Tarp vaikų plintant paslaptingai kvėpavimo takų infekcijai – baimę keliantis Pekino elgesys: medikams įsakyta slėpti

Pekine ir kituose Kinijos didmiesčiuose ligoninės perpildytos vaikų, sergančių plaučių uždegimu arba panašiomis sunkiomis ligomis. Tačiau šalies vyriausybė tvirtina, kad jokio naujo sukėlėjo nerasta.

Kinijoje sparčiai daugėja vaikų plaučių uždegimo atvejų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijoje sparčiai daugėja vaikų plaučių uždegimo atvejų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijoje sparčiai daugėja vaikų plaučių uždegimo atvejų.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kinijoje sparčiai daugėja vaikų plaučių uždegimo atvejų.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 17, 2023, 10:29 PM

Pasak Kinijos pareigūnų, krūtinės ląstos infekcijų protrūkis yra tiesiog įprastas žiemos kosulys ir peršalimas, kurį dar labiau sustiprino 2022 m. gruodį panaikinti griežti COVID-19 apribojimai.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) uoliai kartoja šią versiją, tarsi nieko neišmokusi nuo to laiko, kai Kinija slėpė COVID-19 protrūkį, paskui sukrėtusį visą pasaulį.

Pekino teiginyje yra tiesos, tačiau tai tik dalis istorijos. Bendras pripažinimas, kad šįkart Kinija nemaskuoja naujo patogeno, atrodo raminamas. Bet iš tikrųjų Kinija gali slėpti dar didesnę grėsmę – auginti antibiotikams atsparias įprastų ir potencialiai mirtinų bakterijų atmainas.

Medikams liepia tylėti

Po Pekino nuslėptų SARS ir COVID-19 pandemijų baimė, kad Kinijoje gali atsirasti dar vienas naujas kvėpavimo takų ligų sukėlėjas, yra suprantama.

Susirūpinimą didina tai, kad kinai vis dar trukdo atlikti bet kokį nepriklausomą tyrimą dėl COVID-19 sukeliančio SARS-CoV-2 viruso kilmės – ar jis atsitiktinai nutekėjo iš Uhano laboratorijos, kurioje buvo atliekami pavojingi tyrimai, ar buvo gautas neteisėtai prekiaujant usūriniais šunimis ir kitais laukiniais gyvūnais dabar jau pagarsėjusiame Uhano turguje.

Prieš ketverius metus pirmosiomis COVID-19 protrūkio savaitėmis Pekinas nepranešė apie naująjį virusą ir vėliau neigė, kad jis plinta oru.

Valdžios institucijos, stengdamosi išlaikyti paslaptį, baudė pavojaus varpais skambinančius gydytojus ir jiems uždraudė diskutuoti net su kolegomis kinais, ką jau kalbėti apie medikus iš užsienio.

Kinijos medicinos statistika tebėra labai nepatikima.

Šalis tebetvirtina, kad iš viso nuo COVID-19 mirė kiek daugiau nei 120 tūkst. žmonių, nors nepriklausomi vertinimai rodo, jog vien per pirmąjį protrūkį jų galėjo būti daugiau nei 2 mln.

Dabar Kinijos gydytojai vėl tildomi ir nebendrauja su užsienio kolegomis, o tai rodo, kad gali būti vykdoma dar viena potencialiai pavojinga priedangos operacija.

Svarsto kelias versijas

Tiksliai nėra žinoma, kas vyksta, tačiau leidinys „Foreign Policy“ pateikė keletą pagrįstų spėjimų.

Mikrobas, dėl kurio Kinijoje padaugėjo vaikų hospitalizavimo atvejų, yra „Mycoplasma pneumoniae“ (MPP), sukeliantis plaučių uždegimą. Šis mikrobas, pirmą kartą atrastas 1938 m., dėl ląstelės membranos nebuvimo ir mažo dydžio dešimtmečius buvo laikomas virusu, nors iš tikrųjų tai netipinė bakterija.

Dėl šių neįprastų savybių MPP yra neatsparus daugumai antibiotikų, kurie paprastai veikia suardydami ląstelės membraną. Keletas bandymų sukurti vakciną praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje buvo nesėkmingi, o mažas mirtingumas neskatino atnaujinti pastangų.

Nors kas kelerius metus visame pasaulyje pastebimi MPP pakilimai, dėl mažo mirtingumo ir sudėtingos diagnostikos įprastinė priežiūra nevykdoma.

Nors MPP yra dažniausia mokyklinio amžiaus vaikų ir paauglių bendruomenėje įgyto plaučių uždegimo priežastis, pediatrai ją vadina vaikščiojančiu plaučių uždegimu, nes simptomai yra palyginti lengvi.

Respiracinis sincitinis virusas (RSV), gripas, adenovirusai ir rinovirusai (dar vadinami peršalimo virusais) sukelia sunkų plaučių uždegimą ir yra daug dažnesnės kūdikių ir mažų vaikų apsilankymo skubios pagalbos skyriuje, hospitalizavimo ir mirties priežastys. Kodėl MPP dabar turėtų veikti kitaip?

Vienas šio protrūkio sunkumo veiksnių gali būti „imuniteto skola“, teigia pediatrė, „Icahn Mount Sinai“ medicinos instituto docentė Annie Sparrow.

Dėl COVID-19 suvaržymų ir kitų nefarmacinių priemonių vaikai visame pasaulyje kelerius metus buvo mažiau veikiami įprastų ligų sukėlėjų, įskaitant MPP. Nuo to laiko daugelyje šalių respiracinių sincitinių virusų vėl padaugėjo.

Nepateikia duomenų

Keli ekspertai sutinka su Pekino paaiškinimu, kad žiemos atėjimas, COVID-19 apribojimų galiojimo pabaiga ir vaikų imuniteto trūkumas greičiausiai lėmė padidėjusį infekcijų skaičių. Kai kurie netgi spėja, kad dėl didelių judėjimo suvaržymų galėjo ypač susilpnėti mažų vaikų imunitetas, nes kūdikystėje susidūrimas su mikrobais yra labai svarbus imuninei sistemai vystytis.

Kinijoje MPP infekcijos prasidėjo vasaros pradžioje ir sparčiai plito. Spalio viduryje Nacionalinė sveikatos komisija ėmėsi neįprasto žingsnio ir įtraukė MPP į savo priežiūros sistemą. Tai buvo kaip tik po Auksinės savaitės – turizmo piko – Kinijoje.

Užsikrėtimas dviem ligomis vienu metu gali pabloginti situaciją. Įprasti vaikų koinfekcijos kandidatai – RSV ir gripas – anksčiau nebuvo sukėlę panašaus plaučių uždegimo protrūkio. Šį kartą skirtumą lemia COVID-19.

Gali būti, kad COVID-19 ir MPP derinys yra ypač pavojingas. Nors suaugusieji mažiau jautrūs MPP dėl ilgamečio sąlyčio, 2020 metų tyrimo duomenimis, suaugusiųjų, hospitalizuotų dėl COVID-19, kurie tuo pat metu arba neseniai buvo užsikrėtę MPP, mirtingumas buvo gerokai didesnis.

Kūdikiai, maži vaikai yra imunologiškai „naivūs“ MPP ir, skirtingai nei nuo COVID-19, RSV ir gripo, vakcinos nuo MPP nėra.

Atrodo neįtikėtina, kad nė vienas vaikas (ar suaugęs žmogus) nemirė nuo MPP, bet Kinija tiesiog nepateikia jokių duomenų apie mirtingumą ar papildomas komplikacijas, pavyzdžiui, meningitą.

Parengta pagal „Foreign Policy“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.