Laimėjimas loterijoje varo į neviltį: draugai tapo priešais, parduotuvėse nebegauna grąžos

Indijos pietinėje valstijoje Keraloje įsikūręs 35 metų Anoopas B. net negalėjo įsivaizduoti, kaip pasikeis jo gyvenimas, kai laimėjo milžinišką prizą loterijoje.

Milžinišką sumą loterijoje laimėjusį indą užgriuvo daugybė pinigų prašytojų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Milžinišką sumą loterijoje laimėjusį indą užgriuvo daugybė pinigų prašytojų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Loterijos bilietų pardavėjas, sėdintis prie dekoruotos sienos, kalbasi su klientu Kočyje, Keralos valstijoje, Indijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Loterijos bilietų pardavėjas, sėdintis prie dekoruotos sienos, kalbasi su klientu Kočyje, Keralos valstijoje, Indijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-29 17:02

„Nuėjau į parduotuvę nupirkti savo sūnui kuprinės, o kai sumokėjau, pardavėjas nedavė man grąžos manydamas, kad man nereikia pinigų“, – guodėsi indas.

Tai toli gražu ne vienintelis kartas, kai Anoopas susidūrė su tokiu požiūriu po to, kai pernai rudenį pateko į Indijos žiniasklaidos antraštes laimėjęs 250 mln. rupijų (apie 2,85 mln. eurų) – didžiausią Aukso puodą, kada nors iškritusį loterijose Keralos valstijoje.

Loterijos yra neteisėtos daugelyje Indijos valstijų, tačiau keliose, įskaitant Keralą, leidžiamos laikantis griežtų taisyklių.

Nuo tada Anoopas negalėjo žengti nė žingsnio iš savo namų neatpažintas, daug draugų ir giminaičių ant jo pyko, o beveik kiekvienas sutiktas prašė pinigų. „Gausybė žmonių, kurie anksčiau buvo artimi, dabar nustojo su mūsų šeima kalbėtis“, – sakė indas.

Praėjus keletui dienų po sėkmės loterijoje Anoopas vėl atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre – šįkart dėl vaizdo įrašo, kuriame visų prašė nustoti kaulyti pinigų. Jis net pasakė, kad geriau jau nebūtų laimėjęs didžiojo prizo.

Kai su Anoopu susisiekė BBC korespondentas, vyras iš pradžių nenorėjo šnekėti, o paskui paprašė, kad jo nuotrauka nebūtų publikuojama.

„Kiekvienas naujas straipsnis atneša dar vieną dėmesio bangą. Ką tai reiškia, supranti tik tada, kai pats tai išgyveni, – sakė Anoopas telefonu. – Tai tarsi scena iš filmo. Staiga visi, kuriuos pažįstate, atsiduria jūsų namuose.“

Virėju tapęs tuktuko vairuotojas loterijos bilietus pirkdavo daugiau nei dešimtmetį, anksčiau yra laimėjęs nedideles sumas. Tačiau didysis prizas pakeitė indo kasdienybę taip, kad su tuo jam vis dar sunku susitaikyti: „Požiūris į tave pasikeičia per naktį.“

Po žinios apie laimėjimą Anoopo namus ištisoms savaitėms užgulė šimtai žmonių, kurie norėjo pagalbos.

„Pabudę lauke pamatydavome minią. Tai prasidėdavo nuo 5 val. ryto, susirinkusieji ten likdavo iki vėlyvo vakaro“, – prisimena jis.

Anoopo žmona Maya po laimėjimo vietos naujienų kanalui prasitarė, kad pora aptars galimybę padėti žmonėms, kai tik gaus pinigus: „Visi išgirdo šią neatsargią užuominą ir supuolė pas mus.“

Pinigų prašymai pasipylė iš visos valstijos. Vieni maldavo padėti apmokėti būsto paskolas, kiti – padengti savo dukterų vestuvių išlaidas.

„Buvo daugybė skambučių iš bankų ir draudimo agentų, – pasakojo Anoopas. – Taip pat sulaukėme prašymo finansuoti filmą.“

Be nuoširdžių prašytojų, porai teko bendrauti ir su žmonėmis, kurie jautėsi turį teisę pretenduoti į pinigus.

„Vienas vyras visą dieną prasėdėjo mūsų namuose reikalaudamas, kad nupirkčiau jam gerą motociklą, – kalbėjo Anoopas. – Visi mano, kad aš gavau šiuos pinigus nemokamai, nieko nedarydamas, todėl klausia, kodėl negaliu kažkiek jiems tiesiog duoti.“

Internete sklandantys gandai taip pat paveikė poros ramybę.

„Socialiniuose tinkluose buvo žinučių, kad aš meluoju apie laimėjimą, nes ir anksčiau turėjau daug pinigų, o mano laimėjimas esą buvo apgaulė“, – sakė Anoopas.

Indas vis dar bijo rodytis viešumoje: „Žmonės mane atpažįsta, kad ir kur eičiau, nes mano veidas matytas tiek daug naujienų kanalų, interneto svetainių ir laikraščių.“ Jis taip pat nerimauja dėl savo šeimos saugumo.

Bet vienas dalykas, kuris Anoopui teikė paguodą, buvo žinojimas, kad jo patirtis nėra unikali.

Dalyvaudamas televizijos šou vietos kanale Anoopas susitiko su 59-erių Jayapalanu, kuris pernai laimėjo didįjį prizą toje pačioje loterijoje – 120 mln. rupijų (1,36 mln. eurų). Jis patyrė panašų žiniasklaidos dėmesio ir finansinės pagalbos prašymų antplūdį.

„Tapo sunku atskirti, kam iš tikrųjų reikia pagalbos, o kas tiesiog nori pinigų. Draugai tampa priešais, – laidoje dėstė tuktuką toliau vairuojantis Jayapalanas. – Daugelis vis dar pyksta, kad nedaviau jiems pinigų.“

Gavęs keletą grasinamųjų laiškų pernykštis loterijos laimėtojas kreipėsi į policiją, o aplink savo namus įrengė vaizdo stebėjimo kameras.

Jayapalanas davė Anoopui patarimą: būk labai atsargus su pinigais.

„Žmonės mano, kad laimėjimas loterijoje panaikina visus finansinius rūpesčius.

Bet dar neaišku, kiek galiausiai man liks atskaičius mokesčius“, – sakė Anoopas.

Be 30 proc. mokesčių valstijos vyriausybei ir komisinio mokesčio loterijos bilietų pardavimo agentui, laimėtojas taip pat turi sumokėti Indijos federalinei vyriausybei rinkliavą ir papildomą mokestį.

Po kilusio ažiotažo dėl Anoopo laimėjimo Keralos valstijos vyriausybė jam surengė finansų valdymo dienos seminarą, kad padėtų tinkamai panaudoti pinigus. Dabar indas planuoja palaukti keletą metų, kol nuspręs, ką nuveikti su loterijos prizu.

„Nėra jokių abejonių, kad pinigai – palaima, – sakė Anoopas. – Bet prieš ką nors darydamas pats ar padėdamas kitam turiu viską gerai susidėlioti, kad įsitikinčiau, jog mano šeima pasirūpinta ir jos ateitis yra saugi.“

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.