Belgijai atsibodo būti atpirkimo ožiu: sieks smogti dar vienam Rusijos ekonomikos sektoriui

Belgijos vyriausybės nenoras uždrausti rusiškų deimantų importą, kuris pakenktų Antverpeno miestui, pasauliniam brangakmenių centrui, papiktino Ukrainą ir jos šalininkus ES.

Planuojamas naujas sankcijų V. Putinui etapas vėl paskatino naujas diskusijas dėl Europos prekybos deimantais iš Rusijos moralumo.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Planuojamas naujas sankcijų V. Putinui etapas vėl paskatino naujas diskusijas dėl Europos prekybos deimantais iš Rusijos moralumo.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Europos Sąjungos ir Ukrainos vėliavos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europos Sąjungos ir Ukrainos vėliavos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Zelenskis. Karas Ukrainoje.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
V.Zelenskis. Karas Ukrainoje.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Rusijos kareiviai.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Rusijos kareiviai.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 7:37 AM

Ukraina siekė sustabdyti rusiškų neapdorotų deimantų importą, nes ši prekyba praturtina Rusijos deimantų milžinę „Alrosa“.

Nors toks apribojimas nepadarytų tokios žalos Vladimiro Putino ekonomikai, kaip, pavyzdžiui, viso iškastinio kuro uždraudimas, nuolatinis rusiškų deimantų srautas tapo simboliu, kad Vakarų šalys savo nacionalinius interesus iškelia aukščiau už Ukrainos interesus.

Planuojamas naujas sankcijų V. Putinui etapas vėl paskatino naujas diskusijas dėl Europos prekybos deimantais iš Rusijos moralumo.

Belgijai jau atsibodo būti atpirkimo ožiu. Ministro Pirmininko Alexanderio De Croo teigimu, privalome uždrausti V. Putinui pardavinėti deimantus visose Vakarų rinkose.

„Rusijos deimantai yra kruvini deimantai, – teigė jis dienraščiui „Politico“. – Rusijos pajamos iš deimantų gali sustoti tik tuo atveju, jei nebebus įmanoma gauti rusiškų deimantų į Vakarų rinkas. Siekdama sukurti šį tvirtą frontą, Belgija bendradarbiauja su savo partneriais.“

Vakarų ekonominis karas prieš Rusiją jau turėjo poveikį.

Iš dalies dėl JAV sankcijų jau smarkiai nukentėjo Rusijos deimantų prekyba Antverpene. Tačiau šie neapdoroti rusiški deimantai nukreipiami į kitas deimantų rinkas ir dažnai grįžta atgal į Vakarus.

Todėl Belgija kartu su partneriais siekia įdiegti „nepralaidžią“ deimantų atsekamumo sistemą, sakė Belgijos pareigūnas. Jei ji pasiteisins, Maskvai tai gali pakenkti labiau nei Vašingtonui ar Briuseliui.

„Europa ir Šiaurės Amerika kartu sudaro 70 proc. pasaulinės natūralių deimantų rinkos, – sakė pareigūnas. – Remdamiesi šia rinkos galia, galime užtikrinti reikiamą skaidrumą pasauliniame deimantų sektoriuje ir struktūriškai uždrausti kruvinųjų deimantų patekimą į pasaulinę rinką. Karas Ukrainoje tam suteikia stiprų postūmį.“

Pagaliau sankcijos?

Diskusijos vyksta kaip tik tuo metu, kai Belgijos pozicija dėl sankcijų rusiškiems deimantams vėl puolama – ne tik iš kitų ES šalių ir Belgijos opozicinių partijų, bet ir iš pačios A. De Croo vyriausybės vidaus.

Prieš pirmąsias V. Putino invazijos į Ukrainą metines vasario 24 d. ES rengia naują sankcijų Rusijai raundą. Tokios šalys kaip Lenkija ir Lietuva vėl ragina ES įtraukti deimantus, rašo „Politico“.

Tačiau vienas ES diplomatas teigė, kad dabar ši diskusija yra labiau „kova Belgijos viduje, o ne Europoje“.

A. De Croo vadovauja septynių ideologiškai skirtingų partijų koalicijai. Jo vyriausybėje esantys žalieji ir socialistai siūlo kitą ES sankcijų etapą galingai smogti Rusijos deimantams.

Ypač daug pastangų deda olandiškai kalbanti socialistų partija „Vooruit“. Belgijos parlamento narė Vicky Reynaert parlamente pateiks naują rezoliuciją, kurioje bus siūloma uždrausti importą.

„Darosi neįmanoma paaiškinti, kad Belgija nėra atvira rusiškų deimantų blokavimui, – sakė V. Reynaert. – Norime, kad Belgija aktyviai bendradarbiautų su Europos Komisija ir imtųsi veiksmų.“

Belgijos europarlamentarė socialistė Kathleen Van Brempt tą pačią idėją stumia Europos lygmeniu.

Tačiau socialistų iniciatyva greičiausiai nepadės pasiekti importo draudimo ar net importo kvotų, sakė keturi kitų Belgijos politinių partijų pareigūnai.

A. De Croo dabar pasiryžęs vietoj to ieškoti tarptautinio sprendimo.

Net jei visos septynios Belgijos vyriausybės partijos sutiktų smogti rusiškiems deimantams, atsirastų dar viena svarbi kliūtis.

Sudėtingoje Belgijos politinėje sistemoje savo žodį turėtų ir regioninės vyriausybės. Šiaurės Flandrijos regiono vyriausybė nepritaria importo draudimui.

Šiai vyriausybei vadovauja flamandų nacionalistai, kurių partijos pirmininkas Bartas De Veveris taip pat yra Antverpeno meras.

„Niekas nepakeis jų nuomonės šiuo klausimu“, – apie nacionalistų poziciją sakė vienas iš Belgijos pareigūnų.

Kruvini deimantai

Belgija tikisi, kad sukūrusi tarptautinę koaliciją Rusijos „kruviniesiems deimantams“ susekti, ji pagaliau nustos būti laikoma kliūtimi, trukdančia imtis veiksmų.

Pramonės atstovai su tuo sutinka.

„Sankcijos nėra sprendimas, – sakė Tomas Neysas iš Antverpeno pasaulinio deimantų centro. – Tarptautinė visiško skaidrumo sistema, kurioje būtų taikomi tokie patys atitikties standartai kaip Antverpene, galėtų būti tas sprendimas.“

Toks transatlantinis planas turėtų didžiulį poveikį, teigia ne pelno siekiančios žmogaus teisių organizacijos „International Peace Information Service“ tyrėjas Hansas Merketas.

„Tai turėtų daug didesnį poveikį nei dabartinės JAV sankcijos, kurios yra apeinamos“, – sakė H. Merketas.

Tačiau velnias slypi detalėse. Ar Belgijai pavyks sukurti transatlantinę koaliciją? Ar vartotojai bus pasirengę mokėti daugiau už deimantus, ar vis dėlto Vakarai rizikuoja nukreipti prekes į kitas rinkas, kuriose prekybininkai nėra tokie uolūs?

Vienas iš Belgijos pareigūnų abejojo Belgijos sėkmės galimybėmis. Jei tarptautinis aljansas žlugs, Belgija ir ES turėtų apsvarstyti galimybę veikti savarankiškai ir įtikinti likusį pasaulį imtis veiksmų.

„Bet duokime A. De Croo šansą“, – sakė pareigūnas.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis priekaištavo Europos valstybėms, kad jos ir toliau leidžia verslą su Rusija, sakydamas, kad jos pamiršta ukrainiečių aukas.

„Yra žmonių, kuriems Antverpene parduodami deimantai yra svarbesni už mūšius, kuriuose mes kariaujame. Taika verta kur kas daugiau nei deimantai“, – dar rudenį teigė V. Zelenskis Belgijos parlamente.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.