Daug skausmo matę naujasis JAV prezidentas J. Bidenas ir viceprezidentė K. Harris siunčia vilties žinutę

JAV prezidento rinkimų rinkimų baigtis pagaliau išaiškėjo – 46-uoju JAV prezidentu taps demokratų kandidatas Joe Bidenas. Demokratų partijos atstovams pamažu ruošiasi atėjimui į valdžią. Ko iš poros tikėtis amerikiečiams?

 Tiek J.Bidenas, tiek K.Harris tvirtina, kad sutuoktiniai ir šeimos yra jų svarbiausia atrama.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Tiek J.Bidenas, tiek K.Harris tvirtina, kad sutuoktiniai ir šeimos yra jų svarbiausia atrama.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Tiek J.Bidenas, tiek K.Harris tvirtina, kad sutuoktiniai ir šeimos yra jų svarbiausia atrama.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tiek J.Bidenas, tiek K.Harris tvirtina, kad sutuoktiniai ir šeimos yra jų svarbiausia atrama.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tiek J.Bidenas, tiek K.Harris tvirtina, kad sutuoktiniai ir šeimos yra jų svarbiausia atrama.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Tiek J.Bidenas, tiek K.Harris tvirtina, kad sutuoktiniai ir šeimos yra jų svarbiausia atrama.<br> AP/Scanpix nuotr.
Demokratas Joe Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Demokratas Joe Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Demokratas Joe Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Demokratas Joe Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Demokratas Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Demokratas Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Demokratas Joe Bidenas.<br>Reuters/ Scanpix nuotr.
Demokratas Joe Bidenas.<br>Reuters/ Scanpix nuotr.
Demokratas Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Demokratas Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tiek J.Bidenas, tiek K.Harris tvirtina, kad sutuoktiniai ir šeimos yra jų svarbiausia atrama.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Tiek J.Bidenas, tiek K.Harris tvirtina, kad sutuoktiniai ir šeimos yra jų svarbiausia atrama.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Bidenas prieš rinkimus lankėsi kapinėse, kur palaidotas jo sūnus Beau.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Bidenas prieš rinkimus lankėsi kapinėse, kur palaidotas jo sūnus Beau.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 7, 2020, 7:12 PM, atnaujinta Nov 11, 2020, 9:47 AM

Nors prezidentas Donaldas Trumpas ruošiasi kreiptis į teismus dėl rezultatų perskaičiavimo, dalis jo teisininkų pateiktų skundų jau buvo atmesti. J. Bidenas 46-uoju JAV prezidentu turėtų tapti sausio mėnesį. 

Į rinkimus J.Bidenas ir K.Harris ėjo su vilties žinute, tvirtindami, kad nesiruošia dilinti šalyje egzistuojančių skirčių ir ruošiasi būti visų amerikiečių vedliais į šviesesnę ateitį.

Nors tiek J.Bidenas, tiek K.Harris savo politinės karjeros metu neišvengė kritikos, jie yra itin daug patirties sukaupę asmenys, turintys itin įdomias asmenines istorijas. Tad kas tokie yra šie politikai?

Važiavo pirkti eglutės

Skandalais pagarsėjusio JAV prezidento D.Trumpo biografija per pastaruosius 4 metus buvo išnagrinėta po siūlelį.

Nors J.Bidenas politikoje sukasi jau beveik 5 dešimtmečius, smalsiausieji prieš rinkimus bandė atkapstyti pikantiškiausias jo biografijos detales.

Josephas Robinette’as Bidenas jaunesnysis gimė Skrantone (Pensilvanijos valstija) 1942 metais, kai aplink planetą skraidė Antrojo pasaulinio karo kulkos.

Vėliau jo šeima persikėlė gyventi į Delavero valstiją. Čia jis įgijo išsilavinimą, pradėjo politinę karjerą ir prieš 30-ąjį gimtadienį 1972 metais buvo išrinktas JAV Senato nariu.

1966 metais J.Bidenas vedė Neilią Hunter, su ja susilaukė 2 sūnų – Josepho (Beau) ir Hunterio bei dukters Naomi.

Tačiau vos laimėjus rinkimus į Senatą J.Bideno laukė tragedija. Gruodžio mėnesį važiuodami pirkti Kalėdų eglutės į avariją pateko visi jo šeimos nariai.

Žmona ir dukrelė žuvo, sūnūs patyrė sunkių sužalojimų.

Senatoriaus priesaiką politikas davė ligoninėje, kur tuo metu buvo gydomi Beau ir Hunteris.

Lankė artimųjų kapus

Yra žinoma, kad rinkimų dienos rytą politikas aplankė artimųjų kapus.

Gėles teko dėti ne tik ant Neilios ir Naomi kapų. 2015 metais nuo smegenų vėžio mirė ir jo pirmagimis sūnus Beau. Vyrui tuo metu buvo 46 metai.

„Skausmas atrodė nepakeliamas, prireikė daug laiko, kad išsigydyčiau žaizdas. Bet man pavyko su daugybe palaikymo, tai pakeitė mano šeimą ir mano gyvenimą“, – prieš keletą metų sakė J.Bidenas.

Vyrą gražiai prisiminė tuometis Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama.

Jo valdymo metu viceprezidento pareigas ėjo dabar rinkimuose kandidatavęs J.Bidenas.

„Per 46 metus jis padarė tiek, kiek kiti nepadaro per 146.

Jis buvo tas žmogus, kuris skatino kitus būti geresniais tėvais, sūnumis, broliais, seserimis... Būti geresniems savo darbe, geresniais kariais.

Apskritai jis skatino visus būti tiesiog geresniais žmonėmis“, – prieš kelerius metus kalbėjo B.Obama.

Šeima suteikia stiprybės

Per rinkimų agitaciją J.Bidenas prisistatė kaip mylintis tėvas, turintis itin glaudų ryšį su savo vaikais. Kaip rašoma demokratinį sparną palaikančioje Jungtinių Valstijų žiniasklaidoje, atžalos politikui padeda rasti stiprybės.

„Dėmesį skirdamas savo vaikams atrandu išganymą. Beau, o ne aš turėjo siekti prezidento posto“, – yra sakęs J.Bidenas, iš pirmagimio sulaukęs didelio palaikymo siekiant karjeros.

Praėjus keleriems metams po tragiškos nelaimės politikas dar kartą vedė.

Antrąją politiko žmoną Jill sūnūs priėmė su meile, vadino ją antrąja mama.

Nors oficialiai berniukų moteris nebuvo įsivaikinusi, ji irgi juos laiko savo sūnumis. Jill ir Joe vestuves atšoko 1977-aisiais. Kad savo išrinktąją nusivestų prie altoriaus, J.Bidenui teko pirštis net kelis kartus.

Kartu su Jill jis susilaukė dukters Ashley, kuriai dabar 39-eri. Moteris yra žinoma aktyvistė, filantropė ir mados dizainerė.

Du nesėkmingi mėginimai

J.Bidenas Demokratų partijos nominacijos prezidento rinkimuose prieš tai nesėkmingai siekė du kartus.

1988 metų rinkimų kampanijoje jis buvo laikomas stipriu kandidatu, tačiau buvo apkaltintas kopijuojantis Jungtinės Karalystės Leiboristų partijos lyderio Neilo Kinnocko kalbą.

Vėliau kilo skandalas, kai paaiškėjo, kad viename universitete rašytame moksliniame darbe J.Bidenas netinkamai citavo kitų autorių kūrinius ir savinosi jų mintis.

Politikas taip pat kelis kartus rinkėjams pamelavo apie savo praeitį.

Galiausiai J.Bidenas pasitraukė iš rinkimų kovos tvirtindamas, kad jo kampaniją užgožė praeities šešėliai.

Dar kartą nesėkmingai Demokratų partijos nominacijos politikas siekė 2008 metais.

Kampanijos metu jis pabrėžė savo patirtį užsienio politikos srityje, tačiau niekada nebuvo laikomas rimtu favoritu laimėti nominaciją.

Iš kovos jis pasitraukė po Ajovos valstijos pirminių rinkimų, kuriuose užėmė 5 vietą.

Nors kampanija buvo nesėkminga, tai padėjo J.Bidenui susikurti savo įvaizdį nacionalinėje politikoje. J.Bidenas susibičiuliavo su B.Obama ir galiausiai tapo jo partneriu kovoje dėl Baltųjų rūmų, kurią jie laimėjo.

Iki tol politikų santykiai buvo tiktai dalykiniai – jie kartu dirbo tame pačiame Senato Užsienio reikalų komitete.

Buvo manoma, kad viceprezidentas bandys siekti prezidento posto 2016 metais, tačiau jis tokių planų atsisakė tvirtindamas, kad sūnaus mirtis 2015 metais iš jo pareikalavo pernelyg daug jėgų.

Turėjo įrodyti savo vertę

K.Harris gyvenime šeima taip pat užima labai svarbią vietą.

„Gali pirmoji padaryti daugybę dalykų, bet daryk viską, kad nebūtum paskutinė“, – šie JAV viceprezidento posto siekiančios K.Harris motinos žodžiai politikę lydi visą gyvenimą.

Pergalės atveju K.Harris daugeliu klausimų būtų pirmoji. Pirmoji moteris, pirmoji afroamerikietė, pirmoji iš Azijos kilusi viceprezidentė Jungtinių Amerikos Valstijų istorijoje.

Tačiau kad galėtų tapti pirmoji šiais aspektais, K.Harris praeityje teko prasiveržti ne pro vienas duris ir įrodyti savo vertę.

K.Harris 1964 metais gimė iš Indijos kilusios amerikietės vėžio tyrėjos Shyamalos Gopalan ir iš Jamaikos kilusio amerikiečio ekonomisto Donaldo Harriso šeimoje.

Savo šeimą – tiek tą, kurioje gimė, tiek tą, kurią sukūrė – politikė vadina savo gyvenimo ir karjeros pagrindu.

„Motina mane išmokė, kad tarnystė kitiems suteikia gyvenimui tikslą ir prasmę. Kaip norėčiau, kad ji dabar būtų šalia manęs, bet žinau, jog ji į mane žiūri iš viršaus“, – apie mirusią motiną priimdama Demokratų partijos nominaciją kalbėjo K.Harris.

Motina politikei davė itin simbolišką vardą – išvertus iš hindi kalbos tai reiškia lotoso žiedą ir kartu yra kitas Lakšmės, grožio ir meilės deivės, vardas.

Įkvėpė senelio kova

Didžiulę įtaką K.Harris padarė ne tik visada pavyzdį rodžiusi motina, bet ir jos seneliai Indijoje, kuriuos moteris vaikystėje ne kartą buvo aplankiusi.

Sh.Gopalan tėvas P.V.Gopalanas buvo valstybės tarnautojas. 2019 m. išleistoje atsiminimų knygoje K.Harris rašė, kad senelis buvo Indijos išsilaisvinimo iš Britų imperijos jungo judėjimo dalyvis.

Jis vaidino svarbų vaidmenį pabėgėlių iš Rytų Pakistano (dabartinio Bangladešo) perkėlimo procese, kai tarp skylančios Indijos ir Pakistano kilo konfliktas.

Politikės močiutė Rajam taip pat nebuvo iš kelmo spirta. Ji keliavo po Indiją ir pasakojo moterims apie kontracepciją.

„Mano senelis kovojo už pilietines teises ir visų lygybę.

Jis visada kalbėjo apie skirtį tarp korumpuotų žmonių ir tikrųjų visuomenės tarnų“, – tvirtino K.Harris.

Iki senelio mirties 1998-aisiais juos didžiąją laiko dalį skyrė tūkstančiai kilometrų, tačiau jie dažnai susirašinėjo, o senelis anūkei perduodavo savo patirtį, kuri ir paskatino ją pasukti į valstybės tarnybą.

Sieja tragiška patirtis

Politikė yra ištekėjusi už 56-erių advokato Douglaso Emhoffo, kuris iš pirmosios santuokos turi du dabar jau suaugusius vaikus.

Į pirmąjį susitikimą su būsimojo sutuoktinio vaikais K.Harris atnešė sausainių dėžutę, perrištą kaspinu.

„Na, kaspino gal ir nereikėjo“, – sako ji dabar.

Tuo metu D.Emhoffo atžalos – duktė Ella ir sūnus Cole’as – jau lankė vidurinę mokyklą. Bet Kamala būtinai norėjo viską padaryti teisingai per pirmą tokį svarbų susitikimą.

Viską daryti teisingai – toks K.Harris gyvenimo leitmotyvas. Būdama 38-erių ji, pirmoji juodaodė, tapo San Fransisko apygardos prokurore. 51-erių – pirmąja JAV senatore, turinčia indiškų šaknų.

Dabar K.Harris galėtų atversti naują gyvenimo puslapį.

Jeigu pergalė po visų teisinių ginčų ir balsų perskaičiavimo bus jos ir J.Bideno pusėje, K.Harris taps viceprezidente. Pirmąja moterimi ir pirmąja juodaode šiame aukštame poste.

Ne tik šis tikslas sieja K.Harris ir J.Bideną, kuris B.Obamos prezidentavimo laikais 2009–2017 metais ėjo viceprezidento pareigas.

Abu sieja ir tragiška patirtis. J.Bideno sūnus Beau, taip pat teisininkas, buvo artimas K.Harris kolega.

Apie tai K.Harris neseniai užsiminė per vieną susitikimų su Demokratų partijos šalininkais.

Jos balsas drebėjo, o J.Bidenas sunkiai galėjo suvaldyti ašaras.

Per rinkimų kampaniją tokios emocinės akimirkos išlieka ilgam. Ir tokių istorijų K.Harris gali papasakoti ne vieną. Politikė puikiai prisimena vaikystę ir tėvų politinį aktyvumą, kai jie mažametę dukrą kartu vesdavosi į protestus dėl pilietinių teisių užtikrinimo.

Sekmadienio vakarienė

Viena vertus, Kamala augo privilegijuotoje akademikų šeimoje.

Kita vertus, tamsiaodė K.Harris patyrė diskriminaciją.

Ji suvokė, kad viską privalo daryti dvigubai geriau – kaip moteris, įsiveržusi į vyrų dominuojamas sritis, ir kaip tamsiaodė šalyje, kurioje dauguma gyventojų – baltieji.

K.Harris retorika puiki, kalbų turinys kandus. „YouTube“ galima pamatyti, kad tyrimo komitetų posėdžių metu ji savo neparankiais klausimais priverčia apklausos dalyvius mikčioti ir prakaituoti. Ji visada kalba ramiai, nuo veido niekada nedingsta šypsena.

J.Bidenas, pasirinkęs K.Harris JAV Demokratų partijos kandidate į viceprezidento postą, pavadino ją bebaime kovotoja už paprastų žmonių teises. Bet ji gali būti ir labai jautri, pažeidžiama. Praėjusį rudenį per interviu paklausta apie 2009-aisiais nuo žarnyno vėžio mirusią motiną K.Harris negalėjo sulaikyti ašarų.

„Duokite man keletą sekundžių...“ – paprašė ji.

K.Harris dažnai pabrėžia, kad šeima – svarbiausia jos atrama. Tai – jos vyras advokatas D.Emhoffas, su kuriuo susituokė 2014 metais. Tai – pirmoji K.Harris santuoka.

D.Emhoffo pirmoji žmona kino prodiuserė 53 metų Kerstin Emhoff ir K.Harris tapo geromis draugėmis.

Sutuoktinio vaikai – 21 metų Ella ir 26-erių Cole’as – savo pamotę švelniai vadina Momala.

Tai – maloningas žodžių „mom“ (mamytė) ir Kamala – junginys. Trejais metais jaunesnė sesuo advokatė Maya Harris vadovavo Kamalos rinkimų kampanijai.

Apie savo didelę šeimą K.Haris sakė: „Kartais manau, kad mūsų santykiai beveik tobuli.“

Tvirta šeimos tradicija tapo sekmadienio vakarienė. Kamala gamina, Cole’as padeda, Ella dengia stalą, o Douglasas ieško muzikos.

Šis ritualas K.Harris padeda ne tik atsipalaiduoti, bet ir suteikia jėgų kitą dieną vėl pasinerti į politikos sūkurį.

J.Bidenas ir K.Harris rinkimų kampanijos metu tvirtino, kad šie rinkimai yra kova dėl šalies dvasios išlikimo.

Rinkimų rezultatai parodė, kad jie turės šansą ją išsaugoti vedami sunkių patirčių ir juos vienijančios šeimos idėjos.

Parengė Giedrius KANAPKA, Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.