Su rūkaliais kovoti ruošiasi ne tik Lietuvos valdžia: madų sostinė diktuos nerūkymo madą

Naujos griežtos taisyklės kovojant su rūkymu nuo kitų metų įsigalios ne tiktai Lietuvoje, kur buvo priimtas draudimas rūkyti daugiabučių balkonuose. Karą su cigaretėmis paskelbė ir pasaulio mados sostinė.

Per kelerius metus ketinama nuo kitų metų įsigaliosiantį draudimą sugriežtinti ir visai uždrausti rūkyti Milano gatvėse. Atsakomybė už taršą keliama ir picerijoms.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Per kelerius metus ketinama nuo kitų metų įsigaliosiantį draudimą sugriežtinti ir visai uždrausti rūkyti Milano gatvėse. Atsakomybė už taršą keliama ir picerijoms.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Per kelerius metus ketinama nuo kitų metų įsigaliosiantį draudimą sugriežtinti ir visai uždrausti rūkyti Milano gatvėse. Atsakomybė už taršą keliama ir picerijoms.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Per kelerius metus ketinama nuo kitų metų įsigaliosiantį draudimą sugriežtinti ir visai uždrausti rūkyti Milano gatvėse. Atsakomybė už taršą keliama ir picerijoms.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

2020-12-19 20:03

Nuo kitų metų rūkyti įvairiose viešose Lombardijos regiono sostinės Milano vietose nebus galima, jeigu 10 metrų spinduliu bus žmonių.

Po kelerių metų šį reikalavimą planuojama dar labiau sugriežtinti, o rūkymą lauke visiškai uždrausti.

Taip labiausiai užterštu Italijos miestu laikomas Milanas kovos su atmosferos tarša. Miesto valdžios taikiklyje atsidūrė ne tik rūkaliai, bet ir malkomis kūrenamos picų krosnys.

Diktuos nerūkymo madą

Užsitraukti cigaretę viename madingiausių pasaulio miestų, kur iki koronaviruso pandemijos lankydavosi minios turistų, netrukus gali tapti neįmanoma misija.

Milanas paskelbė griežtą kovą su orą teršiančiu rūkymu.

Miesto valdžia tikisi taip sumažinti oro užterštumą mieste, kur dažnai tvyro smogas.

Miesto meras Giuseppe Sala dar metų pradžioje žadėjo, kad per kelerius metus Milanas taps nerūkančiųjų miestu, kuriame apskritai nebebus leidžiama rūkyti atvirose erdvėse.

Tokia jo vizija gali išsipildyti, nes miesto taryba lapkričio pabaigoje palaimino pirmąjį svarbų kovos su rūkymu žingsnį.

Nuo 2021-ųjų miesto parkuose, stadionuose, viešojo transporto stotelėse, šunų vedžiojimo aikštynuose ir kitose viešose vietose bus galima rūkyti tik tam izoliuotose vietose arba tuo atveju, jeigu 10 metrų spinduliu aplink nebus kitų žmonių.

„Štai jis, žaliasis Milano perversmas, kuris vadinasi „be rūkalų dūmų“.

O nuo 2025-ųjų laukia visiškas rūkalių pažabojimas. Tada draudimas rūkyti bus išplėstas visose atvirose miesto zonose“, – rašė Milano naujienų portalas „Milano Today“.

„Mes turime sugrąžinti teises tiems, kurie, tarkim, stovėdami eilėje ar laukdami autobuso stotelėje negali pasitraukti nuo rūkančiojo. Mes turime ilgalaikę viziją, bet negalime tiktai kalbėti apie ją ir nieko dabar nedaryti ta kryptimi.

Mūsų gatvės pilnos nuorūkų. Norėčiau paprašyti miesto gyventojų bendradarbiavimo, kad kiekvienas pažadėtų įnešti savo indėlį“, – pabrėžė Milano meras pristatydamas visuomenei žalesnio miesto viziją.

Sulaukė kritikos iš opozicijos

Tačiau toks sprendimas sulaukė nemažai kritikos, ypač iš opozicinių partijų. Jų atstovai tikino, kad Milane yra didesnių problemų negu rūkymas.

Ypač dabar, kai Lombardija tapo labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusiu Italijos regionu.

„Kai Milane kiekvieną dieną kyla užsikrėtimo koronavirusu skaičiai, ekonomika yra ant žlugimo ribos, viešojo transporto sistema visiškai skylėta, savivaldybės atstovai skelbia, kad milaniečiams nuo kitų metų sausio 1 dienos bus draudžiama rūkyti parkuose, stotelėse ir kapinėse.

Tai skamba kaip anekdotas, bet, deja, tai yra liūdna tiesa.

Šiuo atveju galime tik klausti miesto valdžios atstovų, galbūt jie gyvena Marse ar kitoje mums nežinomoje planetoje.

Vertindami jų prioritetus matome, kad jie jau kurį laiką nebuvo įkėlę kojos į Lombardiją ir Milaną“, – sprendimą drausti rūkyti kritikavo opozicinės partijos „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija“) atstovas Gianluca Comazzi.

Jis pabrėžė, kad miesto valdžiai pandemijos metu turėtų rūpėti ne rūkaliai, o spūstys stotyse, viešajame transporte, su didžiuliais iššūkiais susidurianti ekonomika ir kitos panašios problemos.

„Neužteks tik užgesinti cigarečių gatvėse, kad Milano oras taptų švarus.

Gal naudingiau būtų tiesiog pakeisti merą?“ – piktinosi kitos opozicinės partijos „Lyga“ frakcijai Milano savivaldybėje vadovaujantis Alessandro Morelli.

Tačiau miesto valdžios atstovai tikino, kad sprendimas ypač reikalingas dabar, kai pandemija sveikatos apsaugos sistemą panardino į krizę.

„Tai tvarka, kuri turi dvigubą tikslą ir naudą. Ji padės sumažinti orą teršiančių smulkiųjų kietųjų dalelių, kurios yra itin nuodingos plaučiams, kiekį, bet taip pat tai bus tas pokytis, kuris itin reikalingas prevenciniais tikslais.

Manome, jog tai bus dar vienas žingsnis, kurį žengsime norėdami pagerinti visuomenės sveikatą, juo labiau kad dabar, siaučiant pandemijai, tai turi dar didesnę reikšmę“, – sakė Milano savivaldybės atstovas Marco Granelli.

Miestas kovos su smogu

Milano meras G.Sala pabrėžė, kad kovojant su smogu Milane bus dedamos visos pastangos, o rūkymas bus ne vienintelis dalykas, kurį miesto valdžia ketina pažaboti.

Taikiklyje gali atsidurti ir malkomis kūrenamos picų kepimo krosnys, kurios esą taip pat stipriai teršia miestą.

„Savivaldybės atliktos analizės metu paaiškėjo, kad didžiausia atsakomybė dėl oro teršimo tenka rūkymui, picerijoms, kuriose naudojamos malkinės krosnys, ir turgaus pardavėjams, kurie vis dar laiko įjungtus benzininius variklius. Nenoriu dalyti atsitiktinių pažadų, tačiau ketinu žengti žingsnį po žingsnio, nes matau problemos rimtumą“, – sakė meras, kuriam pastarąjį pusmetį teko ypač daug kritikos dėl blogai suvaldytos koronaviruso pandemijos.

Naujose taisyklėse numatoma, kad po poros metų visos picų kepimo krosnys mieste turės atitikti A1 energinės klasės reikalavimus.

Nuo šių metų gruodžio jau įsigaliojo draudimas įrengti naujas dyzelinio kuro ir biomasės sistemas pastatams šildyti. Po kelerių metų šio kuro naudojimas bus visai uždraustas.

Naujame oro kokybės gerinimo reglamente taip pat numatyta prievolė, kad visose degalų pardavimo vietose nuo 2023-iųjų būtų įrengtos elektromobilių įkrovimo stotelės.

Per ateinančius dvejus metus turi būti pateikti visi tam reikalingi projektai. Tarp naujų taisyklių įrašytas ir reikalavimas parduotuvėms laikyti uždaras duris, kad vasarą vėsinamas, o žiemą šildomas parduotuvių oras nepatektų į lauką.

Tačiau šio punkto įgyvendinimą nuspręsta kol kas atidėti, nes siaučiant koronaviruso pandemijai uždaras patalpas rekomenduojama kiek galima dažniau vėdinti.

Užterštumo ir COVID-19 ryšys

Lombardijos regionas ir jo sostinė Milanas, kuris dažnai vadinamas niekuomet nemiegančiu miestu, Italijos ekonomiką traukiančiu lokomotyvu, gali girtis daug kuo, tačiau tikrai ne oro kokybe. Lapkričio pabaigoje Milane užfiksuotas vidutinis itin smulkių kietųjų dalelių (iki 10 mikronų skersmens. – Aut.) kiekis dvigubai viršijo leistiną normą.

Tyrimai rodo, kad šis didmiestis – labiausiai užterštas šalies miestas.

Oro kokybė Milane ir visame Lombardijos regione buvo kiek pagerėjusi per pirmąją koronaviruso bangą, kai įvedus itin griežtą karantiną buvo sustabdyta net ir pramonės veikla.

Italijos žiniasklaida ne kartą bandė aiškintis sąsajas tarp oro užterštumo ir COVID-19 plitimo.

Specialų tyrimą kartu su mokslininkais atlikęs Milano Šv.Rafaelio ligoninėje dirbantis gydytojas Antonio Frontera tikino, kad koronaviruso ypač paliestose Lombardijos vietovėse buvo stebimas didesnis kai kurių orą teršiančių medžiagų paplitimas.

„Didesnis atmosferos užterštumo lygis gali vaidinti svarbų vaidmenį ne tiktai infekcijos plitimui, bet ir didesniam mirštamumui“, – Italijos žiniasklaidai sakė ryšį tarp koronaviruso plitimo ir oro užterštumo nagrinėjęs medikas.

Šalies aplinkosaugos organizacijos šį rudenį skelbė, kad vien Milane dėl normas viršijančio oro užterštumo kasmet miršta daugiau kaip 500 žmonių.

Aplinkosaugininkai ne kartą ragino miesto valdžią drąsiau kovoti su tarša ir tam geriau panaudoti dabartinį pandemijos laikotarpį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.