Narkotikai užplūdo Europą: kokainą plukdo net ir po vandeniu

Europos Sąjungos mastu atliktas nuotekų tyrimas parodė, kad kokaino vartojimas išaugo visose šalyse. Didžiausi šio narkotiko kiekiai nustatyti Belgijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Nyderlanduose.

Kokainas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kokainas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Belgijoje rasta kokaino siunta.<br>AP/Scanpix nuotr.
Belgijoje rasta kokaino siunta.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pavyksta perimti tiktai nedidelę dalį narkotikų iš Pietų Amerikos siuntų.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Pavyksta perimti tiktai nedidelę dalį narkotikų iš Pietų Amerikos siuntų.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Kolumbijos pareigūnai Ramiojo vandenyno pakrantėje sulaikė pusiau povandeninį laivą, gabenantį kokaino žaliavą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kolumbijos pareigūnai Ramiojo vandenyno pakrantėje sulaikė pusiau povandeninį laivą, gabenantį kokaino žaliavą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kolumbijos pareigūnai Ramiojo vandenyno pakrantėje sulaikė pusiau povandeninį laivą, gabenantį kokaino žaliavą.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kolumbijos pareigūnai Ramiojo vandenyno pakrantėje sulaikė pusiau povandeninį laivą, gabenantį kokaino žaliavą.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 16, 2023, 12:07 PM, atnaujinta Jul 16, 2023, 12:42 PM

Organizacijos, kovojančios su narkotikų prekyba, skelbia: narkotikai užplūdo Europą, o kai kurios bendruomenės dėl šio reiškinio yra terorizuojamos.

Lisabonoje įsikūrusios Europos narkotikų stebėsenos agentūros EMCDDA atliktame didžiausiame iki šiol tyrime buvo analizuojamos nuotekos baseinuose iš valymo įrenginių, aptarnaujančių apie 54 mln. žmonių 104 Europos miestuose.

Rezultatai parodė, kad toliau didėja aptikto kokaino kiekis, – ši tendencija stebima nuo 2016 m. Daugiau nei pusėje iš 66 Europos miestų, kaupiančių 2021 ir 2022 m. duomenis, užfiksuotas kokaino likučių padidėjimas.

Aptikti labai sunku

Kokainas iš Lotynų Amerikos dažnai atplukdomas tais pačiais laivais, kuriais gabenami maisto produktai.

Tačiau per pastaruosius keletą metų policija sulaikė du povandeninius laivus, kuriais iš Amazonės atogrąžų miškų į Europą buvo transportuojamas didelis kiekis šio narkotiko.

Vienas jų sulaikytas prie Galisijos autonominio regiono Šiaurės Vakarų Ispanijoje. Laivas gabeno 3 tonas kokaino, kurio vertė siekė 150 mln. eurų. Jis pagamintas iš stiklo pluošto, tačiau dar įdomesnė detalė – buvo savadarbis.

Dviejų Ekvadoro pusbrolių ir buvusio ispanų boksininko ekipažas drąsiai leidosi į slaptą misiją 2019 m.

Be energinių batonėlių ir konservuotų sardinių, įgula daugiau beveik nieko neturėjo, neskaitant tonų narkotiko.

Vis dėlto baltieji milteliai nepadėjo įgulai praturtėti. Pirma, juos nuo pat pradžių stebėjo teisėsaugos institucijos, įskaitant Jungtinės Karalystės Nacionalinę nusikalstamumo agentūrą (NCA). Antra, povandeninis laivas patyrė techninių gedimų.

Galiausiai prie Ispanijos krantų įgula užplaukė ant seklumos ir įstrigo.

Šis povandeninis laivas tapo kovos su narkotikais trofėjumi ir dabar stovi Ispanijos miesto Avilos policijos akademijoje.

Nors mūšis laimėtas, karas vis dar tęsiasi. Povandeninės narkotikų kontrabandos reiškinys įgavo pagreitį. Neseniai Galisijos pakrantėje aptiktas dar vienas povandeninis laivas.

„Narkotikų prekeiviai jau daugiau kaip 20 metų naudojasi povandeniniais laivais, kad pasiektų Afriką ir Europą, bet kol kas mums pavyko sugauti tik šiuos du, – pasakojo Ispanijos nacionalinės policijos kovos su narkotikais brigados vyriausiasis komisaras Antonio Martinezas Duarte. – Iš tikrųjų juos sučiupti labai sunku.“

Yra duomenų, kad šimtai savadarbių povandeninių laivų plaukia iš Pietų Amerikos į Europą, kuri išlieka antra pagal dydį kokaino rinka po JAV. Pastebima, kad ši nelegali prekyba po pandemijos sukelto sąstingio sparčiai auga.

Sklinda gandai, kad viduryje Atlanto, aplink Kanarų ir Azorų salas, yra masinės povandeninių laivų, gabenusių kokainą, kapinės – jie sąmoningai nuskandinti po to, kai buvo iškrautas krovinys.

Kiekviena sėkmingai įgyvendinta misija – didžiulis triumfas mechanikų komandoms, kurios slapta konstruoja tokius laivus džiunglių gilumoje Pietų Amerikoje, daugiausia Gajanoje ir Suriname.

Veikė tikra laboratorija

Nors dauguma povandeninių laivų nėra randami, Ispanijos policija trimituoja apie didelę pergalę.

Pareigūnams pavyko išardyti didžiausią Europoje kokaino laboratoriją – itin sudėtingą tarptautinę įmonę, kurioje visą parą dirbo Kolumbijos ir Meksikos ekspertų grupės, kad pagamintų iki 200 kg šio narkotiko per dieną.

„Nusikalstama organizacija buvo labai sudėtinga, o jos nariai, kurių skirtingos pareigos buvo gerai organizuotos, taikė griežtas saugumo priemones: turėjo slapyvardžius, užmaskuotą bendravimo sistemą, apsimesdavo paprastais sunkvežimių vairuotojais“, – teigė Ispanijos policijos atstovai.

„Tai yra labai svarbi operacija, – pritarė vyriausiasis komisaras A.Martinezas Duarte. – Tai pirmas kartas Europoje, kai aptikome net pusantros tonos bazinio kokaino pastos.“

Bet reikšmingas buvo ne tik gabenamo krovinio dydis.

„Ši operacija taip pat patvirtina Kolumbijos ir Meksikos nusikaltėlių, prisijungusių prie Ispanijoje veikiančių gaujų, ryšius“, – sakė A.Martinezas Duarte.

Policijos pareigūnai atsinešė aptiktos laboratorijos turinį į spaudos konferenciją, kad parodytų visą narkotikų ruošimo procesą. Salės gale ant stalo gulėjo produktas: dešimtys plytos dydžio rudų paketų, papuoštų Supermeno emblema, – šie narkotikų prekeiviai aiškiai turėjo nenugalimumo jausmą.

Vienas pareigūnas prasitarė, kad už kiekvieną paketą importuotojai moka nuo 30 tūkst. iki 35 tūkst. eurų.

Vėliau pardavę narkotikus gatvėje jie gauna dvigubai daugiau.

„Ši operacija atskleidė, jog egzistuoja nauja kokaino prekybos tendencija, kai neperdirbtas narkotikas eksportuojamas, kad būtų chemiškai apdorotas slaptose laboratorijose paskirties šalyse, – teigė policijos atstovai. – Tai leidžia nusikalstamoms organizacijoms sumažinti savo nuostolius galimo narkotikų konfiskavimo atveju.“

Aptikus ir uždarius laboratoriją ne tik pavyko sustabdyti didžiulio kiekio kokaino patekimą į rinką, bet ir išvengti pražūtingų padarinių aplinkai, nes daugiau kaip 27 tonos kietų ir skystų cheminių produktų, panaudotų gavybai ir perdirbimui, būtų buvę išpilti į netoliese esančias upes.

Kartu su areštuotais povandeniniais laivais ši laboratorija tapo įrodymu, kaip sparčiai pasaulyje plečiasi narkotikų prekyba.

Tunelio gale nėra šviesos

Antverpenas tapo viena iš vietų Europoje, kur narkotikų pasiūla auga sparčiausiai. Šiame Belgijos uostamiestyje 2022 m. konfiskuotas rekordinis kokaino kiekis – 110 tonų.

Narkotikų buvo tiek daug, kad juos krosnyse teko deginti keliomis partijomis.

Tačiau, kai kuriais skaičiavimais, valdžios institucijoms pavyksta sulaikyti tik dešimtadalį viso į uostą atplukdomo kokaino. Kita dalis gabenama į Nyderlandus, iš kur jau platinama visoje likusioje Europoje, įskaitant Jungtinę Karalystę.

Kova su narkotikų kontrabanda persikėlė ir į Antverpeno miesto gatves. Šių metų sausį per susišaudymą tarp narkotikų gaujų žuvo 11 metų mergaitė.

Netgi Belgijos teisingumo ministras Vincentas van Kvikenbornas pastaruosius metus buvo priverstas gyventi slėptuvėje po to, kai policija atskleidė Nyderlandų nusikaltėlių sąmokslą jį pagrobti.

Prie ministro namų buvo aptiktas automobilis su šaunamaisiais ginklais.

Belgijos teisėjo Michelio Claise’o teigimu, kokaino pramonė tapo nekontroliuojama: „Narkotikų prekeiviai susikrauna didžiulį turtą.

Gaujos, užsidirbusios daugybę pinigų, nustelbia tuos, kurie siekia užtikrinti teisingumą.

Turint omenyje pinigų plovimą ir korupciją, kuri dabar yra beribė, kalbant apie uždarbio sumas, kurias galima pasiūlyti policijos pareigūnams ir kitiems žmonėms, kaip mes galime kontroliuoti nusikalstamas organizacijas? Viskas baigta.“

Jungtinės Tautos įspėja, kad konkuruojančios tarptautinės gaujos bendradarbiauja kaip niekada anksčiau: po sėkmės Europoje, siekdamos neribotų turtų, jos netrukus persikels ir į Aziją bei Afriką.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.