Tyrimas atskleidė skandalingus Baltarusijos vizų išdavimo ir orlaivių nuomos užkulisius: padarė viską, kad taptų greitkeliu migrantams

Kelias, kuriuo migrantai iš Irako ir Sirijos pristatomi į Baltarusiją, o vėliau į Europą, kupinas pavojų ir net mirtinos rizikos, tačiau Minsko režimas daro viską, kad nelegalų antplūdis nesibaigtų.

Įvairiais vertinimais, nelegaliam migrantui kelionė į Europos Sąjungą kainuoja nuo 12 tūkst. iki 15 tūkst. eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Įvairiais vertinimais, nelegaliam migrantui kelionė į Europos Sąjungą kainuoja nuo 12 tūkst. iki 15 tūkst. eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pabėgėliai įstringa pasienyje, kai Lenkija, Lietuva ir Latvija jų neįsileidžia.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pabėgėliai įstringa pasienyje, kai Lenkija, Lietuva ir Latvija jų neįsileidžia.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 7, 2021, 6:47 PM

Vokietijos televizijos „Deutsche Welle“ tyrimas atskleidė skandalingus Baltarusijos vizų išdavimo ir orlaivių nuomos užkulisius.

Pirmiausia – skaičiai: nuo spalio pradžios Lenkijos pasienio tarnybos užfiksavo apie 11,5 tūkstančio bandymų nelegaliai patekti į šalį iš Baltarusijos.

Iš viso šiemet tokių mėginimų registruota apie 23 tūkst.

Prasprūdę į Lenkiją daugelis migrantų stengiasi pasiekti tris su šia šalimi besiribojančias Vokietijos žemes – Brandenburgą, Meklenburgą-Vakarų Pomeraniją ir Saksoniją.

Policijos duomenimis, spalį per Baltarusiją ir Lenkiją į Vokietiją nelegaliai atvyko 4900 žmonių – dvigubai daugiau nei rugsėjį.

Šiais metais Vokietijos pareigūnai iš viso užregistravo apie 7,5 tūkst. neteisėtų bandymų patekti į šalį baltarusišku maršrutu, nusidriekusiu po to, kai pavasarį Minsko režimo lyderis Aliaksandras Lukašenka paskelbė, kad nebestabdys į Europos Sąjungą besiveržiančių nelegalų.

Dominuoja irakiečiai

Dauguma nelegalių migrantų, bandančių patekti į ES per Baltarusiją, – Irako piliečiai. Taip pat nemažai yra Sirijos, Kongo ir Kamerūno gyventojų.

Į Baltarusijos sostinę gausiausiai atvykstama iš trijų miestų, esančių Irako Kurdistano teritorijoje: Arbilio, Šiladzės ir as Suleimanijos.

Anksčiau itin populiarios buvo kelionės iš Bagdado, bet ES spaudžiama Irako valdžia nuo rugpjūčio atšaukė tiesioginius skrydžius iš šalies sostinės į Minską. Todėl dabar migrantai skrenda ir per Jungtinius Arabų Emyratus, Turkiją, Ukrainą.

Taip pat pastebimai padaugėjo tiesioginių skrydžių į Minską iš Beiruto (Libanas), Damasko (Sirija) ir Amano (Jordanija).

Vizas dalija į visas puses

Įvairiais vertinimais, nelegaliam migrantui kelionė į ES kainuoja nuo 12 tūkst. iki 15 tūkst. eurų. Į šią sumą įeina viza, skrydis į Minską ir pinigai kontrabandos gidams už pergabenimą sausumos transportu į Europą.

Vienos Bagdado kelionių agentūrų savininkas, pageidavęs likti anonimas, „Deutsche Welle“ sakė, kad oficialiai vizas išdavinėti turintis Baltarusijos konsulatas Arbilio mieste „perdavė dokumentų tvarkymą kelioms Irako kelionių agentūroms“.

Dar visai neseniai ir jo įmonė užsiėmė Baltarusijos vizų forminimu, tačiau dabar prašymų nebepriima.

„Daugiau to nedarau, nes tai tampa pernelyg šešėliniu reikalu, nenoriu kelti pavojaus savo verslui. Tačiau gauti Baltarusijos vizą paprastai užtrukdavo nuo penkių dienų iki dviejų savaičių“, – aiškino „Deutsche Welle“ pašnekovas.

Dar keli „Deutsche Welle“ šaltiniai patvirtino, kad irakiečių prašymus vizoms gauti Baltarusijos ambasada Irake perduoda Baltarusijos diplomatinėms atstovybėms kitose šalyse.

„YouTube“ tinkle galima rasti Rusijos įmonės „Pagaminta Rusijoje 24“ vaizdo įrašą, kuriame teigiama, kad Sirijos ir Irako piliečiai nebegali atvykti į Baltarusiją kaip turistai pagal iškvietimą, jei ant šio dokumento yra antspaudas, uždėtas išskridimo oro uoste.

„Pagaminta Rusijoje 24“, be kita ko, siūlanti Baltarusijos turistinių vizų išdavimo paslaugas, aiškina, kad dabar tam reikia vadinamojo „vizos lipduko“, kurį galima gauti Baltarusijos ambasadose. Vizas Irako piliečiams išduoda Baltarusijos diplomatinė atstovybė Ankaroje.

Iš Lenkijos į Baltarusiją transliuojantis televizijos kanalas „Belsat“ pranešė, kad Baltarusijoje dvylika kelionių agentūrų gavo tylų leidimą tvarkyti atvykimo vizas užsieniečiams. Kai kurios šių įmonių anksčiau valdžios buvo įtrauktos į juodąjį sąrašą, tačiau joms vėl leista tęsti veiklą.

„Belavia“ lėktuvai – iš ES

Stambule savo paslaugas reklamuoja pasų ir vizų tarnyba „VIP Grub“: ji žada savo klientus į Europą atgabenti „tradiciniu būdu“ ir priduria, kad „Europai reikia užsieniečių darbininkų“.

„Tiktai europinės avialinijos. Priims 1,2 mln. pabėgėlių. Pasinaudokite galimybe. Sumokėkite mums atvykę“, – sakoma „VIP Grub“ reklamoje „Facebook“.

Išties, ES registruotos bendrovės toliau nuomoja lėktuvus Baltarusijos nacionalinei oro bendrovei „Belavia“, nepaisant to, kad Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai nori įvesti sankcijas šiam verslui.

„Belavia“ siūlo tiesioginius skrydžius į Minską iš Stambulo, Dubajaus ir kitų miestų.

Tereikia juos pasiekti. Tai šiek tiek brangiau, bet vis tiek įmanoma“, – „Deutsche Welle“ sakė vienos Bagdado kelionių agentūros darbuotojas.

Orlaivių nuomos centras yra Airija: šios šalies bendrovės valdo daugiau nei pusę visų pasaulyje nuomojamų lėktuvų. O Baltarusijos oro vežėja „Belavia“ iš airių įmonių gautus lėktuvus naudoja nelegaliems migrantams pristatyti prie ES sienų.

Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney pareiškė, kad jo šalis palaiko sankcijas Baltarusijai, tačiau jos netaikomos jau galiojančioms sutartims – nuomotojai esą yra įpareigoti laikytis anksčiau sudarytų sutarčių.

Kitos oro linijos, tokios kaip „Qatar Airways“ ir „Turkish Airlines“, taiko daug griežtesnes keleivių kontrolės procedūras. Tačiau dažnai būna sunku nustatyti tikrąjį kelionės pobūdį.

„Šimtai irakiečių kiekvieną dieną skrenda į Turkiją ir Dubajų. Neįmanoma atskirti, kuris iš jų ketina toliau vykti per Baltarusiją į Europą“, – aiškino Bagdado kelionių agentūros darbuotojas.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.