Paskutinės tautos motinos dienos valdžios soste: A. Merkel ateitis – mįslė visai Vokietijai

Vokietijoje rytoj vyksiančiuose parlamento rinkimuose Angela Merkel nesibalotiruoja – ji ketina išeiti į pensiją. Ką 67 metų politikos milžinė veiks palikusi šalies kanclerės postą?

 Ką A.Merkel planuoja veikti išėjusi į pensiją?<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ką A.Merkel planuoja veikti išėjusi į pensiją?<br> AFP/Scanpix nuotr.
Palikusi kanclerės postą A.Merkel su vyru J.Saueriu liks gyventi Berlyne.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Palikusi kanclerės postą A.Merkel su vyru J.Saueriu liks gyventi Berlyne.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 25, 2021, 10:02 PM, atnaujinta Sep 25, 2021, 10:15 PM

Mėgstamiausi A.Merkel patiekalai, kuriuos ji mielai ruošia pati, yra bulvių sriuba ir slyvų pyragas. Abu jie Vokietijoje tradiciškai patiekiami rudenį, bet artimiausiais mėnesiais A.Merkel dar neturės laiko stovėti prie viryklės.

Rugsėjo 26-oji – Bundestago rinkimų diena – A.Merkel nebus paskutinė kanclerės kėdėje. Kol bus suformuotas naujas ministrų kabinetas, ji liks laikina vyriausybės vadove.

Nauji Vokietijos kancleriai prisiekdavo po rinkimų praėjus vidutiniškai 5–6 savaitėms. Bet, pavyzdžiui, 2017 m. naujai valdančiajai koalicijai suformuoti prireikė pusšešto mėnesio.

Todėl gali būti, kad A.Merkel politinio ilgaamžiškumo rekordą atims iš savo politinio įtėvio Helmuto Kohlio, kuris išlieka ilgiausiai dirbęs Vokietijos kancleris: 1998-aisiais jo kadencija baigėsi praėjus 5870 dienų nuo tada, kai jis pradėjo eiti pareigas. Norėdama pagerinti šį pasiekimą A.Merkel turėtų atsistatydinti ne anksčiau kaip 2021 metų gruodžio 17 d.

Skaitys ir pamiegos

Per vizitą Vašingtone šiemet liepą A.Merkel buvo paklausta, kaip įsivaizduoja save pensijoje. Paprastai politikė atsakinėdavo išsisukinėdama, bet šį kartą aiškiai davė suprasti, kad iš pradžių nori pailsėti ir nepriimti jokių kvietimų.

Pirmiausia ji turės suvokti, kad jos ankstesnes užduotis „dabar atlieka kas nors kitas“, pripažino A.Merkel, kuri Vokietijos kanclere tapo dar 2005 m. lapkričio 22 d. Bet pridūrė: „Neabejoju, kad man tai labai patiks.“

Atsiradus laisvalaikio A.Merkel ketina pamąstyti apie tai, kas jai „iš tikrųjų įdomu“ – juk per pastaruosius 16 metų ji neturėjo tam daug laiko.

„Po to galbūt mėginsiu ką nors skaityti, tada mano akys pradės merktis iš nuovargio, aš šiek tiek pamiegosiu, o tada pamatysime, kas toliau“, – planais šypsodamasi dalijosi Vokietijos kanclerė.

Nuotraukos ir romanas

Bet į A.Merkel ateitį jau pažvelgė fotomenininkas Andreas Muhe ir detektyvinių romanų autorius Davidas Safieris.

Pirmasis sukūrė į pensiją išėjusios kanclerės antrininkės nuotraukų seriją. Politikės antrininkę suvaidino 70-metė teatro režisierė Annegret Hahn – fotografo motina. Dauguma fotografijų padarytos kanclerio rezidencijoje Bonoje, kur kadaise daugiau kaip 16 metų gyveno ir dirbo H.Kohlis. Štai moteris pozuoja sėdėdama ant lovos ar atsistojusi terasoje, o štai ji sode.

Jos išorė dvelkia ramybe, o kartais – vienatve.

Savo ruožtu rašytojas D.Safieris mano, kad išėjusi į pensiją A.Merkel greitai ims nuobodžiauti, likusi be intensyvios dienotvarkės, perpildytos susitikimų ir renginių.

Humoristiniame romane „Mis Merkel“ jis aprašo, kaip buvusi kanclerė, persikėlusi į užmiesčio namą Brandenburge, kovoja su gyvenimo kaime nuoboduliu. Nejaugi viskas, kas jai liko, – tik vaikščioti po apylinkes ir kepti pyragus?

Tačiau staiga netoliese įvyksta žmogžudystė, ir mis Merkel, pagal analogiją su Agathos Christie detektyvų heroje mis Marpl, su įkarščiu imasi tirti nusikaltimą.

Apskaičiavo pensijos dydį

Žinoma, detektyvas „Mis Merkel“ yra tik smagus literatūros kūrinys, bet klausimas, kurį knygoje kelia D.Safieris, logiškas: ką turėtų jausti žmogus, dešimtmečius buvęs atsakingas ne tik už Vokietijos, bet kartais ir visos Europos likimą, ir staiga netekęs įprasto gyvenimo būdo?

„Žmogus tik tada suvokia, ko jam trūksta, kai to netenka“, – neseniai sakė A.Merkel per vieną savo kalbą Berlyne.

Liepos 17-ąją politikei sukako 67 metai. Finansiniu požiūriu jai nėra ko jaudintis. Dabar ji kaip Vokietijos kanclerė uždirba 25 tūkst. eurų per mėnesį. Be to, kaip Bundestago narei, jai priklauso kiek daugiau nei 10 tūkst. eurų.

Kai A.Merkel nustos dirbti, kitus tris mėnesius dar gaus visą atlyginimą, o vėliau – ne ilgiau kaip 21 mėnesį, – 50 proc. šios sumos kaip finansines išmokas pereinamuoju laikotarpiu.

Skaičiuojant A.Merkel pensiją bus atsižvelgiama į jos stažą einant kanclerio, ministro ir Bundestago nario pareigas. Politikos senbuvės pensijos dydis bus labai svarus dėl to, kad A.Merkel ilgai dirbo valstybės tarnyboje: pavyzdžiui, pagal Bundestago narių įstatymą, jai priklauso ir maksimali 65 proc. buvusio atlyginimo dydžio pensija, nes parlamente sukaupė beveik 31 metų darbo stažą.

Be to, mažiausiai ketverius metus išdirbę kancleriai turi teisę į 27,74 proc. buvusio atlyginimo. Sulig kiekvienais papildomais metais šiame poste pensija didėja po 2,39 proc., tik negali viršyti 71,75 proc. gautos algos.

Todėl A.Merkel gali tikėtis apie 15 tūkst. eurų pensijos per mėnesį. Jai visam gyvenimui priklauso teisė į asmens sargybinį ir tarnybinį automobilį su vairuotoju. Taip pat A.Merkel, kaip ir kiti Vokietijos vyriausybės vadovai bei prezidentai, turės biurą Bundestago pastate Berlyne ir nedidelį personalą: du padėjėjus bei sekretorių.

Naudoja politinį kapitalą

Įstatymai reikalauja, kad buvę valstybės tarnautojai saugotų paslaptis. Bet net jei tokiems žmonėms neleidžiama daug kalbėti, jie yra labai populiarūs verslo pasaulyje dėl milžiniškų politinių ryšių.

Kai kurie A.Merkel pirmtakai, palikę kanclerio postą, pradėjo verslą. 1982 m. Helmutas Schmidtas tapo vienu iš dienraščio „Die Zeit“ leidėjų ir buvo labai geidžiamas oratorius. Viename interviu jis prisipažino: „Turiu taisyklę: už mažiau kaip 15 tūkstančių dolerių (apie 13 tūkst. eurų) paskaitų neskaitau.“

Kiti buvę kancleriai – H.Kohlis ir Gerhardas Schröderis savo politinį kapitalą ir šlovę pavertė pinigais dar sėkmingiau nei H.Schmidtas. Pavyzdžiui, H.Kohlis įkūrė politinių ir strateginių konsultacijų įmonę, kurioje labai daug uždirbo kaip lobistas ir konsultantas.

2005 m. Vokietijoje kilo skandalas, kai G.Schröderis praėjus vos keliems mėnesiams po pasitraukimo iš kanclerio pareigų ėmė vadovauti Rusijos koncerno „Gazprom“ antrinės įmonės „Nord Stream AG“ stebėtojų tarybai, o paskui – akcininkų komitetui.

Dujotiekio „Nord Stream“ statybą G.Schröderis aktyviai palaikė dar vadovaudamas Vokietijos ministrų kabinetui.

Dabar įstatymas įpareigoja buvusius vyriausybės narius, ketinančius sukti į verslą, iš anksto nusiųsti kanclerio biurui užklausą, ar ši veikla „nepakenks viešajam interesui“. Etikos komisija pataria vyriausybei ir ji, kilus abejonių, gali iki 18 mėnesių atidėti naują eksministro veiklą.

Vyras toliau dirbs

Taigi, ko A.Merkel nori išėjusi į pensiją: gauti naują darbą ar garbės postą? Iki šiol ji niekada neatsakė į šį klausimą: esą dabar nėra laiko apie tai net pagalvoti, nes veikla kanclerio kabinete atima visą laiką.

„Dar ne laikas spręsti šį klausimą, bet ta diena ateis“, – sakė A.Merkel.

Viena aišku – artimiausiu metu ji liks Berlyne.

A.Merkel vyras, kvantinės chemijos mokslininkas 72-ejų Joachimas Saueris – Berlyno Humboldtų universiteto garbės profesorius – su šia mokymo įstaiga neseniai pratęsė vyriausiojo mokslo darbuotojo sutartį. Kol kas iki 2022 m.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.