Kilus audrai dėl naujų Italijos COVID-19 ribojimų – griežtas atsakas: neturime aiškintis Specialiai lrytas.lt, Italija

Naujosios koronaviruso omikron atmainos besibaiminanti Italija prieš didžiąsias metų šventes įvedė naujus ribojimus atvykstantiems į šalį, taip sukeldama ES nepasitenkinimą.

Slidinėjimo kurortas Bormijus Italijos Alpėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Slidinėjimo kurortas Bormijus Italijos Alpėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijos premjeras Mario Draghi ES viršūnių susitikime.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijos premjeras Mario Draghi ES viršūnių susitikime.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Slidinėtojai Italijos Alpėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Slidinėtojai Italijos Alpėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turistai Italijos Alpėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turistai Italijos Alpėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai lrytas.lt, Italija

2021-12-17 12:17, atnaujinta 2021-12-17 15:28

Italijos vyriausybės sprendimu visi norintys vykti Italiją šventiniu laikotarpiu privalo turėti neigiamą koronaviruso testo atsakymą, o neturintys ES skaitmeninio COVID-19 sertifikato, liudijančio asmens pasiskiepijimą ar persirgimą, privalės 5 dienas izoliuotis.

Šalyje taip pat žadama griežčiau kontroliuoti vadinamuosius žaliuosius pasus, paaiškėjus, kad net keliuose regionuose, pasinaudojus sistemos spragomis, jie buvo parduodami negavusiems nė vienos vakcinos dozės.

Italija kelia barikadas šventėms

Artėjant Kalėdoms Italija šarvuojasi – skelbė Italijos dienraščiai, vyriausybei patvirtinus netikėtą sprendimą nuo gruodžio 16 iki sausio 31 d. reikalauti neigiamo koronaviruso testo iš visų atvykstančių į šalį, net ir tų, kurie yra pilnai pasiskiepiję ir turi keliones palengvinantį, Europos Sąjungoje vieningai galiojantį skaitmeninį pažymėjimą.

Nepasiskiepijusiems ir nepersirgusiems koronavirusu kelionė į Italiją šventiniu laikotarpiu bus dar sudėtingesnė – jiems teks privalomai penkias dienas karantinuotis ir po to dar kartą darytis COVID-19 testus.

Sutrumpintas ir testų galiojimo laikas: greitasis arba antigenų testas turės būti atliktas ne vėliau kaip 24 val. prieš skrydį, molekulinis galios 48 val. Izoliacija nebus taikoma vaikams iki 12 metų, jei tėvai yra pasiskiepiję. Jei ne, karantinuotis turės visa neskiepyta šeima.

Staigus Italijos sprendimas įvesti naujus reikalavimus keliaujantiems Briuselyje neliko nepastebėtas. Paprašyta net Romos pasiaiškinimo, motyvuojant, kad apie tokį sprendimą Italija Europos Komisiją turėjo įspėti iš anksto.

Esą jis diskredituoja pasitikėjimą bendrijoje galiojančiu vieningu skaitmeniniu COVID-19 sertifikatu, kuris numato, kad ES viduje pasiskiepijus ar turint neigiamą koronaviruso testą, galima keliauti vienodomis sąlygomis, be papildomų apribojimų.

M. Draghi: sumokėjome per brangiai

Italijos premjeras Mario Draghi į diskusijas nesileido, sakydamas, kad Italija neturi dėl ko aiškintis ir ketina visomis priemonėmis saugoti pastaraisiais mėnesiais susigrąžiną kone įprastą normalaus gyvenimo ritmą, kurį sugebėjo pasiekti aktyvios vakcinavimo kampanijos dėka.

„Italijoje omikron atmainos atvejų šiuo metu yra mažiau nei 0,2 proc., tuo metu kai kitose šalyse šis variantas yra plačiai paplitęs, todėl buvo nuspręsta įgyvendinti tą pačią praktiką, kuri naudojama lankytojams iš Jungtinės Karalystės – testuoti.

Nemanau, kad yra daug apie ką galvoti, – sakė M. Draghi parlamente pristatydamas naujas priemones ir pabrėždamas, kad Italija šios pandemijos metu sumokėjo labai didelę kainą žmonių gyvybėmis. – Mes susigrąžinome normalų gyvenimą, todėl į Kalėdas ir šventes galime žiūrėti su santykine ramybe, tačiau žinome 134 tūkstančių piliečių mirčių kainą. Taigi, norime apsisaugoti ir ginsime dabartinį normalumą nagais ir dantimis.“

Italijos sveikatos apsaugos sistemos pareigūnai sako, kad tokie ribojimai turėtų padėti sušvelninti staigų atvejų, nulemtų omikron atmainos, augimą.

Daugelis Europos šalių šiuo metu fiksuoja naujus užsikrėtimų rekordus. Italijos premjeras pabrėžė, kad sergamumas Italijoje šiuo metu kelis kartus mažesnis nei kitur, todėl nuspręsta nerizikuoti, net jei toks žingsnis ir įvertintas kaip savanaudiškas.

Tą patį M. Draghi pakartojo ir savo kolegoms Europos Vadovų tarybos susitikime Briuselyje, kai Italijai buvo priekaištaujama nesilaikant vieningumo principo.

„Turime išlaikyti šį pranašumą, kad apsaugotume savo nacionalinę sveikatos sistemą, – sakė M. Draghi. – Tai yra priežastis, dėl kurios buvo nuspręsta, kad tie, kurie atvyksta į Italiją, turi atlikti testus. Veiksmų koordinavimas ES lygmeniu taip pat turi būti grindžiamas maksimalaus atsargumo principu“, – pažymėjo jis.

Ragina sparčiau skiepytis

Visgi manoma, kad omikron atmainos išplitimo Italijai, kaip ir kitoms šalims, išvengti nepavyks.

Prognozuojama, kad ji dar sausį taps dominuojanti senajame žemyne. Atėjus žiemiškiems orams užsikrėtimų koronavirusu skaičius Italijoje vėl pasiekė beveik pamirštas aukštumas, kurios buvo matomos praėjusį pavasarį.

Mirčių skaičius taip pat auga, tačiau lyginant su praėjusias metais yra kelis kartus mažesnis. Lengviau kvėpuoja ir ligoninės, nebejaučiančios sunkiausiu metu buvusio apkrovimo.

Visgi M. Draghi įspėjo šalies gyventojus per šventes elgtis ypač atsakingai, laikytis galiojančių taisyklių, o tuos, kurie dar nepasiskiepijo, greičiau apsispręsti.

„Noriu dar kartą paraginti tuos, kurie nebuvo paskiepyti, tai padaryti kuo greičiau ir tuos, kurie gavo dvi pirmąsias dozes, kuo greičiau atlikti trečiąją.

Kaip rodo neseniai atliktas Aukščiausiojo Sveikatos Instituto (Istituto Superiore di Sanità) tyrimas, nevakcinuoti žmonės turi 11 kartų didesnę mirties riziką nei tie, kurie gavo abi dozes ir beveik 17 kartų didesnę riziką nei tie, kurie gavo pastiprinančiąją“, – pabrėžė M. Draghi.

Prieš Kalėdas šalyje pradėtas ir vaikų nuo 5 iki 11 metų skiepijimas. Daugelyje vakcinavimo centrų mažuosius pasitiko ypatinga atmosfera su daug spalvų, žaislų, netrūko vaikų mylimų animacinių filmukų personažų, animatorių, klounų, net Kalėdų Senelio ir terapijai naudojamų šunų. Stengtasi vaikus padrąsinti, o jų skiepijimą paversti kone švente.

„Su entuziazmu sutinkame galimybę skiepyti vaikus dėl sveikatos, psichologinių ir socialinių veiksnių. Italijoje apie 250 tūkst. 5-11 metų vaikų užsikrėtė koronavirusu, turėjome 1450 hospitalizacijų, 36 jų – intensyviosios terapijos skyriuje ir 10 mirčių.

Be to, pandemijos metu mes matėme daugiau nei reikšmingą psichikos sutrikimų padidėjimą, nuo nerimo ir depresijos iki savęs žalojimo ar obsesinio kompulsinio sutrikimo atvejų, matėme ir savižudybių ar bandymų nusižudyti padidėjimą.

Taigi, didžiulį socialinį diskomfortą, kurio galima išvengti padedant griežtai medicininiams veiksniams“, – pabrėžė Annamaria Staiano, Italijos pediatrų draugijos prezidentė.

Turizmas bijo nokdauno

Naujoji tvarka labiausiai išgąsdino beatsigaunantį Italijos turizmo sektorių. Jo atstovai pareiškė, kad tai – tarsi rykštė, kuri dar kartą stipriai nubaus ir taip per pandemiją labiausiai nukentėjusią sferą.

Baiminamasi, kad įvedus ribojimus atvykstantiems sutikti Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų šventes Italijoje ištiks ledinis sąstingis. Statistika rodo, kad prieš pandemiją vien žiemos švenčių laikotarpiu čia apsilankydavo 6 mln. keliautojų.

Italijos žiniasklaida skelbia apie nerimą kalnų kurortuose. Pernai bazėms taip ir neatidarius slidinėjimo trasų, šalyje šiemet pagaliau buvo puikiai prasidėjęs slidinėjimo sezonas.

Tačiau dabar pranešama, kad pradėjus plisti omikron atmainai, kalnų kurortuose jau atšaukta apie pusė rezervacijų. Italijos vyriausybės atstovai žada, kad ieškos būdų kaip kompensuoti dėl naujų apribojimų patirtą žalą.

„Patvirtinu, kad kitą savaitę bus sėdama prie derybų stalo ir sprendžiama, kaip toliau bus pratęstas apmokėjimas šio sektoriaus darbuotojams už prastovas, kuris akivaizdžiai būtinas atsižvelgiant į situaciją. Ketiname numatyti didelį turizmo sektoriaus paramos fondo finansavimą.

Kalbant apie slidinėjimą, dabartinės taisyklės leidžia ramų slidinėjimo sezoną. Galima slidinėti ir oranžine spalva pažymėtuose regionuose, o tarp skirtingų spalvų regionų nebėra užtvarų.

Todėl nėra prasmės atšaukti užsakymų ar iš vis neberezervuoti, nes operatoriai suteikia kuo daugiau lankstumo. Reikia ieškoti teigiamų žinučių. Negalime sakyti, kad viskas gerai, bet mes išmokome gyventi su COVID-19“, – ramino už turizmą atsakingas ministras Massimo Garavaglia.

„Tai tikrai nepaaiškinama, – piktinosi viešbučių asociacijos prezidentas Bernabò Bocca, – vos prieš dvi dienas ministras M. Garavaglia viešai pasakė, kad Italija šiuo metu yra geriausiai besitvarkanti Europos šalis, dėl šios priežasties jis pakvietė atvykti užsieniečius. O dabar ateina ši priemonė su naujais apribojimais, kurių nėra niekur kitur. Tai – didelė žala.“

Žalieji pasai juodojoje rinkoje

Italijos valdžia taip pat nusprendė trims mėnesiams, iki kovo 31 d., pratęsti nepaprastosios padėties galiojimą. Tiek pat laiko prailgintas ir vadinamojo super žaliojo paso naudojimas. Šio dokumento, kuris išduodamas tik pasiskiepijus ar persirgus, reikalaujama maitinimo įstaigų viduje, muziejuose, sporto klubuose, diskotekose, koncertuose ir kitose lankytinose vietose.

Visgi, ir ši priemonė negali kelti visiško pasitikėjimo. Po didelės Italijos pareigūnų operacijos paaiškėjo, kad net šeši šalies regionų sveikatos apsaugos sistemas pažeidę kibernetiniai sukčiai sugebėjo sukurti tobulai veikiančių žaliųjų pasų falsifikavimo schemą.

Pasak Italijos žiniasklaidos, apie 15 policijos išaiškintų įtariamųjų visoje šalyje įsigudrino generuoti sertifikatus ir parduoti juos „anti-vax“ aktyvistams, neturintiems nė vienos skiepo dozės.

Taip padirbti žalieji pasai be jokių kliūčių praeidavo visas kontrolės sistemas, tol kol valdžios institucijos pastebėjo apgaulę ir panaikino juos iš centrinės žaliųjų pasų platformos. Didelio masto tyrimą pradėjo Neapolio policija, atlikusi daugybę kratų visoje Italijoje.

Teisėsaugos akiratyje atsidūrė ir įtariamų sukčių klientai, nusipirkę tokiu būdu sukurtus padirbtus pasus internete arba „Telegram“ kanaluose. Viena tokį padirbtą žaliąjį pasą įsigijusi medicinos sesuo Italijos žiniasklaidai atskleidė už jį sumokėjusi 250 eurų, o pinigus perdavusi kolegai.

Visgi, jei galima apgauti sistemą, tai viruso – ne. Italijos medikai skaičiuoja, kad Kalėdų laikotarpiu šalyje gali būti fiksuojama 30 tūkst. infekcijos atvejų ir 250 mirčių per dieną.

Tokią prognozę pateikęs Milano universiteto profesorius virusologas Fabrizio Pregliasco pabrėžė, kad dar mažai ištirtas omikron gali pridaryti rimtų bėdų, kurios atitolins taip ilgai laukiamą pandemijos pabaigą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.