Karaliaus Karolio III karūnavimas – jau šeštadienį: paaiškino, kaip vyksta ypatinga ceremonija Įspėja dėl protestų

Šeštadienį, po beveik 70 metų, pasaulis išvys Didžiosios Britanijos monarcho karūnavimo ceremoniją, kurios metu karalius Karolis III iš ilgiausiai istorijoje valdžiusio Velso princo taps Jungtinės Karalystės karaliumi. Pasak šventės organizatorių, šis karūnavimas bus kiek kitoks – skirsis dydžiu ir siunčiama žinia visuomenei.

 Karolis III.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Karolis III.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Britai ruošiasi istorinei šventei.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Britai ruošiasi istorinei šventei.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Britai ruošiasi istorinei šventei.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Britai ruošiasi istorinei šventei.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės karalius Karolis III.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės karalius Karolis III.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Londonas, Jungtinė Karalystė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Londonas, Jungtinė Karalystė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karalius Karolis III puošis išskirtiniais apdarais.<br>ZEUS/scanpix nuotr.
Karalius Karolis III puošis išskirtiniais apdarais.<br>ZEUS/scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 5, 2023, 7:40 PM, atnaujinta May 25, 2023, 10:29 AM

Karolis III teisėtai į sostą įžengė iškart po jo motinos, karalienės Elžbietos II, mirties. Karūnavimas – religinė ceremonija, panaši į vestuves, kuria bus įformintas naujasis Karolio III, kaip karaliaus, statusas.

Karūnavimas tikslas – pranešti pasauliui, koks karalius planuoja būti Karolis III.

Ceremonijai ruošiama daug simboliškų ritualų. Kai kurie iš jų siekia laikus, kai normanai užkariavo Angliją 1066 m., o kai kurie bus visiškai nauji, sukurti būtent šiai karūnacijai.

Vienos svarbiausių karūnavimo procesijos dalių repeticija buvo surengta dar trečiadienio naktį. Pagal šimtmečių tradicijas riedėjo karietos, kuriose šeštadienį karalius Karolis III su žmona Camilla keliaus Londono gatvėmis.

Teigiama, kad policijos šeštadienį lauks nemažas iššūkis. Ceremonijos dieną karališką šeimą saugos snaiperiai ant stogų, slapta dirbantys pareigūnai, metalo detektoriai, apmokyti šunys, o virš Londono centro netgi bus paskelbta neskraidymo zona.

Saugumo pajėgų laukia itin sudėtinga para. Kiek kitomis nuotaikomis gyvena prie Bakingamo rūmų palapinėse būdintys britai. Jiems tai tik kartą per gyvenimą nutinkanti karališkoji šventė.

Kaip atrodys karūnavimas?

Karūnavimas įvyks 2023 m. gegužės 6 d. 11 val. vietos laiku (13 val. Lietuvos laiku). Karolis III bus karūnuotas Vestminsterio abatijoje – toje pačioje vietoje, kur jau beveik tūkstantmetį karūnuojami visi Didžiosios Britanijos monarchai.

Iškilmės prieš pat pamaldas prasidės karaliaus procesija. Gegužės 6 d. rytą Karolis III su žmona Camilla iš Bakingemo rūmų į Vestminsterio abatiją vyks deimantinio jubiliejaus karieta, 2012 m. skirta Elžbietos II 60-ojo karaliavimo jubiliejui paminėti. Ši karieta visada buvo naudojama tik karalienei, jos mirusiam vyrui princui Philipui ir retkarčiais atvykstantiems valstybės vadovams vežti. Tai stipri žinutė apie karaliaus motinos valdžios tęstinumą.

Karoliui III ir Camillai einant, abatijoje skambės muzika. JK karalius yra žinomas muzikos mėgėjas, jis netgi padėjo parengti gerai įvertintą Hario ir Meghan vestuvių muzikinę programą.

Šia proga jis užsakė 12 naujų muzikos kūrinių, kuriuos sukūrė kompozitoriai iš visos Tautų Sandraugos. Šešios iš naujųjų dainų yra orkestrinės, jos skambės prieš prasidedant pamaldoms.

Ceremonijai vadovaus dabartinis Kenterberio arkivyskupas Justin'as Welby. Paprastai karūnaciją sudaro šešios dalys. Pirmoji yra pripažinimas. Jos metu arkivyskupas pristato monarchą vienuolyne susirinkusiems žmonėms. Susirinkusieji atliepdami šaukia: „Dieve, saugok karalių!“, skamba trimitai.

Antroje dalyje arkivyskupas skelbia priesaiką, kuria monarchas prisiekia laikytis įstatymų ir įsipareigoja Anglijos bažnyčiai.

Trečioje dalyje vyksta patepimas – arkivyskupas patepa monarchą šventuoju aliejumi, kuris simbolizuoja Dievo pašventinimą. Patepimas tradiciškai laikomas pernelyg šventu, kad būtų rodomas viešai, todėl Karolis III šios ceremonijos dalies metu greičiausiai bus uždengtas nuo kamerų auksiniu audeklu.

Ketvirtoji dalis – investitūra. Jos metu karalius monarchas atsisėda ant karūnavimo kėdės. Jam įteikiamas karališkasis rutulys, skeptras su kryžiumi, skeptras su balandžiu ir karūna. Šie atributai įprastai eksponuojami Londono Taueryje. Karolis III bus karūnuotas Švento Edvardo karūna, kaip prieš tai buvo ir jo motina Elžbieta II.

Pamaldų pabaigoje Karolis III nusiims Švento Edvardo karūną ir užsidės Imperatoriškąją valstybinę karūną, pagamintą jo senelio, karaliaus Jurgio VI, karūnavimui 1937 m. Ši karūna yra labiau dalykinis šiuolaikinių Anglijos monarchų apdangalas: ji dėvima atidarant parlamentą ir kitomis iškilmingomis valstybinėmis progomis. Šis kostiumo pakeitimas rodo, jog Karolis III oficialiai pereina nuo karūnavimo proceso prie pačios karalystės reikalų.

​Camilla taip pat gaus savo karūną. Pastaruosius du šimtmečius vykstant karūnavimo ceremonijoms, monarcho sutuoktinė ar sutuoktinis užsakydavo naują karūną. Tačiau šį kartą, kaip teigia rūmai tvarumo sumetimais Camilla rinksis naudotą karūną. Ji dėvės karalienės Marijos karūną, kuri 1911 m. buvo pagaminta karalienei Marijai jos vyro Jurgio V karūnavimo proga.

Penktoji dalis – intronizacija ir pagerbimas, kai karalius palieka karūnavimo kėdę ir atsisėda į sostą, kuris dar 1296 metais buvo pagamintas karaliui Eduardui. Nuo to laiko visi monarchai karūnuojami būtent šiame krėsle.

Šeštasis ir paskutinis ceremonijos etapas – baigiamoji procesija, kurios metu Karolis III ir Camilla paliks Vestminsterio abatiją ir grįš į Bakingemo rūmus. Visa ceremonija truks kiek daugiau nei valandą, o joje dalyvaus tik 2 000 kviestinių svečių.

Atgal iš Vestminsterio abatijos karalius keliaus 260 metų senumo auksine karališkąja karieta, kuri buvo sukurta karaliui Jurgiui III ir naudota visų Didžiosios Britanijos monarchų karūnavimo ceremonijose nuo 1830 m. Kelyje juos lydės ginkluotosios pajėgos iš visos Tautų sandraugos.

Atvykę į Bakingemo rūmus, jie sulauks karališkojo saliuto ir trijų kariuomenės šūksnių.

Likęs savaitgalis bus skirtas iškilmėms, įskaitant sekmadienį Vindzoro pilyje vyksiantį koncertą, kuriame pasirodys Katy Perry. Pirmadienis Jungtinėje Karalystėje bus nedarbo diena, tad piliečiai raginami ją praleisti dirbant visuomenei naudingus darbus.

Kiek viskas kainuos?

Didžiosios Britanijos vyriausybė apmoka karūnavimo ceremonijas, todėl visa tai yra mokesčių mokėtojų išlaidos. Vyraujant pragyvenimo išlaidų krizei, Karolis III, kaip pranešama, nori, kad karūnavimas būtų pigesnis nei jo motinos.

1953 m. Elžbietos karūnavimas kainavo 1,5 mln. svarų sterlingų (1,72 mln. eurų), kas būtų apie 50 mln. svarų sterlingų šių dienų kainomis. Laikraštis „The Sun“ apskaičiavo, kad dėl padidėjusių išlaidų dėl karališkųjų asmenų saugumo, Karolio III karūnavimas kainuos dvigubai brangiau: 100 mln. svarų sterlingų arba maždaug 115 mln. eurų. 

Jei karūnavimas virstų dideliu turistų traukos objektu, Jungtinei Karalystei pavyktų susigrąžinti visus pinigus, tačiau bet kokią ekonominę naudą bus sunku apskaičiuoti.

Camillos titulas

Camilla bus netradicinė karalienė keliais atžvilgiais. Dėl monarcho, kaip Anglijos Bažnyčios vadovo, padėties paprastai laikoma, kad Anglijos monarchams negražu vesti išsiskyrusį asmenį, jau nekalbant apie tai, kad šiuo atveju jis pats išsiskyrė ir vedė savo buvusią meilę. Garsusis Karolio III dėdė karalius Edvardas VIII atsisakė sosto, kad galėtų vesti savo merginą Volisą Simpson.

Iš pradžių planuota, kad Karoliui III užėmus sostą, Camilla nebus tokia drąsi, kad pretenduotų į karalienės titulą. Vietoj to ji būtų vadinama princese konsorte – žemesniu titulu. Tačiau per savo Platininį jubiliejų 2022 m. Elžbieta II išleido pareiškimą, kuriame pareiškė „nuoširdžiai norinti“, kad Karoliui III įžengus į sostą „Camilla būtų vadinama karaliene konsorte, nes pati tęs savo ištikimą tarnystę“.

Camilla turėjo žengti dar vieną žingsnį: iš karalienės konsortės tapti karaliene. Šis žingsnis paaiškėjo, kai Bakingemo rūmai paviešino kvietimus į karūnaciją, kuriuose Camilla oficialiai apibūdinama kaip karalienė Camilla.

„Rūmuose vyrauja nuomonė, kad karalienė konsortė yra gremėzdiška, todėl, atėjus tinkamam laikui, Camillai būtų paprasčiau vadintis tiesiog karaliene“, – vienas šaltinis vasario mėnesį aiškino laikraščiui „Daily Mail“, atkreipdamas dėmesį į mirusį Elžbietos vyrą: „Princas Philipas oficialiai buvo princas konsortas, bet jis nebuvo žinomas kaip princas konsortas.“

Laukiama protestų

Nepaisant mestų saugumo pajėgumų ir valdžios institucijų įspėjimų, šeštadienį per karaliaus Karolio III karūnavimą antimonarchistai planuoja surengti plataus masto protestus. 

Pasak Londone įsikūrusios kampanijos grupės „Republic“, pasisakančios už Didžiosios Britanijos monarchijos pakeitimą renkamu valstybės vadovu, Trafalgaro aikštėje, kai praeis karališkosios procesijos, protestuos daugiau kaip tūkstantis žmonių.

Tačiau protestuotojams gali sutrukdyti naujasis Viešosios tvarkos įstatymo projekto pakeitimas, kuris įsigaliojo trečiadienį, po to, kai buvo priimtas JK parlamente ir gavo karališkąjį Karolio III sutikimą.

Pagal naująjį įstatymą protestuotojams, kurie trukdo „pagrindinei nacionalinei infrastruktūrai“, pavyzdžiui, blokuoja kelius ir geležinkelius, gresia 12 mėnesių už grotų, neribota bauda arba ir viena, ir kita.

​„Mūsų tolerancija bet kokiems trikdžiams, nesvarbu, ar tai būtų protestai, ar kiti veiksmai, bus maža, – sakoma trečiadienį policijos pareiškime. – Griežtai susidorosime su visais, kurie ketina sužlugdyti šią šventę.“

Asmenims, kurie „užsikabina“ arba fiziškai prisitvirtina prie kitų žmonių, objektų ar pastatų, kad sukeltų „rimtus trikdžius“, gresia 6 mėnesiai už grotų, neribota bauda arba ir viena, ir kita. Policijai bus suteikta teisė sustabdyti ir apieškoti protestuotojus, įtariamus ketinimu įvykdyti nusikaltimą.

„Tai iškalbinga, kad Karolis III, kuriam nebuvo problemų pasisakyti įvairiais klausimais, nusprendė neginti demokratinių teisių, kai joms grasinama jo vardu“, – vienas protestų organizatorių.

Po karalienės Elžbietos II mirties ir Karolio III atėjimo į sostą Didžiojoje Britanijoje protestų prieš monarchiją judėjimas įgavo naują pagreitį.

Londone įsikūrusios apklausų bendrovės „YouGov“ atlikta naujausia apklausa parodė, kad bendra parama Britanijos monarchijos išsaugojimui išlieka gana didelė – balandžio mėn. ji siekė 62 proc. 

Parengta pagal BBC ir „Sky News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.