Princesės meilę įkalino tradicijos: dėl jaunikio laukia pritarimo iš visos tautos

Japonijos princesė Mako jau daug metų laukia, kada galės ištekėti už savo sužadėtinio eilinio šalies piliečio Kei Komuro. Kivirčas imperatoriškojoje Japonijos šeimoje skaldo ir šalies visuomenę.

Japonijos princesė Mako ir K.Komuro susižadėjo dar 2017-aisiais, bet jųdviejų vestuvės vis atidedamos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Japonijos princesė Mako ir K.Komuro susižadėjo dar 2017-aisiais, bet jųdviejų vestuvės vis atidedamos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Princesė Mako su savo tėvais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Princesė Mako su savo tėvais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Japonijos princesė Mako ir K.Komuro susižadėjo dar 2017-aisiais, bet jųdviejų vestuvės vis atidedamos.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Japonijos princesė Mako ir K.Komuro susižadėjo dar 2017-aisiais, bet jųdviejų vestuvės vis atidedamos.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 26, 2021, 11:12 PM

Kasdienis princesės Mako gyvenimas paklūsta griežtoms taisyklėms. Vieną pavasario šeštadienį 29-erių Mako iš savo tėvų rezidencijos Tokijuje, kur ji gyvena, vyko į imperatoriškųjų rūmų šintoistų šventovę.

Ten princesės dėdė Japonijos imperatorius 61 metų Naruhito atliko kasmetį pavasario ritualą, nes yra ir vyriausiasis senosios japonų religijos dvasininkas.

Dalyvaujant rinktiniams svečiams jis meldė imperatoriškųjų protėvių, pirmiausia Saulės deivės Amaterasu, palaiminimo.

Rūmų protokolas lemia Mako gyvenimą, nors ji dar turi specialiosios tyrėjos darbą viename muziejų. Pernai televizija princesės gimtadienio proga parodė ją su trejais metais jaunesne seserimi Kako viename imperatoriškųjų rūmų parke. Kaip įprasta – begarsį vaizdo įrašą.

Šįmet sausį princesė Mako kaip imperatoriškųjų rūmų pasiuntinė aplankė savo prosenelio mauzoliejų Tokijo pakraštyje. Imperatorius Hirohito iki 1945-ųjų šalyje buvo garbinamas kaip Dievas. Dabartinis imperatorius pagal pokario metų konstituciją yra tiktai valstybės ir tautos vienybės simbolis.

Sunkus apsisprendimas

Princesė taip pat yra savotiška gyva valstybės nuosavybė – ji negali pasirinkti. Ir jei ištekėtų už paprasto piliečio, prarastų savo titulą ir turėtų palikti rūmus.

Ką Mako galvoja ir jaučia, galima tik numanyti, o jos vedybų klausimas grasina sudrebinti japonų pasitikėjimą seniausia pasaulio monarchija.

Ar princesė pasiryš sunkiam žingsniui, nutrauks ryšius su savo šeima, dėl nekilmingo draugo paliks rūmus? Ar ieškos kito partnerio, kuris būtų priimtinas imperatoriškajai aplinkai ir prie monarchijos sergėtojų save priskiriančiai japonų daugumai?

Drama dėl princesės – politinės svarbos klausimas. Juk kalbama ne tik apie tai, ar princesė atliks vaidmenį, kurio iš jos laukia tradicijų puoselėtojai net tokioje šiuolaikinių technologijų šalyje kaip Japonija. Šis reikalas itin svarbus monarchijai – kyla grėsmė jos seniesiems papročiams.

Įkurta speciali taryba

Imperatoriškieji rūmai sensta kaip ir visa Japonija. Be imperatoriaus Naruhito ir imperatorės Masako, yra tik dešimt pilnamečių, dar guvių princų ir princesių. Bet jų per mažai rūmų pareigoms atlikti.

Dėl to Japonijos vyriausybė kovą įsteigė patariamąją tarybą monarchijos ateities klausimams spręsti. Tai buvo seniai planuojama, bet politikai delsė. Visa, kas susiję su imperatoriškųjų rūmų reformomis, Japonijai itin keblus klausimas.

Politikams tenka nuolat laviruoti tarp dviejų kraštutinių stovyklų – fanatiškai ištikimų imperatoriui ir nesuinteresuotų monarchija, kurių daugiausia yra tarp jaunų žmonių.

Šį kartą uždavinys ypač opus: be visų kitų klausimų, patariamasis organas turi išnagrinėti, ar galima ir kokiu būdu sustiprinti moterų vaidmenį imperatoriškuosiuose rūmuose. Ar princesės kaip Mako gali likti rūmuose ir išsaugoti savo titulą, kai išteka už eilinių piliečių?

Iki šiol jų padėtis, palyginti su vyrais, buvo nepalanki, nes jiems buvo leidžiama toliau vadovauti rūmams net vedus eilines moteris.

Patariamasis organas turi išnagrinėti, ar Japonijoje reikia įvesti sosto moteriškojo paveldėjimo liniją, – tam nepritaria daugelis konservatyvios valdančiosios partijos atstovų.

Dauguma japonų, kaip byloja apklausų rezultatai, yra už tai, kad ateityje galėtų būti ir imperatorė. Tačiau šiuo metu neatrodo, kad naujoji taryba duos tokią rekomendaciją.

Paaiškėjo naujų faktų

Diskusijos dėl princesės Mako rodo, jog vyriausybė labiau linkusi, kad tauta ginčytųsi dėl rūmų meilės dramų nei pritartų instituciniams pokyčiams.

Mako istorija prasidėjo taip romantiškai. 2017 metų rugsėjį imperatoriškieji rūmai pranešė, kad princesė ir jos draugas K.Komuro norėtų susižadėti. Abu to paties amžiaus, susipažino studijuodami universitete.

Pora surengė spaudos konferenciją, ji palygino savo draugą su Saule, jis vadino ją savo Mėnuliu. Japonija kalbėjo apie svajonių vestuves. Tačiau netrukus pažiro sensacingi faktai.

Šių vestuvių skeptikams užkliuvo tai, kad princesės Mako mylimojo tėvas prieš daugelį metų nusižudė. Be to, K.Komuro dirbo vidutiniškai apmokamu advokato padėjėju.

Bet tikras šokas kilo 2017-ųjų pabaigoje. Žiniasklaida surado buvusį K.Komuro motinos sužadėtinį, jį kai kurie vadino „Ponu A“, kiti – „Ponu X“. Šis tvirtino, kad princesės mylimojo motina prieš daugelį metų iš jo pasiskolinusi 30 tūkst. eurų sumą, kurios niekada ir negrąžinusi.

Iš pradžių imperatoriškieji rūmai tylėjo. Žiniasklaida dar negailestingiau persekiojo K.Komuro ir jo motiną. Abu staiga tapo abejotinos reputacijos piliečiais, kurie gyveno savo santykių sąskaita ir norėjo patekti į imperatoriškuosius rūmus.

K.Komuro mėgino išsklaidyti įtarimus, kad jo motina skolinga pinigų buvusiam sužadėtiniui. Paskui paviešino 28 puslapių paaiškinimą, kur rašė ir apie savo garbę.

Bet daugelis japonų jau nebepritaria planuotam Mako ryšiui ir nemano, kad princesė pati turėtų priimti spendimą dėl savo meilės.

Imperatoriaus žodis

2018-ųjų pavasarį Mako vestuves iš pradžių nukėlė dvejiems metams. Ji raštu atsiprašė už savo „nebrandumą“. Merginos aplinka tikrai tikėjosi, kad ji pamirš savo mylimąjį.

Princesės tėvas Fumihito – 5 metais už imperatorių Naruhito jaunesnis brolis ir pirmasis eilėje į sostą – davė aiškiai suprasti, kad galimas žentas kelia abejonių dėl jo tinkamumo.

Tačiau tai K.Komuro nerūpėjo – jis išvyko studijuoti teisės į Niujorką. Iš ten palaikė ryšius su mylimąja. Kelerių metų apmąstymo laiką princesė apibendrino pernai lapkritį raštiškame paaiškinime. Mako žodžiai bylojo apie jos atkaklumą ir beveik prilygo maištui: „Mums santuoka yra būtinas sprendimas, kad gyventume ir gerbtume savo jausmus.“

Princesė kuriam laikui paliko be žado savo kritikus. Atrodė, kad ir nuotaikos pasikeitė – ir jos tėvo, sosto įpėdinio Fumihito. Jis pabrėžė: Japonijos konstitucija garantuoja, kad santuoka yra paremta abiejų lyčių susitarimu.

Asmeninis princesės paaiškinimas sužadino prisiminimus apie kitų moterų likimą imperatoriškuosiuose rūmuose.

Kai kurios ten dvasiškai palūžo. Įžymiausias pavyzdys – dabartinė imperatorė 57-erių Masako. Ji studijavo Harvarde ir Oksforde, buvo diplomatė.

Ištekėjusi už Naruhito 1993 metais Masako daug metų išgyveno rūmų ir visuomenės spaudimą pagimdyti sosto įpėdinį – sūnų.

Kai 2001-aisiais pasaulį išvydo duktė, dėl psichologinės naštos moteris patyrė sveikatos sutrikimų, nuo kurių vis dar neatsigauna. Imperatorė nedalyvavo ir šiemetinio pavasario rituale mitinei Saulės deivei Amaterasu.

Naruhito nuolatos gynė savo žmoną. Bet jis privalo labiau atsižvelgti į tradicijų sergėtojus. Akivaizdu, jog dėdė nematė jokio pasirinkimo, kai jo dukterėčios Mako gyvenimo kelyje atsirado beveik neįveikiama kliūtis.

„Tikiuosi, kad bus rastas sprendimas, kuriam pritars daugelis žmonių ir kuriuo jie džiaugsis“, – sakė imperatorius Naruhito vasarį apie princesės Mako vedybų perspektyvą.

Tai buvo smūgis princesei, nes ji negali nepaisyti tautos nepritarimo jaunikio kandidatūrai. Todėl Naruhito žodžiai Japonijoje buvo įvertinti kaip nuosprendis: nors ir subtiliai, imperatorius vis dėlto pasakė „ne“ princesės santuokai su K.Komuro.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.