Kaliniai pasidalino pasakojimais apie A. Navalno „naujuosius namus“: kraupios istorijos ir kankinanti vienatvė

Rusijos pareigūnai sekmadienį pranešė, kad Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas yra pataisos kolonijoje Vladimiro srityje, trijų valandų atstumu už Maskvos, kur ir praleis ateinančius dvejus su puse metų.

Pasak K.Kotovo, IK-2 sąlygos labiau atitinka „griežto režimo“ pataisos kolonijų sąlygas.<br>Lrytas.lt koliažas.
Pasak K.Kotovo, IK-2 sąlygos labiau atitinka „griežto režimo“ pataisos kolonijų sąlygas.<br>Lrytas.lt koliažas.
A.Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pasak K.Kotovo, IK-2 sąlygos labiau atitinka „griežto režimo“ pataisos kolonijų sąlygas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Pasak K.Kotovo, IK-2 sąlygos labiau atitinka „griežto režimo“ pataisos kolonijų sąlygas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Pasak K.Kotovo, IK-2 sąlygos labiau atitinka „griežto režimo“ pataisos kolonijų sąlygas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Pasak K.Kotovo, IK-2 sąlygos labiau atitinka „griežto režimo“ pataisos kolonijų sąlygas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Į sprendimą perkelti A.Navalną į IK-2 koloniją sureagavo ir žmogaus teisių darbuotojai, stebintys kalinių teisėmis visuose Rusijos kalėjimuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Į sprendimą perkelti A.Navalną į IK-2 koloniją sureagavo ir žmogaus teisių darbuotojai, stebintys kalinių teisėmis visuose Rusijos kalėjimuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicionierius Konstantinas Kotovas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicionierius Konstantinas Kotovas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 2, 2021, 11:05 AM, atnaujinta Mar 2, 2021, 4:45 PM

„The Moscow Times“ apklausus buvusius pataisos kolonijos, kurioje bausmę atliks opozicionierius Aleksėjus Navalnas, kalinius, dažniausiai šie išskyrė sunkias gyvenimo sąlygas ir psichologinę izoliaciją.

Kalėjimas dar vadinamas IK-2, pasak keturių apklaustųjų kalinių – tai vienas sunkiausių Rusijos kalėjimų.

„Bet kokiu atveju tai yra itin griežtas kalėjimas. Jie bando kontroliuoti kiekvieną jūsų žingsnį, kiekvieną jūsų mintį" , – dienraščiui tikino Konstantinas Kotovas, dvejus metus praleidęs IK-2 po to, kai buvo areštuotas per 2019 m. vasaros rinkimų protestus ir nuteistas pagal prieštaringai vertinamą įstatymą dėl „pakartotinio“ dalyvavimo neteisėtuose mitinguose.

K.Kotovas aiškino, kad Rusijoje yra keturių rūšių pataisos kolonijos, kurių kiekviena turi skirtingą režimą, atsižvelgiant į kalinių nusikaltimų sunkumą.

A.Navalno kalėjimas yra vadinamasis „paprasto režimo“, kaliniai apgyvendinti dideliuose barakuose, kiekviename jų yra iki 150 lovų. Tačiau, pasak K.Kotovo, IK-2 sąlygos labiau atitinka „griežto režimo“ pataisos kolonijų sąlygas.

„Kaliniai, praleidę laiką skirtinguose Rusijos kalėjimuose, man sakė, kad tai buvo sunkiausias kalėjimas, kuriame jie yra buvę. Čia neabejotinai jaučiamasi kaip itin griežtame kalėjime sunkiems nusikaltėliams“, – tęsė rusas.

Į sprendimą perkelti A.Navalną į IK-2 koloniją sureagavo ir žmogaus teisių darbuotojai, stebintys kalinių teisėmis visuose Rusijos kalėjimuose.

Nevyriausybinės organizacijos „Kalinių teisių gynimo fondas“ teisininkas Pjotras Kuryanovas teigė, kad jis buvo sukrėstas pirmą kartą išgirdęs žinią, jog A.Navalnas perkeltas į Vladimiro kalėjimą.

„Ten nėra taisyklių. Jie tave palauš. Blogi dalykai ten vyko jau seniai, apie kai kuriuos iš jų prieš 10 metų atskleidė Vladimiras Pereverzinas“, – nerimavo advokatas, kalbėdamas apie buvusi „Jukos“ naftos bendrovės vadovą, kuris, kaip ir jo viršininkas Michailas Chodorkovskis, buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl korupcijos ir septynerius metus praleido už grotų.

V.Pereverzinas, kuris paskutinius du kalėjimo metus praleido IK-2 kolonijoje, tą laiką aprašė savo atsiminimuose.

Kalbėdamas telefonu iš Berlyno, kur jis dabar gyvena, jis tvirtino, kad A.Navalnui atėjo „sunkus laikas“.

„Sąlygos ten tikrai buvo negailestingos. Kalėjimas yra šalia pelkės, ten šalta ir drėgna bei visada blogas maistas. Tada ten buvo daug smurto.“

„Kaip kankinimas“

Pasak, P.Kuryanovo dauguma IK-2 kalinių čia atlieka bausmę dėl narkotikų ir vagysčių kaltinimų. Tačiau pridūrė, jog retkarčiais į koloniją būna atvežami aukšto lygio politiniai kaliniai kaip V.Pereverzinas, K.Kotovas ar nacionalistinis aktyvistas Dmitrijus Demuškinas, kuris dvejus metus praleido IK-2 už neapykantos kurstymą.

Susirašinėjime su „The Moscow Times“, D.Demuškinas savo laiką IK-2 apibūdino „kaip kankinimą“.

Jis pasakojo, jog pirmus 8 mėnesius praleido kalėjimo garsiame antrajame sektoriuje, kalinių pramintame skambiu keiksmažodžiu, kur sąlygos buvo ypač sunkios.

„Man buvo uždrausta kalbėtis su kitais kaliniais, jiems buvo draudžiama į mane žiūrėti, išėjus iš kameros mano rankos visada turėjo būti už nugaros. Buvo draudžiama lankytis vietinėje kalėjimo bažnyčioje, užsiimti bet kokia sportine veikla.“

Tiek V.Pereverzinas, tiek K.Kotovas teigė nepatyrę stipraus fizinio sargybinių smurto, nuo kurio, jų manymu, apsisaugojo dėl viešumo, tad tikriausiai tokių bausmių išvengs ir A.Navalnas.

„Sargybiniai nenorės nacionalinio skandalo“, – įsitikinęs buvo V.Pereverzinas.

Tačiau visi trys buvę kaliniai teigė matę ir girdėję, kaip sargybiniai ir kiti kaliniai fiziškai smurtavo prieš kitus.

Rusijos kalėjimuose daug metų skamba kankinimo skandalai. Dar praėjusią savaitę Rusijos nepriklausomas laikraštis „Novaja gazeta“ paskelbė vaizdo medžiagą, kurioje matoma, kaip Jarosvlave, regione, besiribojančiame su Vladimiru, buvo žiauriai elgiamasi su kaliniais, vienas jų mirė netrukus po filmavimo.

A.Navalno komanda pirmadienį „Youtube“ kanale paskelbė įrašą apie koloniją, išskirdama kalinių vaidmenį užtikrinant tvarką kalėjime.

57-erių buvęs kalinys Aleksėjus, prašęs neviešinti jo pavardės, dvejus metus praleido IK-2 dėl įsilaužimo. „The Moscow Times“ rusas pasakojo, kad per kalėjimo laikotarpį jis ne kartą buvo sumuštas tiek sargybinių, tiek kalinių.

„Ten yra visa sistema, leidžianti kasdienį smurtą ir žeminimą, – prisiminė Aleksejus ir pridūrė, kad jis tikisi, jog didelis žiniasklaidos dėmesys kalėjimui palengvins kitų kalinių gyvenimą. – Galbūt iš to išeis kažkas gero“.

Psichologinė izoliacija

Atvykęs A.Navalnas dvi savaites praleis karantine, liūdnai pagarsėjusiame antrame sektoriuje. Po to daug kas priklausys nuo barakų tipo, į kurį jis bus siunčiamas.

K.Kotovas mano, kad valdžia nusprendė įkalinti A.Navalną IK-2, nes čia politiniai kaliniai veiksmingai „psichologiškai izoliuojami.“

Pasak buvusio kalinio, kolonijoje neleidžiama siųsti el. laiškų ir tvirtino, jog kalėjimo prižiūrėtojams prireikia „savaičių, kartais mėnesių“, kol perskaitys ir apdoros kiekvieną gautą ar paštu išsiųstą laišką.

K.Kotovas sakė, kad niekada negaudavo daugiau nei valandos per dieną atsakyti į daugelį palaikymo laiškų, kuriuos jis sakė gavęs.

Kalėjime A.Navalnas taip pat tikriausiai bus izoliuotas nuo kitų kalinių.

„Jie draudžia kitiems kaliniams su tavim kalbėtis. Jie nori priversti tave pasijusti vienišu , – sakė Kotovas. – Visa tai skirta tave psichologiškai nuvarginti“

V.Pereverzinas patvirtino K.Kotovo žodžius, prisimindamas, kad jo kalėjimo metu prieš dešimtmetį kitiems kaliniams buvo nurodyta „vengti jo kaip maro“.

Nacionalistas D.Demuškinas teigė, kad sargybiniai taip pat dėjo daug pastangų, kad apribotų informacijos srautą jam būnant IK-2.

„Mums nebuvo leista kalbėti apie politiką ar religiją“, – prisiminė jis ir pridūrė, kad nuteistiesiems leidžiama žiūrėti tik Rusijos valstybės kontroliuojamą 1 kanalo televiziją.

Dabar galvodamas apie savo laiką kalėjime, K.Kotovas mano, kad jis galėjo būti „bandomuoju triušiu“, kaip izoliuoti tokią didelę jėgą turintį politinį kalinį kaip A.Navalnas.

„Bet aš tikiu, kad Aleksėjus yra pakankamai stiprus, kad galėtų susitvarkyti su viskuo, kas jo ten lauks“, – vylėsi jis.

Parengta pagal „The Moscow Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.