Baltarusijos pareigūnai marina nužudytųjų per protestus bylų tyrimus Lūžę kaulai, bet mirė dėl širdies

Trys baltarusių šeimos rugpjūtį palydėjo į paskutinę kelionę savo artimus žmones. Nuo šautinės žaizdos, gautos per protesto akciją, mirė minskietis Aliaksandras Taraikovskis.

A.Lukašenkos režimas žiauriai susidoroja su protestuotojais.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos režimas žiauriai susidoroja su protestuotojais.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos režimas žiauriai susidoroja su protestuotojais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos režimas žiauriai susidoroja su protestuotojais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos režimas žiauriai susidoroja su protestuotojais.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos režimas žiauriai susidoroja su protestuotojais.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos režimas žiauriai susidoroja su protestuotojais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos režimas žiauriai susidoroja su protestuotojais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos režimas žiauriai susidoroja su protestuotojais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos režimas žiauriai susidoroja su protestuotojais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 13, 2020, 8:08 PM

Po keleto dienų panašiomis aplinkybėmis žuvo Genadijus Šutovas iš Bresto.

Namo negrįžo ir Gomelio gyventojas Aliaksandras Vichoras: jį sulaikė, o po trijų dienų jaunas vyras mirė ligoninėje.

Jų šeimos prašė iškelti baudžiamąsias bylas pagal straipsnį „Žmogžudystė“, Baltarusijos tyrimų komitetas visą šį laiką vykdė tyrimą. Portalui tut.by žuvusiųjų artimieji papasakojo, kokios yra tardytojų išvados.

Aliaksandras Vichoras. Mušė, bet tai ne mirties priežastis

„Esu pasiruošusi šaukti visam pasauliui, noriu, kad visi žinotų: mano sūnus nemirė, mano sūnus žuvo dėl nieko, – verkė Sviatlana Vichor, 25-erių Aliaksandro mama. Jaunas vyras buvo sulaikytas Gomelyje rugpjūčio 9-ąją, kai jis važiavo pas savo merginą.

Šeima dvi dienas ieškojo Aliaksandro, bandė perduoti jam daiktų ir maisto. Kai jokios durys neatsivėrė, artimieji nuvažiavo į miliciją rašyti pareiškimo dėl žmogaus dingimo. Ten jiems pranešė: A.Vichoras mirė ligoninėje.

„Milicija palaikė jį neadekvačiu ir naktį atvežė į psichoneurologinio dispanserio priimamąjį. Ten atsakė, kad Saša ne jų klientas, jam didelis stresas ir reikia kitų medikų pagalbos.

Paskui brolį nugabeno į tuberkuliozės dispanserį, kaip mums papasakojo gydytojai, jį jau buvo ištikusi klinikinė mirtis, jį valandą bandė reanimuoti. O dar mums pranešė, kad broliui į smegenis išsiliejęs kraujas“, – sakė A.Vichoro sesuo Olga.

Tardytojai turėjo tris mėnesius, kad viską ištirtų ir nuspręstų – kelti baudžiamąją bylą ar ne. Šeima įsitikinusi, jog Aliaksandrą sumušė, o kai jo būklė pablogėjo, laiku nesuteikė pagalbos.

„Spalį mus supažindino su dalimi teismo medicinos ekspertizės išvadų. Ji – beveik 50 puslapių, bet kelių puslapių mums neparodė. Tardytojas paaiškino, kad juose yra ekspertizės nemedicininė dalis, – pasakojo A.Vichoro šeimos nariai. – Mums neleido nufotografuoti arba nukopijuoti ekspertizės, teko persirašyti ranka. Ekspertizės esmė tokia: alkoholio ir narkotikų Sašos kraujyje nėra, mirtis ištiko dėl širdies problemų“.

A.Vichoro artimieji vadina teismo medicinos ekspertizę „prieštaringa“, nes vis tiek liko neatsakytų klausimų. Kaip žuvo Aliaksandras? Ar patirtos traumos galėjo tapti mirties priežastimi? Jei pagalba būtų suteikta laiku, ar vyras liktų gyvas?

„Ekspertai aprašo šonkaulių ir krūtinkaulio lūžius, kraujo išsiliejimą ir paskui nurodo, kad šie sužalojimai neturi sąsajų su mirtimi. Neva šonkaulius jam sulaužė reanimuojant – mes galėtume su tuo sutikti, juk nesame medikai, todėl parodėme persirašytą ekspertizę specialistams. Juos suglumino, kad masažuojant širdį buvo sulaužyti šonkauliai, esantys arčiau juosmens, – pabrėžia Aliaksandro šeima ir prisimena, kad vasarą jo sveikatą tikrino karinio komisariato medikai. – Kodėl tada kuris nors gydytojas nepasakė: „Vaikine, tu sergi nepagydoma liga. Tau reikia pas kardiologą“.

Taip, šaukimas į kariuomenę jam buvo atidėtas dėl širdies ir kraujagyslių sistemos bėdų, bet žmonės su tokiais nukrypimais gyvena ilgus metus. Kodėl tie nukrypimai paaštrėjo būtent tokiu metu? Per tris suėmimo dienas paaštrėjo taip, kad žmogus tiesiog mirė? Kas tą lėmė? Fizinis, psichologinis smurtas ar nesuteikta medicininės pagalba?

Pagal dokumentus, Aliaksandras mirė 3 val. 35 min. nakties, jau 12 val. jam atliktas skrodimas, o mes iki 14 valandos išvis nežinojome, kur jis yra, važinėjome po visą miestą. Argi nereikėjo susiekti su artimaisiais? Jo tapatybė buvo nustatyta, tai kodėl mums nieko nepranešė?“

Dabar yra paskirta papildoma teismo medicinos ekspertizė, ji bus atliekama Minske.

„Kol kas tyrimas pristabdytas, laukiama naujų išvadų. Jei Gomelyje tai truko du mėnesius, galima numanyti, kiek tęsis Minske. Mums atrodo, kad taip tiesiog tempiamas laikas, – mano A.Vichoro šeima. – Klausėme tardytojo: nejaugi neturi reikšmės, kad Sašą mušė, į jį purškė dujas, nedavė jokių vaistų – gal tai ir tapo mirties priežastimi? Gal širdis neatlaikė skausmo šoko ir komos? Tardytojas atsakė: „Taip, mušė. Bet mūsų šalyje milicijai atitinkamomis sąlygomis leista naudoti jėgą, antrankius ir ginklus. Aiškinamės, ar jie viršijo tarnybinius įgaliojimus, ar ne“.

Kokios tos „atitinkamos sąlygos“, jai žmogus jau areštinėje? Kokį pavojų jis kelia? Liudininkai sakė, kad kai Saša ir taip jau duso, į jį specialiai dar purškė dujų“.

Aliaksandras Taraikovskis. Bylos dėl žmogžudystės nėra, o už užrašą „Nepamiršime“ jo žūties vietoje – yra

Prieš tris mėnesius, rugpjūčio 10-ąją, Minske prie metro stoties „Puškinskaja“ žuvo Aliaksandras Taraikovskis. Paskutinės jo gyvenimo minutės pateko į vaizdo įrašą ir šis paneigė pirminę milicijos versiją, kuri skambėjo taip: „Rugpjūčio 10 d. apie 23 val. per masinius neramumus Minske, Pritickio gatvėje minia statė barikadas blokuoti judėjimą. Per priešpriešą su specialiosiomis pajėgomis, kurios atvyko atblokuoti aikštės, vienas protestuotojas pabandė mesti į teisėsaugininkų pusę nenustatytą sprogstamąjį užtaisą. Jis sprogo rankoje, vyras patyrė traumas, nesuderinamas su gyvybe“.

Vaizdo įraše matyti: Aliaksandro rankose nieko nėra ir jis griūna ant žemės po sužeidimo į krūtinę.

„Manęs niekur nekviečia, laikas nuo laiko paskambina tardytojas, užduoda pasitikslinančius klausimus. Kiekvieną sykį jo klausiu, ar keliama baudžiamoji byla, atsako: „Mes dirbame“. Jis iškart pranešė: realiausia, kad tyrimas truks maksimalų terminą – tris mėnesius. Advokatas jau parengė laišką Tyrimų komitetui dėl baudžiamosios bylos iškėlimo. Nežinau, koks gali būti pagrindas nekelti bylos. Bet suvokiu: vargu, ar kas nors bus“, – dar prieš mėnesį sakė A.Taraikovskio žmona Jelena German.

Naujienų iš Tardymo komiteto nėra iki šiol. „Su teismo medicinos ekspertize manęs nesupažindino, laiško iš Tyrimų komiteto nebuvo, laukiame“, – sakė J.German.

Kol kas neskubama teisiškai įvertinti A.Taraikovskio žūties, bet dviem minskiečiams iškelta baudžiamoji byla dėl užrašo „Nepamiršime“ vyro žūties vietoje.

Kaltinamoji Marija Bobovič yra suimta, jai inkriminuojami du Baudžiamojo kodekso straipsniai – chuliganizmas ir tyčinis įrangos sugadinimas. Taip pat už grotų yra Denisas Grechanovas. Pasak jo mamos, žalos už užrašą priskaičiuota 10 tūkst. rublių (apie 3300 eurų). Marijai ir Denisui gresia 10 metų laisvės atėmimas.

Genadijus Šutovas. „Pakankamo pagrindo kelti baudžiamąją bylą nėra“

Kol A.Vichoro ir A.Taraikovskio šeimos laukia atsakymų iš Tardymo komiteto, Genadijaus Šutovo artimieji jį jau gavo.

„Asmenų, prisidėjusių sukeliant Šutovui kūno sužalojimus, veiksmų teisinis vertinimas bus duotas baudžiamosios bylos tyrimo metu. Šiuo momentu pakankamo pagrindo kelti baudžiamąją bylą dėl nužudymo nėra“, – rašoma Tyrimo komiteto dokumente.

Bresto gyventojas G.Šutovas rugpjūčio 11 d. buvo sužeistas į galvą ir mirė rugpjūčio 19 d. karinėje ligoninėje. Pažymoje nurodyta, kad išorine mirties priežastimi tapo „sužalojimas po šūvio iš rankinio šaunamojo ginklo nenustatytais tikslais“.

Vyro artimieji pasakoja, kad iki šiol vyksta tyrimas dėl pasipriešinimo pareigūnams, kuriame G.Šutovas ir jo draugas Aliaksandras Kordiukovas yra įtariamieji.

Sužinoti daugiau detalių iš Genadijaus dukters Anastasijos negalima: „Šiomis dienomis tardytojui raštiškai patvirtinau, kad kitiems negaliu atskleisti man žinomų dalykų“.

Parengta pagal tut.by

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.