Kinijos ministrų pradingimai užminė mįslę: neprilygstama Xi Jinpingo asmeninė galia ir pasitikėjimo krizė

​Prasidėjus trečiajai kadencijai, Xi Jinpingas į aukščiausius Kinijos postus paskyrė daugybę ištikimų žmonių, kurie, kaip jis tikėjosi, palengvins kelią jo didingai Kinijos vizijai įgyvendinti. Tačiau nepraėjus nė metams, Xi Jinpingo parinktą valdantįjį elitą krečia neramumų audra, kelianti klausimų dėl jo sprendimų ir mažinanti tarptautinį pasitikėjimą jo valdymu.

Xi Jinpingas, Qin Gangas ir Li Shangfu.<br>lrytas.lt koliažas.
Xi Jinpingas, Qin Gangas ir Li Shangfu.<br>lrytas.lt koliažas.
Kinijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kinijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas ir S. Lavrovas.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas ir S. Lavrovas.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Kinija ir Rusija.<br>123rf. nuotr.
Kinija ir Rusija.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 7, 2023, 10:27 PM, atnaujinta Oct 8, 2023, 8:31 AM

Vos per kelis mėnesius dingo du aukšto rango Kinijos kabineto nariai, kurie buvo pagrindiniai šalies atstovai pasaulyje. Gynybos ministro Li Shangfu viešumoje nebuvo matyti jau tris savaites, o tai sukėlė spėlionių, kad jo atžvilgiu atliekamas tyrimas. Prieš kelias savaites užsienio reikalų ministras Qin Gangas buvo dramatiškai atstatydintas po to, kai mėnesiui dingo iš viešumos.

Jų staigūs dingimai įvyko tuo metu, kai Kinijos prezidentas, siekdamas sustiprinti nacionalinį saugumą ir didėjant įtampai su Vakarais, siekia pašalinti bet kokias numanomas grėsmes ir pažeidžiamumą.

Li Shangfu ir Qin Gangas yra vieni iš penkių Kinijos valstybės patarėjų, jie užima aukštesnes nei eiliniai ministrai pareigas kabinete. Li Shangfu taip pat yra Centrinės karinės komisijos, kuri vadovauja ginkluotosioms pajėgoms, narys. Šiai komisijai vadovauja pats Xi Jinpingas.

Tuo tarpu netikėtas dviejų aukščiausio rango generolų nušalinimas sukrėtė Liaudies išlaisvinimo armijos raketines pajėgas – elitinį padalinį, kurį Xi Jinpingas įsteigė Kinijos įprastinių ir branduolinių raketų pajėgumams modernizuoti, ir sukėlė susirūpinimą dėl platesnio masto valymų kariuomenėje.

Vadovaujant Xi Jinpingui Kinijos vyriausybė, kuri tapo dar neskaidresnė, mažai ką paaiškino dėl personalo pertvarkymų, taip pat nerodė jokio suinteresuotumo išsklaidyti neišvengiamas spekuliacijas, kurios nuo to laiko labai išplito.

Antradienį laikraštis „The Wall Street Journal“, remdamasis su šiuo klausimu susipažinusiais žmonėmis, pranešė, kad Komunistų partijos tyrimas nustatė, jog dirbdamas Kinijos pasiuntiniu Vašingtone Qin Gingas turėjo nesantuokinį romaną. Kinijos užsienio reikalų ministerija atsisakė komentuoti šį pranešimą.

Neskaidrus dviejų aukšto rango ministrų likimas sudavė smūgį tarptautiniam Pekino įvaizdžiui, kuris reklamavo savo politinį modelį kaip stabilesnį ir veiksmingesnį nei Vakarų demokratijos.

Ekspertų teigimu, auganti nežinomybė tarp Kinijos valdančiojo elito atskleidė jos vienpartinės sistemos pažeidžiamumą, kurį tik sustiprino Xi Jinpingo asmeninės valdžios sutelkimas jau trečiąją kadenciją.

„Tai, kas vyksta Kinijoje, iš tikrųjų parodo ir atspindi absoliučiai didžiulę politinę riziką, kylančią iš Pekino“, – teigė Singapūro nacionalinio universiteto tyrėjas Drew Thompsonas.

„Politinė rizika kyla ne tik tarp Xi Jinpingo ir jo santykių su jo ranka parinktais pavaldiniais, bet ir dėl nusistovėjusių taisyklių ir normų, reguliuojančių elgesį sistemoje, trūkumo“, – pridūrė jis.

Būdamas gynybos ministru, Kinijos sistemoje tai daugiausia ceremoninės pareigos, Li Shangfu nevadovavo kovinėms pajėgoms. Tačiau jis yra svarbi Kinijos karinės diplomatijos figūra išoriniam pasauliui, aiškino Singapūre esančios S. Rajaratnamo tarptautinių studijų mokyklos mokslinis bendradarbis Jamesas Charas.

„Jei Li Shangfu iš tiesų yra susidūręs su kažkokiomis tai problemomis, požiūris į Pekiną bus itin neigiamas, žinant, jog du valstybės tarybos nariai buvo pašalinti taip greitai, tik prasidėjus trečiajai Xi Jinpingo kadencijai“, – sakė jis.

Nuo tada, kai kovo mėn. buvo paaukštintas į šias pareigas, Li Shangfu du kartus vyko į Maskvą susitikti su savo kolega iš Rusijos, aplankė Baltarusijos prezidentą Minske ir spaudė ranką JAV gynybos sekretoriui Lloydui Austinui saugumo konferencijoje Singapūre.

Tačiau pastarosiomis savaitėmis Li Shangfu, kaip pranešama, praleido nemažai diplomatinių susitikimų, įskaitant metinį pasienio gynybos susitikimą su Vietnamo pareigūnais ir susitikimą su Singapūro karinio jūrų laivyno vadu Pekine.

Ekspertai pažymėjo, jog paslaptingas Li Shangfu dingimas turi vieną teigiamą aspektą, kai kalbama apie pastangas stabilizuoti JAV ir Kinijos santykius.

2018 m. JAV pritaikė Li Shangfu sankcijas dėl to, kad Kinija įsigijo rusiškų ginklų, ir Pekinas ne kartą yra užsiminęs, jog JAV nesulauks susitikimo su Li Shangfu, jei sankcijos nebus atšauktos.

Jei Li Shangfu būtų atšauktas iš gynybos ministro pareigų, tai potencialiai galėtų atverti galimybę atnaujinti abiejų supervalstybių aukšto lygio karines derybas.

Nuo kaltės Xi Jinpingas neišsisuks

Pasak analitikų, galimas Xi Jinpingo lojalistų nuopuolis blogai atsilieptų aukščiausiajam vadovui, kuris savo rankose sutelkė valdžią ir sprendimų priėmimą iki tokio lygio, kokio Kinijoje nebuvo per pastaruosius dešimtmečius.

„Du valstybės tarybos nariai, kuriuos vienvaldiškai iškėlė Xi Jinpingas, per šešis mėnesius pateko į bėdą, ir kad ir kaip valdžia stengtųsi tai apginti, Xi Jinpingas negali išvengti kaltės“, – sakė buvęs Komunistų partijos laikraščio redaktorius Deng Yuwen, dabar gyvenantis JAV.

„Partijoje kils klausimų, dėl to, kokius žmones jis paskyrė į svarbius postus“, – kalbėjo jis.

JAV ambasadorius Japonijoje Rahmas Emanuelis netgi palygino Xi Jinpingo kabineto sudėtį su Agatos Kristi romanu „Ir tada nebeliko nė vieno“.

„Kas laimės šias lenktynes dėl nedarbo? Kinijos jaunimas ar Xi Jinpingo kabinetas?“ – ironizavo R.Emanuelis savo „Twitter“ paskyroje.

Kinija jau dabar kovoja su daugybe ekonominių bėdų – nuo rekordinio jaunimo nedarbo ir didėjančių vietos valdžios skolų iki spirale besiritančios nekilnojamojo turto krizės.

Analitikai pažymėjo, kad didėjantis neapibrėžtumas Xi Jinpingo valdančiųjų rate gali paskatinti pasitikėjimo krizę antroje pagal dydį pasaulio ekonomikoje.

„Naujausias Xi Jinpingo aukšto lygio valymas pabrėžia jo įsitikinimą, kad ideologinė sanglauda, o ne ekonominiai rodikliai ar tariamas karinis meistriškumas, yra tautos stiprybės kertinis akmuo – šią pamoką jis pasisėmė iš Sovietų Sąjungos žlugimo“, – pareiškė Craigas Singletonas, Demokratijų gynimo fondo Vašingtone vyresnysis bendradarbis Kinijoje.

„Li Shangfu nušalinimas galbūt neturės didelės įtakos Kinijos valstybiniams santykiams, tačiau beveik neabejotinai sustiprins didėjantį tarptautinės verslo bendruomenės susirūpinimą dėl partijos įtakos ir mažėjančio skaidrumo Kinijoje“, – patikino jis.

Kova su korupcija

65 metų kariuomenės vadas Li Shangfu dirbo vienoje iš pagrindinių Kinijos palydovų paleidimo vietų pietvakarinėje Sičuano provincijoje ir, pakilęs karjeros laiptais, tapo jos direktoriumi.

Tris dešimtmečius dirbęs paleidimo centre, 2013 m. jis buvo paaukštintas ir pradėjo dirbti Liaudies išlaisvinimo armijos ginkluotės štabe.

Manoma, kad Li Shangfu yra generolo Zhango Youxia, Xi Jinpingo vaikystės draugo ir artimiausio sąjungininko kariuomenėje, protežė. Zhangas Youxia buvo paaukštintas į Centrinės karinės komisijos (CMC) pirmininko pirmojo pavaduotojo postą per vadovybės pertvarkymus praėjusį spalį, nors jau buvo gerokai peržengęs neoficialų pensinį amžių.

Nuo 2017 m. iki 2022 m. Li Shangfu buvo atsakingas už Kinijos ginkluotės pirkimus kaip CMC įrangos vystymo departamento vadovas – šias pareigas anksčiau ėjo Zhangas Youxia.

Liepos mėnesį, likus kelioms dienoms iki staigaus dviejų aukščiausio rango generolų raketinių pajėgų nušalinimo, įrangos plėtros departamentas paskelbė apie naują kovą su korupcine viešųjų pirkimų praktika, ragindamas teikti pranešimus apie įtartiną veiklą nuo 2017 m. – tai sutampa su laiku, kai Li Shangfu pradėjo vadovauti departamentui.

Nuo pat atėjimo į valdžią Xi Jinpingas vykdė negailestingą kovos su korupcija kampaniją, į kurios spąstus pateko šimtai aukštų pareigūnų ir generolų ir dar milijonai žemesnio rango kadrų.

„Jei pažvelgtume 10 metų atgal, Xi Jinpingas vis dar kovoja su korupcija. Jis vis dar kovoja su nelojalumu. Jis vis dar reiškia susirūpinimą dėl kariuomenės lojalumo partijai“, – kalbėjo Singapūro nacionalinio universiteto tyrėjas D.Thompsonas.

„Tai iš tiesų atskleidžia kai kurias esmines Pekino valdžios pobūdžio problemas. Kontrolės ir atsvarų stoka, pernelyg didelis pasikliovimas partijos kontrole iš viršaus niekaip nepanaikina paskatų, lemiančių elgesį, kurį nuolat stengiamasi išrauti su šaknimis“, – dėstė jis.

„Tokie apvalymai tęsis ir toliau“

Net ir sukaupęs daugiau galių nei bet kuris kitas Kinijos vadovas per pastaruosius dešimtmečius, Xi Jinpingas vis dar tęsia kampaniją, kuria siekia sustiprinti savo valdžią partijoje ir kariuomenėje.

Praėjusią savaitę, kai vis dažniau buvo spėliojama dėl gynybos ministro buvimo vietos, Xi Jinpingas per inspekciją Kinijos šiaurės rytuose paragino kariuomenę siekti vienybės ir stabilumo.

„Politinio pasitikėjimo trūkumas tarp atskirų sistemos asmenų yra pagrindinis šios kampanijos variklis“, – sakė D.Thompsonas.

Xi Jinpingas nėra vienintelis Kinijos lyderis, kuris, sukaupęs neprilygstamą asmeninę galią, atsisuko prieš savo aplinką. Komunistinės Kinijos įkūrėjas ir galingiausias lyderis iki Xi Jinpingo – Mao Zedongas – per kultūrinę revoliuciją išvalė daugelį savo kadaise patikimų sąjungininkų.

S.Rajaratnamo tarptautinių studijų mokyklos ekspertas J.Charas įspėjo, kad politiniai sukrėtimai nereiškia, jog Xi Jinpingas praranda savo valdžios kontrolę.

„Pats faktas, kad jis gali pašalinti visus, kuriuos nori... daug ką pasako apie tai, kokį kontrolės mastą pasiekė Xi Jinpingas“, – aiškino J.Charas.

Tačiau jis pažymėjo, kad Li Shangfu ir Qin Gango išnykimas yra vienpartinio centralizuoto valdymo Kinijoje simptomas.

„Kol Xi Jinpingas nesugalvos reformuoti visos politinės sistemos... esu labai tikras, kad tokie apvalymai tiesiog tęsis ir toliau“, – reziumavo jis.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.