Jaunimo gaujos šiurpina Italiją: paaugliai sėja smurtą nebijodami bausmės

Italiją šiurpina vis baisesni nevaldomų paauglių gaujų, vadinamųjų „baby gang“, nusikaltimai. Užaugę apleistuose priemiesčiuose tarp skurdo ir degradacijos, dažnai ten, kur jaučiamas stiprus mafijos tvaikas, jie išmoko jaustis nebaudžiami.

Kaivanas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Kaivanas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Kaivanas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Kaivanas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Kaivanas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Kaivanas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
G. Meloni.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
G. Meloni.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Parco Verde (liet. Žaliasis parkas), garsina ilga kriminalinė istorija.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Parco Verde (liet. Žaliasis parkas), garsina ilga kriminalinė istorija.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Neapolio šiaurėje esantis Kaivanas atsidūrė Italijos nusikaltimų kronikų viršūnėse. Tai – prievartavimų, narkotikų, jaunimo gaujų ir mafijos klanų vieta.<br>„ZUMA Press“/„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Neapolio šiaurėje esantis Kaivanas atsidūrė Italijos nusikaltimų kronikų viršūnėse. Tai – prievartavimų, narkotikų, jaunimo gaujų ir mafijos klanų vieta.<br>„ZUMA Press“/„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Neapolio priemiestis.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Neapolio priemiestis.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Oct 22, 2023, 9:23 PM, atnaujinta Oct 23, 2023, 8:23 AM

Prekyba narkotikais, grupiniai prievartavimai, nelegalūs ginklai – visa tai tapo valdžios pamirštas periferijas užvaldžiusių paauglių grupuočių kasdienybe.

Į viešumą iškylantys žiaurūs nusikaltimai Italijos vyriausybę privertė skubiai keisti įstatymus – numatyti griežtesnes bausmes nepilnamečiams ir jų neprižiūrintiems bei į mokyklas neleidžiantiems tėvams.

Terorizuojami gyventojai piktinasi, kad ši kova gerokai pavėluota, ir vis garsiau ragina žiauriai nusikaltusius paauglius bausti kaip suaugusiuosius.

Virto kriminaliniu getu

Kaivanas – kiek daugiau negu 30 tūkst. gyventojų turintis kvartalas Neapolio šiaurėje – pastarąjį mėnesį atsidūrė Italijos nusikaltimų kronikų viršūnėse.

Tai – prievartavimų, susišaudymų, narkotikų, jaunimo gaujų ir „Camorra“ mafijos klanų vieta, kur šeimininkauja ne valstybė ir įstatymai, o vis jaunesni ir žiauresni nusikaltėliai.

Čia esančią zoną, vadinamąją Parco Verde (liet. Žaliasis parkas), garsina ilga kriminalinė istorija. Ironiška, bet žaliuoja čia tik piktžolės, išdygusios tarp betono randų.

Neišvaizdūs, vienas šalia kito sugrūsti pastatai turėjo tapti laikinu prieglobsčiu 300 tūkst. žmonių, kurie neteko savo namų po 1980-aisiais Kampanijos regioną supurčiusio žemės drebėjimo. Tačiau kažkas įvyko ne taip, kaip planavo milijardus tuomečių lirų statyboms skyrusi valstybė.

Per trumpą laiką šio amžiaus pradžioje, kai klanus skaldė vidiniai nesutarimai, Žaliasis parkas tapo kriminaliniu getu, kuriam trūko ir policijos, ir valdininkų, ir žiniasklaidos dėmesio.

Dabar ši zona ne veltui vadinama viena didžiausių narkotikų prekybos aikščių Europoje, kur dangstomi siaubingi nusikaltimai.

Teigiama, kad per pastaruosius penkerius metus pajamos iš prekybos narkotikais Žaliajame parke išaugo trigubai.

Prekyba narkotikais čia atrodo kaip priverstinis pasirinkimas, kurio alternatyvų sunku surasti.

Prievartavo dvi mergaites

Bet tai, kas pastaruoju metu vyko politikų ir kitų atsakingų institucijų pamirštoje Neapolio periferijoje, pašiurpino visą šalį.

Paauglių gauja mėnesius prievartavo 10-metę ir 12-metę pusseseres, o savo gyvuliškus veiksmus fiksavo mobiliaisiais telefonais. Būtent šios nuotraukos, platintos per įvairias pokalbių grupes ir vėliau patekusios į vienos aukų brolio rankas, atvedė mergaičių tėvus pas policijos pareigūnus.

Kaip paaiškėjo, į gaujos nasrus papuolusios pusseserės grupės paauglių galėjo buvo nuolat prievartaujamos nuo sausio mėnesio įvairiose apleistose kvartalo vietose, paskendusiose tarp šiukšlių ir pelių, tapusiose šios teritorijos degradacijos simboliais.

Neseniai pranešta apie 9 nusikaltimu įtariamų jaunuolių areštą, tarp jų – net 7 nepilnamečiai. Vaikinai dvi dar paauglystės nesulaukusias mergaites dažniausiai prievartavo nebeveikiančiame sporto centre.

Aukų pasakojimas apie patirtą prievartą nepilnamečių bylų teisėjams pasirodė ne tik patikimas, bet ir atskleidžiantis, kaip žiauriai grupuotė smurtavo.

„Su jomis buvo elgiamasi kaip su daiktais“, – pabrėžė teisėjai.

Aiškėja, kad mergaitės buvo prievartaujamos net tiesioginių vaizdo skambučių metu.

Santykiaudamas su viena iš aukų įtariamas gaujos narys veiksmą filmavo mobiliuoju telefonu. „Girdėjau, kaip balsai fone juokiasi“, – per apklausą liudijo mergaitė.

Virš skaudžios dviejų mergaičių grupinio prievartavimo istorijos driekiasi ir vaikų pornografijos šešėlis. Žiaurų nusikaltimą šiuo metu tiria trys Italijos prokuratūros, konfiskuota dešimtys telefonų.

Juose intensyviai ieškoma siaubo įrodymų – vaizdo įrašų, kurie, kaip mano tyrėjai, galėjo būti skirti platinti, tai yra parduoti pedofilams.

Nepilnamečių tribunolo sprendimu prievartą kentusios mergaitės paimtos iš šeimų ir apgyvendintos saugesnėje vietoje.

Jų artimieji teisinosi, kad dėl visko kalta aplinka bei nuo degradavusių periferijų nusisukę politikai, ir neslėpė, kad išdrįsusieji pralaužti tylos sieną, vadinamąją „omerta“, sulaukė atvirų grasinimų.

„Mes nesame kalti. Šios žmogiškos ir socialinės degradacijos sąlygomis dukros labui nuolat darėme viską, kas įmanoma. Nenusipelnėme kaltinimų. Turime išvykti iš čia dėl savo dukros ir dėl mūsų šeimos. Negalime pakęsti minties, kad turime toliau gyventi šioje vietoje. Čia pragaras. Pasitikėjome institucijomis, bet Žaliąjį parką politikai visada buvo pamiršę“, – piktinosi vienos aukų motina.

Apie daug metų nespręstą problemą kalbėjo ir šių šeimų advokatai.

„Visi jauni žmonės ir suaugusieji, gyvenantys tame degradavusiame kontekste, turėtų gauti psichologinę ir socialinę pagalbą, kad turėtų teigiamų pavyzdžių ir žinių apie kitas gyvenimo vertybes ir įpročius, kurių ilgą laiką net institucijos nesugebėjo čia pasėti ir plėtoti.

Daugelį metų pavojus buvo akivaizdus, atrodo, kad netrikdomai vyko visokio tipo prostitucija – deja, išnaudojant ir nepilnamečius, kurie absurdiškai manė, kad tai normalu. Niekas, matydamas tai, neturėtų nusisukti į kitą pusę arba manyti, kad tai, kas vyksta – yra tik skaičius“, – pabrėžė vienos aukų advokatas Angelo Pisani.

Atmerkė politikams akis

Į viešumą iškilęs paauglių grupinio prievartavimo atvejis Italijos politikus ir pareigūnus pagaliau pažadino iš gerokai per ilgai trukusio letargo ir privertė atsigręžti į pamirštas periferijas.

Šimtai pareigūnų per specialiąsias operacijas pastarosiomis savaitėmis šukavo apleistus Žaliojo parko užkampius ir butus – ieškojo nelegaliai laikomų ginklų, narkotikų bei jų prekeivių.

Į Kaivaną, pakviesta paauglius iš nusikaltimo liūno čia traukiančio ir prieš „Camorra“ mafiją kovojančio dvasininko tėvo Maurizio Patriciello, atvyko ir pati šalies premjerė Giorgia Meloni.

„Ar esi tikra, kad iš čia sugrįši?“ – socialiniuose tinkluose ją gąsdino kvartalo gyventojai, neslepiantys pykčio dėl vyriausybės sprendimu panaikintų dosnių pašalpų nedirbantiems.

Įspėti valdžią nelįsti į mafijos ir paauglių grupuočių kontroliuojamas valdas bandyta ir kitais būdais – šūvių serijomis, kurios kilus įtampai ne kartą buvo paleistos į orą gatvėje kaip signalas visiems, parodantis, kas čia iš tiesų šeimininkauja.

„Bemiegė, košmariška naktis. Vyrai su šautuvais pabėgo, bet jie sugrįš. Tai akivaizdu, tik niekas negali pasakyti, kada. Mes gyvename terore. Vaikai ir pagyvenę žmonės. Jaunimas ir ligoniai.

Šįryt pradedame iš naujo. Esame pavargę, išsunkti, bet turime sukaupti jėgas“, – bendruomenę sukilti prieš organizuotą nusikalstamumą ragino Kaivano klebonas M.Patriciello.

„Atsakysime smūgiu į smūgį: negąsdinkite mūsų.

Sakau tai organizuotam nusikalstamumui, kuris Kaivane mano mus įbauginsiantis. Šie metai bus tie, kai bus matyti, kad valstybė grįžo į pamirštas zonas, – po „Camorra“ šaudynių žadėjo premjerė G.Meloni. – Padaryti labai rimti nusikaltimai, atrodė, kad valstybė traukiasi ir organizuotam nusikalstamumui buvo suteikta laisva žemė. Bet vyriausybė ėmėsi veiksmų Kaivano mieste.“

Nušovė dėl motorolerio

Visuomenė piktinasi, kad valdžios dėmesys gerokai pavėluotas, o kriminalines kronikas nuolatos pildo paauglių išpuoliai.

Netrukus po Kainavo tragedijos kitą Neapolio kvartalą sukrėtė dar vienas žiaurus paauglių nusikaltimas. Talentingą 24-erių muzikantą Giovanbattistą Cutolo, artimųjų vadintą Giogio, tiesiog gatvėje nušovė šešiolikametis, anksčiau į teisėsaugos akiratį papuolęs dėl įvairių nusikaltimų, įskaitant pasikėsinimą nužudyti, kai jam tebuvo vos trylika.

Pranešama, jog konfliktas centrinėje miesto aikštėje tarp jaunuolių kilo dėl banalios priežasties – blogai pastatyto motorolerio.

Paleidęs tris mirtinus šūvius nepilnametis paliko auką ir nuskubėjo žaisti kortomis. Vėliau kaltę teisėsaugai jis pripažino.

Jaunuolio laidotuvių dieną Neapolyje buvo paskelbtas gedulas, o miesto arkivyskupas, daugybei žmonių išlydint baltą karstą, pabrėžė, kokia beprasmiška yra ši mirtis, tapusi vis labiau ryškėjančio paauglių nusikalstamumo fenomeno simboliu.

„Nenorėčiau būti čia dabar, nenorėčiau palydėti dar vieno jauno Neapolio sūnaus, kurį be jokio motyvo nužudytų kito šio miesto sūnaus ranka.

Deja, bet niekas iš mūsų neturi galios pakeisti tikrovės, negali atsukti istorijos ir laiko, sustabdyti tą jauną, tačiau jau nusikaltimo link pasukusią ranką, kaip dažnai nutinka šio miesto vaikams“, – apgailestavo arkivyskupas Mimmo Battaglia.

Bausti kaip suaugusiuosius?

Nužudyto muzikanto mama Daniela di Maggio tvirtino, kad tokių kraupių nusikaltimų priežastis – įsigalėjęs paauglių nebaudžiamumas.

D.di Maggio ir į gatves išėję pasipiktinę Neapolio gyventojai reikalavo teisingumo, ragino valdžią skubiai priimti kardinalią reformą, kuri leistų žiauriai nusikaltusius paauglius bausti kaip suaugusiuosius. Šalia buvo ir kita mama iš Neapolio Francesca Pio, kurios sūnų prieš kelis mėnesius taip pat nužudė bendraamžis.

„Būtina rimta nepilnamečių teisės reforma. Šešiolikmetis, kuris šaltakraujiškai šaudo kaip žudikas, turi būti teisiamas kaip suaugęs. Nevadinkite jo jaunuoliu – jaunuolis tas, kuris važinėja dviračiu parke, ne tas, kuris paleidžia tris šūvius tiesiai į krūtinę taip, kaip tai daro smogikai.

Jis turi sumokėti už nusikaltimą kaip suaugęs, be jokių nuolaidų“, – kalbėjo aukos mama D.di Maggio, kurią asmeniškai vyriausybės rūmuose priėmė Italijos premjerė, pažadėjusi padaryti viską, kad kitoms mamoms nereikėtų išgyventi panašios tragedijos.

„Šie šešiolikmečiai jau nebėra nepilnamečiai. Reikia keisti įstatymus.

Neapolis privalo būti grąžintas doriems jo gyventojams. Grupės nusikaltėlių turi būti demaskuotos, nuteistos ir perauklėtos“, – pabrėžė Kaivano klebonas M.Patriciello.

„Jei Neapolis nori išsilaisvinti iš šių savo šmėklų, turi įsipareigoti ir įsitraukti ne tik institucijos, bet ir piliečiai.

Ši baisi mirtis yra tik naujausia kronikose – turime prisiminti ir Francesco Pio, kuris buvo nužudytas panašiomis aplinkybėmis prieš kelis mėnesius, ir kitas nekaltas „Camorra“ mafijos aukas.

Bet jei dabar pradėsime veikti, jeigu duosime savo miestui teigiamų pokyčių perspektyvą, vadinasi, šios mirtys nebuvo beprasmės“, – Neapolio meras Gaetano Manfredi ragino gyventojus išdrįsti stoti prieš mafiją ir vis jaunesnius nusikaltėlius.

Nužudyto pianisto artimieji darys viską, kad jų sūnaus mirtis nebūtų beprasmė.

Visuomenę jie kvietė jungtis į protesto eitynes Romoje, kuriose reikalavo konkrečių žingsnių paauglių nusikalstamumui stabdyti.

„Tikiuosi, kad visa Italija, kuri metų metus prašo pokyčių, pareikalaus pakeisti įstatymą, kad tie, kurie daro tokius sunkius nusikaltimus, nepaisant amžiaus, būtų nubausti taip, kaip nusipelno, – sukilti visuomenę viešai ragino aukos mama D.di Maggio. – Aš tęsiu savo kovą už teisingumą.

1988-aisiais priimti įstatymai dėl nepilnamečių yra nuolaidūs.“

Sugriežtino įstatymus

Paauglių nusikalstamumui jau tampant ne atsitiktiniu reiškiniu, o tikra socialine grėsme, kurios negalima ignoruoti, Italijos vyriausybė ėmėsi pirmųjų žingsnių, kad užkirstų tam kelią.

Buvo skubiai patvirtintas vadinamasis Kaivano dekretas, kuriame numatytos įvairios priemonės: nuo griežtesnių bausmių nusikaltusiems paaugliams iki baudų ir bausmių jų neprižiūrintiems tėvams.

„Mes bandėme suderinti poreikį slopinti nepilnamečių nusikalstamumą su poreikiu leisti nusikaltimus padariusiems nepilnamečiams rasti kelią, kuris nebūtinai būtų baudžiamasis, bet šviečiamasis, – apie naują dekretą kalbėjo teisingumo ministras Carlo Nordio. – Griežtinamos sankcijos tėvams, kurie palieka savo vaikus ir neužtikrina, kad jie eitų į mokyklą.

Prieš tai šis nusikaltimas buvo baudžiamas platoniška sankcija, mes jį pakėlėme į nusikaltimo rangą – skyrėme laisvės atėmimo bausmę iki 2 metų. Tikime, kad tai padės vaikui tiesiogiai.“

„Tam reikės ne vienų metų, bet valstybė yra pasiruošusi. Dekretą, kurį priėmėme, sudaro svarbios taisyklės tam tikrais klausimais, kuriems praeityje valstybė neteikė pirmenybės spręsdama ką nors kita ir taip siųsdama signalą, kad geriau nesikišti, nes tai pavojinga.

Dabar tai ženklas, kad valstybė nusprendė atsisukti veidu į sudėtingus ir sunkiai išsprendžiamus klausimus“, – pabrėžė Italijos premjerė G.Meloni.

Problemų šaknys gilios

Vis dėlto kritikai sako, kad patvirtintas dekretas, kuriame daugiausia kalbama apie griežtesnes bausmes ir kitas kontrolės priemones nepilnamečiams, reikiamos naudos neduos.

Esą jame trūksta dėmesio švietimui ir jaunuolių perauklėjimo programoms, kurios taip pat stiprintų ryšį ir pasitikėjimą valstybe tuose visų pamirštuose priemiesčiuose, kur žmonių ir institucijų santykiai seniai nutrūko.

„Prevencijos ir represijų planas privalo eiti koja kojon, antraip sulauksime kito šokiruojančio atvejo, kad galėtume priimti dar vieną dekretą.

Prevencija įgyvendinama įtraukiant švietimą: taip, mums reikia kariuomenės, bet reikia ir pedagogų.

Labai svarbu skatinti kovą su mokyklos nebaigimu. Šiuo metu ši problema, nors paslėpta ir nematoma, yra labai didelė ir kenksminga“, – sakė buvęs nepilnamečių prokuroras Miro Cascone.

Baiminamasi, kad toks bausmėmis paremtas valdžios atsakas taps figos lapeliu, pridengiančiu problemą, tačiau jos neišsprendžiančiu.

O moralinio ir finansinio skurdo apimtuose priemiesčiuose toliau karaliaus pagal mafijos, o ne švietimo taisykles augantys sunkiai sankcijomis įbauginami paaugliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.