Privalomą vakcinaciją įvedusi Italijos valdžia supykdė ne tik skiepų kritikus

Be skiepų – jokių pramogų, varžybų, restoranų, net viešojo transporto. Su sparčiai plintančia omikron atmaina kovojanti Italija dar stipriau suvaržė imuniteto koronavirusui neturinčių asmenų gyvenimą.

Žaibiškai daugėjant užsikrėtimų koronavirusu Italijoje įvestas privalomas vyresnių nei 50 metų asmenų skiepijimas.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Žaibiškai daugėjant užsikrėtimų koronavirusu Italijoje įvestas privalomas vyresnių nei 50 metų asmenų skiepijimas.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Žaibiškai daugėjant užsikrėtimų koronavirusu Italijoje įvestas privalomas vyresnių nei 50 metų asmenų skiepijimas.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
Žaibiškai daugėjant užsikrėtimų koronavirusu Italijoje įvestas privalomas vyresnių nei 50 metų asmenų skiepijimas.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Italija

2022-01-16 21:39, atnaujinta 2022-01-17 08:39

Griežčiausia priemonė, kurios ėmėsi Italijos vyriausybė, – visiems, sulaukusiems 50 metų, ir vyresniems įvestas privalomas skiepijimas.

Tiesa, šis sprendimas sulaukė daug kritikos dėl jo nesilaikantiems numatytų menkų sankcijų. Vis dėlto šalies premjeras Mario Draghi pabrėžė, kad taip tikimasi sumažinti nevakcinuotų žmonių skaičių.

Jie labiausiai kalti dėl pastaraisiais mėnesiais augančio spaudimo ligoninėms – didžioji dalis pacientų intensyviosios terapijos skyriuose yra neskiepyti.

Atsisako net gydymo

Medikai įspėja, kad šalyje plinta ir kita daug nerimo kelianti tendencija, kai sąmokslo teorijomis patikėję pandemijos neigėjai atsisako ne tik skiepų, bet ir gyvybiškai svarbaus gydymo, taip dažnai pralaimėdami kovą su klastinga liga.

Italijos žiniasklaidoje jau pasirodė ne viena dramatiška istorija, kai medikai nebegalėjo išgelbėti komplikacijų patyrusių ir pagalbą griežtai atstūmusių pacientų.

Vienas tokių – 48 metų Alessandro Moresas iš Venecijos.

Aktyvus skiepų priešininkas į ligoninę atsivežė paties pasirašytus dokumentus, kuriais uždraudė medikams prijungti jį prie dirbtinio kvėpavimo aparato. Nepadėjo net vaikų vaizdo skambučiai su prašymais leisti medikams atlikti savo darbą.

„Aš vis tiek pasveiksiu“, – užtikrintai sakė italas reanimacijos skyriaus gydytojams, kai jie norėjo intubuoti sunkų kvėpavimo sutrikimą patyrusį pacientą.

Vyras apsigalvojo tik tada, kai situacija jau buvo be išeities.

„Man paskambino iš ligoninės apie 23 val. ir pasakė, kad tėvas atsisako būti intubuojamas. Bandžiau ištraukti paskutinę kortą, maldavau, verkiau jo akivaizdoje. Kaip ir du mano broliai, buvę šalia manęs. O jis vis kartojo, kad mes greitai pasimatysime, tarsi norėdamas kuo greičiau nutraukti pokalbį. Vėliau, apie 3 val. nakties, man buvo pranešta, kad jis mirė“, – dienraščiui „La Repubblica“ pasakojo tėvą praradęs sūnus Niccolo.

Medikams – skausminga

Italijos medikai pažymi, kad per ilgą nesibaigiančios pandemijos laikotarpį intensyviosios terapijos skyrių pacientų paveikslas gerokai pasikeitė. Dabar šiuose skyriuose daugiausia gydomi tie, kurie šventai tikėjo išvengsiantys koronaviruso komplikacijų.

„Septyni iš dešimties yra vadinamieji antivakseriai, iš jų maždaug pusė – ir koronaviruso neigėjai, todėl jie ne tik neigia vakciną, bet ir patį COVID-19 egzistavimą ir gydymo naudingumą. Atvyksta į ligoninę labai sunkios būklės po kelių savaičių, praleistų be gydymo ar po pseudogydymo. Ir jie dažnai atsisako sveikatą gelbėjančių procedūrų.

Todėl į intensyviosios terapijos skyrių atvykstančių COVID-19 pacientų išgyvenamumas, palyginti su situacija prieš kelis mėnesius, mažėja, – sakė Italijos anesteziologų ir reanimatologų draugijos prezidentas Antonino Giarratano. – Kai turi kelias minutes intubuoti pacientą, pasirinkimas, ar duoti jam pasirašyti sutikimą, ar gelbėti jo gyvybę, dažnai gali būti lemtingas.“

Italijos anesteziologų ir reanimatologų draugijos duomenimis, COVID-19 skyriuose pasitaiko vis daugiau tokių sunkios klinikinės būklės pacientų, kurie ne tiktai atsisako būti prijungti prie dirbtinio kvėpavimo aparatų, bet kartais nesutinka net leisti pastatyti įprastų lašelinių.

„Anksčiau taip niekada nebuvo, kad tektų hospitalizuoti asmenis, kurie, žinodami, kad jiems gali sustoti širdis, atsisakytų mechaninės ventiliacijos, hemodializės arba kitų gyvybiškai svarbių procedūrų. Dabar kai kuriais atvejais žmonės net nepriima lašinamos gliukozės arba deguonies kaukės, nes aiškina nežinantys, kas ten yra“, – sakė A.Giarratano.

Intensyviosios terapijos skyriuose dirbantys medikai įspėja, kad dėl to atmosfera ligoninėse tampa vis labiau įtempta, nes perdegusiam personalui tenka kovoti ne tik su virusu ir augančiu darbo krūviu, bet ir su psichologiniu spaudimu.

Prievarta gydyti pacientų Italijoje negalima, bet profesinė etika medikus įpareigoja išaiškinti jiems gydymo naudingumą. Nors pacientų valia turi būti gerbiama, gydytojai sako negalintys leisti intensyviosios terapijos skyriuose atsidūrusiems koronaviruso neigėjams tiesiog mirti.

Todėl Anesteziologų ir reanimatologų draugijos išplatintame oficialiame dokumente nurodoma rūpintis ir tokiais protestuojančiais ligoniais.

„Kai žmonės, priklausantys vadinamajam neigimo arba antivakserių pasauliui, atmeta gyvybę palaikantį gydymą, intensyviosios terapijos skyrių gydytojai ir slaugytojai išgyvena sunkų ir skausmingą momentą, nes kasdien pasiaukojamai dirba savo darbą gydydami pacientus, stengdamiesi suteikti jiems galimybę išgyti ir gyventi visavertį gyvenimą.

Tačiau pagarbus ir neteisiantis požiūris neturėtų dingti. Kad ir kokios sunkios ir varginančios būtų aplinkybės, po pakartotinio užsispyrusio paciento atsisakymo gydytis jis neturėtų būti apleistas. Priešingai, jam visada turi būti užtikrinta tinkama priežiūra“, – rašoma Reanimatologų draugijos dokumente.

Vyriausybė nenusileidžia

Įtikinti nepasiskiepijusius bando ne tik medikai, bet ir Italijos valdžia. Užsikrėtimų koronavirusu skaičiams gerinant naujus antirekordus šalies vyriausybė nusprendė įvesti vadinamąjį nepasiskiepijusiųjų karantiną.

Nuo sausio 10 d. Italijoje beveik visur reikalaujama vadinamojo superžaliojo paso, kuris išduodamas tik turintiems imunitetą koronavirusui, – po vakcinacijos arba persirgus.

Tai reiškia, kad tiek beveik 6 milijonams vis dar nepaskiepytų italų, tiek be vakcinos atvykstantiems turistams teks gyventi be daugybės įprastų dalykų.

Tokie asmenys turės judėti pėsčiomis arba naudotis privačiomis transporto priemonėmis, nes minėto dokumento bus reikalaujama net viešajame transporte.

Teatrai, kino salės, muziejai, sporto klubai, restoranai viduje ir lauke, kalnų keltuvai, SPA centrai, viešbučiai taip pat bus atviri tik paskiepytiems ar persirgusiems COVID-19. Kiti galės gauti tik būtinąsias paslaugas.

Griežtas priemones pristatęs premjeras M.Draghi pripažino, kad taip siekiama išlaikyti atvirą ekonomiką ir sumažinti nepasiskiepijusiųjų skaičių. Jis pabrėžė, kad, nepaisant naujų užsikrėtimų rekordų, situacija labiausiai nuo koronavirusu nukentėjusioje Europos šalyje yra kur kas geresnė negu pernai, nes verslai ir mokyklos liko atidaryti, o ekonomika augo net 6 proc.

„Naujausias dekretas yra žingsnis į priekį. Mes pasiekėme absoliučiai reikšmingą procentą – pirmadienio ryto duomenimis, daugiau kaip 89 proc. vyresnių nei 12 metų asmenų buvo paskiepyti bent viena doze.

Tai reiškia, kad šiek tiek daugiau negu 10 proc. lieka visiškai neskiepyti. Bet jie užima du trečdalius vietų intensyviosios terapijos skyriuose ir net 50 proc. vietų medicinos įstaigose.

Vyriausybės tikslas – sumažinti nevakcinuotų asmenų skaičių, kad būtų sumažintas spaudimas ligoninėms“, – kalbėjo M.Draghi ir leido suprasti, kad reikalavimams atšaukti žaliojo paso galiojimą valdžia kol kas nenusileis.

Skiepas tapo privalomas

Jau anksčiau įvedusi privalomą vakcinavimą nuo koronaviruso tam tikrų profesijų atstovams Italijos valdžia ėmėsi dar griežtesnės priemonės – skiepytis privalės visi šalies gyventojai, sulaukę 50 metų.

Iki vasario 1-osios leista pateikti gydytojų pažymas tiems, kurie vakcinuotis negali dėl sveikatos problemų. Vėliau nepasiskiepiję sulauks finansinių sankcijų.

Iš pradžių bus skiriama vienkartinė 100 eurų bauda. Nuo vasario vidurio 50 metų ir vyresni dirbantieji rizikuos prarasti nuo 600 iki 1500 eurų, jeigu be vadinamojo superžaliojo paso įklius darbe.

„Šį sprendimą priėmėme remdamiesi duomenimis, kurie rodo, kad vyresniems nei 50 metų asmenims kyla didesnė komplikacijų grėsmė. Dabartinė koronaviruso cirkuliacija vėl daro spaudimą mūsų ligoninėms, ypač dėl to, kad yra pavojinga nevakcinuotiems gyventojams“, – pasirinktos amžiaus ribos motyvus aiškino Italijos premjeras.

„Italijoje nepaskiepyta apie 10 proc. žmonių, tačiau jie užima du trečdalius vietų intensyviosios terapijos skyriuose ir pusę lovų medicinos įstaigose.

Jeigu norime sumažinti spaudimą ligoninėms, išgelbėti žmonių gyvybę ir paskatinti šalies atsigavimą, turime sumažinti nepasiskiepijusiųjų skaičių“, – premjerui antrino sveikatos apsaugos ministras Roberto Speranza.

Vis dėlto baudos sulaukė griežtos kritikos ir net pajuokos, ypač iš medikų virusologų. Jie negalėjo patikėti priimtu sprendimu ir ironizavo, kad daug žadėjusi valdžia nuo tragedijos perėjo prie neapolietiškos komedijos, įvesdama simbolines baudas, kurios greičiausiai realaus rezultato neduos.

„Sankcijos juokingos. Žmonės išleidžia daugiau, jei nutempiamas draudžiamoje vietoje paliktas automobilis. Antivakseriai gali tiesiog atsakyti: aš jums sumoku, ir labanaktis.

Bet svarbiausia, kad tai nenaudinga priemonė, skirta 1,2 milijono nesiskiepijusių 50-mečių ir vyresnių žmonių, iš jų mažiausiai 300–400 tūkst. bus mediciniškai atleisti nuo vakcinos. Tai tas pat, kas manyti, kad įpylę stiklinę vandens galėsite pakelti ežero lygį“, – kritikos negailėjo žinomas virusologas Andrea Crisanti.

„100 eurų bauda yra tik vienas iš įpareigojimų skiepytis aspektų. Tai, kaip sakė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, būdas užknisti antivakserius, įvedant draudimus daugelyje situacijų, kad prievolės jie galiausiai nuspręstų laikytis“, – sprendimą gynė Milano ligoninės virusologas ir medicinos direktorius Fabrizio Pregliasco.

„Tai ne dekretas dėl vakcinacijos prievolės, o tikras pasityčiojimas iš tų, kurie pasiskiepijo. Tik pagalvokite: tris skiepo dozes gavęs asmuo, per šventes nuėjęs į prekybos centrą apsipirkti be kaukės, gavo 400 eurų baudą, o, tarkime, 70-metis nepaskiepytas sumokės vos 100 eurų.

Valdžia būtų padariusi geresnį įspūdį, jei nieko nebūtų dariusi. Akivaizdu, kad šis nutarimas, kuriame trūksta sveiko proto, atsirado dėl politinių sumetimų“, – piktinosi Genujos Šv.Martyno ligoninės Infekcinių ligų klinikos direktorius Matteo Bassetti, kuriam dėl antivakserių grasinimų paskirta valstybės apsauga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.