Kontrabanda Europoje įgavo pagreitį: atskleista povandeninių kokaino laivų kelionė į senajį žemyną

Dar kovo mėnesį ES mastu atliktas nuotekų tyrimas parodė, kad kokaino vartojimas išaugo visoje Europoje. Didžiausias šio narkotiko likučių kiekis nustatytas Belgijoje, Ispanijoje, Portugalijoje ir Nyderlanduose. Organizacijos, kovojančios su narkotikų prekyba, skelbia – narkotikai užplūdo Europą, o kai kurios bendruomenės dėl šio reiškinio yra terorizuojamos.

Šioje Kolumbijos nacionalinio karinio jūrų laivyno išplatintoje nuotraukoje matyti, kaip 2023 m. kovo 13 d. Kolumbijos Ramiojo vandenyno pakrantėje karinio jūrų laivyno nariai sulaiko pusiau povandeninį laivą, gabenusį kokaino hidrochloridą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šioje Kolumbijos nacionalinio karinio jūrų laivyno išplatintoje nuotraukoje matyti, kaip 2023 m. kovo 13 d. Kolumbijos Ramiojo vandenyno pakrantėje karinio jūrų laivyno nariai sulaiko pusiau povandeninį laivą, gabenusį kokaino hidrochloridą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ispanijos policijos konfiskuoti narkotikai pristatomi per spaudos konferenciją, kurioje buvo pateikiama išsami informacija apie operacijos, kurios metu išardyta didžiausia Europoje kokaino pastos perdirbimo laboratorija. Kaniljaso policijos kompleksas 2023 m. balandžio 13 d., Madridas.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Ispanijos policijos konfiskuoti narkotikai pristatomi per spaudos konferenciją, kurioje buvo pateikiama išsami informacija apie operacijos, kurios metu išardyta didžiausia Europoje kokaino pastos perdirbimo laboratorija. Kaniljaso policijos kompleksas 2023 m. balandžio 13 d., Madridas.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-04-30 13:41

Lisabonoje įsikūrusios Europos narkotikų stebėsenos agentūros EMCDDA atliktame didžiausiame iki šiol tyrime buvo analizuojamos nuotekos iš valymo įrenginių, aptarnaujančių apie 54 milijonus žmonių 104 Europos miestuose, baseinų.

Rezultatai parodė, kad toliau didėja kokaino aptikimo atvejų skaičius – ši tendencija stebima dar nuo 2016 m. Daugiau nei pusėje iš 66 Europos miestų, kaupiančių 2021 ir 2022 m. duomenis, užfiksuotas kokaino likučių padidėjimas.

Kokainas iš Lotynų Amerikos dažnai atplaukia tais pačiais laivais, kuriais gabenami maisto produktai. Tačiau per pastaruosius keletą metų policija sulaikė du povandeninius laivus, kuriuos pasitelkiant iš Amazonės atogrąžų miškų į Europą buvo gabenami dideliai kiekiai kokaino.

Vienas iš jų buvo sulaikytas prie Galisijos autonominio regiono šiaurės vakarų Ispanijoje. Nurodoma, kad laivas gabeno tris tonas kokaino, kurio vertė siekė 150 mln. dolerių. Laivas buvo pagamintas iš stiklo pluošto, tačiau įdomesnė detalė – jis buvo savadarbis.

Dviejų Ekvadoro pusbrolių ir buvusio ispanų boksininko komanda drąsiai leidosi į slaptą misiją 2019 m. Be energinių batonėlių, konservuotų sardinių, įgula su savimi daugiau beveik nieko neturėjo, išskyrus tris tonas kokaino.

Vis dėlto baltieji milteliai nepadėjo įgulai praturtėti. Pirma, juos nuo pat pradžių stebėjo teisėsaugos institucijos, įskaitant Jungtinės Karalystės Nacionalinę nusikalstamumo agentūrą (NCA). Antra, povandeninis laivas nuo pat pradžių patyrė techninių gedimų. Prie Ispanijos Galisijos krantų įgula užplaukė ant seklumos, kur ji įstrigo.

Šis povandeninis laivas tapo kovos su narkotikais trofėjumi ir dabar stovi Ispanijos Avilos miesto policijos akademijoje. Nors mūšis laimėtas, tačiau karas vis dar tęsiasi. Povandeninės narkotikų kontrabandos reiškinys įgavo pagreitį. Praėjusį mėnesį prie Galisijos krantų aptiktas dar vienas povandeninis laivas.

„Narkotikų prekeiviai jau daugiau kaip 20 metų naudojasi povandeniniais laivais, kad pasiektų Afriką ir Europą, tačiau kol kas mums pavyko sugauti tik šiuos du, – pasakojo Ispanijos nacionalinės policijos kovos su narkotikais brigados vyriausiasis komisaras Antonio Martinezas Duarte. – Iš tikrųjų, juos sugauti labai sunku.“

Yra duomenų, kad šimtai savadarbių povandeninių laivų plaukia iš Pietų Amerikos į Europą, kuri išlieka antra pagal dydį kokaino rinka po JAV. Pastebima, kad ši rinka po pandemijos sukelto sąstingio sparčiai auga.

Sklinda gandai, kad viduryje Atlanto, aplink Kanarų ir Azorų salas, yra masinės povandeninių laivų, gabenusių kokainą, kapinės, sąmoningai nuskandintos po to, kai buvo sėkmingai iškrautas jų krovinys.

Kiekviena sėkmingai įgyvendinta misija būtų buvęs didžiulis triumfas mechanikų komandoms, kurios slapta konstruoja savo laivus džiunglių gilumoje Pietų Amerikoje, daugiausia Gajanoje ir Suriname.

Didžiausia kokaino laboratorija

Nepaisant to, kad daugelis povandeninių laivų nėra randami, Ispanijos policija trimituoja apie didelę pergalę. Balandį teisėsaugai pavyko išardyti didžiausią Europoje kokaino laboratoriją – itin sudėtingą tarptautinę įmonę, kurioje visą parą dirbo Kolumbijos ir Meksikos ekspertų grupės, kad pagamintų iki 200 kg šio narkotiko per dieną.

„Šiuo metu išardyta nusikalstama organizacija buvo labai sudėtinga, o jos nariai, kurių skirtingos pareigos buvo gerai organizuotos, taikė griežtas saugumo priemones, pavyzdžiui, naudojosi slapyvardžiais, slaptomis transporto priemonėmis, persirengdavo sunkvežimių vairuotojais ir naudojosi griežtu ryšių protokolu“, – teigė „Policía Nacional“.

„Tai labai svarbi operacija, – pritarė vyriausiasis komisaras Duarte. – Tai pirmas kartas Europoje, kai radome net pusantros tonos bazinio kokaino pastos.“

Tačiau reikšmingas buvo ne tik gabenamo krovinio dydis. „Ši operacija taip pat patvirtina Kolumbijos ir Meksikos nusikaltėlių, prisijungusių prie Ispanijoje veikiančių gaujų, ryšius“, – sakė Duarte.

Policijos pareigūnai atsinešė aptiktos laboratorijos turinį į spaudos konferenciją, kad vietos žurnalistams parodytų visą narkotikų ruošimo procesą. Salės gale ant stalo gulėjo produktas: dešimtys plytos dydžio rudų suktinukų, papuoštų Supermeno emblema – šie narkotikų prekeiviai aiškiai turėjo nenugalimumo jausmą.

Vienas policijos pareigūnas BBC prasitarė, kad už kiekvieną jų importuotojai moka nuo 30 000 iki 35 000 dolerių. Vėliau pardavę narkotikus gatvėje, jie gauna dvigubai daugiau.

„Ši naujausia operacija atskleidė, kad egzistuoja nauja kokaino prekybos tendencija, kai neperdirbtas narkotikas eksportuojamas tam, kad būtų chemiškai apdorotas slaptose laboratorijose paskirties šalyse, – teigė policija. – Tai leidžia nusikalstamoms organizacijoms sumažinti savo nuostolius galimo policijos konfiskavimo atveju.“

Nacionalinė policija teigė, kad aptikus ir uždarius laboratoriją ne tik pavyko sustabdyti didžiulio kiekio kokaino patekimą į rinką, bet ir išvengti „pražūtingų padarinių aplinkai“, nes daugiau kaip 27 tonos kietų ir skystų cheminių produktų, panaudotų gavybai ir perdirbimui, būtų buvę išpilti į netoliese esančias upes.

Kartu su sučiuptais narkotikų povandeniniais laivais ši laboratorija tapo įrodymu, kaip sparčiai pasaulyje plečiasi prekyba narkotikais.

Europos narkotikų sostinė

Belgijos uostamiestis Antverpenas tapo viena iš vietų Europoje, kur narkotikų pasiūla auga sparčiausiai. Jame 2022 m. konfiskuotas rekordinis 110 tonų kokaino kiekis. Narkotikų buvo tiek daug, kad juos teko deginti krosnyse keliomis partijomis.

Tačiau, kai kuriais skaičiavimais, valdžios institucijoms pavyksta sulaikyti tik 10 proc. viso į uostą atvežamo kokaino, o likusi dalis gabenama į Nyderlandus, iš kur jau platinama visoje likusioje Europoje, įskaitant Jungtinę Karalystę.

Kova su narkotikų kontrabanda jau persikėlė į Antverpeno miesto gatves. Šių metų sausį per susišaudymą tarp narkotikų gaujų žuvo 11 metų mergaitė. Netgi Belgijos teisingumo ministras Vincentas van Kvikenbornas pastaruosius metus buvo priverstas gyventi slėptuvėje po to, kai policija atskleidė tariamą Nyderlandų nusikaltėlių sąmokslą jį pagrobti. Prie jo namų buvo aptiktas automobilis su šaunamaisiais ginklais.

Vieno geriausių Belgijos tyrimų teisėjų Micheliui Claise'ui teigimu, kokaino pramonė tapo nekontroliuojama.

„Tie, kuriuos vadiname narkotikų prekeiviais, iš to uždirba didžiulį turtą“, – sakė jis. Jo teigimu, gaujos, susikrovusius turtus, nustelbia tuos, kurie siekia užtikrinti teisingumą.

„Turint omenyje pinigų plovimą ir korupciją, kuri dabar yra beribė, kalbant apie sumas, kurias galima pasiūlyti policijos pareigūnams ir kitiems žmonėms, kaip jūs norite, kad mes kontroliuotume nusikalstamas organizacijas? Viskas baigta“, – pridūrė jis.

Belgijos kokaino krizė – tai Europos kokaino krizė. JT įspėja, kad konkuruojančios tarptautinės gaujos bendradarbiauja kaip niekada anksčiau. Organizacijos teigimu, po sėkmės senajame žemyne, siekdamos neribotų turtų, jos netrukus persikels ir į Aziją bei Afriką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.