Rusiška nafta į Europą patenka ir toliau: palygino su tarakonais

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen įsitikinusi, kad Europos priklausomybė nuo rusiškos naftos ir dujų jau tapo „istorija“. Tačiau kiti – nuo aukštų Ukrainos pareigūnų iki Europos Parlamento narių ir pramonės atstovų – teigia, kad šis istorijos skyrius vis dar rašomas.

Rusijos naftos bendrovės „Lukoil“ logotipas Turkijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos naftos bendrovės „Lukoil“ logotipas Turkijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos nafta patenka į Europos Sąjungą.<br>123rf nuotr.
Rusijos nafta patenka į Europos Sąjungą.<br>123rf nuotr.
Azerbaidžano vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Azerbaidžano vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 27, 2023, 7:18 PM

Pasak jų, dideli kiekiai Rusijos naftos, vis dar tebeplūsta apeinant sankcijas ir patenka į Europos rinką, o už juos mokami mokesčiai, kuriais finansuojama Vladimiro Putino karo mašina.

„Dešimtajame dešimtmetyje Niujorke turėjau draugą, kuris skundėsi, kad tarakonai į jo butą patenka pro bet kokią atvirą skylę – būtent taip Rusija elgiasi su savo energijos ištekliais, – „Politico' sakė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas ekonomikos klausimais Olegas Ustenka. – Turime sutvarkyti šias skyles, kad Rusija nebegautų šių kruvinų pinigų, kuriais jie finansuoja karinę mašiną, naikinančią mūsų šalį ir žudančią mūsų žmones.“

Naftą pasaulinėse rinkose atsekti sunku. Tranzito šalyse ją galima lengvai sumaišyti su kitomis siuntomis, iš esmės sukuriant didesnę naftos partiją, kurios kilmės neįmanoma nustatyti. Per rafinavimo procesą, kuris būtinas bet kokiam praktiniam naudojimui, taip pat pašalinami visi žaliavos kilmės pėdsakai.

Sudėtingas laivybos kompanijų tinklas, plaukiojantis su painiomis ofšorinių jurisdikcijų vėliavomis, prideda dar vieną paslapties sluoksnį. Kai kurios iš jų buvo apkaltintos padedančios Rusijai slėpti savo eksportuojamos žalios naftos kilmę įvairiais būdais.

„Skirtingai nei vamzdynais tiekiamos dujos, naftos rinka yra pasaulinė“, – pareiškė žymus Putino kritikas tremtyje Michailas Chodorkovskis, buvęs naftos ir dujų milžinės „Jukos“ generalinis direktorius.

„Embargo rezultatas – smarkiai padidėjusios Rusijos transportavimo išlaidos, reikšmingas pajamų perskirstymas tarpininkų naudai ir tam tikra papildoma nuolaida dėl susiaurėjusios pirkėjų rinkos“, – apibendrino jis.

Apėjimo būdai

Nuo 2022 m. vasario mėn. invazijos į Ukrainą ES iš esmės uždraudė rusišką iškastinį kurą, išskyrus ribotus vamzdynais tiekiamos naftos, vamzdynais tiekiamų dujų, suskystintų gamtinių dujų (SGD) ir naftos produktų kiekius.

Tačiau dideli kiekiai rusiškos neapdorotos naftos – didesnio pajamų šaltinio nei dujos – vis dar gabenami į pasaulio rinkas, todėl kai kurie ekspertai įtaria, kad į Europos rinką jie patenka pro galines duris.

„Nuo sankcijų įvedimo Rusijos eksportuojamos neapdirbtos naftos kiekiai išliko daugiau ar mažiau pastovūs, – sakė pasaulinės žaliavų prekybos įmonės „Trafigura“ vyriausiasis ekonomistas Saadas Rahimas. – Gali būti, kad rusiška nafta vis dar parduodama ES ir Vakarų šalims per tarpininkus.“

Vienas iš galimų kelių į Europą – per Azerbaidžaną, kuris ribojasi su Rusija ir yra Baku-Tbilisio-Džeichano (BTC) dujotiekio pradžia. Džeihano uostas Turkijoje yra pagrindinis tiekimo mazgas, iš kurio neapdirbta nafta gabenama į Europą. Į jį taip pat tiekiamas didelis kiekis naftos iš Irako naftotiekiu Kirkukas-Džeihanas.

Prancūzijos europarlamentaras Francois Bellamy, Europos Parlamento Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komiteto narys, neseniai pateiktame klausime Komisijai išreiškė įtarimus dėl šio maršruto.

Pasak jo, duomenys rodo, kad Azerbaidžanas praėjusių metų balandžio-liepos mėn. eksportavo 242 000 barelių per dieną daugiau, nei išgaudavo – tai didelis skirtumas, palyginti su vidaus gamyba, kuri ilgą laiką mažėja.

„Kaip šalis gali mažinti gavybą ir tuo pačiu metu didinti eksportą? Skaičiuose yra kažkas visiškai nenuoseklaus, ir šis nenuoseklumas kelia įtarimų, kad sankcijos yra apeinamos“, – sakė Francois Bellamy.

Sklandžios operacijos

Tačiau tuo pat metu Turkija pernai padvigubino savo tiesioginį rusiškos naftos importą ir atsisakė įvesti sankcijas rusiškai naftai, nors tuo pat metu siūlė karinę ir humanitarinę paramą Ukrainai.

Suomijos energetikos ir švaraus oro tyrimų centras (CREA) praėjusių metų pabaigoje įspėjo, kad „atsiranda naujas rusiškos naftos kelias į ES per Turkiją, kuri tampa vis dažnesne rusiškos naftos paskirties vieta“, kur ji perdirbama į naftos produktus, kuriems netaikomos sankcijos, ir parduodama toliau.

„Turime pakankamai įrodymų, kad kai kurios tarptautinės bendrovės perka iš Rusijos naftos pagamintus naftos perdirbimo produktus ir parduoda juos Europai, – sakė V. Zelenskio patarėjas V. Ustenko. – Tai visiškai teisėta, bet visiškai amoralu. Tai, kad tai leidžiama, nereiškia, kad mums nereikia nieko dėl to daryti“.

Pirmadienį britų nevyriausybinė organizacija „Global Witness“ paskelbė ataskaitą, kurioje nustatyta, kad rusiška nafta vamzdynais, kuriai netaikomas visiškas embargas, nuolat buvo parduodama kainomis, gerokai viršijančiomis 60 JAV dolerių ribą, kurią praėjusių metų gruodį nustatė Didžiojo septyneto šalys.

„Tai, kad rusiška nafta ir toliau teka aplink pasaulį, yra Vakarų sankcijų bruožas, o ne klaida, – sakė prie ataskaitos dirbusi kampanijos dalyvė Mai Rosner. – Vyriausybės pasiūlė iškastinio kuro pramonei plačiai atvertas galines duris, o prekiautojai žaliavomis ir didžiosios naftos bendrovės naudojasi šiomis spragomis, kad galėtų tęsti įprastą veiklą.“

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.