Didžiausiame Europos uoste – narkotikų šešėlis: norintys užsidirbti nepaiso jokių pavojų

Augant kokaino kontrabandos per Roterdamo uostą apimčiai, daugėja jaunuolių, kurie kriminalinių gaujų užsakymu paima laivuose, atplaukiančiuose iš Lotynų Amerikos, tarp krovinių paslėptus narkotikus.

Didžiausiame Europoje Roterdamo uoste kiekvieną dieną perkraunama apie 23 tūkstančius krovininių konteinerių.<br>123rf nuotr.
Didžiausiame Europoje Roterdamo uoste kiekvieną dieną perkraunama apie 23 tūkstančius krovininių konteinerių.<br>123rf nuotr.
Didžiausiame Europoje Roterdamo uoste kiekvieną dieną perkraunama apie 23 tūkstančius krovininių konteinerių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Didžiausiame Europoje Roterdamo uoste kiekvieną dieną perkraunama apie 23 tūkstančius krovininių konteinerių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Didžiausiame Europoje Roterdamo uoste kiekvieną dieną perkraunama apie 23 tūkstančius krovininių konteinerių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Didžiausiame Europoje Roterdamo uoste kiekvieną dieną perkraunama apie 23 tūkstančius krovininių konteinerių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 2, 2022, 9:50 PM, atnaujinta Jan 3, 2022, 7:45 AM

Mirgančiame aplinką stebinčios vaizdo kameros ekrane matyti eilė žmonių, kurie tarsi kariuomenės žvalgai atsargiai slenka prie didelio krovinių konteinerio.

Jo turinys – atogrąžų vaisiai iš Kolumbijos – jau nusiųsti pagal adresą, tačiau 12 metrų ilgio geležinėje dėžėje, iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriančioje nuo tūkstančių tokių pat kitų, laikoma dar kažkas.

Konteinerio šaldymo kameroje paslėpta 80 kilogramų kokaino, kurio mažmeninė kaina – 4 milijonai eurų.

Vadina aukso kasykla

Surinkėjų, kaip jie čia vadinami, darbas – paimti narkotikus iš konteinerio ir išnešti iš uosto dokų teritorijos. Tada kokainas keliaus į Amsterdamą, Berlyną ir Londoną.

„Uostas – tikra aukso kasykla! Tai nuostabu! – sušunka vyriškis su kauke ir gobtuvu, vienas olandų žurnalisto Danny Ghoseno laidos „Danny pasaulis“ herojų. – Prie pat namų galima gauti gerus pinigus ir visada yra ką veikti.“

Šie jauni žmonės dirba galingiems nusikaltėlių tinklams.

„Sąlygos būna įvairios, – kalba kaukėtas žmogus. – Vienas bosas sako: štai jums tam tikra suma, pasidalykite tarpusavyje. Kitas sako: pasiimkite dalį narkotikų ir parduokite patys.“

Surinkėjai už kilogramą išnešto kokaino uždirba vidutiniškai 2000 eurų, ir šis nusikalstamas verslas auga pašėlusiu tempu.

„Pirmą kartą atkreipėme į juos dėmesį prieš dvejus metus, – sako Andre Krameris, konteinerius vežėjams nuomojančios įmonės savininkas. – Iš pradžių jie pasirodydavo po vieną ar du, ir tai pasitaikydavo porą kartų per metus. Dabar 10–12 žmonių grupės pasirodo 3–4 kartus per savaitę.“

Surinkėjai veikia vis įmantriau. Kartais jie neišneša kokaino iš dokų, perkrauna į kitą konteinerį, kuris netrukus bus išvežtas sunkvežimiu, – tokią informaciją gaujoms pateikia korumpuoti uosto darbuotojai. Kitąsyk surinkėjai į uostą prasmunka iš anksto, pasislepia ir laukia, kol bus atplukdyta prekių siunta.

„Neseniai aptikome tris tokias slėptuves, – pasakoja A.Krameris. – Surinkėjai jose praleidžia po keletą dienų, ten valgo, geria ir atlieka gamtinius reikalus.

Viduje buvo čiužiniai, tušti vandens buteliai ir maisto pakuočių likučiai.“

Jaunuoliai galėjo uždusti

Sėdėti konteineryje ir laukti, kol bus duotas signalas dirbti, nėra saugu.

Rugsėjo pradžioje devyni vaikinai įstrigo konteineryje, prikrautame rąstų, – užsikirto durys.

„Jei atsidursite uždaroje erdvėje su vaisiais ar mediena, greitai pradėsite dusti, nes tokie kroviniai taip pat vartoja deguonį, – aiškina Roterdamo uosto policijos viršininkas Janas Janse. – Paprastai pažeidėjai iš anksto patikrina, ar spyną galima atrakinti iš vidaus, bet tąsyk kažkas sugedo.“

Dėl to neapdairūs surinkėjai puolė į paniką ir paskambino pagalbos telefonu 112, bet juos išlaisvinti nebuvo taip paprasta.

„Gavome informacijos, kad uždarame konteineryje dėl oro trūkumo ir perkaitimo merdi devyni žmonės. Bet jie negalėjo nurodyti, kur tiksliai yra, o uoste buvo apie šimtą tūkstančių vienodų konteinerių“, – sako J.Janse.

Daugybė policijos pareigūnų, muitininkų, ugniagesių ir medikų keturias valandas ieškojo konkretaus konteinerio ir spėjo laiku. Buvo naudojami net sraigtasparniai.

Dalis išgelbėtųjų dėl kvėpavimo takų pažeidimų atsidūrė ligoninėje.

Roterdamo uosto policijos vadovas J.Janse saugo profesines paslaptis ir neatskleidžia konkrečių metodų, kaip konteinerių jūroje buvo aptikti surinkėjai.

„Pasakysiu tiktai tiek: darėme įvairius gudrius dalykus“, – mįslingai paaiškina pareigūnas.

Bauda – tik simbolinė

2014-aisiais Roterdamo uoste buvo sulaikytos 5 tonos kokaino, o 2020-aisiais – jau 41 tona.

„Šiemet planuojame pasiekti 60 tonų, – sako J.Janse. – Kiekvienais metais pasiekiame naują rekordą. Čia nėra kuo didžiuotis: kad konfiskuojame daug kokaino, tikrai gerai, bet narkotikų prasiskverbia daug daugiau.“

Iš tiesų, ekspertų vertinimais, sulaikyti kvaišalai – tiktai nedidelė dalis to, kas atkeliauja į uostą.

Šių metų rugsėjį per savaitę uoste buvo sulaikyta 110 surinkėjų. Bet jei pažeidėjų nepavyksta sučiupti su kokainu rankose, daugiausia, kas jiems gresia, – 100 eurų bauda už patekimą į uždarą teritoriją. Nemažai surinkėjų eidami į darbą pasiima šią sumą grynaisiais, sumoka vietoje ir ramiai išeina.

„Tokiais atvejais sakome: mes tiesiog vaikščiojome, labai mėgstame apžiūrinėti konteinerius, – pasakoja kaukėtas žmogus. – Ar aš turiu narkotikų ar kokių nors įrankių? Nieko!“

Išsikerojusi korupcija

42 kilometrus palei jūrą besidriekiantis Roterdamo uostas yra didžiausias Europoje. Kasdien čia perkraunama apie 23 tūkst. krovininių konteinerių.

Anot vieno surinkėjo, tokiems kaip jis ir jų bosams savo kėslus padeda įgyvendinti papirkinėjimas.

„Ateikite rytoj ryte ir įsitikinsite, kaip lengva gauti leidimą į uostą, – giriasi jis. – Prieini prie kurio nors darbuotojo, einančio namo po naktinės pamainos, ir sakai: paskolink man savo leidimą iki vakaro – gausi 500 eurų.“

„Negalėtume dirbti be bendrininkų uosto viduje, – atvirauja kaukėtas vyras. – Geriausia, jei tai muitinės pareigūnas. Jis tiesiog gali netikrinti reikiamo konteinerio.

Principingi muitininkai gąsdinami. Jei pareigūnas atsako „ne“, reikia grėsmingu veidu pasakyti: mes žinome, kur gyvena tavo vaikai, ir atsakymą „taip“ išgirsi labai greitai.“

Konteinerius nuomojančios įmonės savininkas A.Krameris patvirtina, kad jo darbuotojai nuolatos išgyvena stresinę situaciją: „Pas žmones ateina į namus ir siūlo, pavyzdžiui, kitą dieną pastatyti konkretų konteinerį arčiau tvoros. Kai kurie dėl tokios įtampos pasiprašo atleidžiami iš darbo.“

Roterdamo prokuroras Hugo Hillenaaras yra prisiklausęs daugybės panašių istorijų.

„Didžioji dalis nusikaltimų mieste vienaip ar kitaip susiję su narkotikais uoste, – sako jis. – Šaudynės vyksta vos ne kiekvieną dieną. Prieš dešimtmetį visa tai į gatves neišsiliedavo. Dabar smurto nuolat daugėja.“

Viena kruviniausių klestinčio narkotikų verslo apraiškų – garsaus tiriamosios žurnalistikos reporterio Peterio de Vrieso nužudymas. Vyras šių metų liepą buvo nušautas Amsterdamo centre, ir tai sukrėtė visą Olandiją.

Taikiklyje – jaunimas

„Nusikalstamos bendruomenės yra labai gerai organizuotos – kiekviena gauja turi bosą, personalą ir verbuotojus“, – sako Nadia Barquioua, jaunimo problemomis užsiimančios organizacijos JOZ įkūrėja.

JOZ vykdo įvairius projektus pietinėje Roterdamo dalyje – vienoje skurdžiausių vietų Nyderlanduose, iš kurios kilę daugiausia kokaino surinkėjų.

Daugiau nei ketvirtadalis tenykščių gyventojų yra jaunesni nei 23 metų, daugiau nei pusė – iš migrantų šeimų.

1960–1970 m. čia apsistojo daug atvykėlių, kuriuos pritraukė darbas uoste. Paskui gerokai į vakarus atsirado krantinių, galinčių priimti milžiniškus konteinerinius laivus, – į tą pusę ir pasislinko uosto verslas, o migrantų rajonas sunyko. Dalis žmonių persikėlė kitur, o likusieji gyvena, kaip kas išmano.

JOZ dirba per vietos mokyklas, klubus ir socialinius centrus, siekia atitraukti jaunimą ir paauglius nuo nusikaltimų.

„Turime jiems parodyti, kad užsidirbti pinigų normaliais būdais yra geriau ir saugiau, o svarbiausia – mieste tam yra galimybių, – sako N.Barquioua. – Paprasčiau iš karto auginti vaikus laimingus, nei vėliau bandyti išgelbėti atstumtuosius.“

Tačiau kol kas vis daugiau jaunų žmonių renkasi kokaino surinkėjo kelią.

„Jų amžius jaunėja, tarp jų jau yra 14–15 metų berniukų“, – teigė prokuroras H.Hillenaaras.

Smurto gali padaugėti

Didžiojoje Britanijoje vartojamas posakis „baltosios Kalėdos“ – kai per šventes iškrinta sniegas, o tai šioje šalyje nutinka retai. Roterdame taip pat buvo kalbama apie „baltąsias Kalėdas“, bet tai neturėjo nieko bendra su sniegu. Švenčių išvakarėse prokuroras turėjo ką pasakyti: „Kiekvieną dieną Roterdame suvartojama 40 tūkst. dozių kokaino, ir už kiekvienos iš jų slypi smurtas, prievarta ir mirtis.“

H.Hillenaaras deda viltis į teisės aktų pakeitimus, kurie įsigalios nuo 2022-ųjų pradžios.

Už neteisėtą buvimą uosto teritorijoje jau grės nebe bauda, o metai laisvės atėmimo. Bet turint omenyje, kiek ten sukasi lengvų pinigų, daugelis netiki, kad tai suveiks.

„Jei atvirai, nemanau, kad apskritai įmanoma visai sustabdyti narkotikų kontrabandą per Roterdamo uostą, – sako verslininkas A.Krameris, nerimaujantis, kad griežtesnės bausmės padidins smurtą. – Iki šiol surinkėjai gana lengvai išsisukdavo, o dabar stengsis bet kokia kaina pasprukti, tad griebsis pistoletų ir peilių. Nenorėčiau, kad mūsų terminalai virstų Laukiniais Vakarais.“

Galbūt kalėjimo grėsmė sulaikys kai kuriuos jaunuolius, bet kiti vis tiek susivilios didelėmis, jų supratimu, pinigų sumomis.

Kokaino surinkėjai žino, kad kol Europoje vartojami narkotikai, be pajamų jie neliks.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.