Dramatiška situacija Rusijoje: valdžios prašymų ir raginimų neišgirdę piliečiai bus skiepijami prievarta

Kovodama su koronavirusu Rusija nuo rekomendacijų ir įkalbinėjimų pereina prie karinio principo: „Negali – išmokysime, nenori – priversime!“

 Maskvos vyriausioji sanitarijos gydytoja Jelena Andrejeva pasirašė nurodymą privalomai vakcinuoti žmones, dirbančius vietose, kur yra kontaktų su klientais.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Maskvos vyriausioji sanitarijos gydytoja Jelena Andrejeva pasirašė nurodymą privalomai vakcinuoti žmones, dirbančius vietose, kur yra kontaktų su klientais.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

2021-06-21 21:13

Maskvos vyriausioji sanitarijos gydytoja Jelena Andrejeva pasirašė nurodymą privalomai vakcinuoti žmones, dirbančius komunalinių paslaugų įmonėse, prekyboje, maitinimo sferoje, grožio salonuose, visuomeniniame transporte, taksi, kultūros ir laisvalaikio įstaigose, bibliotekose, teatruose, koncertų salėse ir kitose vietose, kur yra kontaktų su klientais.

Dokumentas įpareigoja iki liepos 15 d. pirmąją skiepo dozę arba vienkartinę vakciną sušvirkšti ne mažiau kaip 60 proc. organizacijos darbuotojų, o iki rugpjūčio 15 d. paskiepyti antrąja doze.

Nesilaikančios nurodymo įmonės bus uždaromos, o jų vadovai atleidžiami arba skiriamos piniginės baudos.

Priežastis aiški: COVID-19 situaciją Maskvos meras Sergejus Sobianinas pripažino dramatiška.

„Ligoninėse guli daugiau kaip 12 tūkst. skirtingo sudėtingumo būklės žmonių. Pagal sergamumą esame pernykščių viršūnių lygyje. Nors būdas apsisaugoti nuo pandemijos yra – vakcinacija.

Visiškai prieinamos patikimos, saugios rusiškos vakcinos, kuriomis jau pasiskiepijo 1,8 mln. maskviečių“, – teigė S.Sobianinas.

Politologė Jekaterina Šulman šį valdžios žingsnį pavadino Rusijos propagandinės mašinos bejėgyste: „Šalyje yra informacinė autokratija, kuri daugumą savo finansinių, organizacinių ir administracinių išteklių eikvoja propagandos mašinai stiprinti. Ši mašina demonstruoja savo efektyvumą įvairiais parametrais.

Pavyzdžiui, nedelsiant paveikia Rusijos gyventojų požiūrį į kai kurias šalis: ėmė radijo ir televizijos naujienose blogai kalbėti apie Didžiąją Britaniją – ir šią valstybę daugiau žmonių pradėjo laikyti prieše. Pradėjo gerai šnekėti apie Kiniją – ir kinai staiga tapo draugais. Kodėl dėl vakcinacijos nėra tokio efekto?“

Netgi po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pranešė, kad pats pasiskiepijo ir visus pakvietė sekti jo pavyzdžiu, norinčiųjų vakcinuotis ne padaugėjo, o sumažėjo.

„Tad kuo ši nuostabi propagandos mašina – gerai sutepta, prišerta, ypač brangi – užsiima šiuo sunkiu tėvynei metu? – klausė politologė. – Pasakoja mums, kaip Europoje kankina žmones, verčia nešioti kaukes, nieko neleidžia. Ten viskas uždaryta, o mes gyvename normalų gyvenimą.

Sako: „Visi kvailiai – tiktai mes šaunuoliai.“

Pasak J.Šulman, priežastis ta, kad Rusijos valdžia stengiasi nedaryti nieko „visiškai nepriimtino liaudžiai“, – yra sričių, kur baiminamasi erzinti gyventojus.

„Tokią formulę V.Putinas vadina kiaulės kirpimu – „žviegimo daug, vilnos mažai“, – kalbėjo politologė. – Ir jei valdžia supranta, kad žmonės bijo skiepytis, pradedama viltis, jog viskas išsispręs savaime: kas susirgs – tas susirgs, kas mirs – tas mirs. Bet panašu, kad dabar situacija tapo kritinė, todėl ir nutarta imtis prievartos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.