Kas laukia D. Trumpo? Ekspertų spėjimus paneigęs respublikonas į užkulisius trauktis nesiruošia

JAV prezidento rinkimams artėjant prie pabaigos, didėja tikimybė, kad prezidentas Donaldas Trumpas pralaimės šiuos rinkimus. Tai būtų pirmas kartas per 28 metus, kai prezidentas nėra perenkamas antrai kadencijai.

Respublikonas turi dar mažų mažiausiai pustrečio mėnesio valdžios Baltuosiuose rūmuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Respublikonas turi dar mažų mažiausiai pustrečio mėnesio valdžios Baltuosiuose rūmuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Respublikonas turi dar mažų mažiausiai pustrečio mėnesio valdžios Baltuosiuose rūmuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Respublikonas turi dar mažų mažiausiai pustrečio mėnesio valdžios Baltuosiuose rūmuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 6, 2020, 9:29 PM

Po pirmos rinkimų rezultatų skaičiavimo nakties tapo aišku, jog respublikonų kandidatas bandys diskredituoti rinkimus, demokratus kaltindamas sukčiavimų rinkimuose. Tokiais veiksmais siekiama išlaikyti turimą valdžią ar pateisinti artėjanti pralaimėjimą.

Kol kas dar neaišku ar Joe Bidenas visgi atneš pergalę demokratų partijai, visgi ar D.Trumpas dar kartą nustebins visus bei ras sėkmės kelią rinkimuose, bet galime neabejoti – prezidentas dar spės patriukšmauti bet kuriuo atveju.

Respublikonas turi dar mažų mažiausiai pustrečio mėnesio Baltuosiuose rūmuose. Supykęs dėl pralaimėjimo, D.Trumpas gali panaudoti prezidento galias kerštui – atleisti įvairus svarbius pareigūnus, tokius kaip valdžios infekcinių ligų specialistą Anthony Fauci, ar Federalinio tyrimo biuro (FTB) direktorių Christopherį Wray’ų.

Net jei jam tektų palikti Baltuosius rūmus sausio 20 dieną, D.Trumpas tikriausiai iš viešosios erdvės nedings ir neabejotinai išliks galinga, aktyvia jėga Amerikos politiniame lauke.

Per antrus savo rinkimus respublikonas surinko 5 milijonais daugiau rinkėjų balsų nei tai padarė 2016 metais – iš viso mažiausiai 69,7 milijono JAV piliečių rinkosi D.Trumpą, kas sudarė apie 47,7 proc. visų rinkėjų balsų.

Tai reiškia, jog nepaisant konfliktų su žiniasklaida, skelbtos apkaltos, paviešintų skandalingų naujienų ir koronaviruso pavojaus menkinimo, kuris nusinešė daugiau nei 235 tūkst. amerikiečių gyvybę, D.Trumpas sugebėjo išlaikyti kiek mažiau nei pusės Amerikos rinkėjų palaikymą.

Stipri parama iš visuomenės leistų D.Trumpui išlikti įtakingu JAV politikoje, priešingai nei anksčiau po pirmos kadencijos pralaimėjusiems Jimmy Carteriui ar George’ui Bushui, kurie po rinkimų pasitraukė į politikos šešėlį.

Jau anksčiau buvo pranešama apie D.Trumpo norus įkurti savo televiziją, kuri galėtų konkuruoti „Fox News“. Pralaimėjimo atveju prezidentas galėtų atgaivinti šį sumanymą. Neatmetama galimybė, jog prezidentas galvotų apie dalyvavimą 2024 metų rinkimuose, tačiau tuo metu jis jau būtų 78 metų.

Net jei D.Trumpas atsisakytų dalyvavimo kituose rinkimuose, 88 milijonų „Twitter“ sekėjų turėjimas leistų jam būti įtakingu ir garsiu balsu iš dešiniosios politikos pusės, potencialiai paversdamas jį Respublikonų partijos vadu.

Net nebūdamas valdžioje, D.Trumpas galės spausti respublikonus Senate, kurie ten greičiausiai turės daugumą. Jie, demokratų kandidato J.Bideno pergalės atveju, Kongrese gali blokuoti demokrato vykdomą politiką.

Nepaisant koronaviruso pandemijos ir su ja susijusių ekonominės nuostolių, 41 proc. visų JAV rinkėjų teigė, kad jiems dabar sekasi geriau nei D.Trumpui pradedant eiti pareigas, palyginti su tik 20 proc., kurie pranešė, jog jų gyvenimo situacija suprastėjo.

D.Trumpo labiausiai akcentuojamas prioritetas – ekonomika, pasirodė toks pat svarbus dar 35 proc. rinkėjų, dvigubai daugiau nei pandemiją kaip svarbiausią problemą išskyrusių piliečių.

49 proc. iškart po rinkimų apklaustųjų dabartinę ekonomiką įvertino kaip gerą ar puikią, bei tik procentu mažiau buvo patenkinti vyriausybės kova su koronavirusu.

Taip pat Trumpas susilaukė daugiau balsų iš juodaožių bei ispanakalbių rinkėjų nei per 2016 metų rinkimus nors dažnai pasižymėjo rasistine retorika.

„Jei jis [D.Trumpas – red.] pralaimės, prezidentas išlaikys senų ir naujų partijos rinkėjų, kuriuos jis pritraukė, nemirštančią ištikimybę, – tikina Samas Nunbergas, 2016 metų D.Trumpo rinkimų kampanijos strategas. – 2024 m. respublikonų kandidatu prezidento rinkimams taps pats prezidentas D.Trumpas arba labiausiai į jį panašus kandidatas.“

Tačiau ne visi respublikonai sutinka su tokia nuomone. Nors D.Trumpas ir toliau aktyviai kalbės ir rodysis viešoje erdvėje, šių rinkimų pralaimėjimo atveju kai kurie partijos nariai mielai bandytų keisti partijos judėjimo kryptį ir įvaizdį visuomenėje.

„Niekada nebus kito D. Trumpo, – sakė buvęs Floridos atstovas Carlosas Curbelo. – Kopijos nepavyks. Jis palaipsniui išnyks, tačiau randai iš šio audringo Amerikos istorijos laikotarpio niekada neišnyks.“

Iš tiesų, D.Trumpui nepavyko pakartoti 2016 metų sėkmės, kai jam pavyko užsitikrinti rinkikų kolegijos balsus net pralaimėjus bendru balsų skaičiumi demokratei Hillary Clinton. 2020 metais, prezidentui nepavyko iškovot nei vienos naujos valstijos, tik prarast mažiausiai tris.

Paskutinis pralaimėjęs prezidentas, išlaikęs svarbią rolę politikoje, buvo Herbertas Hooveris, turėjęs pripažinti Franklino D. Roosevelto pranašumą 1932 m. rinkimuose. H.Hooveris po rinkimų tapo konservatyvaus respublikonų partijos sparno lyderiu, tačiau nors buvo įtakingas, nebuvo nominuotas bandyti laimę dar vienuose rinkimuose.

Tuo tarpu D.Trumpui, kuriam „laimėti, laimėti, laimėti“ rūpi labiau nei bet kas kitas, būti pralaimėtoju sunkiai priimtina. Rinkimų dieną prezidentas kalbėjo, jog „laimėti lengva“, tačiau „pralaimėti niekada nėra lengva. Ne, man tai nėra“

Norėdamas išvengti tokio likimo, prezidentas sulaukus pirmų nepalankių rezultatų, tikino savo šalininkus, kad rinkimai yra tiesiog pavogti, žadėjo rinkėjams kreiptis į teismą, nors net respublikonų teisininkai teigė neturintys įrodymų dėl jokių nusikaltimų.

„Nėra jokios abejonės, kad jis (D.Trumpas – red.) vienas iš didžiausių poliarizuojančių politinių figūrų modernioje istorijoje, – teigė vienas iš D.Trumpo rinkėjų. – Jo šalininkai jį myli/garbina, o jo oponentai niekiną jį. Kalbant apie D.Trumpą vidurinio pasirinkimo nėra.“

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.