Buvusio kanclerio ištikimybę V. Putinui jau numalšino karas: teko atsisakyti milijonų

78 metų Gerhardas Schröderis atsisako pasmerkti karą Ukrainoje ir sunkiai nutraukia ryšius su Rusijos kompanijomis. Vokietijos parlamentas šią savaitę panaikino buvusiam kancleriui suteiktą valstybinę privilegiją – jo biuras Bundestage yra uždaromas.

V. Putinas ir tuometinis Vokietijos kancleris Gerhardas Schroderis.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir tuometinis Vokietijos kancleris Gerhardas Schroderis.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
G.Schröderis ir V.Putinas susibičiuliavo daugiau kaip prieš du dešimtmečius. Netrukus Vokietijos politikas ėmė garsėti kaip Rusijos interesų atstovas.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
G.Schröderis ir V.Putinas susibičiuliavo daugiau kaip prieš du dešimtmečius. Netrukus Vokietijos politikas ėmė garsėti kaip Rusijos interesų atstovas.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Buvęs Vokietijos kancleris Gehardas Schroederis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs Vokietijos kancleris Gehardas Schroederis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas pasirūpino, kad G.Schröderis turėtų gerai apmokamas pareigas.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinas pasirūpino, kad G.Schröderis turėtų gerai apmokamas pareigas.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
G.Schröderiui vedybos su So-yeon Kim – jau penktosios. Ilgiausiai jo santuoka truko 18 metų, trumpiausiai – ketverius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
G.Schröderiui vedybos su So-yeon Kim – jau penktosios. Ilgiausiai jo santuoka truko 18 metų, trumpiausiai – ketverius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-05-22 21:54, atnaujinta 2022-05-23 13:29

Vyras, kuris 1998-aisiais tapęs kancleriu pažadino Vokietiją po 16 metų trukusio pirmtako Helmuto Kohlio valdymo, apsaugojo nuo dalyvavimo Irako kare, pasirūpino, kad homoseksualai galėtų tuoktis, nudžiugino vokiečius ekonomikos pakilimu, švietimo biudžeto papildymu, dabar daugeliui jo tėvynainių ir bendražygių tapo nacionaline gėda.

Politinis lobistas G.Schröderis – artimas Vladimiro Putino bičiulis – ne tik priima amoralius pasiūlymus iš Rusijos valstybinių energetikos koncernų, bet jais dar ir didžiuojasi.

„Koalicinės parlamento frakcijos padarė išvadas dėl G.Schröderio elgesio atsižvelgdamos į Rusijos įsiveržimą į Ukrainą“, – nusprendė Bundestagas, sustabdęs buvusio kanclerio biuro darbą, kuris mokesčių mokėtojams kainuoja 400 tūkstančių eurų per metus.

„Buvę aukšto lygio pareigūnai, kurie aiškiai yra nusikaltėlių vyriausybių pusėje, valstybės paramos negali tikėtis“, – pareiškė Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris.

Kanclerio Olafo Scholzo atstovaujama Socialdemokratų partija irgi raginama pašalinti savo buvusį lyderį.

Vakar Rusijos naftos koncernas „Rosneft“ pranešė, kad vis dėlto G.Schröderis paliks jos direktorių tarybą po visuomenės spaudimo.

Provokacijos įsikūnijimas

Rusijos karo prieš Ukrainą metu sąžiningas politikas jau anksčiau būtų pademonstravęs, kaip pridera elgtis buvusiam valstybės vadovui.

G.Schröderis, dažnai vadinamas Rusijos prezidentą suprantančiu žmogumi („Putin-Versteher“), galėtų padaryti kur kas daugiau siekiant taikos.

Tačiau ką darė buvęs kancleris? Šliūkštelėjo alyvos į ugnį.

Jis nesmerkė ir net palaikė Rusiją norėdamas darkart sau įrodyti, kad nė kiek neabejoja dėl savo galios.

Vis dėlto panašu, kad G.Schröderis gina tik save ir savo veiklą. Tai reiškia – Kremlių, kuris finansuoja jo gražų gyvenimą.

Vokietijos kancleris O.Scholzas, kuris per G.Schröderio vyriausybės vadovavimą dvejus metus (2002–2004 m.) dirbo Socialdemokratų partijos generaliniu sekretoriumi, jo pavardės daugiau nemini.

Vienas dabartinių Vokietijos socialdemokratų partijos vadovų Larsas Klingbeilis, buvęs G.Schröderio bendradarbis, ragina jį „apsiraminti“.

Daugelis nusivylė G.Schröderiu, nuo jo nusisuko net artimiausi bendražygiai. Buvęs septintasis Vokietijos kancleris – provokacijos įsikūnijimas. Tačiau politikos veteranas nesupranta dėl jo kilusio pasipiktinimo: „Tai yra mano gyvenimas, ne jūsų.“

Taip, ir jis nusivylęs. Teisingiau sakant, veikiau dėl suvokimo, kad negali tikėtis dėkingumo. Nei savo partijos, nei tėvynainių.

G.Schröderis ne kartą šaipėsi, kad tiktai dėl jo daugelis partijos kolegų tapo tuo, kuo yra dabar. O.Scholzas – kancleriu, L.Klingbeilis – vienu iš Socialdemokratų partijos pirmininkų, Frankas Walteris Steinmeieris – prezidentu, kiti – ministrais.

Mėgavosi savo galiomis

G.Schröderis nusivylęs, nes jau pamiršta, kad tik dėl jo gerų santykių su autoritariniais prezidentais, kaip antai Recepu Tayyipu Erdoganu, iš Turkijos kalėjimo buvo paleistas Vokietijos žmogaus teisių aktyvistas, dokumentinių filmų kūrėjas Peteris Steudtneris, taip pat du žurnalistai – turkas Denizas Yucelas ir kurdas Mesale Tolu.

Tai buvo įmanoma, nes Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas kaip garbės svečias sėdėjo prie 65-ąjį gimtadienį švenčiančio G.Schröderio stalo.

O anksčiau 60-mečio proga buvo atvykęs V.Putinas su 40 asmenų kazokų choru, kurie Hanoverio „Theater am Aegi“ scenoje atliko populiarią Žemutinės Saksonijos dainą. Įspūdinga!

Bet kitą dieną G.Schröderio saugumo tarnyba sužinojo, kad keletas tvirtų kazokų buvo nutverti vagiantys „Karstadt“ prekybos centre. Viskas buvo sutvarkyta. Tai įvyko 2004-ųjų balandį. Gyvenimas klostėsi gerai. Tada G.Schröderis buvo Vokietijos kancleris.

Tų metų vasarą G.Schröderis su žmona Doris Kopf įsivaikino mergaitę Viktorią iš Sankt Peterburgo vaikų namų. 2006-aisiais – berniuką Gregorą.

Kartais visi ilsėdavosi V.Putino jachtoje, kuri plaukiojo po Juodąją jūrą. Prancūzijos prezidentas Jacques’as Chiracas buvo vakarėlio svečias, kai staiga dingo mažoji Schröderių duktė ir visiems teko jos ieškoti. Kilo toks šurmulys! Pasirodo, kad ji buvo tik pasislėpusi vienoje kajučių.

Smūgis buvo netikėtas

G.Schröderis tikrai nesitikėjo, kad 2005-ųjų rudenį nebus perrinktas.

Pralaimėjimą rinkimuose į Vokietijos kanclerio postą jis laikė savo gyvenimo katastrofa.

Politiko įsitikinimu, tai reiškė atimti iš jo didžiausią meilę – jo tautos meilę. Jis nesitikėjo ir pasipiktinimo bangos, užliejusios prasidėjus naujam gyvenimui.

Jau rinkimų naktį G.Schröderio patikėtiniai dalijo patarimus, kas jį galėtų paguosti praradus kanclerio postą. Verslo kursai anglų kalba? Gal tapybos pamokos Toskanoje?

Pradžioje jis tikrai norėjo išlikti toks pat gerbiamas politikas kaip buvęs kancleris, socialdemokratas Helmutas Schmidtas. Bet veikiausiai G.Schröderį persekiojo baimė nuskursti.

Jis nuo jaunų dienų pats užsidirbdavo pragyvenimui. Dar būdamas paauglys pažadėjo motinai, kuri dirbo valytoja, kad vieną dieną prie jos namų privažiuos „Mercedes“ ir nusiveš ją į prabangų restoraną vakarieniauti.

1990-aisiais tapęs Žemutinės Saksonijos premjeru G.Schröderis savo pažadą įvykdė. Motinos 80-mečio proga surengė nuostabią šventę ir atvažiavo jos pasiimti prabangiu sidabriniu limuzinu. Tiesa, tarnybiniu.

Nugrimzti į užmarštį, kai kadaise iš vargano vaikystės būsto persikėlė į kambarius su židiniais ir valdžios rūmus?

Ar turėtų baigtis kelionės po pasaulį, valstybiniai priėmimai, svarbių asmenų draugijos? Lyg nebūtų buvę metų prieš viską pakeitusią 2005-ųjų rinkimų naktį, per kurią Angela Merkel atėmė iš jo rankų valdžią.

V.Putino skambutis

Vieną popietę G.Schröderiui į jo namus Hanoveryje paskambino V.Putinas. Rusijos prezidentas sakė norįs gabiausio asmens dirbti dujotiekio bendrovėje „Nord Stream“ – konsorciume, kurio 51 proc. akcijų priklausė didžiausiai pasaulio gamtinių dujų tiekėjai iš Rusijos „Gazprom“.

G.Schröderis tapo „Gazprom“ stebėtojų tarybos pirmininku, jam paskirtas 250 tūkst. eurų metinis atlyginimas.

Rusijos žiniasklaida, gindama V.Putino bičiulį nuo kritikos parsidavus, rašė, kad už tokią menką sumą neįmanoma papirkti net eilinio Rusijos Dūmos deputato.

Buvęs Vokietijos kancleris nesuprato, kad pasielgė neišmintingai. „Šaunus tas vaikinas Vladimiras, mano draugas!“ – nuolat kartojo G.Schröderis.

Draugas? Ilgai stebint G.Schröderį galima suprasti, kaip greitai jis keičia draugus. Be paaiškinimo – paprastai.

„Knyga užversta“, – taip trumpai jis pranešė savo advokatui iš Hanoverio, draugu vadintam Gotzui von Frombergui.

Geriausius G.Schröderio bičiulius pakeitė milijardieriai, vokiečių verslininkai Carstenas Maschmeyeris, Berndas Freieris ar Matthias Warnigas, buvęs „Stasi“ (Rytų Vokietijos saugumo tarnyba) karininkas, turėjęs Arthuro slapyvardį. M.Warnigas – prieštaringai vertinamo, dabar jau įšaldyto dujotiekio „Nord Stream 2“ vykdomasis direktorius ir, žinoma, V.Putino bičiulis.

Visi naujieji draugai – privačių lėktuvų, kuriais G.Schröderis gali naudotis, savininkai.

Kai kurie buvę kanclerio bičiuliai stebisi, kaip jis, vaizdžiai sakant, nepaisydamas jokių situacijų, liko ištikimas Vladimirui, o šis – Gerhardui.

Atrodo, juos sieja abipusio vertinimo ryšys, taip sakant – dvigubas narcisizmas.

„G.Schröderis – nepriklausomas ekspertas ir garbingas vyras“, – neseniai aiškino Rusijos prezidentas Maskvoje.

Sunkumai užgrūdino

Draugai? Tai jau G.Schröderio vaikystėje buvo sunki tema. Kartą jis aiškino, kad paprasti žmonės dvokia, jeigu kilę iš apačios. Iš tos apačios, iš kurios jis pats kilęs.

Gimtajame Verene (dabar Blombergo miesto dalis) su vyresniąja seserimi, trimis mažesniais broliais ir seserimis iš motinos Erikos antrosios santuokos būsimasis kancleris glaudėsi suteiktame laikiname būste. G.Schröderio šeima buvo tarp skurdžiausių.

Gerhardas nuolat girdėjo tuberkulioze sergančio patėvio šniokštimą. Jo paties tėvas, vilkėdamas vermachto uniformą, per Antrąjį pasaulinį karą žuvo Rumunijoje.

Dvasios stiprybę, kai iš sporto aikštės grįžęs dažnai guldavo alkanas ir atsikeldavo vėl geros nuotaikos, jis paveldėjo iš savo motinos. Jai teko vienai rūpintis penkiais vaikais.

Šeimai trūko maisto, padorių drabužių, net negalėjo būti kalbos apie pramogas. Dėl to Gerhardo vengė bendraamžiai.

„Eik į mokyklą“, – sakė motina. Daugiau nurodymų nebuvo.

Šeimos būstas buvo pernelyg mažas moralinėms Gerhardo vertybėms ugdyti. Su juo nekart kalbėjo protestantų pastorius, kuris buvo atsakingas už tokius kaip G.Schröderis.

Gerhardui teko ilgai laukti, kol geriau kvepiantys leido jam kartu žaisti aikštėje. Su sportu atėjo pagarba.

Kažkada G.Schröderio patirtas atstūmimas, jausmas, kai jautiesi paliktas vienui vienas, bet kokią nuoskaudą pavertė iššūkiu, o skausmą – drąsa. Nuo to laiko jis žengė pirmyn per gyvenimą.

Tapo labai artimi

Varginantys sąžinės klausimai? Tokių veikiausiai nebuvo.

Bet ir G.Schröderis gali jausti iš apačios kilusio žmogaus kvapą. Jo biografija panaši į buvusio JAV prezidento Billo Clintono. Pastarojo tėvas, keliaujantis pardavėjas, žuvo avarijoje iki sūnaus gimimo likus keturiems mėnesiams, o motina vėl susituokė, kai jam buvo ketveri.

Tokia ir V.Putino, darbininko vaiko iš Leningrado „komunalkos“, biografija. 20 kv. m šeimai, bendra virtuvė ir tualetas su kaimynais.

Vladimiras ir Gerhardas suartėjo 2000-aisiais per naujojo Rusijos prezidento vizitą Vokietijoje. Kelionė Elbės upe prie Dresdeno, elegantiški pietūs, pasipuošusios sutuoktinės. G.Schröderis galėjo su V.Putinu kalbėti vokiškai. Ačiū Dievui, nes su sėdinčiais prie stalo vertėjais nebūna pakilios nuotaikos.

Tuo metu atrodė, kad šis dar lieknas ir drovus rusas žavisi savimi pasitikinčiu, šiurkščiu vokiečiu, net jį pamėgdžioja.

Per Rusijos prezidento apsilankymą kanclerio G.Schröderio viloje Berlyne jie atsisveikindami pirmą kartą apsikabino.

Paskui G.Schröderis gavo kvietimą į stačiatikių Kalėdų šventę, į V.Putino vilą. Jie sėdėjo prie prabangiai padengtų stalų šviečiant įspūdingiems šviestuvams.

Rusijos prezidento dukterys ir kanclerio duktė giedojo Kalėdų giesmes, buvo dalijamos dovanos. Medžioklinis šautuvas – Gerhardui, jo žmonai Doris – kailiniai, pasivažinėjamai rogėmis. Ir visa tai įamžinta nuotraukose.

Vakare Rusijos prezidentas ir Vokietijos kancleris patraukė į pirtį. Akivaizdu, kad tai būtina vokiečių ir rusų vadovų susitikimų dalis. H.Kohlis ir Borisas Jelcinas taip pat lankėsi pirtyje.

Vienu metu abiejų vyrų sutuoktinės pastebėjo, kad atvyko ugniagesių komanda. Degė pirtis, V.Putinas ir G.Schröderis bėgo iš liepsnų apimto statinio. Vėliau sužavėtas Rusijos prezidentas pasakojo: „Bet tą akimirką Gerhardas dar išgėrė savo alų.“

Įsikibęs laikosi kėdės

V.Putinas negeria ne tik pirtyje, bet jis iškart patiko G.Schröderiui. Juk per susitikimą 8 metais už jį jaunesnis Rusijos prezidentas apipylė klausimais: „Gerhardai, ką manai apie tai, o ką apie tai?“ Homoseksualus, elgesį su kritikais, vokiečių vienybę, ekonomiką, Ameriką.

Vokietijos kancleris galėjo susidaryti įspūdį, jog V.Putinas siekia atitirpdyti savo tvirtai „įšalusią šalį“. Ne, ją veikiau iš esmės pakeisti ir tam tikslui pasitelkė kanclerį kaip šio plano įgyvendintoją. Kas šiuo atveju nesijaustų pamalonintas? Kodėl taip mąstantis žmogus negali būti demokratas? Ir pirmiausia kodėl jis, G.Schröderis, neturėtų V.Putinui padėti?

„Priartėjimas lemia pokytį“, – taip jau elgėsi didieji Vokietijos socialdemokratų partijos veikėjai.

Priartėjimo strategijos G.Schröderis laikosi iki šiol. Tik pokyčio nebeliko. 2014-ųjų pavasarį Rusija aneksavo Krymo pusiasalį.

2017-aisiais G.Schröderis tapo nepriklausomu valstybinės rusų naftos milžinės „Rosneft“ valdybos nariu, o vėliau – ir direktorių tarybos pirmininku. Jis taip pat buvo vienas projekto „Nord Stream 2“ vadovų.

Vasario 24-ąją Rusijai užpuolus Ukrainą G.Schröderis kovo mėnesį apsilankė Maskvoje.

Su oficialia Vokietijos valdžia nederinto vizito metu, kaip teigta, jis mėgino įtikinti V.Putiną baigti įsiveržimą. Akivaizdu – jei ir bandė, vis tiek neįtikino.

Siaučiant karui „Rosneft“ – kaip ir daugybei kitų Kremliaus kontroliuojamų bendrovių – Vakarai pritaikė sankcijas. Tačiau G.Schröderiui tai buvo nė motais – jis liko poste iki pat vakar.

Buvęs kancleris aiškino pasitrauksiąs iš „Rosneft“ tik tuo atveju, jei Maskva nutrauks naftos ir dujų tiekimą Europai. „To nebus,“ – buvo įsitikinęs G.Schröderis, kuris iš Rusijos energetikos įmonių vien per pastaruosius metus gavo apie 1 mln. eurų.

Nors vakar „Rosneft“ paskelbė apie G.Schröderio pasitraukimą, jis toliau lieka kandidatas į Rusijos dujų milžino „Gazprom“ direktorių valdybos narius.

Kol kas Kremlius šio pasiūlymo neatšaukė: „Gazprom“ akcininkai balsuos birželį.

Penkios santuokos

4, 12, 13, 18 – po tiek metų truko ankstesnės G.Schröderio santuokos.

Evą Schubach jis buvo vedęs 1968–1972 m., Anne Taschenmacher – 1972–1984 m., Hiltrud Hampel – 1984–1997 m., Doris Kopf – 1997–2015 m., nors oficialus pastarosios santuokos nutraukimas užtruko iki 2018 m.

Dėl ketverių vedybų G.Schröderis imtas vadinti „Audi Man“ („Audi“ vyru), nes šių automobilių simbolis yra keturi žiedai. Bet dabar buvusiam kancleriui labiau tinka jau kita pravardė – Žiedų Valdovas, nes 2018 m. jis susituokė su 25 metais jaunesne korėjiete vertėja So-yeon Kim.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.