Po J. Prigožino žūties – aliarmas Afrikoje: Rusijos įtaka nemažėja

Praėjusį mėnesį buvęs „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas per savo paskutinę kelionę į Centrinės Afrikos Respubliką (CAR) apsilankė „la Maison Russe“, arba „Rusų namuose“, kultūros centre netoli Rusijos ambasados šalies sostinėje Bangyje, kur pozavo nuotraukoms su grupuotės samdiniais ir vietiniais gyventojais.

Kremliui bandant suvaldyti išsiplėtusį „Wagner“ komercinį tinklą, vis dar lieka neaišku, kas ateityje lauks šios grupuotės.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kremliui bandant suvaldyti išsiplėtusį „Wagner“ komercinį tinklą, vis dar lieka neaišku, kas ateityje lauks šios grupuotės.<br>Lrytas.lt koliažas.
Paskutinės J. Prigožino nuotraukos CAR. <br>„All Eyes On Wagner“ socialiniame tinkle X paskelbta nuotr.
Paskutinės J. Prigožino nuotraukos CAR. <br>„All Eyes On Wagner“ socialiniame tinkle X paskelbta nuotr.
Rusijos šalininkai Afrikoje.<br> AP/Scanpix nuotr. 
Rusijos šalininkai Afrikoje.<br> AP/Scanpix nuotr. 
„Wagner“ samdiniai CAR.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Wagner“ samdiniai CAR.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos samdinių grupuotės<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos samdinių grupuotės<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Prigožino pagerbimas Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožino pagerbimas Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-09-21 20:09

Šis institutas ir jo įvairialypė veikla yra ryškus pavyzdys, kaip samdinių grupė tapo Rusijos valstybės pakaitalu šioje Afrikos šalyje. Nuo J. Prigožino mėginimo įvykdyti perversmą birželio mėnesį ir vėlesnės jo žūties lėktuvo katastrofoje netoli Maskvos, Rusija įsitraukė į didelio masto kovą, siekdama centralizuoti savo „imperiją“ Afrikos žemyne.

Kremliui bandant suvaldyti išsiplėtusį „Wagner“ komercinį tinklą, vis dar lieka neaišku, kas ateityje lauks šios grupuotės. Vis dėlto Bangyje pradeda ryškėti požymiai, kokia ateitis gali ištikti CAR, vieną pirmųjų samdinių grupuotės valstybių-klienčių. CNN pažymi, kad sprendžiant iš veiksmų šalyje, atrodo, kad čia Rusija stiprina „Wagner“ operacijas ir toliau sėkmingai daro įtaką vidiniams procesams. 

„Atrodo, kad žinia, kurią Maskva nori transliuoti, yra tokia: viskas kaip visada, – rašoma CNN publikuotame straipsnyje. – Rusijos dominavimas matomas visur. Pakelės baruose vietiniai gyventojai gurkšnoja „Africa Ti L'Or“ alų ir „Wa-Na-Wa“ degtinę, kurią gamina su „Wagner“ susijusi bendrovė. Tuo tarpu Rusijos dovanoti naikintuvai švilpia virš galvų.“

„Rusijos namai“ 

„Maison Russe yra visos „Wagner“ veiklos Centrinės Afrikos Respublikoje nervų centras“, – CNN sakė JAV ne pelno siekiančios organizacijos „The Sentry“, stebinčios „Wagner“ veiklą visoje šalyje, vyresnioji tyrėja Nathalia Dukhan.

Pasak „The Sentry“ tyrėjos, šiame rusų kultūros centre vykdomos įvairios operacijos, susijusios su „Wagner“ verslo veikla – grupuotė jį naudoja savo auksui ir deimantams pardavinėti bei VIP asmenims linksminti. Jame vyksta renginiai, skirti „skleisti Rusijos kultūrą ir kartu skatinti promaskvietišką tarptautinių santykių suvokimą“.

„Wagner“ grupės samdiniai CAR įsitvirtino maždaug nuo 2018 m., saugo šalies prezidentą Faustiną-Archange'ą Touaderą ir rengia armijos naujokus. „Wagner“ kariai kovojo su sukilėliais daugiau nei dešimtmetį trunkančiame šalies pilietiniame konflikte, kartu plėsdami Rusijos įtaką naudingųjų iškasenų turtingoje šalyje. Grupuotė yra užsitikrinusi daugybę dosnių kasybos koncesijų šalyje deimantų ir aukso paieškai, taip pat aktyviai dalyvauja medienos pramonėje.

Grupuotę stebintis projektas „All Eyes on Wagner“ teigė, kad „Rusijos namai“ yra įregistruoti kaip įmonė Bangyje, tačiau neturi jokių sąsajų su valstybine agentūra „Rossotrudničestvo“, kuri yra Rusijos valstybinė agentūra, koordinuojanti rusų kultūros institutus visame pasaulyje. 

„Maison Russe <...> yra puikus pavyzdys, kaip „Wagner group“ pakeitė Rusijos valstybę“, – CNN sakė „All Eyes on Wagner“ atstovai.

Jie pridūrė, kad tai tarnauja ir „Wagner“, ir Rusijos interesams. „Rengdama išskirtinius renginius, reklamuodama „Wagner“ alų, rodydama „Wagner“ filmus, priimdama J. Prigožiną ir kviesdama Rusijos gynybos ministerijos delegacijas skaityti paskaitų apie Rusijos bei Rusijos karinį bendradarbiavimą“.

Pasak Europos Vadovų Tarybos, centrui jau seniai vadovauja Dmitrijus Syty, buvęs J. Prigožino pavaduotojas, kuris vaidino „pagrindinį vaidmenį“ CAR dėl „Wagner“.

Tačiau D. Syty, kuriam Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos taiko sankcijas „už rimtus žmogaus teisių pažeidimus“ ir kuris 2022 m. gruodį išgyveno pasikėsinimą nužudyti, galėjo būti pakeistas.

Vietos žiniasklaida neseniai pranešė, kad „Rusų namuose“ pradėjo dirbti nauja direktorė, kurią vadina Nafisa. Ji buvo užfiksuota J. Prigožino nuotraukose per jo paskutinį vizitą CAR, tačiau nėra jokių įrodymų, kad iki balandžio mėnesio ji būtų kaip nors susijusi su „Wagner“.  

Patekimas į šiuos namus yra labai ribotas. Vakarų žurnalistams jau ne kartą buvo užkirstas kelias bandant patekti į šį centrą. Tačiau CNN komanda, naudodama paslėptą kamerą, apsilankė įstaigos svetainėje. Juos sutiko moteris, prisistačiusi kaip Nafisa Kirjanova. 

Remdamiesi socialinių tinklų paskyromis ir kitais susietais profiliais, Vakarų žurnalistai išsiaiškino, kad moteris turi ir kitą vardą – Anfisa Aleksandrovna Kirjanova. Su A. A. Kirjanova susietas „YouTube“ kanalas atskleidė, kad dar prieš devynis mėnesius ji dalijosi kosmetikos vaizdo įrašų apžvalgomis. Internete paskelbtame gyvenimo aprašyme teigiama, kad ji dirbo vertėja, mokėsi Sorbonos universitete Paryžiuje ir Maskvos valstybiniame lingvistikos universitete.

Žurnalistams moteris trumpai aprodė institutą. Trijose palapinėse už centro ribų vyko rusų kalbos pamokos, o kino salėje buvo rodomi rusiški filmai.  Šalia palapinių į už jų esančią automobilių stovėjimo aikštelę ėjo kaukėtas vyras, kuris atrodė kaip „Wagner“ grupuotės samdinys. N. Kirjanova žurnalistams neatskleidė vyro tapatybės bei neleido patekti į draudžiamą zoną, į kurią nuėjo vyras.

Moteris bandė išsisukinėti, kai CNN žurnalistai pasiteiravo apie jos buvimą nuotraukose su J. Prigožinu. „Dieve mano, ar galite man tai parodyti?“ – klausė ji.

Parodžius nuotraukas, ji nenoromis prisipažino: „Gerai jau gerai, na taip“.

Kalbėdama apie J. Prigožino vizitą ir „Wagner“ ateitį CAR, N.Kirjanova sakė, kad jo mirtis nieko nereiškia Rusijos misijai šioje šalyje.  

„Ar tai ką nors keičia, jei, nežinau, miršta jūsų šalies prezidentas? Ar tai reiškia, kad jūsų šalis nustoja egzistuoti? <...> misija tęsiasi, Rusijos kultūrinė misija tęsiasi“, – sakė ji. 

Paklausta, kas dabar prižiūri centrą, N. Kirjanova atsakė, kad D. Syty yra „atsakingas, kaip visos misijos vadovas, ir jis vadovauja kai kurioms kitoms kryptims“.

Samdinių pergrupavimas

D. Syty ir „Wagner“ patarėjas saugumo klausimais Vitalijus Perfilevas, kuriam JAV ir Europos Sąjunga taip pat taiko sankcijas, yra vieni iš seniausiai prie „Wagner“ grupuotės prisijungusių narių, kurie praėjusios savaitės pabaigoje vis dar dirbo CAR.

Su CNN su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs diplomatas sakė, kad šie du vyrai išvyko į Maskvą ir grįžo, o tai leidžia manyti, kad jie pasirašė naujas sutartis su Rusijos gynybos ministerija. 

Diplomatijos pareigūnas sakė, kad „Wagner“ CAR paliko ilgalaikį pėdsaką. Pasak pareigūno, Rusija pradeda suderintą reorganizaciją, siekdama sumažinti „Wagner“ veiklos CAR išlaidas. Šios pastangos yra dvejopos: priversti kovotojus pasirašyti naujas sutartis ir atitraukti juos atgal, kad būtų sutelkta kontrolė pagrindiniuose gyventojų centruose.    

Pareigūno teigimu, liepos ir rugpjūčio mėnesiais kas savaitę buvo keičiami transporto lėktuvai „Iljušin IL-76“, kad nugabentų samdinius į Maskvą pasirašyti sutarčių, ir pridūrė, kad maždaug 150 iš jų nesugrįžo.  

„Wagner“ samdiniai važinėja po Bangį nežymėtais, žalia arba smėlio spalva nudažytais pikapais. Kaukėti jie išeina į gatves ir apsipirkinėja maisto prekių parduotuvėse. Grupuotės protokolas reikalauja, kad jie visada dengtų veidus – net ir ieškant batų padėvėtų drabužių turguje.

Pasak CAR prezidento Faustino-Archange'o Touaderos vyresniojo patarėjo Fidele Gouandjikos, nepaisant nepavykusio „Wagner“ maišto ir J. Prigožino mirties, CAR santykiai su Rusija mažai pasikeitė. 

Žurnalistai susitiko su F. Gouandjika jo dvare sostinėje. Jis vilkėjo marškinėlius su užrašu „Je suis Wagner“ (liet. „Aš esu Wagner“) ir teigė, kad juos jam padovanojo pats Prigožinas. „Jis buvo mano draugas, jis buvo mano geriausias draugas visų Centrinės Afrikos žmonių akivaizdoje“, – kalbėjo jis apie mirusį grupuotės vadovą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.