Naujausi tyrimai džiugina: dvi populiariausios vakcinos nuo koronaviruso – itin veiksmingos

Tiek „AstraZeneca“, tiek „Pfizer/BioNTech“ vakcinos – labai veiksmingos. Tą įrodė tūkstančių paskiepytų žmonių tyrimas Didžiojoje Britanijoje.

Britų tyrimas įrodė, jog dviejų vakcinų veiksmingumas siekia kone 100 proc.<br>„123rf.com“ nuotr.
Britų tyrimas įrodė, jog dviejų vakcinų veiksmingumas siekia kone 100 proc.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-22 11:24, atnaujinta 2021-05-22 11:25

Po pirmosios dozės abiem minėtomis vakcinomis 96,42 proc. žmonių antikūnai susikūrė praėjus 28–34 dienoms, o po 7–14 dienų nuo antrojo skiepo antikūnų turėjo net 99,08 proc. žmonių.

„AstraZeneca“ ir „Pfizer/BioNTech“ skiepai nuo koronaviruso dažniausiai sušvirkščiami ir Lietuvoje.

„Tai yra vienas ankstyviausių vakcinos poveikio tyrimų realiomis sąlygomis Jungtinėje Karalystėje, o rezultatas – fantastiška naujiena, – sakė Londone dirbanti mokslininkė Maddie Shrotri. – Šie skiepai veikia puikiai, ypač atsižvelgiant į jų sukūrimo greitį.

Tai tikras mokslo žygdarbis agresyviausios šimtmečio pandemijos akivaizdoje.“

Išvados pagrįstos 13 232 antikūnų mėginiais, kuriuos pateikė 8517 suaugusių tyrimo dalyvių. Iš jų nė vienas neturėjo antikūnų, kol negavo pirmosios vakcinos dozės. Visi, kurių organizme jau anksčiau buvo antikūnų, į tyrimą nebuvo įtraukti.

Vidutinis dalyvių amžius buvo 65 metai, nes vyresnio amžiaus grupės pirmosios Didžiojoje Britanijoje gavo COVID-19 vakcinas pagal skiepijimo programą, prasidėjusią pernai gruodžio 8 d.

Iš pradžių antikūnų skaičius greičiau padidėjo tarp tų, kurie buvo paskiepyti „Pfizer/BioNTech“ preparatu, bet po keturių savaičių ir vakcinuotų „AstraZeneca“ rezultatas tapo panašus.

Gavus vieną dozę antikūnai vyresniems žmonėms, kurie greičiausiai būtų susirgę sunkia COVID-19 forma ir galbūt mirę, gaminosi lėčiau nei jaunesniems. Bet visiems gavus antrą skiepą vienodai didelis antikūnų kiekis susikūrė bet kokio amžiaus žmonėms.

Po vieno skiepo antikūnų mažiau susidaro ir žmonėms, turintiems tam tikrų sveikatos sutrikimų – įskaitant vėžį, diabetą ir širdies ligas, taip pat tiems, kurie vartoja imuninę sistemą slopinančius vaistus (paprastai tai onkologiniai pacientai). Bet, pasak mokslininkų, šis skirtumas išnyko, kai visi tyrimo dalyviai gavo antrąją vakcinos dozę.

„Duomenys rodo, kad vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kurie turi sveikatos sutrikimų, antikūnų atsakas yra šiek tiek silpnesnis po pirmosios dozės, bet stiprus po antrosios, – teigė vyriausiasis tyrėjas Robas Aldridge’as. – Tai savalaikis priminimas apie antros vakcinos dozės svarbą. Kartu tai ir ramina – vakcinos yra mūsų kelias iš pandemijos.“

Tyrimo autorių išvados rodo, jog visi žmonės turėtų gauti abi vakcinos dozes, kad juos būtų galima laikyti apsaugotais nuo koronaviruso grėsmės.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.