies simboliams bei tradicijoms.

Per susitikimą su karaliene Elizabeth II ji vilkėjo „kahu huruhuru“ – tradicinį maorių paltą iš plunksnų. Bendraudama su musulmonų šeimomis plaukus dengė skara.

Premjerės pagarba Naujosios Zelandijos gyventojams ir jų skirtybėms pelnė jai palankias žiniasklaidos antraštes ir ypatingą vietą šalies gyventojų širdyse.

Parengė Ona KACĖNAITĖ.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.