Nuo tautos priešės iki mylimos karalienės konsortės: atsitiesusi karaliaus žmona Camilla gelbėja ir jo įvaizdį

Buvo metas, kai britų monarchija nenorėjo prisileisti princo mylimosios Camillos net arti karališkųjų rūmų. Bet pati karalienė Elžbieta II prieš mirtį jai nebegailėjo gražių žodžių, o tauta pamilo karalienę konsortę labiau nei naująjį karalių Karolį III.

Karalienė Elžbieta II ilgai buvo kategoriškai nusiteikusi prieš savo sūnaus princo Charleso ryšį su Camilla, bet vėliau negailėjo gražių žodžių savo marčiai.<br>„Capital Pictures“/„Scanpix“ nuotr.
Karalienė Elžbieta II ilgai buvo kategoriškai nusiteikusi prieš savo sūnaus princo Charleso ryšį su Camilla, bet vėliau negailėjo gražių žodžių savo marčiai.<br>„Capital Pictures“/„Scanpix“ nuotr.
Šiais metais į Jungtinės Karalystės sostą Karolis III žengė lydimas didžiosios savo gyvenimo meilės Camillos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Šiais metais į Jungtinės Karalystės sostą Karolis III žengė lydimas didžiosios savo gyvenimo meilės Camillos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
1981 metais įvykusi pirmoji Charleso santuoka su Diana susiklostė nesėkmingai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
1981 metais įvykusi pirmoji Charleso santuoka su Diana susiklostė nesėkmingai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 4, 2023, 10:38 PM

Camilla Parker-Bowles buvo tapusi tautos prieše, kai princesė Diana savo šeiminį gyvenimą pavadino „su šiek tiek per daug žmonių“. Jos įvaizdžiui nepadėjo ir slapta įrašytas skausmingai asmeniškas pokalbis telefonu su princu Charlesu, patvirtinęs visus Dianos įtarimus dėl vyro neištikimybės.

Camillos niekinimui nebuvo ribų. Daug kur rašyta, kad įpykusios anglės provincijos miestelyje prie parduotuvės ją apmėtė bandelėmis.

Iš tiesų to nebuvo, bet toks scenarijus visiškai įtikimas.

Jei tikėtume biografijos autoriumi Tomu Boweriu, pati karalienė Elžbieta II savo sūnaus meilužę apibūdino kaip „toji nedora moteris“.

Bet kaip gyvenimas pasikeitė per 30 metų! Kai vasario mėnesį Bakingamo rūmai minėjo Elžbietos II karūnavimo 70-metį, buvo paskelbtas skambus karalienės pareiškimas: „Nuoširdžiai trokštu, kad atėjus laikui Camillą vadintume karaliene konsorte.“ Neįtikėtina Camillos reabilitacija įvyko.

Paprastumas patinka

75-erių Camilla dabar tokia populiari, kad, žinovų nuomone, ji gali monarchijai padėti atgauti vis slopstantį populiarumą, o naujajam, kartais prieštaringam, 74-erių karaliui padėti pelnyti daugiau palankumo.

Iš tiesų sunku įsivaizduoti paprastesnį vyresnės kartos karališkosios šeimos narį.

Kai savo gimtadienio proga šįmet liepą Camilla davė interviu britų žurnalui „Vogue“, atviravo, kad bet kokia kaina vengia dėvėti rausvai violetinės spalvos apdarus – šią spalvą ji tiesmukai apibūdino kaip „menopauzinę“.

Camilla prisipažino, kad savo „iPad“ kasdien žaidžia žaidimą „Wordle“ („Dienos žodis“) ir dienos rezultatą žinute siunčia anūkei, kad pasilygintų.

„Ji yra tipiška Anglijos užmiesčio ledi – tiesi ir maloni, tokia, kaip sakoma, „išlik rami ir eik pirmyn“. Tai labai patinka visuomenei“, – sakė vienas Camillos reputaciją po vestuvių su tuomečiu princu Charlesu gelbėjusios komandos narių.

Prosenelė irgi suko romaną

Kelionė nuo karališkųjų rūmų griovėjos iki mylimos karalienės konsortės prasidėjo prašmatniuose namuose Sasekso grafystėje.

Jos šeimoje netrūko mėlynojo kraujo, todėl kilmė tikrai nebuvo tarp priežasčių, kodėl Camillos santykiai su princu Charlesu buvo laikomi netinkamais.

Camilla gimė 1947-aisiais šeimoje, kurios galva majoras Bruce’as Shandas mėgo žaisti polą, medžioti lapes ir prekiauti rinktiniu „Mayfair“ vynu.

Camillos motina buvo vienos įtakingiausių britų aristokratijos šeimų palikuonė. Jos tėvas Rolandas Cubittas paveldėjo trečiojo barono Ashcombe’o vardą. O prosenelis Thomas pastatė kai kurias iškilmingiausias Londono aikštes ir rytinę Bakingamo rūmų pusę.

Camillos prosenelė iš motinos pusės buvo Alice Keppel, žinoma kaip Velso princo, vėliau tapusio Didžiosios Britanijos karaliumi Eduardu VII, meilužė. Neįtikėtina, kad jos proanūkė tapo kito Velso princo meiluže.

Mokėjo džiaugtis gyvenimu

Tačiau pirma prabėgo žavinga vaikystė buvusioje klebonijoje Rytų Sasekse ir kitame name Pietų Kensingtone.

Camilla buvo vyriausia iš trijų vaikų, pametusi galvą dėl arklių. Mokykloje ją vadino Milla.

Ji buvo protinga ir sportiška, šmaikšti ir besišypsanti. Mokėjo elgtis su vaikinais ir laužydavo taisykles kartais su jais pasiglamonėdama ar sutraukdama cigaretę.

Vėliau ji buvo išsiųsta į mergaičių pensioną Šveicarijoje „Mon Fertile“ prie Ženevos ežero, kur buvo mokoma aukštuomenės manierų ir ruošiamos prašmatnios namų ponios. Vieno dalyko Camillos mokyti nereikėjo – kaip linksmintis. Savo vėlesnių studijų Paryžiuje ji nelabai ir prisimena.

Grįžusi į Londoną Camilla dirbo sekretore, bet sakoma, kad buvo atleista, nes po audringo vakarėlio pavėlavo į biurą.

Camilla buvo visiška princo Charleso priešingybė: vėjavaikiška, pasitikinti savimi, nesutramdoma.

„Jei žmonėms atrodo, kad esu stipri, už tai reikia dėkoti šeimai. Vaikystėje buvau apsupta didelės meilės ir saugumo. Niekada neabejojau, kad mano šeima per bet kokią krizę liks šalia“, – sakė naujoji karalienė konsortė.

Negalėjo vesti „susitepusios“

Camillos ir Charleso meilės istoriją iškart turėjo vainikuoti vestuvės, bet taip neįvyko dėl vieno meilės nuotykio 1965-aisiais.

Po debiutančių pokylio, kai Camillai buvo beveik aštuoniolika, ji susipažino su vaikinu, vardu Kevinas Burke’as.

Šie santykiai ilgai netruko, tačiau ikivedybinis seksas nulėmė merginos likimą.

„Pažvelgus atgal, Charlesui reikėjo vesti Camillą pačioje pradžioje. Jie idealiai tiko vienas kitam. Bet tai buvo neįmanoma, nes Camilla turėjo praeitį, o Velso princui negalima vesti merginos su praeitimi“, – yra sakiusi dabartinio karaliaus krikštamotė grafienė Mountbatten.

Toliau buvo intrigų ir aistrų pilnas gyvenimas. Camilla mezgė santykius su armijos kapitonu Andrew Parkeriu-Bowlesu, tačiau jis suko sparną apie princesę Anne.

Kalbama, kad dėl to įsižeidusi Camilla polo varžybose kerštaudama pradėjo flirtuoti su princu Charlesu.

Nors pati Camilla sakė, kad viskas vyko visai ne taip.

Iš tiesų juos suvedė Camillos kaimynė, Čilės ambasadoriaus duktė Lucia Santa Cruz, pažinojusi Charlesą iš studijų Kembridže laikų.

Princą pakerėjo Camillos natūralios manieros, humoro jausmas. Jie kaipmat pajuto abipusę simpatiją.

Buvo rengiami pusiau slapti susitikimai, tačiau princas nesielgė ryžtingai ir nesiekė jos rankos bet kokia kaina. Jis iškeliavo tarnauti į jūrų laivyną, o A.Parkeris-Bowlesas pasipiršo Camillai. Jų vestuvėse tarp 800 svečių buvo ir karalienės Elžbietos II motina.

Nešiojosi nuotraukas

Camilla pagimdė du vaikus Tomą ir Laurą ir su savo šeima gyveno gražiame dvare Viltšyre.

Karališkasis meilės romanas, atrodė, baigėsi. Tačiau A.Parkeris-Bowlesas buvo pagarsėjęs svetimoteriautojas, ir Camillos tvirta viršutinė lūpa netrukus pradėjo drebėti.

O būsimasis karalius Karolis niekaip neapsistojo ties viena mergina.

Tuo laikotarpiu su Camilla jį siejo tik draugystė.

Visiškai nesimatyti jie negalėjo ir dėl to, kad princas su Camillos vyru žaidė vienoje polo komandoje. 1979-aisiais, kai airių teroristai susprogdino Charlesui artimą lordą Mountbatteną, paguodos jis ieškojo Camillos draugijoje.

1981-aisiais įvyko pasakiškos 32-ejų Charleso ir 19-metės Dianos Spencer vestuvės.

Bet per medaus mėnesį iš princo dienoraščio iškrito nuotraukos su Camilla, o jo sąsagas puošė dvi sujungtos C raidės – „Charlesas ir Camilla“.

Vis dėlto visi draugai prisiekinėjo, kad tuo metu tikrai nevyko slaptas romanas.

Pats princas yra sakęs, kad iki 1986-ųjų jausmai iš naujo neįsiplieskė. 1989 m. vasarį Diana tiesiai į akis Camillai pasakė: „Aš žinau, kas vyksta. Nelaikyk manęs idiote.“

Praėjus dešimt mėnesių princas vieną vakarą paskambino Camillai į namus. Tuo metu jiems buvo vos per 40 metų. Jie nežinojo, kad pokalbį įrašinėjo vienas radijo mėgėjas, turėjęs skenerį.

Įrašo citatos pateko į viešumą tik praėjus ketveriems metams, bet galima įsivaizduoti antraštes apie seksualų šešias minutes trukusį nelaimingų įsimylėjėlių pokalbį.

Sulaukė savo valandos

Camillos ir Andrew skyrybų procesas galiausiai baigėsi 1995 metais. Po metų oficialiai nutrūko ir Dianos santuoka su Charlesu.

Bet princo mylimajai tai nereiškė atvirų durų į karališkąją šeimą – juk ji nebuvo skaisti ir „be praeities“.

Dėl nekorektiškų skyrybų ir santykių įpykusi karalienė Elžbieta II apskritai kurį laiką nesikalbėjo su sūnumi.

Tik 1999-aisiais, praėjus dvejiems metams po Dianos tragiškos žūties, Charlesas ir Camilla pasirodė kartu viešumoje viename renginyje.

Bet monarchija toliau darė viską, kad išstumtų „meilužę“ iš būsimojo karaliaus gyvenimo.

Įdomiausia, kad žiaurią visuomenės nuomonę pakeitė pati Camilla.

Natūralus pasitikėjimas savimi ir vidinė šiluma padėjo moteriai išgyventi visas traumas ir ištverti apkalbas. Ji buvo pasirengusi apžavėti.

Pakeisti tautos požiūrį padėjo ir jos visada mandagus bendravimas su žurnalistais, nepaisant to, kaip klaikiai spauda ją sudirbinėjo daugybę metų.

Savo antrųjų vestuvių išvakarėse Camillą kankino sinusitas ir stresas.

Vištienos sultiniu ją gydė Lucia Santa Cruz – ta pati kaimynė, supažindinusi būsimąjį karalių su savo drauge.

Nuo tos dienos buvo praėję 35 metai, ir 2005-iaisiais Camilla ištarė Charlesui „taip“, o santuoką palaimino tiek karalienė, tiek vyriausybė, tiek Bažnyčia.

Nedidelėje ceremonijoje, po kurios vyko priėmimas Vindzoro pilyje, meilužė tapo hercogiene, o dar po septyniolikos metų – ir karaliene konsorte.

Vestuvėse dalyvavo ir britų aktorius Stephenas Fry, tiksliai apibūdinęs tą šventinę dieną: „Viskas žavu, tiesiog žavu: ji dievina jį, o jis dievina ją.

Jų praeitis buvo nedėkinga, bet žmonijos istorijoje pilna įsimylėjėlių, negalinčių būti kartu, kuriems gyvenimas nebuvo lengvas.“

Parengta pagal „Town & Country“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.