Siunčia žinią vyresniems žmonėms: praturtėti niekada nevėlu, reikia tik ryžto

Paplitęs įsitikinimas, kad praturtėti ir padaryti karjerą gali tik jauni ir vidutinio amžiaus žmonės. Bet psichologai teigia: vyresni irgi turi privalumų, svarbu ryžtas.

Paplitęs įsitikinimas, kad praturtėti ir padaryti karjerą gali tik jauni ir vidutinio amžiaus žmonės. Bet psichologai teigia: vyresni irgi turi privalumų, svarbu ryžtas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Paplitęs įsitikinimas, kad praturtėti ir padaryti karjerą gali tik jauni ir vidutinio amžiaus žmonės. Bet psichologai teigia: vyresni irgi turi privalumų, svarbu ryžtas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Jei jaučiate, kad galite, jei užuodžiate subrendusią idėją, – imkitės veiksmų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Jei jaučiate, kad galite, jei užuodžiate subrendusią idėją, – imkitės veiksmų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 16, 2022, 12:28 PM

Iš tiesų, kai esi kupinas energijos, atviras žinioms ir visas gyvenimas dar prieš akis, stengiesi kuo labiau įsitvirtinti ir kuo geriau apsirūpinti.

O ar galima viską pradėti sulaukus 50 metų, kai žmogus subrendęs ir atrodo, kad Rubikonas jau peržengtas, nuo kalno pradedama leistis žemyn ir apskritai traukinys nuvažiavęs.

Kaip juokaujama: niekada negyvenai turtingai – nėra čia ko ir pradėti.

Tačiau gyvenimas turtingesnis už bet kokią vaizduotę ir daugybė istorijų įrodo, kad nieko nėra neįmanoma. Psichologai išnagrinėjo kelis atvejus, kai žmonės po 50-mečio sulaukė stulbinančios sėkmės finansų srityje, ir išvedė tam tikrą dėsnį.

Pradžia – ne nuo nulio

Įkvepiančios greito praturtėjimo istorijos turi vieną bendrą bruožą. Visi žmonės, kuriems pavyko užsidirbti po pusšimčio metų jubiliejaus, turėjo savąjį „starto šansą“.

Japonas Taikichiro Mori buvo universiteto dėstytojas. Po daugelio metų atsidavimo mokslui, perkopęs 50-metį, jis nėrė į nekilnojamojo turto vandenis ir tapo milijardieriumi.

Tačiau susidomėjimas nekilnojamuoju turtu neatsirado iš niekur – kaip tėvo palikimas jam atiteko pora nuomojamų pastatų Tokijuje.

Natūralu, kad po dėstytojavimo pradėti sukti nekilnojamojo turto sandorius – staigus likimo posūkis, vis dėlto reikia turėti galvoje, kad prie šio posūkio stovėjo ženklas.

Būdama 75 metų Ingeborg Mootz ėmė bandyti laimę akcijų biržoje ir sugebėjo padidinti savo turtą iki milijono eurų.

Tačiau šioje nuostabioje istorijoje yra viena detalė – po vyro mirties ji paveldėjo akcijas. Taip, jų vertė nebuvo kosminė, bet vis tiek geriau negu nieko.

Sumaniai tvarkydamasi su gautais vertybiniais popieriais intuityvi moteris pasiekė kvapą gniaužiančią sėkmę, lyginant su ankstesne jos padėtimi.

Raymondas Krocas uždirbo 600 mln. dolerių peržengęs 50-metį, kai nusipirko „McDonald’s“ greitojo maisto restoranų franšizę iš brolių McDonaldų. Bet ant kortos jis statė viską – ir sukauptas santaupas, ir nuosavą namą.

Ši istorija gražiai nupasakota vaidybiniame filme „Įkūrėjas“ – ieškantiems sėkmės verta pažiūrėti, ji labai pamokanti.

Apibendrinant galima pasakyti, kad dideli pinigai staiga po 50-mečio nebuvo uždirbti „iš nieko“.

Istorijoje yra daug pavyzdžių, kai būsimieji milijardieriai pradėjo verslą nuo vieno nušiurusio dolerio, tačiau tikrai būdami gerokai jaunesni.

Verta pažvelgti į save

Faktas, kad ne visi susikrauna kapitalą, kuriuo galima rizikuoti, o dar rečiau kam atitenka solidus palikimas.

Tačiau psichologai mano, kad yra tam tikra kategorija žmonių, kuriems gali pasisekti.

Juos vienija esminis veiksnys – jie turi ką parduoti, tačiau dar nežino ir net negalvoja, kad tai galima paversti pinigais.

Tad verta paimti atostogas, pasislėpti atokiame kaime ir paanalizuoti, kokį savo talentą galėtumėte ištobulinti ir taip užsidirbti. Ir nebūtina atsiriboti nuo visų: pavyzdžiui, naudingesnis gali būti smegenų šturmas su artimu draugu.

Taip pat nebūtina kliautis vien talentu – gali praversti turimi įgūdžiai ar sukaupta patirtis.

Pagrindinis dalykas, kurio reikia, – pasitikrinti, ar neturite ko nors, kas gali duoti vaisių: kokios nors nepasodintos sėklos ar kauliuko. Kitaip tariant, atrasti savo kapitalą, kurio dar nesuvokėte turįs.

Po 50-mečio pradėti nuo absoliutaus nulio nepažįstamoje srityje beveik neįmanoma. Bet visiškai realu suprasti, kad vis dėlto nesate ties nuline padala, o turite ką plėtoti ir paversti pelnu.

Yra dėl ko stengtis

Ir, žinoma, labai svarbu noras. Neužtenka apčiuopti savo naudingą įgūdį ir laukti tinkamos progos.

Visi, kurie praturtėjo, to labai norėjo, o ko nors pasiekti daug realiau pačiam būnant motyvuotam, o ne kieno nors stumiamam arba verčiamam.

Svajonė be veiksmų rizikuoja taip ir likti neįgyvendinta. Jei jaučiate, kad galite, jei nesate susitaikę su savo finansine padėtimi ir tiesiog užuodžiate, kokia subrendusi jūsų idėja, – imkitės veiksmų.

Viskas įmanoma, jei yra didelis noras ir ta nepasodinta sėkla kišenėje.

Žinote, kodėl verta?

Statistikai ir sociologai vieningai tvirtina, kad praturtėjusiųjų po 50-mečio gyvenimo trukmė ilgesnė. Tarsi įšokę į paskutinį vagoną šie žmonės gavo galimybę ilgesniam maršrutui patogiu traukiniu.

Parengta pagal „Financial times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio